Photo: Sebastian Ludvigsen

Tilbake til røttene på gåtefullt og rått vis

Gåte er klare for å avslutte en akustisk æra med sitt nye fullengder, «Nord» via Indie Recordings som de slapp fredag 3. desember, og som er denne «Ukens album» på NPS Music.

«Under arbeidet med Nord måtte vi finne ut hvordan vi kunne løfte frem styrken i de små tingene», forteller vokalist Gunnhild Sundli. «Det var en utfordrende oppgave, ettersom Gåte ofte har dreid seg rundt det å maksimere og å gjøre ting stort.»

Gåte har alltid handlet om å gjøre alt stort! I alt fra produksjonen, til de sprudlende liveopptredenene har det nesten gått en sport i å overdrive og tydeliggjøre. Slik kan man på et sett si at «Nord» er et Gåte invertert.

På det nye albumet har bandet valgt å gå for en mye mer akustisk tilnærming til musikken der fokuset har vært å få frem de små og intrikate detaljene i lydbildet – og slik skape musikk beregnet for mindre folkemengder og nedtonede akustiske forestillinger.

«Vi lærte mye av å skrive og fremføre sangene fra Nord. Både om hvordan vi jobber med og mot musikk, men også om oss selv som band», sier Gunnhild.

«Nord har kartlagt selve essensen av Gåtes DNA, og det har vist oss frem til nye veier og gjort oss sterkere og modigere.»

Gjennom et mer tradisjonelt syn på låtmateriale har Gåte under arbeidet med «Nord» valgt å ta et skritt tilbake for å se og utforske bredden av sitt musikalske potensial og uttrykk. Selv om det definitivt er noe enkelt og rent over «Nord», synes kraften i det modige, inderlige, og episke lydbildet Gåte skaper å være enda mer nærværende og komplekst enn noen gang før.

Albumet «Nord» er en etterlengtet oppfølger til den kritikerroste EPen «Til Nord» (april 2021) og markerer avslutningen av det akustiske Gåte for denne gang. Gåte kler godt det mer autentiske og akustiske uttrykket som er på dette albumet. Magien er der fortsatt og Gunnhild bergtar oss på ekte «hulder-vis», som alltid. Sterkt og gåtefullt album. Vi vil gjerne trekke frem 3 låter fra albumet som kjennetegner kraften og råskapen i musikken til Gåte, og som innehar det magiske og sterke som vi setter stor pris på i deres musikalske univers. Den første er låten «Svik», deretter «Kjærleik» og til sist «Sjåaren».

Om Gåte:

Gåte fikk sitt gjennombrudd på starten av 2000-tallet med sin banebrytende blanding av tradisjonell folkemusikk og moderne rock, og gjennomførte, fengslende konserter. Med en enorm respekt for folkemusikken, og et unikt talent, klarte Gåte å tolke og formidle tradisjonelle folkesanger på vis som gjorde tilgjengelig og aktuelt for en ny generasjon lyttere.

I 2020 valgte bandet å gå tilbake til røttene og dykke ned i det enorme reportaret av tradisjonsmusikk Norge har å by på.

Resultatet er en omhyggelig vakker og følelsesladet samling av sanger som med en moderne tilnærming gjør et dypdykk inn i vår musikalske fortiden. Gåte beviser nok en gang at ektefølt og ærlig kunst og musikk er tidløs.

Gåte er: Gunnhild Sundli: Vokal og fiolin, Magnus Børmark: Gitar, vokal, perkusjon, Sveinung Sundli: Hardanger fele, orgel, vokals og perkusjon og Jon Even Schærer: Perkusjon og vokal.

Vi tok en prat med bandet om blant annet albumet, julen og planene videre fremover.

Gratulerer med albumet, «Nord». Kan dere fortelle litt om prosessen rundt det fra start til utgivelse, og hva som er forskjellig på dette albumet i forhold til tidligere utgivelser?

Forskjellen er som himmel og hav, dette er akustisk album. Det har vi ikke gjort tidligere. Prosessen begynte med at vi ville prøve å gjøre konserter med et mer nedtonet og akustisk preg. Tanken var egentlig at det skulle være et sideprosjekt, mer som et eksperiment. Men så kom korona, og prosjektet fikk lengre levetid enn vi først hadde tenkt. Vi fikk derfor også anledning til å vokse godt inn i materialet og opplevde det mer og mer givende kunstnerisk.

Hva handler dette albumet om og hva ønsker dere å formidle gjennom det?

Gåtes grunnpilar har alltid vært folkemusikk og det man kan kalle folkloristikk. Det har vært vår røde tråd gjennom hele vår karriere. Vi liker å kalle oss for folklorister, som gjennom musikken vår er bærere av folkediktning, folkeviser, ballader, sagn og eventyr. Vi ser på oss selv som en av nåtidens formidlere av folklore, og ønsker å være tradisjonsskapere mer enn en ren tradisjonsbærer. Vi har alltid kommunisert ny musikk med utgangspunkt i en eldre kulturarv. Med det akustiske uttrykket på albumet «Nord» er vi også tradisjonsskapere. Grunnen til at vi valgte et akustisk uttrykk er ikke mer komplisert enn at vi ønsket å gjøre noe nytt. Komme nærmere kjernen, og våge å være mer naken i uttrykket enn hva vi har vært tidligere. Gåte har alltid brukt alle virkemidler, maksimalisert og malt med bred pensel. Denne gangen ville vi se hva som skjedde om vi la sterkere begrensninger på virkemidlene. «Nord» er et resultat av det.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av denne platen?

Gjennom et mer nakent og akustisk lydbilde har vi forsøkt å komme med en innpakning vi håper kan oppleves som mer autentisk og «tilbake» til røttene. «Autentisk» blir det nok likevel ikke, men kanskje nærmere en forestilling av hva det autentiske er?

Magisk og jordnært

Gaffa.no

Hvilke låter har dere et spesielt forhold til fra albumet?

Vi har et spesielt forhold til alle låtene, men «Sjåaren» er kanskje den som står vårt hjerte nærmest. Av de nye låtene er vi veldig stolt av «Svik», hvor vi selv med et akustisk format får frem en heftig råskap. Gunnhild har forøvrig regissert en fantastisk musikkvideo som formidler låten på en formidabel måte.

Hva føler dere er det spesielle i Gåte sitt musikalske univers?

Folkemusikken?

Hvor henter dere inspirasjon fra til å skrive låter?

Hvor vi henter inspirasjonen føles litt vanskelig å sette ord på. Men noen fellesnevnere kan være folkemusikk, natur og mystikk.

Hvordan vil dere beskrive dere selv, og hva liker dere å gjøre på fritiden?

Vi er veldig forskjellige. På alle måter. Fritid er vår fritid. Sammen er vi et musikalsk teater.

Dere er kjent for å ha sprudlende liveopptredener. Kan dere fortelle litt om en av deres mest minnerike opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Vi har gjort hundrevis av konserter, og det er mange gode minner. Fra den siste perioden kan vi kanskje fremheve konserten ved Midtgardsblot sommeren 2019.En magisk festival med et fantastisk publikum.

Trolsk råskap

Adresseavisen

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Ved Gåtes fødsel, var det svenske Garmarna som var vår største inspirasjonskilde. I nyere tid lar vi oss, som mange andre imponere av Wardruna og Heilung. Vi lar oss også inspirere av nye og yngre artister som fantastiske Kalandra eller Fixation.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Det er sant. Mye bra som skjer med norsk musikk. Spillelisten vår gir et godt innblikk i hva vi liker. Hører på det fordi vi liker det. Rett og slett.

Hva er det sprøeste, morsomste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som band?

Da vi spilte konsert på et gammelt teater i Harare i Zimbabwe. Konserten var ikke utsolgt. Sveinung kjøpte selv masse billetter og ønsket en stor gjeng med gatebarn velkommen. Det ble sirkus, og etter hvert mange med oss på scenen som danset afrikansk pols.

Nord closes what Til Nord began; the pure Nordic Folk phase, in which GÅTE consciously deal with the musical heritage of their Norwegian homeland – 8/10

Metal.de

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt?

Har vært heldig å få jobbe med gode folk, som Kåre Westerheim, Alexander Myklebust, Knut Buen med flere. I det siste har vi snakket om at det hadde vært spennende å gjøre et samarbeid med Einar Selvik.

Dere har satt sammen en 20+5 spilleliste til oss. Hvordan har det vært, har dere hatt et bestemt fokus vedr. utvelgelsen av låtene som dere ønsket å ha med i listen, og har dere møtt på noen «utfordringer» underveis?

Det har ikke vært mange utfordringer, men vi er enige om at vi alltid må omfavne det nye, selv om vi stadig er så opptatt av fortid og historie.

Hvordan og hvor skal julaften feires for dere og deres familier?

VI feirer hver for oss med unger og vår nærmeste familie.

This is the perfect soundtrack for all those who had to forego going to medieval markets and concerts this year. 7,5/10

Metal Factory

Hva står på menyen på julaften?

Gunnhild og Sveinung foretrekker pinnekjøtt, men på Magnus blir det nok en tradisjonell nøttestek.

Hvilken norsk julelåt og utenlandsk julelåt er deres absolutte favoritter?

Da benytter vi anledningen til å fremsnakke juleplaten, «Sæle jolekveld» med Gunnhild og Aasmund Nordstoga. Sveinung vil trekke frem «Mitt hjerte alltid vanker», som Gunnhild synger på den platen. Gunnhild har en favoritt på platen, «Vintervisor» med Triakel, som heter «Adventspsalm».

Hvilket sted/scene drømmer dere om å spille på, og hvilken scene/sted har overrasket dere mest?

Urkult i Sverige har vi spilt flere ganger, den første konserten vi gjorde utenlands faktisk. En helt fantastisk svensk verdensmusikkfestival dypt inn i de svenske skogene. Vi ble tatt på senga både første og andre gang, både av stedet og folkene. Vi drømmer om å spille akustisk konsert i Nidarosdomen.

Hvordan har korona-perioden fortonet seg for deres del, og hva er deres musikalske planer videre for 2022?

Vi fikk naturlig nok mye bedre tid enn vi hadde tenkt at vi skulle ha. Tiden har vi brukt på dette albumet. I tillegg har vi også vært så heldig at vi har fått gjort en del konserter, da vi med det akustiske prosjektet hadde en mer «koronavennlig» pakke vi kunne reise rundt med å gjøre konserter for et mindre publikum. Vi slipper et samlealbum i februar, først og fremst fordi vi ønsker å presentere oss bedre utenfor Norge. Det kommer også en ny låt, som varsler litt ny retning. Konsertmessig blir vi stille frem til høsten, men vi jobber allerede med neste plate, og det blir forhåpentlig vis noe helt annet enn hva vi har gjort før.