Foto: Jean-Claude Wilondja

Uslepen diamant sikter på tronen

Del Tweet

At det er mange som kjemper om oppmerksomheten din er neppe en bombe. Kingss er en artist du må få med deg før det smeller.

Å beskrive rap som landets mest populære sjanger i 2019 er neppe særlig kontroversielt eller oppsiktsvekkende. Det som er oppsiktsvekkende, er strømmen av talenter som kommer til overflaten i stadig økende tempo. Kingss er ikke ny i gamet, den Fredrikstad-baserte artisten gjorde utslag på radaren tilbake i 2016, men har (som de aller fleste artister) brukt tid på å finne sitt sentrum, frekvensen han hører hjemme på. Alarmen gikk av i NPS-redaksjonen i det sekundet Kingss slapp en av fjorårets feteste låter, «Medusa». Låten, som tonesettes langt mer nakent og følsomt enn det han har gjort tidligere, gir rom for en vokal som har utviklet seg med kvantesprang i løpet av få år. Kingss er leken og munnrapp, men hans viktigste dimensjon er evnen til å komme opp med tekstvendinger og bruk av fraser og ord som setter seg, med god hjelp av en fet uttale selvfølgelig.

Med nevnte låt, «Zoo (ikke bli flau)» og nå sist «Juliet», har Kingss vist at han innehar sjangerens kanskje viktigste egenskap; å skrive passasjer som setter seg fast i hjernen med hud og hår, uansett tematikk. «Send meg en selfie når du legger deg ned, ja du vet jeg digger deg når du legger deg ned, så jeg kan kaste meg igjennom E6, på to sek.» (Medusa) er en linje du fort kan risikere å ubevisst bryte ut i. Kingss er på sitt foreløpig beste når han blander rap/trap og pop og styrer unna sjangerens tøffe fasade. Det er her han har mest å tilføre. Han er en uslepen diamant, men på sitt beste minner han om ingen ringere enn Arif. No less. Rykter om ny musikk på vei pirret vår nysgjerrighet ytterligere, vi ble rett og slett nødt til å ta en prat med mannen selv og gjøre han til artist-i-fokus på vår rap-spilleliste.

(Du kan lese intervjuet under musikkvideoen)

Kingss – Gjennom tåket (TopSquxd Nation 2018)

Du har akkurat sluppet brennhete «Juliet», fortell oss litt om hva låten handler om og hvordan du jobbet den frem?

Hele hensikten med låten er for å dele med lytterne at jeg har følelser jeg også, og alpha Romeo er den følsomme siden av meg. Derfor passet det å dedikere låten til Juliet. Akkurat da jeg begynte å spille inn vokal hjemme hos meg selv ble jeg kjent med en dyktig produsent via Instagram, HÅWK kaller han seg, og han forstod budskapet mitt og dermed laget vi kanskje den beste låten i Norge som har noe med «Romeo & Juliet» å gjøre.

Vi i NPS-redaksjonen fikk for alvor fot for musikken din da du slapp «Medusa», en av fjorårets absolutt feteste låter. Hva var inspirasjonen din og hvordan produserte du den?

Så kult! Takk! Jeg har hatt veldig mange mareritt om medusa, jeg er nokså livredd for slanger, og medusa er ei vakker dame med hår som består av slanger. Så jeg både beundrer henne og frykter henne samtidig, og slik er jeg i et forhold også – et hat/ elsk forhold til det. Det var slik jeg fikk inspirasjon til låten.

Hva vil du si er hovedtematikken du bringer opp i musikken og tekstene dine, hva er din tjukke røde tråd?

Egentlig er det følelsene mine som går igjen i alle låtene mine. På godt og vondt. Jeg får ut mye gjennom musikken.

Du er en ung baba, hvordan har musikken din endret seg etter at du ble pappa?

Det passet perfekt, fordi sønnen min holder meg i sjakk. Han motiverer meg masse og kan flere av låtene mine. Jeg vil at sønnen min skal vokse opp og se opp til meg, «en kriger som kjemper gjennom diverse artister for å nå målet sitt», og det ser ut som det går i riktig retning. Lett at jeg tar med han på turnè hvis det lar seg gjøre i fremtiden.

Hva er ambisjonen din med Kingss? Hvor langt må du nå, eller hvilken scene må du spille på for at du skal tenke «shit, i made it!»?

Målet mitt er å nå så langt jeg bare kan. Dette er noe jeg virkelig brenner for. VG-lista hadde vært stort!

Hvis du kunne jobbet med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Unge Ferrari uten tvil.

Så du er åpen for å samarbeide med andre norske artister?

Absolutt, det er jeg.

(Intervjuet fortsetter under musikkvideoen)

Kingss – Wayne (TopSquxd Nation 2018)

Hva gjør du når du ikke jobber med musikk?

Da er jeg sammen med sønnen min Theo på 3 år, og venner. Selv om jeg ikke jobber med musikk der og da så dukker det alltid opp ideer hele tiden og jeg tar alltid notater.

Norsk rap blir ofte omtalt som «landets største sjanger» nå om dagen. Hvorfor tror du det er så mange nye norske rap-artister som bryter gjennom lydmuren i disse dager, og hvordan vil du beskrive hvordan det er å være en up-and-coming potensiell headliner i denne sjangeren? Hva er spesielt kult og hva er spesielt utfordrende?

Det er som dere skriver at det har blitt en veldig populær sjanger og mange liker den type musikk. Da blir det også mer åpent for ulike artister. Det er veldig kult at musikken min blir lagt merke til. Det er jo det som gir meg lyst til å lage mer musikk og er mer kritisk til hva jeg lager. Det som kan være utfordrende er at det er mange om beinet og vanskelig å stikke seg ut, men jeg gir meg ikke!

Norsk musikk er i vinden som aldri før, hvilke norske artister digger du om dagen og er det en spesiell artist som inspirerer og motiverer deg?

Karpe og Unge Ferrari er desidert noe av det beste vi har i Norge, og de motivere meg noe sykt. Karpe lager noe av den mest unike musikken i Norge. De skiller seg ut, men samtidig blender de inn, og det liker jeg. Fordi det er akkurat det jeg vil også med min musikk. Unge Ferrari er en kar som ikke bryr seg om å vise sitt sanne jeg. Mange musikere vil leke tøffe, savage og alt det der, men Unge Ferrari er ekte hele veien med låtene sine.

Før var janteloven meget gjeldende i Norge, også i musikkbransjen. Hva tror du er grunnen til at unge norske artister nå våger å si at de har store ambisjoner og talent?

Vi har trua på oss selv i det vi gjør, ellers hadde vi ikke gjort det. Det styrker oss til å våge å snakke om våre store ambisjoner, og så ønsker vi å bli tatt seriøst i det vi gjør, fordi det er faktisk krevende å lage en låt, og for å slippe en låt så må du si til deg selv; «wooo jeg drepte den beaten». Hver gang jeg slipper en låt så er jeg så stolt av meg selv at jeg går og smiler nonstop. «Flinkeste», tenker jeg.

Hvordan ser resten av året ut? Er det planlagt noen nye utgivelser eller konserter?

2019 er hittil det beste året for meg når det gjelder musikk. Jeg har fått mye ros og støtte fra diverse, som har gitt meg mye styrke og potensial til å nå langt. Produsenten min (som laget Juliet) og jeg holder på med å lage en EP akkurat nå og han skal produsere hele pakken. Jeg kan faktisk si at dette blir såpass bra at det vil slå ut mange som til og med har platekontrakt.

Hvor langt har dere kommet i prosessen? Hvor mange låter er det snakk om og hvor lenge må vi glede oss?

Vi har kommet veldig langt, HÅWK er en fantastisk produsent, så det krever ikke så mye tid til miksing, og han vet hva han skal gjøre med vokaler uten at jeg sier noe som helst. Grunnen til at det går så kjapt er at jeg har mic/Logic x Pro hjemme hvor jeg får spilt inn vokaler, og så sender jeg det til han når jeg ikke får tid til å møte han i studio. Fire låter blir det, men dato er ikke bestemt enda. Jeg vil ha EP-en ute i påsken eller tidlig i mai, fordi da kan jeg begynne å planlegge en sommerhit.

Sjanger

Norsk Rap

Spilleliste med noe av det feteste Norge har å by på av Rap og Hip Hop! Se alle våre spillelister.

Les mer

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]