Foto: Daniel Tengs

Ane.Fin med låt om samlivsutfordringer i en pandemi

Del Tweet

Pandemien har satt sine spor for oss alle, og Ane.Fin har gjennomgått den tøffeste perioden i forholdet til kjæresten. Fredag 16. april slapp hun låten, «Stop the World» som er den første utgivelsen av en EP som kommer 11. juni hvor hun skildrer ulike utfordringer samliv i pandemi kan føre med seg.

Hvor ukjente utfordringer kan bli så vanskelige at et brudd virker mer reelt enn å fortsette å kjempe. Ane.Fin tar oss med i prosessen forholdet har vært igjennom for å overleve en pandemi og alt det fører med seg.

Ane Finstad, kjent som Ane.Fin har siden 2019 gitt ut musikk gjennom sin egen label Kjærlig. De to første singlene hennes ble utgitt på norsk, «EGO» og «Fast i Deg», før hun pakket bagen og reiste til den prestisjefylte skolen LIMPI i Lillehammer for å jobbe med låtskriving og utvikle seg som artist.

Tilbake i Oslo ferdig uteksaminert, deltar hun i Melodi Grand Prix 2021 med låten «Walking in My Sleep». MGP ble et viktig momentum for Ane, da også en debatt rundt hennes anmeldelse av låten blir svært aktuell og setter karakterdrap og usaklige personangrep på dagsorden.

I løpet av pandemien har Ane.Fin startet opp sitt EP-prosjekt med samarbeidspartner og medelev fra Limpi, Jon Are Kulsveen. Prosjektet er basert på personlige opplevelser og erfaringer som hun fikk med seg som en del av en nyetablert samboerrelasjon i pandemien. Hva gjør man når man innser at man ikke gjør hverandre godt lenger, og realiteten er at kjærligheten kanskje ikke lenger er nok? «Stop the World» er starten på EPen, og låtene har blitt til etter som flere utfordringer dukker opp i relasjonen.

«Jeg elsker at denne låten ble til som et slags hvitt flagg for samboeren min og meg, og jeg håper at flere kan se budskapet om at når man er i en krigssone i forholdet, er det viktig å likevel påminne hverandre om den man er, og det gode man har i relasjonen. Til syvende og sist, skal man kunne ønske hverandre godt uansett» – Ane.Fin.

Vi tok en prat med Ane.Fin om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Stop the World». Kan du fortelle litt om prosessen rundt den?

Tusen takk, dette er så gøy! «Stop the World» ble skrevet etter en heftig krangel mellom kjæresten min og meg. Vi hadde en skikkelig kjip periode, og jeg var mye i studio. Produsenten min, Jon Are la ned noen chords og hele låten bare rant ut av meg. Jeg var så lei av krangling, og kjente et behov for å finne tilbake til de positive tingene kjæresten min og jeg en gang var. Denne låten ble fort viktig for meg, og prosessen med å ferdigstille den innebar mye tenking fordi jeg var så redd for at den skulle bli ødelagt på veien.

Hva handler denne låten om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Låten handler om en relasjon som sliter, men som også inneholder masse kjærlighet. Noen ganger føles det som om «verden», plikter og livet tar oss og man har lite plass til å pleie relasjonen eller relasjonene man er i. Man glemmer hverandre litt, og denne låten er der man stopper opp og reflekterer.

Hvilke tanker har du rundt lydbildet i låten?

Jeg elsker lydbildet på denne låten. Jon Are er en f****** legend! Håper folk gjør seg opp masse forskjellige meninger og referanser på låten, men jeg får skikkelig Lion King vibber og ELSKER det!

Hva er det unike i Ane.Fin sitt musikalske univers?

Ah, det synes jeg er så ekstremt vanskelig å sette fingeren på selv fordi jeg er jo i utvikling og endrer meg hele tiden. Jeg prøver i hvert fall å gjøre meg selv trygg på at ingen er akkurat som meg, selv om jeg synes det er vanskelig å beskrive akkurat hva som gjør meg unik. Jeg vil jo tro at det er summen av mine egenskaper som låtskriver, vokalist og all forskjellig inspirasjon som jeg har samlet opp gjennom livet. Jeg tror mange av oss artister og kunstnere bruker alt for mye tid til å tenke på nettopp dette, og være redd for å ikke være unik. Vil bare minne om, som jeg ofte må minne meg selv på, at ingen har akkurat din historie, dine egenskaper og din formidlingsevne. Kombinasjonen av deg og meg er unik, uansett.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er følsom, driftig og fryktelig skravlete. Noen ganger må jeg også ta meg selv i å ikke være for selvsentrert, samtidig som jeg har så mye kjærlighet for de rundt meg. De viktigste tingene for meg i livet er være sosial, trening, «Headspace» (app), vin og god mat. Jeg styrer også alt for mye med hvordan det ser ut hjemme, og finner alltid en ny smart løsning i leiligheten vår til min samboers store fortvilelse.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Min første opptreden hadde jeg som 4-åring med «Bæ bæ, lille lam» i min tantes bryllup. Som barn og ungdom gikk jeg i kor, og var alltid førstemann (kvinne?) opp med hånden for å synge solo. Jeg gikk musikk, dans og drama på videregående og studerte musikk rett etter det. Etter noen år ble jeg endelig tøff nok til å starte mitt eget artistprosjekt og startet på Lillehammer Institute of Music Production and Industries.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Min sterkeste side som artist er at jeg tør å feile. Jeg har blitt en veldig uredd type, og det er så befriende.

Tidligere hadde jeg en tanke om at jeg måtte ha «klart» hvem jeg var som artist og hvilket uttrykk jeg hadde. Jeg følte rett og slett at jeg måtte finne hele meg selv før jeg turte å vise det utad, men å finne seg selv er jo en evig prosess. Jeg forstod at jeg måtte stå i det å være i utvikling, og også ta med andre i den utviklingen. Den jeg er i dag, og det jeg gir ut av musikk i dag skal ikke være den samme som den jeg er og det jeg gir ut om 10 år, og det er helt greit og ikke minst naturlig. Jeg tør å vokse mens andre ser på, og det har vært vanskelig og viktig for meg å lære.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Veldig spennende og utfordrende. Det har vært tungt å ikke få spille live (som er det beste jeg vet), men jeg har klart å holde meg opptatt allikevel. Vi har laget EP, podcast og gjort MGP så jeg er veldig glad for alt jeg har fått oppleve i et merkelig år som dette.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Ja, så mange. Jeg elsker Drake, NAO, Kehlani, Sza og mange flere. Jeg er veldig glad i musikk som føles direkte og ærlig, og et lydbilde med inspirasjon av eksperimentell soul og R&B.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Ja, det er så mye bra. Av norsk musikk hører jeg blant annet på KAMARA, EHI, Sofiloud og mange flere rett og slett bare fordi det lages så hinsides mye bra norsk popmusikk.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

MGP var veldig stort. Spesielt fordi det samler så mange folk i forskjellige land, og engasjementet rundt er enormt. Ellers blir jeg aldri vant til rare henvendelser som for eksempel at noen vil ha en autograf i posten. Haha, sikkert ikke så sprøtt for andre kjente artister men jeg synes foreløpig det er veldig sprøtt.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Gospel, Det er så sykt bra musikk og det gir meg så god vibe. Veldig rart at jeg ikke er frelst enda etter alle de gospel-låtene jeg har hørt på.

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Ah, COACHELLA, eller bare et avslutningsnummer på en stor norsk festival. Jeg hadde elsket det. Den scenen som har overrasket meg mest er nok Sentrum Scene, bare fordi jeg hadde verdens beste konsertopplevelse der med Wyclef Jean.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Jarle Bernhoft! Han er så insane bra.

Hvordan har Covid19/korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer for 2021?

Koronaperioden har vært en salig miks av fortvilelse og haugevis av motivasjon. I det ene sekundet lurer jeg på hvordan man skal overleve som artist og i det andre får jeg så vanvittig mye driv til å jobbe på og gjøre MAKS ut av at verden står stille. Et resultat av dette er en EP-utgivelse, musikkvideo og podcast.

EPen «Are we ok?» er en samling av utfordringer kjæresten min og jeg har hatt i løpet av korona-pandemien. Jeg tror det er mange ting andre kan kjenne seg igjen i uavhengig av pandemi, men det er akkurat som om problemer blir forsterket x 100 i det som føles som en evig lockdown. Relasjoner er vanskelig, enten det er kjæreste eller andre relasjoner, og det er sånn «Are we ok?» har blitt til. Jeg er veldig stolt av at det har vært en så produktiv periode, og jeg gleder meg til å slippe musikk og ikke minst spille LIVE igjen.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]