Det er to år siden Elin Furubotn ga ut sitt forrige album med Stavanger Symfoniorkester. Duetten «Så lett det kan ver”, med Morten Abel, ble en sommerhit på NRK P1.
6. oktober slapp hun sitt fine album «Ikkje gå deg vill” som er det syvende i rekken”, og denne gangen har Furubotn gått nye veier. Bak produsentspakene i Elektrolud studio har hun satt Morten Abel, Børge Fjordheim og seg selv.
Med elementer som koring, orgel, fiolin, trompet og diverse gitarer har musikerne lekt seg frem til en spennende og varm atmosfære rundt sangene; Børge Fjordheim (kor, trommeslager fra bl.a. Sivert Høyem), Morten Abel (gitarer, bass, kor), Torbjørn Økland (eks-Vamp, mandolin, gitarer, trompet), Renate Engevold (stryk, kor), Magnus Røed Haugland (kontrabass) og Elin Furubotn (akk. gitar, vokal). Furubotn har vært på let etter et sted hvor hun kan trekke seg tilbake og skape musikken sin. Hun fant en liten husmannsplass på Tonstad, på sørvestlandet, fjelldalen der hun også tilbrakte mesteparten av barndommen sin.
Albumet bærer tydelig preg av naturen, hvor fjellene og elven er inspirasjonskilder for melodiene. Norske folkeeventyr er til stede i omgivelsene, og inne i den lille røde skrivestuen kjenner Elin at helten hennes, Pippi Langstrømpe puster henne i nakken. Pippi var Elins barndomshelt, en karakter hun liker. Hun er ikke redd for autoriteter, setter ikke noen folk høyere enn andre og går sine egne veier. Da Elin skrev sangene sine i skrivestuen som hun nettopp hadde fått i sin barndomsbygd dukket Pippi opp. Elin hadde nemlig ikke bodd der på mange år, og kanskje noen av tekstene hennes kan være preget av slike verdier som også karakteren Pippi er opptatt av?
Tekstene beskriver den underfundige hverdagen, med humor, alvor og ettertenksomhet. Vi får høre blant annet hva en nyutflyttet sønn ber om hvis moren ringer litt for ofte, at man slettes ikke alltid ønsker råd fra sin ledsager, at tiden plutselig gikk fortere enn man hadde tenkt seg, eller hvor farlig det kan være hvis mennesket går på ville veier og unnlater å hjelpe andre.
Siden 2006 har hun gitt ut nytt album annen hvert år og er stadig nysgjerrig på å utvikle musikken sin. Flere av sangene hennes har vært å høre på radio NRK P1, og hun har gitt ut sangene sine internasjonalt og fått strålende anmeldelser i Tyskland. I 2013 vant Elin Furubotn en Indie Award i Colorado i USA, for albumet «Heilt ny vei». Elin Furubotn gir ikke opp det hun tror på, nemlig å skrive sanger og synge for publikum. Hun er en ekte singer-songwriter, og det er dette hun blir glad av. Vi tok en prat med Elin om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.
Gratulerer med albumet ”Ikkje gå deg vill” Kan du fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?
Takk. Hele albumet ”Ikkje gå deg vill” er skrevet i en gammel husmansplass på Tonstad, (sør-vestlandet). I denne fjellbygden bodde jeg fra jeg var fem til jeg begynte på gymnaset. Jeg dro dit for å skrive og komponere nye låter til dette albumet og jeg gikk turer i fjellet. Det kom nye melodier og nye tanker, som om inspirasjonen fra fjell, elv og skog var med på å forme låtene mine. Så kontaktet jeg Morten Abel og Børge Fjordheim og vi gikk i studio sammen med Torbjørn Økland, Renate Engevold og Magnus Røed Haugland. Der ble sangene formet av gitar, fele, kontrabass, perkusjon, trøorgel , mandolin, blokkfløyte og ikke minst manns-koring.
Hva handler dette albumet om og hva ønsker du å formidle gjennom det?
Albumet handler om at vi ikke må gå oss ville i en verden med mye uro, men holde fast på våre verdier, være rause med hverandre. Hverdagssituasjonene inspirerer meg og jeg skriver bl.a. om å være distre og glemme ting, om at man ikke alltid ønsker råd fra sin ledsager, hva min ny- utflyttede sønn ber om hvis jeg ringer litt for ofte, eller å lytte til stillhet. Tekstene er en blanding av humor, alvor og undring.
Hvilken låt fra albumet har du et spesielt forhold til?
”Elva kan dansa”. Den første sangen jeg laget i skrivestuen min. Den kom på en-to-tre. Den handler om kontrastene i livet, om at man ikke vet hva den neste tiden vil romme. Jeg liker også godt koringen på refrenget med hele bandet.
Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?
Ulf Holand som er lydtekniker har gjort en fremragende jobb. Jeg liker veldig godt sounden på albumet. Jeg liker godt blandingen av de gamle instrumentene som orgel, litt blokkfløyte, fiolin og svake elektroniske lyder, og ikke minst mannskoret. Morten og Børge korer vakkert og det gir et ekstra løft på låtene.
Hva vil du si er det spesielle i Elin Furubotn sitt musikalske univers?
Hmm.. vanskelig å si, tekstene betyr jo mye, nær stemme, mer organiske instrumenter tror jeg, men gjerne en blanding i lydbildet. Jeg prøver å gjøre noe nytt fra et album til mitt neste. Forrige album var jo med Stavanger Symfoniorkester, Helge Norbakken på perkusjon og gitaren min som rommet et stort lydbilde. ”Ikkje gå deg vill” er jo noe helt annet. Liker variasjonen som er på albumet med uptempo og nedpå-låter.
Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?
Jeg har hatt mange konserter selv som dette jo er høydepunkter i min hverdag. Skal på en lang turné i oktober og november. Gleder meg.
Hvem er Elin Furubotn og hva liker du å gjøre på fritiden?
Liker å gå i fjellet, finne nye stier i øst og nordmarka og ha med kaffe og niste. Gå på konserter og høre på andre musikere, se kunstutstillinger, gå på kafé, være sammen med venner og familie, møte nye folk, og jeg liker også godt å være alene og setter pris på stillhet. Ellers spiller jeg mye gitar og lager låter.
Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?
Liker best stillhet når jeg har mye å gjøre, som nå når jeg gir ut nytt album. Men jeg slapper godt av ved å lytte til musikk, og helst om kvelden så jeg setter av tid til det. Liker veldig godt å lytte aktivt til musikken, gjerne når det er nye utgivelser av norske artister. Bakgrunnsmusikk kan for meg oppfattes som støy hvis jeg ikke aktivt lytter selv.
Har du noen musikalske forbilder?
Liker så utrolig mye forskjellig musikk. Sjanger er for meg ikke viktig å skille mellom. Liker en tekst som har betydning, eller en melodi som fenger eller et kult arrangement. Har kanskje ingen bestemte forbilder…jaja..unntatt Beatles da, og melodiene i filmene med Emil og Pippi Langstrømpe.
Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?
Å turnére med egne sanger på psykiatriske institusjoner med musikere fra Stavanger Symfoniorkester. Kjempegøy og givende.
Kan du fortelle litt om en av dine beste minner fra en av dine liveopptredener?
Da en gutt som var autist kom bort til meg etter en konsert jeg hadde på et kulturhus, så meg i øynene, tok meg i hånden og sa takk.
Hvilke musikalske planer har du videre i 2017 og 2018?
Turne i oktober og november med 22 konserter. Deretter skolekonserter i januar, februar og korprosjekt, og flere konserter i 2018.