Foto: Pressefoto

Unge T & Ken Ring gjør krav på «Valuta» med imponerende streaming-tall

Del Tweet

To legender uten penger, Tommy Tee og Ken Ring har teamet opp med Unge T for å tjene opp litt ny «Valuta».

Den lovende rapperen Unge T fra Bergen har fått med seg kanskje Skandinavias mest ikoniske hiphop duo Tommy Tee og Ken Ring, på sin ferskeste single «Valuta». Den unge rapperen fra Bergen sin syngete og lekende tilnærming passer perfekt til Ken Ring sin velkjente og taktfaste flow, i perfekt kontrast til hverandre over den drivende og legendariske Tommy Tee sounden. At låten har fungert og er i ferd med å sementere den unge tjommiens navn innad i miljøet som en «rising star» er det liten tvil om; over 50 000 streams på noen knappe uker er imponerende tall med tanke på antall ukentlige utgivelser i landets (for tiden) mest populære sjanger. Til tross for at Unge T har vært på vår radar en god stund, har «Valuta» utvilsomt ført til at vi har ønsket å bli bedre kjent med tjommien, raskt. Vi har utfordret han til å sette sammen sin personlige 20+5 spilleliste, samtidig som han har tatt seg tid til å svare på et intervju. Foruten å grave litt i hvordan han endte opp med å jobbe med to vaskekte legender, finner vi ut mer om hans musikalske bakgrunn, inspirasjonskilder og hva han liker å gjøre på fritiden.

(Les intervjuet under promovideoen)

Unge T & Ken Ring – Valuta (promovideo, 2021)

Gratulerer med slipp av «Valuta»! Kan du fortelle litt om prosessen rundt prosjektet fra start til utgivelse?

Først, Tusen takk! Her har vi lagt ned en god del arbeid, men samtidig har det gått mye av seg selv. Det har sikkert mye med at det er 2 rutinerte legender på låten, men også mye med den driven man får av å få jobbe med slike artister. Beaten er jobbet på både før og etter innspilling. Det vil si den var kul, men etter innspilling gjorde Tommy et par ekstra justeringer som tok den enda høyere.

Hva handler låten om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Tittelen sier egentlig mye her, Valuta, og enda mer valuta og gate. Som mitt vers rapper jeg «pleide rulle spliffer men no ruller vi biler» da jeg var yngre kunne jeg joine gutta fordi jeg syntes det var kult. Selv om det ikke var noe for meg. I dag tar jeg heller en kjøretur alene for å friske opp hodet, og selv om fokus kan være mye på kroner så legger jeg frem at jeg vil heller være fattig enn å være styrt.

Alt dette og mer på en banger måte, beaten er magisk, Ken Ring sitt vers er grovt, handler om gate som vanlig. En ekte street king.

Hvordan fikk du to skandinaviske rap-pionerer som Tommy Tee og Ken Ring med på låten, og hvordan var det å samarbeide med dem?

Det begynte med at jeg var veldig giret på å lage en låt på en Tommy Tee beat, og så har jeg litt bekjente som kjenner godt til Ken Ring så de mente at det hadde vært kult og få en track med han, med den grove stilen som han er kjent for. Det endte med at jeg kontaktet han og fortalte han om planen min, der i fra var vi på samme bane, kriteriet var at royalties skulle fordeles til fordel for Ken og Tommy så klart, og at jeg skulle stå for promotering da jeg ikke er like kjent. Samarbeidet har vært rått! Tommy Tee er jo magiker! Både Galexy og Tommy Tee står for mixing av mine vokaler i den låten.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av singelen?

Det viktigste for meg med denne låten var at den skulle være en ren rap/hiphop låt, noe som ble tungt – og det ble det.

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter, har du opplevd skrivesperre og hva gjør du for å (evnt.) komme deg ut av denne?

Jeg går faktisk ofte tilbake i tid når jeg skriver. Da jeg var mindre virket verden så mye større, jeg ville være badass, bli rik og være tøffere enn alle andre. Når du liker å lage type «gangster rapmusikk» så er det lett å føle seg tilbake til da man faktisk trodde at man kunne ta over hele verden.

Jeg lagde nylig en låt som heter «Skrivesperre», den er ikke ute enda og usikker på om den slippes – men refrenget går sånn her:

Det er klart jeg og føler meg lost i blant//
Eg prøver skille meg ut men det er vanskelig sant//
Så mange flinke rappere at man får nesten angst//
Skrivesperre mister helt balanse//

Det klinger faktisk ganske bra på den beaten jeg har til den.

Skrivesperre har jeg ofte! Den kommer når jeg skal være soft, prøve en ny vibe eller være mer fin på det i en sang. Stort sett ser jeg opp til artister som lager musikk som passer inn i alles hjem, hos både barn, ungdom, foreldre og bestemødre uten at det blir for kjedelig.

Hva føler du er det unike i Unge T sitt musikalske univers?

Det som er unikt er vel sounden da, har fått skryt i mange år om at jeg har stemmen til å gjøre det stort. Enten jeg rapper fort eller sakte. Jeg føler også at jeg har min egen sound, og det er jo noe som gjør det litt mer unikt.

Hva er din favoritt VST/effekt som du bruker i produksjonene dine og som er verdt å anbefale?

EQ og et hint av delay er ganske standard, og det bruker jeg på alle skisser jeg spiller inn i mitt hjemmestudio. Ellers er det opp til produsenten som mikser og mastrer.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil beskrive meg selv som en som jobber mye – både vanlig jobb og med musikk. Ellers er jeg en ganske rolig person, er mye hjemme og lager god mat, ser gjerne en bra film eller fikser noe i huset.

Hva er din spesialitet på kjøkkenet? Hvilken serie eller film har du sett i det siste som har gjort såpass inntrykk på deg at du vil anbefale den videre?

Jeg er egentlig veldig lei taco og kjøttdeig generelt, men det er blitt en gjenganger på kjøkkenet. Skal jeg være kreativ så blir det vel pepperbiff med fløtegratinerte poteter. Er ikke så kreativ på nye ting så om jeg blir lei nok av de vanlige rettene jeg lager så tar jeg faktisk turen hjem til mor og far. Av serier så må det være «POWER» sesong 1, den var helt rå! Akkurat nå ser jeg på «Snowfall», den er også ganske bra.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg begynte med musikk da jeg var 11 år gammel. Bare noen dager før jeg fylte 12 år måtte jeg skrive min egen låt fordi jeg hadde sagt ja til å spille konsert midt i sentrum. Etter dette var jeg avhengig, og skriving og musikk fikk meg til å føle meg bedre. Jeg har aldri lest en bok ferdig i mitt liv, men etter fem måneder hadde jeg 5-6 notatblokker med tekst om alt mulig.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Av kjente artister så må jo det være 50 Cent og Eminem. Jeg har sett filmene «Get rich or die trying», og Eminem sin «8mile» sikkert 20 ganger hver kun for inspirasjon, og rap-scenene enda flere ganger.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Madcon, Vinni, OnklP og Karpe blir vel mest spilt her, de har alle noe eget, en kul sound og klar i talen.

20+5 spillelisten din er proppfull av utelukkende norsk rap, så du skal få en saftig utfordring; nevn 2-3 norske låter fra en av følgende sjangre som du digger: elektronika, pop, metal, rock eller indie?

Jeg hører mye på pop også! OnklP har jo en del rock i låtene sine så er vel litt rock også.

Hvordan oppfatter du Bergen vs. Oslo-debatten fra ditt ståsted, er det fortsatt beef på gang, eller er det riktig at det er mer åpenhet og samarbeid på tvers av byene nå enn tidligere?

Fra mitt ståsted er det ikke noe beef. Det kan godt være at andre rappere herfra har beef med enkelte, men jeg er i hvert fall åpen for samarbeid. Jeg synes det burde være mye mer samarbeid mellom artister, tenk på hvor mange fete låter vi går glipp av bare fordi noen artister skal være «bedre» enn andre. Jeg gjør musikk for meg selv, fordi jeg liker å jobbe med det og se resultater, og så er det en sykt god følelse når du ser at folk faktisk liker det og kan høre på det.

Hva er det sprøeste, morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det mest spesielle må være da jeg spilte en konsert foran 10 personer som virkelig satt og lyttet. Jeg spilte en litt mer trist låt og en mann som var der med sin kone kjente seg så godt igjen i teksten at han gråt og ga meg en klem. Han ba meg aldri slutte med musikk og jeg måtte fortsette med å lage viktige tekster.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Vinni. Han virker virkelig jordnær og ekte! Lager gjerne en låt med han, og helst helt fra bunnen av.

Hvordan har covid-19/korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer for 2021?

Jeg har laget et hjemmestudio slik at jeg kan produsere musikk med eller uten lockdown så musikk-messig er det ikke så galt, men det er verre med jobb hvor man må møte folk. Mine planer for 2021 er å gi ut mye mer musikk. Jobber med en EP nå, som skal spilles inn og mikses hos Ken Ring i Sverige så fort det lar seg gjøre. Jeg har også et par singler på lur.

Sjanger

Norsk Rap

Spilleliste med noe av det feteste Norge har å by på av Rap og Hip Hop! Se alle våre spillelister.

Les mer

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]