Foto: Jim Hansen

Vilnes skaper indiepopmagi

Del Tweet

Vilnes slapp nylig sin tredje single «Play with Me» som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Låten er uimotståelig fengende med en oppløftende stemning. Vi snakker om tre minutters indiepopmagi, som skapt for radio og spillelister for indie, sommer- og annen godstemning.

Vilnes er kunstnernavnet til den svært dyktige norske indiepopartisten og singer/songwriteren Eivind Vilnes fra Atløy i Sogn og Fjordane med base i Bergen. Han er en sanger som fremfører sine egne låter enten med et band eller alene. Det er alltid noe uunngåelig fengende med hans låter, og han ble nylig omtalt som et «indiepop geni» av en engelsk blogg. Vi tok en prat med han om den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten «Play with Me». Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og hva den handler om?

Takk. Låten begynte på samme måte som det begynner med mange andre låter for meg – med en idé eller en tanke om en attityde og et motiv. Prosessen var veldig effektiv, en akkord her, en melodi der, var litt bevisst på rytme, markeringer og struktur og vips så manglet eg bare sangteksten. Det kuleste med hele prosessen var i grunn selve innspillingen av låten. Det var så mange dyktige mennesker som stilte opp til økten! Låten handler hovedsakelig om å uttrykke behovet man har for å finne en «partner in crime». En du rett og slett alltid er på bølgelengde med.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Jeg satte i gang min solokarriere som Vilnes. Eg har spilt inn 6 låter, og har mange nye på lur. Jeg har også satt sammen et liveband, og fått opp et apparat rundt det hele. Jeg har en god følelse for dette.

Jeg gleder meg til å høre mer i fra Vilnes, Kul låt, altså!

Hilde Zahl, NRK

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Attityde, melodier, stemning og en dråpe galskap.

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Alt startet på øyen Atløy i fylket Sogn og Fjordane – dette er stedet eg kommer fra. Lange stille dager i fri natur med mye rom for å være kreativ har vært døråpneren til musikk-universet for meg. Videre har eg tatt noen år med utdanning innen musikk og komposisjon, så man kan vel også si at eg har sådd noe faglig inn i denne lidenskapen. Alt begynte egentlig med synging som 7 år gammel, deretter kom piano og gitar som mine redskaper til låtskriving i en alder av 13 år. Min aller første egenkomponerte og selvskrevne låt kom til verden et år senere, altså i 2004, men ble aldri gjort noe med. Ikke nødvendigvis fordi den ikke var noe til tess, men trolig grunnet utgangspunktet mitt med å komme fra en øde øy uten apparat eller nettverk rundt meg til å pushe dette. SoundCloud og andre hippe DIY-kanaler for synliggjøring av egne verk var ikke akkurat et tema på den tiden.

Hvem er Vilnes og hva liker du å gjøre på fritiden?

Basic shit: Mat, natur, trening, generelt sett være litt sosial og henge litt i cafè- og barmiljøene.

Ikke fullt så basic shit: Henge i gründermiljøer og få utløp for kreativiteten. Danse for meg selv i stua med fet musikk i bakgrunnen. Se en j***a sær film. Spille retrospill på gamle spillkonsoller, samt spille et ganske trendy og kjent online kortspill som heter Hearthstone. Sistnevnte er eg faktisk såpass dyktig i at eg har vurdert å åpne en Twitter og Twitch-konto med gamernavnet mitt «HiddenPants». Det er ca. 100 millioner mennesker som spiller dette spillet globalt. Statistisk sett rangerer som regel lille meg fra lille Norge hver måned blant de øverste 200 spillerne i hele EU. Høyeste eg har ligget på rangeringsstigen så langt er nummer 4 i EU.

This really is 2 minutes 40 seconds of indie pop genius

Nordic Music Review (UK)

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Den gangen vi fikk stappet et lokale så fullt av tilskuere at gulvet under dem holdt på å rase sammen. Det blir ALDRI glemt.

Har du noen musikalske forbilder og inspirasjonskilder?

Jeff Buckley har alltid vært et forbilde for meg. Den fyren, som mange andre fra back in the days, turte å by på det skjøre i seg selv til en helt annen grad enn det mange andre låtskrivere og musikere evner å gjøre i dag. Det blir ikke brukt flash, bling, dans, beats, flammekastere eller lysshow som virkemidler for å heve performancen i den gården. Ellers har eg lett for å la meg inspirere av artister som lager musikk hvor du kan høre at uttrykket deres ikke lar seg prege av industrien, tid, pengene og/eller hypen, men heller at denne settes av noe som er ekte og som er en stor del av vedkommendes identitet og særpreg.

Uansett foregående stemning, i Good Old Days er Vilnes klar til å få humøret på topp

Studentradioen i Bergen

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Ja, er det mye bra norsk musikk om dagen? Eg hører for det meste på utenlandske innslag så eg vet ikke nok til å kunne uttale meg om dette føler eg. Mye av årsaken til dette har mest med uttrykkene eg ofte leter etter å gjøre, finner som regel ikke så mange av disse i Norge. Det virker for meg som om det er mange norske innslag i dag som velger å holde ting litt mer tilgjort hva gjelder produksjoner og uttrykk. Ikke nødvendigvis fordi artistene selv vil ha det slik, men kanskje fordi bransjen pusher de fleste inn i et hjørne om å lage «strømmevennlig» musikk? Bare en tanke eg møter her ute på slagmarken. Alt skal ofte være effekter, beats, HD og utglattet. Man skal liksom «være noen» i de fleste uttrykker. Ellers virker det til å ligge en trend i å lage elektriske greier med Bjørk-inspirert vokal.

Men for å uansett nevne noen norske artistinnslag som eg fort har sansen for, og som virkelig byr på seg selv for tiden:

  • Mikhael Paskalev sin utgivelse av låten ‘Witness’. Denne er skikkelig tøff og vågal. Det er noe veldig eget med denne låten.
  • Thea Hjelmeland ga ut et fantastisk album i 2018.
  • Ellers virker det som han Justad lenger nordover i landet er inne på noe.
  • Samme gjelder Inge Bremnes med den delikate skjørheten i stemmen sin.
  • Jørgen Sandvik, også kjent som gitarist i gruppen Real Ones, slapp blant annet låten ‘Is there Hope’ som er ganske old-school fet om man kan si det slik.
  • Kristian Kristensen har jo en greie også – hadde vært kult og hørt han synge noe engelsk. Mye Buckley-preg i vokalen hans – det er digg.
  • Bigbang ga for litt siden ut en ny låt i klassisk rockeformat. Hadde sansen for en del av tingene der, kanskje aller mest sangteksten.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Tror noe med det mest spesielle så langt har vært å spille konsert med band i 3-4 timer til sjøs på en seilbåt hvor superfansene dine som kom og etterspurte autografer etterpå var en stor familie på 10-15 stk. fra Polen som hadde forvillet seg ombord. Det sprøeste var da eg ved en tilfeldighet jammet frem en tradisjonell blues-låt sammen med saksofonisten til Billy Joel i New York uten å vite hvem det var eg spilte med.

Då var det dags att än en gång ta oss till Norge för att upptäcka ett nytt namn på pophimmelen

Popmuzik.se

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Edvard Grieg hadde jo nese for gode melodier. Kanskje noe ekstravagant med tanke på hvem eg er opp mot dette geniet, men det hadde sikkert blitt søt musikk av et samarbeid der skal du se.

Hvilket sted/scene i Norge drømmer du om å spille på, og hvilken scene i Norge har overrasket deg mest og hvorfor?

Telenor Arena har mange av mine forbilder spilt på og er en scene eg kunne tenke meg å stå på en gang eller 20. Hadde for eksempel sykt lyst å se Tower of Power spille her for litt siden.

Kanskje Koengen i Bergen har overrasket meg mest faktisk. Har vært noen sinnsyke artistinnslag oppført der de siste årene. Så både Stevie Wonder, Sting, Springsteen og Dylan der for litt siden.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller pleasure?

Sjokolade! Eg har sensitiv mage og tåler det ikke, men det er så forbannet digg.

Hvilke planer har du videre i 2019?

Det blir slipp av en rekke singler videre her i 2019, og mange av disse vil også bli gitt ut på norsk. Det planlegges også innspillinger av nye låter. Noe blir trolig pianobasert. Regner med å kunngjøre de første konsertene mine innen kort tid. Vi har mye på gang, så følg Vilnes på Spotify og sosiale medier.

Se Også

Tuvaband med elegant og drømmende album
Intervju

Tuvaband med elegant og drømmende album

Tuvaband er en kritikerrost artist med en imponerende internasjonal profil som har over 40 millioner avspillinger på Spotify, og det er det eklektiske soloprosjektet til låtskriveren, [...]

Fet smakebit fra ATENAs kommende album
Intervju

Fet smakebit fra ATENAs kommende album

ATENA har opparbeidet seg til å bli en av de mest bemerkelsesverdige og eksperimentelle metalcore-bandene fra Norge, og beviser at den norske metallscenen har mer enn [...]

Haavard Mota, storbypopens godt bevarte hemmelighet albumdebuterer
Intervju

Haavard Mota, storbypopens godt bevarte hemmelighet albumdebuterer

Haavard Mota er en Oslo-basert låtskriver, som allerede har levert flere singler som har fanget både fans og pressens interesse. Første single «Penthouse svermeri» kom sommeren [...]

Vaarin er ute med sterk og mystisk smakebit fra sitt kommende album
Intervju

Vaarin er ute med sterk og mystisk smakebit fra sitt kommende album

I 2018 mottok Vaarin både terningkast 6 fra Dagsavisen og 5 fra Aftenposten for sin debutplate «Even If I Started Seeing Rainbows». Fredag 13. januar slapp [...]

Albumaktuelle Ledfoot har skapt sin egen sjanger med en helt spesiell signatur
Intervju

Albumaktuelle Ledfoot har skapt sin egen sjanger med en helt spesiell signatur

Den norgesbaserte amerikanske artisten Ledfoot slapp nylig albumet, «Coffin Nails» på TBC Records. Dette er både tøft, særegent og lekent. «Dette albumet ble spilt inn og [...]

Eva Bjerga Haugen, en av Norges beste jazzsangere er ute med et strålende julealbum
Intervju

Eva Bjerga Haugen, en av Norges beste jazzsangere er ute med et strålende julealbum

Eva Bjerga Haugen slapp nylig det stemningsfulle og nydelige julealbumet, «Stille Grender» på Grappa Musikkforlag, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet har [...]