Forklædt som Voksen setter hverdagen på dagsorden

Kvæfjord-bandet Forklædt som Voksen er ute med sitt debutalbum ”Typisk Vi” som er en plate fylt til randen med ekte nordnorsk spilleglede hvor det hverdagslige trekkes frem og som vi alle kan kjenne oss igjen i. Låtene handler om hverdagsliv med alt det innebærer. Det å møte helgen når kontoen er tømt og øltørsten slår inn for alvor, om opp- og nedturene i et kjærlighetsforhold og den mørke siden av sladder og baksnakking.

Albumslippet har blitt feiret med en Norgesturné som har strukket seg fra Trondheim i sør til Tromsø i nord, og i mai og juni besøker de steder som Trondheim, Tromsø, Harstad, Svolvær og Sørreisa.

Siden bandet først så dagens lys har det vært energisk livefremføring og høy allsangfaktor som har stått i høysetet. De har svart belte i konsertvirksomhet og en endeløs energi på scenen. Nå har disse låtene blitt spilt inn slik at festen kan fortsette hjemme.

”Låtene har på en måte blitt til underveis og nærmest fått sitt eget liv. Vi prøver låtene ut på publikum og ser hva som slår an. Etter et stort antall konserter har vi plukket ut de låtene som har fått best respons live og satt det sammen til nettopp dette albumet ”Typisk Vi” forteller Ole Molberg Tobiassen. 

Bandet hadde et ønske om å skape et variert album, hvor hver låt har sin egen sjarm og personlighet. Samtidig har de en trang til å skape en forbindelse med publikum og la alle som lytter få føle det bandet ønsker å formidle gjennom låtene. Vi tok en prat med bandet om debutalbumet, turnevirksomhet og planene videre fremover.

For en stund siden slapp dere debutalbumet deres ”Typisk Vi” som er et album som er fylt til randen med ekte nordnorsk spilleglede. Kan dere fortelle litt om det, og prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Forklædt som Voksen er først og fremst et liveband som lever og ånder for vårt publikum. Målet er at vi med vår spilleglede, energi og gode humør skal klare å skape en positiv opplevelse for vårt publikum.

Tekstene våre handler om alt fra byens banditt til bygdedyret. Låter som man helst liker å kjenne andre igjen i. De andre låtene tar for seg tema fra samliv og kroppsfokus til festing og attpåtil en nattsvermers endelikt.

Vi begynte å spille med dette konseptet i 2011 som et rent coverband/tribute to Kim Larsen/Gasolin, derav bandets danskklingende navn. Fra 2013 begynte vi å dra inn egne låter på konsertene til veldig god respons. Siden har det blitt flere og flere låter som vi har prøvd ut live foran ”publikumsfilteret”. Låtene har deretter videreutviklet seg som følge av publikums respons og blant annet tempo og rytmikk har blitt justert i forhold til hva vi ser har fungert live. Vi bestemte oss etter hvert for å spille inn låtene i studio. Vi tok kontakt med produsent Ole Henrik Antonsen og han har vært en veldig viktig sparringspartner i hele prosessen. Høsten 2015 gikk vi i studio med de fire første låtene som ble til en EP gitt ut i februar 2016. De øvrige seks låtene ble spilt inn vår/høst 2016 og endelig ble resultatet ”Typisk Vi” gitt ut.

 Hva handler dette albumet om og hva ønsker dere å formidle gjennom det?

Det som har vært viktig er at albumet skal være representativt for hva Forklædt som Voksen gjør live. Med vårt unike rytmiske oppsett føler vi at vi har funnet vårt musikalske uttrykk som vi er stolte av – vi spiller delakustisk pock. Albumet bærer preg av å være delakustisk pop og rock iblandet elementer fra reggae, country, salsa og selvsagt plass til en skikkelig ballade.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?

Her har vi sparret med produsent Ole Henrik og kommet frem til et lydbilde som er Forklædt som Voksen. Her er ingen blåseinstrumenter og tangenter. Vi er fire vokalister i bandet og det er lagt mye jobb i gitarer og koring.

Hvilke låter fra albumet har dere et spesielt forhold til?

”Brunkræm og dietta” er jo den første singelen vår som har blitt spilt regelmessig i NRK P1 i over et år så den må vi jo nesten trekke frem. Låten ”Typisk vi” har jo også blitt tatt veldig godt imot fra albumet. Vi har nettopp spilt inn musikkvideo til låten ”Hør nu!” som det blir premiere på senere i april.  Vi gleder oss til å se hva som skjer fremover.

Hvem er Forklædt som voksen?

Navnet kommer fra oppstarten i 2011 da vi spilte tribute to Gasolin og Kim Larsen. Forklædt som Voksen er navn på en låt og et album fra den evigunge dansken.

Vi består av to generasjoner musikere. Den ”voksne” garde består av perkusjonist Bjørnar Molberg (51) og el-gitarist Kurt Henning Myhre (42) – Disse to har spilt sammen siden 1991. Først i bandet Trapez og deretter i Forklædt som Voksen. Den ”yngre” garde består av Bjørnars sønn Ole Molberg Tobiassen (27) på bass og Lars-Henrik Fjellheim (21) på kassegitar. Bjørnar og Ole har også spilt i ”familiebandet” Ronny Klo Band med hhv svigersønn/svigerbror Ronny Klo.

Vi bruker å si at det er en fryd å dra på turné med sine beste venner og det er akkurat slik det føles. Vi har alle også hatt med hverandre å gjøre i forbindelse med Kvæfjord IL Fotball som henholdsvis trener, oppmann, styremedlem og spiller.

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

Det siste året har vært fantastisk spennende med flotte opptredener på festivaler i Harstad, Trondheim, Finnmark, Vesterålen og Lofoten. Vi har spilt live på NRK Troms og spilt inn vår første musikkvideo. Vi verdsetter også tiden vi jobbet i studio høyt. Fantastisk spennende og utviklende prosess.

Hva vil dere si er det spesielle i deres musikalske univers?

Vi har Bjørnars måte å traktere perkusjon på med kofferter, cymbaler, tamburin og den sammenlappede Toyotagitaren sin (påkjørt av en Landcruiser). Vi er et band med fire forskjellige vokalister som alle synger egne låter og ikke minst at alle produserer egne låter. Vi har et ganske enkelt oppsett men har variasjon i låter, rytmikk og sangstemmer som gjør at det skal være spennende å høre på Forklædt som Voksen.

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Vi kommer vel ikke utenom allerede nevnte Kim Larsen og Gasolin. Ellers er vi nok inspirert av mange små og store både i inn- og utland. Vi kan nevne Mark Knopfler, David Bowie, CC Cowboys, ZOO og Raga Rockers. Alle lager låter som vi har den glede av å fremføre i vårt delakustiske konsept.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Vi har veldig sansen for mye av det som kommer fra norske artister. Fra vår landsdel har vi særdeles mye bra for tiden. Violet Road er jo i en egen klasse, men artister som Inge Bremnes, Sondre Justad og Kajander har også fantastiske låter. Ellers hører vi en del på Janove, Hellbillies og Stavangerkameratene. Rett og slett fordi vi liker låtene og artistene.

Hva er det morsomste dere har opplevd så langt som band?

Det må vel være etter at vi spilte på Olavs Pub i Trondheim. Etter at trønderrock med Dag Ingebrigtsen, Casino Steel og Ronni LeTekrø hadde levert et forrykende show fra hovedscenen, skulle vi i Forklædt som Voksen prøve å hoppe etter Wirkola der vi stod opprigget borte på motsatt kortvegg. Vi ga virkelig jernet og etter konserten kom en edru erfaren konsertarrangør bort til oss og sa ”Jeg skal fortelle dere en ting, Det dere leverte i kveld er faktisk det beste jeg har hørt!” Komplimentene haglet og vi fikk høre på pur trøndersk at ”Dokk e schtøggbra!”

Siden dere så dagens lys har det vært energisk livefremføring og høy allsangfaktor som har stått i høysetet. Kan dere fortelle litt om en av deres beste opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Vi har spilt fire år på rad på Anker Brygge i Svolvær under VM i Skreifiske, senest nå i mars. Et av de første årene var det spesielt godt vær og det å spille for så masse herlige feststemte folk med verdens flotteste landskap som omgivelser badet i nydelig nordnorsk vårsol kan ikke helt beskrives, det må nesten oppleves.

Dere har nå avsluttet del en av deres Norgesturné i forbindelse med albumslippet – kan dere fortelle litt om hvordan det har vært, og hvilke andre musikalske planer dere har videre i 2017?

Det har vært veldig bra så langt under del en av turnéen som har foregått i nærområdet. Del to av turnéen starter i midten av mai og varer til juli. Da er det satt spillejobber i blant annet Trondheim, Tromsø, Harstad og Svolvær.

Etter en kort sommerferie er det igjen klart for en herlig sensommer og høst med travel turnévirksomhet. Vi har allerede noen låter som er klare for vår neste utgivelse, og til vinteren går nok turen tilbake til studio igjen.