Foto: Kristin T. Lindal

Andrea med skjør egenprodusert låt om hjertesorg

Del Tweet

Andrea er en 20 år gammel singer/songwriter og produsent som for tiden studerer musikkproduksjon og lydteknikk i London, og nå er hun ute med den nydelige låten «tell her that too» som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Låten er produsert, skrevet og fremført av Andrea selv. I tillegg er låten co-produsert av Grammy prisvinner Andre Lindal som har produsert for stjerner som Justin Bieber og Kelly Clarkson.

Vi tok en prat med henne om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «tell her that too». Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen og litt om lydbildet i den?

Takk! Ideen til låten startet med en gitar og linjen, «don’t tell me you love me when we both know it’s not true» på en veldig kald London natt. Å si at jeg ikke var lei meg på den tiden hadde vært en løgn, men det er her gratis terapi gjennom låtskriving kommer inn. Sangen var langt ifra ferdig, helt til jeg kom hjem til Norge, der min onkel/co-produsent hørte den og startet å spille på pianoet. Fra det kom vi opp med et par nye melodilinjer og vers, som siden ble hele låten. For å gjøre det til mer enn «bare» en ballade, eksperimenterte vi med en vocoder og en dansete reggaeton beat i refrenget.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Det var mange følelser på èn gang som trigget låten; vennskap og forhold som ikke var ekte, følte meg alene pluss litt for mye tid til å se på telenovelas (spanske såpeserier). Den handler om noe du trodde var ekte og som du trodde at du kunne stole på, helt til det viser seg at det ikke er sant. Følelsen av å skulle ønske man kunne slette minnene like lett som å slette noen bilder du ikke liker på mobilen.

Hva er det spesielle i Andrea sitt musikalske univers?

Det er summen av å ha blitt født på Holmlia i Oslo i en svært musikalsk familie, med mye latter, liv og Michael Jackson konserter på TVen. I tillegg til å ha vokst opp i Spania med reggaeton og lidenskap. Det musikalske universet skapes ved å få inspirasjon av bakgrunnen min og kombinere ideene på en helt annen måte – slik ingen har hørt før – på en slik måte, med et slikt perspektiv.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

I følge min mor er jeg ikke stille, og er hele tiden aktiv. Jeg har drevet med kunstløp tidligere, men nå er det bare musikk. Mer enn alt digger jeg musikk om det er å høre på det, produsere det eller synge det. Det er ikke mye jeg gjør annet enn det, fra a til å, men jeg digger mat. Mest å spise det.

For tiden studerer du musikkproduksjon og lydteknikk i London som det faktisk kun er 4 % av kvinner i bransjen som gjør. Kan du fortelle litt om det og hvorfor du ønsker å studere akkurat dette?

Fordi det trengs mer enn 4 %. Nei da, det bare gjør det enda morsommere å få til ting. Jeg merket fort at jeg trengte produksjon til mine ideer i tillegg til at jeg ikke hadde så mye penger som 15-åring. Derfor ville jeg lære meg dette selv og ikke minst slapp jeg å vente (er ganske utålmodig når jeg vil ha noe gjort), og i de senere år har det hatt mange fordeler. Det er fortsatt ganske mange som tror de har alt for mye makt innenfor. Det gjør det enda mer gøy å vite at jeg ikke trenger å tåle slikt fordi jeg kan gjøre det selv hjemme. 100 % uavhengig – så kan jeg velge selv om jeg ønsker å samarbeide med noen eller ikke.

Er det noen kvinnelige produsenter som du ser opp til i så fall hvem?

Så absolutt! Jeg har en umiddelbar elsk for enhver kvinnelig produsent. Spesielt WondaGurl, som har skapt lyden bak så utrolig mange fete låter for Kanye West, Jay-Z & Travis Scott + +. Hun har noen utrolig kule måter å få frem hva vi alle kan ha hørt før, men allikevel får hun det til å føles helt nytt og interessant ut. I tillegg er hun bare så badass kul – det er umulig å ikke digge henne.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg har alltid digget å lytte til musikk, men startet ikke å synge eller spille før jeg var 15 år. Jeg turte ikke bare å synge så jeg spilte med en ukulele. Der jeg virkelig kunne synge i en toneart og spille i en annen. Så jeg begynte med sangtimer og flamenco gitartimer flere ganger i uken. Jeg ville bare lære mer. Heldigvis gjorde jeg det.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Min sterkeste side som artist er vel at hvis det er noe jeg ikke vet, så finner jeg ut av det. Ingenting er umulig, det tar bare litt lengre tid. Jeg ville ikke kalt meg uredd, men tingene jeg gjør sier det motsatte. Jeg føler jeg ofte må overtenke alt, men hopper heldigvis før jeg kommer så langt at tankene stopper meg.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Dagen jeg slapp «tell her that too» hadde vi et releaseparty i London, der alle mine nærmeste venner kom. Da jeg spilte den sangen så sang alle med av full hals. Så mye at jeg ikke engang hørte sangen selv. Det var den absolutt beste følelsen, å se en idé som startet så skjør har blitt til noe som flere kan dele.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Hvor mye tid har du? Haha – FOR MANGE. Bruno Mars, Justin Timberlake, Rihanna, Beyonce, Rosalía…. Listen er lang. Jeg digger de artistene for musikken er så tidløs, selvsikkerheten på scenen og deres kreative visjon. De inspirerer. Når slik greatness eksisterer, hvorfor burde ikke jeg sikte for å gjøre det samme.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Musti is killing it, digger låtskrivingen og beatene som føles så egne ut. Det er så ferskt, og jeg har aldri hørt noe som «Gro Harlem Brundtland» eller «Lion King». Victoria Nadine også, hun har så mye utrolig inspirerende, og melodilinjene er så vakre. Vanskelig å ikke stoppe opp når man hører på disse låtene.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Noen slimete menn som tror de har mer makt enn det de har. Veldig gøy å bare kunne si nei takk og gå sin vei, eller gjøre ting uten dem og forhåpentlig vis bedre enn dem.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Min guilty pleasure, uten guilt er nok mørk appelsin sjokolade. Tror den forklarer seg selv.

Hvilket sted drømmer du om å spille på og hvilken scene har overrasket deg mest?

Madison Square Garden. Michael Bublé har et livealbum derfra, og det er helt sinnsykt bra. For nå har en bitte liten bar overrasket meg med stemning og kos så langt. Helt fantastisk.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Delara. Hun er så vass, men allikevel så sårbar. Føler musikken hennes har et så utrolig bredt spektrum av følelser, og som hun får frem på en utrolig vakker og unik måte.

Hvordan har korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer videre for 2021?

Det har ikke vært lette tider for noen men jeg kan ikke klage i det hele tatt. Jeg er så utrolig heldig og takknemlig for mine venner og familie. Hadde det ikke vært for at verden stoppet hadde jeg aldri funnet så mye tid for å kunne skrive og produsere. Det har igjen tatt meg til «tell her that too», og maaange flere låter som kommer veeeeldig snart – allerede i løpet av høsten 2021.

Se Også

Strålende av en leken og ærlig Abel
Intervju

Strålende av en leken og ærlig Abel

På det nye og kritikerroste albumet til Morten Abel, møter vi en nasjonal popkonge i storform. Et ufrivillig friår fra turnélivet, ble den kreative gnisten som [...]

Hôy La pirrer nysgjerrigheten med særegent og suggererende debutalbum
Intervju

Hôy La pirrer nysgjerrigheten med særegent og suggererende debutalbum

Norske Ingri Høyland er Hôy La, basert i København, men ikke ukjent for det norske publikumet. Fredag 8. oktober slapp hun endelig sitt debutalbum, «There’s a [...]

Kyss På Halsen med ny sterk single fra kommende EP
Intervju

Kyss På Halsen med ny sterk single fra kommende EP

Drømmeindiepopband med medlemmer fra Spielbergs, Ludvig Moon, TAPE TRASH og Turbotiger følger opp suksessen til debutsingelen. Fredag 8. oktober slapp de sin andre single, «Young Skywalker» [...]

Hanna Venia med leken og særegen debut
Intervju

Hanna Venia med leken og særegen debut

Med tekstlinjen: «Se, her står summen av mine år», trer Hanna Venia frem som en spennende låtskriver og sanger med særpreg. Nylig slapp hun sitt første [...]

døssi skaper magi med vakker og sjelfull musikk
Intervju

døssi skaper magi med vakker og sjelfull musikk

Den bergensbaserte produsenten og låtskriveren døssi (Ingrid Døssland) er kjent for sine melankolske tekster og sin særegne og nydelige stemme som tar lytteren med på en [...]

Marja Mortensson og KORK; symfonisk og storslått vandring i reinens mektige rike
Intervju

Marja Mortensson og KORK; symfonisk og storslått vandring i reinens mektige rike

Fredag 17. september slapp spellemannprisvinner Marja Mortensson sitt fjerde album, «Raajroe – The Reindeer Caravan» på hennes eget plateselskap Veadta, og som er denne «Ukens album» [...]