Foto: Marius Sørgjerd

Stjerneskuddet lille Caesar «brenner» for å gjøre noe på sin nye single

Del Tweet

Fredag 19. mai slapp lille Caesar låten «brenner» via EMI Music Norway og Universal Music Norge som er denne «Ukens single» på NPS Music, og det på sin egen 18-årsdag!

Den unge R&B-nykommeren sparket i gang 2023 med utgivelsen av «Laken» i samarbeid med Aiba, og i kjølvannet av den gode mottakelsen er det unge stjerneskuddet fra Drammen ute med årets andre single.

Den fine, melankolske, men også dansbare låten «brenner» handler om det å føle at man sitter fast i livet, med et ønske om å bryte løs fra gamle vaner og venner.

Låten handler om å stå i en usikker posisjon hvor du bare har lyst til å bryte løs og komme deg videre i livet (aka det brenner inni deg) men gamle vaner og venner holder deg tilbake.» – lille Caesar

lille Caesar aka Adam Gryting har opparbeidet seg en enorm musikalsk erfaring på tross sin unge alder. Drammensgutten har alltid hatt en stor forkjærlighet for musikk, og allerede da han var ett år gammel hermet han etter tonene som hans mor sang. Som 14-åring deltok han i Norske Talenter og kom helt til finalen der han sjarmerte dommerne og det norske folk med sin særegne stemme og kjappe kommentarer. Sammen med sin bror og far, som har vært en viktig støtte for ham i hans musikalske karriere, har han vært å se på TV-skjermen. Blant annet på Beat for Beat og Allsang På Grensen, der han gjorde sterke versjoner av andre sine låter.

Adam har vokst opp i et miljø der han ble eksponert for ulike kulturer og type musikk, noe som har påvirket hvor han henter inspirasjon fra og hva han skriver om. I 2020 slapp han sin debutlåt på engelsk, «Be Alright», som ble ukas låt på P3. Siden da har han sluppet mye musikk, men i fjor valgte han å begynne å skrive på norsk og endret artistnavnet sitt til lille Caesar. Første låt på norsk kom i august 2022 og het «de andre». Mottakelsen var veldig god, og låten gjorde og en fin figur i NRK-serien VGS, som Adam medvirket i.

Nå står mer norsk musikk på trappene og 2023 blir året der Adam tar en større plass i det norske musikkuniverset, der flere låter skal gis ut. Med ikke minst låten «Laken» beviser Adam at han er et stjerneskudd som er verdt å følge med på. Låten er allerede listet på P3, og har i skrivende stund blitt strømmet over 800k ganger på Spotify.

Vi tok en prat med han om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «brenner» og ikke minst gratulerer med dagen. Kan du fortelle litt om det, prosessen, produksjonen og lydbildet i låten?

Jo takk! Det har vært en hektisk helg for å si det sånn. Ny låt, bursdag og lappen! Det meste av energien min har gått til promotering av låten og prøve å gi folk en forståelse av helheten i den.

Jeg synes det er en godt skrevet, ekstremt fengende og fin låt, med et stort og svevende lydbilde. Den betyr veldig mye for meg, og at den allerede har gjort det så bra betyr jo at den betyr noe for andre enn meg også. Så det har vært det desidert gøyeste med helgen.

Jeg satt ved pianoet en kveld og jeg følte meg litt stuck i gamle vaner og vennekretser, og så hadde jeg en fin akkordprogresjon jeg ikke hatt brukt enda og begynte å spille. Det tok ikke mer enn to minutter før jeg hadde mekka vokalmelodien til refrenget i «brenner». Den kom så naturlig. Deretter begynte jeg å skrive hva jeg følte på der og da, og slik ble fundamentet til. Etter dette tok jeg ideen med i studio til Lars Horn Lavik (produsent) og Robin Sharma (låtskriver og manager), og så fikk vi flyten og mekket resten av låten, med det store og svevende lydbildet jeg ville ha.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Låten handler om det å tørre og bryte løs fra gamle vaner, og til og med venner – som kan være årsaken til at du sitter fast. Å kjenne at det brenner på innsiden, det tror jeg mange kjenner på. Låten oppfordrer til å tørre å ta de stegene man trenger for å komme seg videre, selv om det kanskje krever at en må ofre noe i livet. Det som er fint med tema er at det passer flere situasjoner. Ikke bare min idè med låten, men også folk som ønsker å få til noe og brenner for å gjøre noe. Det er flere måter å se det på.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Jeg er en liten fyr med mye på hjertet og mitt mål er å skille meg fra andre artister tekstmessig. Skrive sterke låter, med sterke tekster og som folk kan få noe ut av. I tillegg vil jeg si at jeg er ekstremt kravstor til melodier i mitt musikalske univers. De skal treffe bredt, men være gode! Jeg føler vi har klart begge deler i både «brenner» og «laken».

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Allerede som ett-åring hermet jeg etter tonene som mamma sang til meg. Jeg har ikke bare vokst opp med å synge, men jeg har vokst opp med en far som freelance-musiker og en bror som rapper. Det har vært mye gammel soul fra far og mye gammel hiphop fra bror. Selv lytter jeg til mye forskjellig, men kanskje litt mer moderne melodiøse ting. Til sammen har alt dette formet min musikalitet og siden jeg var tolv år har jeg sunget på diverse scener. Alt fra den lokale ungdomsklubben på Fjell i Drammen, til Beat for Beat på NRK. Nå er det tid for å levere gode låter til det norske folk.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

Jeg tror det å være musiker og artist i Norge i dag er preget av ekstremt tøff konkurranse, men samtidig som det er plass til de som har noe å komme med. Og nei, det er ikke for alle, men de som har pågangsmot og virkelig tror på seg selv er egnet til bransjen. For min del har det vært ekstremt viktig å bare utvikle meg selv som artist og hver gang jeg får til noe så veier det opp mot ti nedturer. Det gir meg mot til å fortsette. Det er viktig å ha det gøy samtidig, og det finnes ingenting morsommere enn en seier. Jeg har fortsatt en lang vei å gå, og sikkert tøffe tider i vente, men jeg skal få det til!

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Min sterkeste side som artist er jo at musikaliteten først og fremst bor i meg. Jeg var skapt til å drive med dette, så jeg kommer aldri til å slutte. Ja, jeg vil si jeg er en uredd type. Jeg har aldri brydd meg veldig mye om hva folk tenker om meg, og da har det også vært lettere å teste ut masse forskjellig innenfor musikk og stå frem med mitt.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

En av mine beste opplevelser live er da jeg spilte «laken» med Aiba på Landstreff Fredriksten i vår. Folk sang med og jeg fikk henge med mange fete artister jeg virkelig ser opp til. Det føltes som et vendepunkt i min bok.

Hva er det morsomste, mest spesielle eller sprøeste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Mitt sprøeste øyeblikk tror jeg må være nå etter utgivelsen av «brenner». Jeg har aldri fått så mye god tilbakemelding fra folk, blant annet noen av de største artistene i Norge. Noen er så begeistret at de vil samarbeide med meg. Det er motiverende og en god bekreftelse på at jeg og gjengen min gjør noe riktig.

Hva slags musikk har du vokst opp med og har noe av den musikken vært med deg hele livet?

Som jeg nevnte tidligere har jeg fått inn mye gammel soul, rnb og hiphop. Å ta med dette inn i mitt pop-univers har vært genialt.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil beskrive meg selv som en potet. Man kan plassere meg overalt og så tilpasser jeg meg. Jeg er en ekstremt sosial person, men elsker også å få være alene og la tankene fly. Samtaler er viktig for meg for da kan jeg lære av andre.

Beskriv ambisjonene med lille Caesar? Hva drømmer du om å oppnå og oppleve?

Ambisjonene mine er å lære så mye jeg kan og bli den beste artisten jeg kan bli. Skrive sterke låter med sterke tekster som folk kan synge med på, kjenne seg igjen i og ta læring av. Mulig jeg også har en drøm om å bli den største norsktalende artisten.

Hva inspireres du av musikalsk og hvilke norske artister/band/produsenter har du hørt mye på eller henter du inspirasjon fra?

Musikalsk så inspireres jeg av artister som Brent Fayaz, Bruno Mars, Coldplay, Michael Jackson, Giveon, Daniel Caesar og en rekke gamle soul artister, men også omgivelsene rundt meg, hva jeg ser og hører får meg til å skrive. Jeg har eksempelvis hørt mye på Ravi i oppveksten, men inspirasjonen min kommer nok hovedsakelig fra engelsk musikk, som jeg overfører inn i det norske universet.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Favorittretten min er blåskjellsuppe med focaccia brød og et rolig glass hvitvin på siden. Denne retten sender meg inn i andre verdener -er bare noe med det.

Hva er den beste litterære eller filmatiske opplevelsen du har opplevd den siste tiden, og hva vil du anbefale folk å sjekke ut om dagen?

Jeg elsker science fiction, men likevel vil jeg anbefale folk som ikke har sett «Shawshank Redemption» om å se den. Jeg satt igjen med en en takknemlighet for friheten vi har her i Norge og at friheten bør brukes.

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Jeg ønsker jo å spille på de største scenene i Skandinavia. Men jeg ønsker også å gjøre jobber i teatersal-settinger hvor jeg kan ha en avslappet atmosfære og prate med publikum mens de tar seg et glass vin, og dele en opplevelse mye mer personlig til folk.

Hvis du kunne samarbeidet med en annen norsk musiker, uavhengig av om personen lever eller ei eller er aktiv som musiker i dag, hvem ville du valgt?

Jeg skal gi deg tre. Vinni, Isah og Emma Steinbakken er tre dyktige artister jeg kunne tenkt meg å jobbe med.

Hvilke andre musikalske planer har du i 2023?

Jeg skal bare fortsette å jobbe hardt og bli den beste versjonen jeg kan være av meg selv som person og artist. Gjengen min og jeg står på hele tiden, og ønsker at dette skal smelle skikkelig!

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]