Foto: Per Heimly

Strålende av en leken og ærlig Abel

Del Tweet

På det nye og kritikerroste albumet til Morten Abel, møter vi en nasjonal popkonge i storform. Et ufrivillig friår fra turnélivet, ble den kreative gnisten som skulle til for å ferdigstille «Bare prøv deg sjelefred», ni låter om levd liv, gjennomsyret av en vedvarende musikalsk nysgjerrighet som er få artister forunt.

«Bare prøv deg sjelefred» er det siste albumet av en triologi hvor jeg har tatt utgangspunkt i mitt eget hverdagsliv. Om opp og ned-turer, anger og svik, og kjærlighet og glede. Om dette livet som er så lett, men som vi gjør så vanskelig», forteller Abel.

De to foregående albumene i trilogien er «I fullt alvor» og «Evig din» som ble sluppet i henholdsvis 2015 og 2017.

Tre singler fra albumet er allerede ute: Foreldrehyllesten «Gammel mann», om å se seg tilbake, og tenke på de som var før deg.

Gladmelankolske «Sol og høy himmel» om å etablere seg i en ny by, med nye venner og nytt miljø, og den tristvakre «Så kom regn», om alle dem som velger å avslutte sitt eget liv.

«Dette albumet er lyset i tunnelen for meg. Jeg har prøvd å få det til å bli et positivt album, selv om melankolien henger over. Jeg trenger den for å finne gleden med musikk», fortsetter han.

«Som på de to foregående albumene, har vi invitert inn dyktige musikere som har det lille ekstra. Vi har prøvd å fange øyeblikket og skape magi i studio, spille låtene til vi lander på en versjon som har det som de andre versjonene ikke har.

Vi startet med fjorten låter, og mikset elleve av dem, og ni ble med på albumet. Jeg vil bare ha med det aller beste, de låtene som har det i seg, at de kan forandre noe i menneskers liv. Jeg vil at musikken skal få fram de store følelsene», utdyper Abel.

Dette er noe man lett kan høre i de ni låtene.

«Bare prøv deg, sjelefred» – her skal du motstand finne. Tittelsporet på albumet handler om hva man må ofre for å finne den absolutte indre stillheten.

Flere tekster er skrevet om far som må jobbe så mye, at han ikke får tid til å være med gutten sin. Men i låten «Bare du og meg, sa du» er problemstillingen motsatt, med en sønnen har det så travelt at de to får lite tid sammen.

«Landet Ya Ya» tar for seg fremmedfrykt og «La komme denne dagen» er en salme om takknemmelighet. Om å tacka livet, om du vil.

«Stille ballade» er en vakker beskrivelse om brudd og tapt kjærlighet, og «Et døgn i New York» er en levende beskrivelse av nettopp 24 timer i metropolen.

«Bare prøv deg sjelefred», er spilt inn i Elektrolüd Studio med Thomas Gallatin på trommer, Nikolai Grasaasen på gitar, Håkon Øyen på tangenter og Thomas Engebretsen på bass. Børge Fjordheim har vært tekniker og produsent, sammen med Gallatin og Abel selv.

Neste år fyller Abel utrolig nok 60 år, men heldigvis for oss lar sjelefreden tydeligvis vente på seg, for maken til positiv utnyttelse av en indre rastløshet, skal man lete lenge etter.

Med en rekke udødelige hits, en fargerik scenepersonlighet og en lang og interessant musikalsk karrierevei, kan Morten Abel best beskrives som en levende legende i norsk musikkliv.

Live har Abel alltid vært et fyrverkeri, og er en evig festivalfavoritt, enten under eget navn, med sitt superkarismatiske band i ryggen, eller med legendariske The September When, som gjennomførte en bejublet gjenforeningsturné i 2019.

Abel har tilbrakt en mannsalder i rampelyset, og er og blir en av få ekte popstjerner vi har her til lands. Dette bekreftes av både salgstall, priser og mannens øvrige meritt-liste. Og heldigvis fortsetter Abel stadig både å overraske og imponere.

I 2015 slapp Abel albumet «I fullt alvor», sitt første med norske tekster, og fulgte opp med «Evig din» i 2018, begge til strålende anmeldelser. I september slipper han «Bare prøv deg sjelefred», som er det siste albumet i denne trilogien

Vi tok en prat med Morten Abel om blant annet det nye albumet og planene videre fremover. Sjekk også ut hans 20+5 spilleliste hvor du kan høre 20 låter fra andre norske artister og 5 av Morten sine egne låter som han liker godt å høre på.

Gratulerer med albumet, «Bare prøv deg, sjelefred». Kan du fortelle litt om prosessen rundt det fra start til utgivelse?

Mange takk. Albumet ble til på den måten jeg foretrekker å jobbe for tiden, skrive ferdig, gjøre en god pre-prod med bandet, og så bruke så lite tid i studio som mulig. Prøve å fange de gode øyeblikkene, og ikke sitte rundt å gruble for mye. Spontant, skal det være. I nuet, skal det skje.

Dette er siste del av en albumtrilogi som du har laget med norske tekster. Kan du fortelle litt om det, og hvorfor du valgte å lage det som en triologi?

Det er en triologi, fordi jeg har skrevet om mitt liv i denne perioden, slik som jeg har hatt det. Og det fine er at det har en avslutning, noe som igjen betyr at jeg kan begynne på noe nytt, og legge det hele bak meg.

Morten Abel runder av «hverdagstrilogien» med sitt mest engasjerende album på årevis, terningkast 5/6

Marius Asp, VG

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Jeg har brukt bandet mitt til innspillingen, alt er liveopptak. Prøver å ikke legge på for mye greier i ettertid.

Hva handler denne platen om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Jeg prøver å formidle at det er greit å være seg selv, det er greit å gjøre feil, og sette seg mål som ikke alltid nås. Det er greit å være svak og trist noen ganger, det er greit å si fra og be om hjelp.

Ustoppelige Abel, terningkast 5/6

Avisa Nordland

Hvilke låt har du et spesielt forhold til fra albumet?

«Bare du og meg, sa du», som handler om mitt forhold til min sønn.

I forbindelse med slippet av albumet skal du ut på en Norgesturné. Kan du fortelle litt om det og hva publikum kan forvente seg på en konsert med deg?

Jeg vil at publikum skal føle noe. Noe ekte og sterkt.

Abel imponerer. Morten Abels tredje soloalbum på norsk er et herlig lappeteppe av leken og fengende pop, terningkast 5/6

Øyvind Rønning, Dagbladet

Hva føler du er det spesielle i ditt musikalske univers?

At jeg er ærlig, og følger ingen trender.

Hva er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg utfordrer meg selv, ser meg ikke tilbake, har en pasjon for det jeg gjør. Jeg vet ikke om jeg er uredd. Det tror jeg ikke.

Hvordan vil du beskrive deg selv, og hva liker du å gjøre på fritiden?

Nysgjerrig, urolig, litt utålmodig, snill og grei. Liker å seile og spille sjakk.

Solid fra en leken veteran, terningkast 5/6

Eivind August Westad Stuen, Aftenposten

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Har spilt i band siden femte klasse. Ga ut det første Mods-albumet da jeg var 17år, så slik startet det, og det er min musikalske bakgrunn.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Alle konserter er forskjellige, men også ganske like. Jeg liker å spille på festivaler for et publikum som ikke nødvendigvis er kommet for å høre på meg. Da har jeg mulighet til å imponere og gjøre inntrykk.

Morten Abel begynner visst å bli gammel og er fortsatt like god, terningkast 5/6

Geir Rakvaag, Dagsavisen

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg liker Cezinando, Emilie Nicolas og mange andre. Mye bra som skjer for tiden.

Du har opplevd mye i din lange musikalske karriere. Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det er veldig spesielt å opptre med Mods på Stavanger Stadion foran 25 000 mennesker.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Cezinando. Nå lager jeg album sammen med Janove, og han er jo også god.

Hvordan har korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer videre for 2021?

Helt greit, egentlig. Vi har turnert som duo, Thomas Gallatin og meg, så vi har hatt mye å gjøre. Har også gjort ferdig to album. Takk for praten.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]