Foto: Julia Nagelstad

Alexander Rybak hyller sin mor på sin nye single

Del Tweet

At Alexander Rybak er en produktiv og kreativ sjel er det ingen tvil om, og nå er han aktuell med låten «Mom» som er en hyllest til hans mor og som er produsert av Knut Bjørnar Asphol.

Han spiller gjerne på en liten scene nær deg likeså som han dukker opp i kronprinsesse Victoria sin fødselsdagsfeiring – noe som han gjorde tidligere i sommer. Vi tok en prat om blant annet den nye låten, hva han har gjort i sommer og hvilke planer han har videre. Alexander har også laget en flott og stemningsfull 20+5 spilleliste til oss med låter fra artister som bl.a. Sigrid, Alan Walker og Odd Nordstoga hvor temaet fiolin er gjennomgående i alle låtene, og som du finner i intervjuet under her.

Du ga nylig ut låten «Mom» som er en hyllest til din mor. Hvorfor hadde du lyst til å lage en låt til din mor?

Det er viktig for meg å være troverdig i sangene mine. Det var greit å skrive om hjerte og smerte da jeg hadde hjertesorg, men nå har jeg jo ikke det lenger, og da synger jeg gjerne om mammaen min og hvordan man skriver en sang, hehe.

Jeg merker at det er ekstra fristende for meg å skrive melodiøse sanger, og at de derfor ofte oppfattes litt retro av folk – men det er jo bare flott.

Hva betyr din mor for deg og hva føler du er det som gjør akkurat mødre så spesielle?

Mammaer er jo ofte både din største fan, og den strengeste kritikeren. Mamma har fulgt med på hvordan jeg øvde fiolin helt fra jeg var barn, og hun legger inn masse energi og kjærlighet for å passe på at jeg alltid fortsetter med musikken. I tillegg prøver hun å forstå og oppmuntre alle mine musikalske påfunn.

Du har hatt noen opptredener i sommer som bl.a. Allsang på Grensen og på Victoriadagen på Øland i forbindelse med kronprinsesse Victoria sin fødselsdag. Er det Victoria selv som velger hvem som skal opptre på konserten, og hvordan var det å opptre der?

Det er kongefamilien selv som bestemmer, så det var jo en stor ære å bli invitert. De inviterte meg ikke kun for å synge min nyeste MGP-låt, men som en klassisk fiolinist – og det er det største privilegiet av alt.

Har du gjort andre spennende ting i sommer, og har du fått tid til noe ferie?

Jeg har spilt rollen som Ole Bull i et sommerspel. Det har også vært noen festivaler i Europa, men ellers har dagene gått med på å bli frisk, og å forberede sangen til mamma og Allsang på Ggrensen.

Du har også nylig laget låten «Bade To» sammen med iranske Arad Aria. Kan du fortelle litt om det prosjektet, og hvordan det samarbeidet kom til?

I stedet for å prøve å tilpasse meg et visst musikkformat, synes jeg det er mye morsommere å utforske alle mulige musikksjangre, og jobbe med talentfulle folk. Arad er en stjerne i Iran, og han har jobbet i over et år(!) for å få lov av den iranske stat til å samarbeide med meg, på tvers av landegrenser.

Hva er det beste du liker å gjøre på sommeren?

Vindsurfing, sykling og vannscooter, men jeg liker mer å skrive om hvor mye jeg elsker det i stedet for å faktisk gjøre det. Det er viktig å ta seg tid til hobbyene sine, så i neste uke skal jeg sette i gang.

Har du noen favoritter som du liker å spise spesielt på sommeren?

Jeg kan egentlig ikke si at jeg spiser noe særlig annerledes på sommeren enn vanlig. Jeg blir egentlig ikke særlig sulten når det er så varmt. Vet ikke om det er bra eller dårlig, jeg..

Hva slags musikk liker du spesielt å høre på sommeren?

deLillos og Sting er den perfekte sommermusikken for meg, da begge artistene skriver tekst og melodi som man får lyst til å følge med på, samtidig som det er litt overraskende. Akkurat som sommeren bør være.

Hvilke planer har du videre fremover i 2018?

Jeg er en av de få artistene som prøver å få tid til å turnere mer i Norge enn i utlandet. Det er i Norge jeg trives best, og jeg tror jeg skal spille masse i kirker og kulturhus det neste året – 48 julekonserter er allerede planlagt.

Sjanger

Norsk Folk Pop

Folk pop har lange tradisjoner i Norge, dog med varierende sjangerbetegnelser opp igjennom tidene. Noen av landets dyktigste musikere frekventerer denne listen jevnlig, en liste du [...]

Les mer

Se Også

Philip Cecil har teamet opp med Alexander Rybak og laget en av årets landeplager
Intervju

Philip Cecil har teamet opp med Alexander Rybak og laget en av årets landeplager

Musikkprodusenten Philip Cecil og Alexander Rybak slapp singlen ”Looking My Way” søndag 28. mai på strømmetjenestene, og som er denne ”Ukens single” på NPS Music. Alexander [...]

Tidløs og vakker juleplate fra Ellen Bødtker og Sølvguttene
Intervju

Tidløs og vakker juleplate fra Ellen Bødtker og Sølvguttene

Ellen Bødtker leverer harpespill på verdensnivå, og fredag 30. november slapp hun albumet «Harpeklang i Vinternatt» som er denne «Ukens album» på NPS Music. Med seg [...]

GinoBless tenner et lys for de som kjenner på tomhet og ensomhet i julen
Intervju

GinoBless tenner et lys for de som kjenner på tomhet og ensomhet i julen

GinoBless har rukket å bli et kjent «household» navn med sitt positive livsbejaende uttrykk de siste årene. Rapperen og motivatoren har teamet opp med den tidligere [...]

Jonas Aden: klar for å erobre verden
Intervju

Jonas Aden: klar for å erobre verden

Asker-artisten er i ferd med å bli Norges neste store elektronika-eksport, og han legger heller ikke skjul på skyhøye ambisjoner. At norsk musikk er heitere enn [...]

Graa Sky er ute med følelsesladet og ektefølt EP om sorgen av å miste en av sine nærmeste
Intervju

Graa Sky er ute med følelsesladet og ektefølt EP om sorgen av å miste en av sine nærmeste

Graa Sky slapp EP´n «Meg & Sorgen» fredag 23. november 2018 som er denne «Ukens album» på NPS Music. Dette er en ufiltrert reise igjennom artistens [...]

Ingeborg Oktober er ute med en ekte, sterk og nydelig plate
Intervju

Ingeborg Oktober er ute med en ekte, sterk og nydelig plate

«Skjømmingsboka» er visesanger Ingeborg Oktobers andre album som hun nylig slapp. Sjangermessig består albumet av nordnorsk-språklig, moderne visesang som streifer innom et par andre sjangre. Den [...]