Foto: Charlotte Mathiesen

Singleaktuelle NYAKI drømmer om papegøyer og elsker Åndenes makt og Lilli Bendriss

Del Tweet

Den Oslobaserte artisten Susanne Klerud med den store stemmen har vært å se på både store og små arenaer i en del år allerede, men det var først i 2016 at hun etablerte seg under artistnavnet NYAKI.

Fredag 8. november slapp hun den sterke singelen, «Soldier» som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Dette er hennes fjerde single i år, og som er hentet fra hennes kommende EP som slippes senere i år. Låten handler om å aldri gi opp kampen og om å være sterk. Singelen er som resten av EPen, produsert av duoen Kastel fra Nora Collective som tidligere har jobbet med artister som Arif, Hkeem, Bendik, Admiral P og Philip Emilio.

NYAKI imponerer med sin vokalprestasjon og sitt store spekter, og nylig var hun å se på scenen i Storbritannia, hvor hun spilte konsert sammen med den britiske artisten og låtskriveren Jack Hawitt. Tidligere i år ga de to ut hennes debutsingle, den nydelige duetten «Dark Hotel» som til nå har streamet over 100 000 ganger.

Vi tok en prat med henne om blant annet den nye singelen og planene videre fremover.

Gratulerer med låten «Soldier». Kan du fortelle litt om den?

Takk. «Soldier» var den første låten jeg lagde med Kastel fra Nora Collective. Det var i utgangspunktet bare meningen at vi skulle lage en single, men det ble etter hvert en EP. Låten er skrevet til en som står meg veldig nær. En person som til tider har gått gjennom et turbulent og vanskelig liv, som tidvis har vært i stor fare. Til tross for dette, har denne personen stått oppreist og kommet seg gjennom det. Jeg har hele tiden ønsket å gjøre alt jeg kan for å være den sterkeste støtten jeg kan være. Ofte har jeg drømt om at vi kan rømme fra virkeligheten. Rømme til et annet sted for å slippe unna det indre mørket. Jeg kommer aldri til å gi opp kampen. Jeg kommer alltid til å være der. «Soldier» var en låt jeg hadde ønsket å skrive lenge, teksten betyr mye for meg, men låten betyr også mye fordi det var den første vi skrev.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Jeg er inspirert av veldig mye forskjellig musikk; alt fra Beyonce, Aretha Franklin, Jessie J, Adele, Julia Michaels til vest-afrikansk musikk. Jeg liker å utfordre meg selv når det gjelder vokal-range og sjanger, og blander gjerne litt av alt når jeg skriver musikk for å få frem det jeg ønsker å formidle med låtene.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året har jeg jobbet med siste finish på EPen min. Vi har jobbet masse i studio, og jeg har vært i London for å spille inn musikkvideoen til «Dark Hotel». Jeg gjør veldig mye eventjobber i ulike band, men det har vært veldig spesielt å endelig få fremføre min egen musikk på ulike arenaer. Det er en helt egen følelse i kroppen å få fremføre noe man har laget selv. Det føles også som en liten bursdagsfeiring hver gang man gir ut en låt. Det har vært utrolig stas å få respons på min egen musikk og endelig vise hvem NYAKI er til publikum.

Du var nylig i England og spilte konsert sammen med den britiske artisten Jack Hawitt. Kan du fortelle litt om dette?

Det var Kastel som introduserte meg for Jack Hawitt. Vi klikket umiddelbart og ønsket å gjøre noe sammen. Jeg har lenge ønsket å skrive en låt om mental helse og sette mer fokus på det. Jack følte det samme og vi skrev «Dark Hotel». Jeg var i England for å gjøre låten med Jack på en av hans konserter og varmet også opp med flere av mine sanger, og det var så gøy at publikum sang med på «Dark Hotel». Jeg har flere planer i England fremover som jeg kommer til å dele etter hvert.

Hvem er NYAKI, hva er din musikalske bakgrunn og når startet du opp med musikk og sang?

Jeg startet opp med sang i kor da jeg var 6 år og ble værende i koret i 10 år. Her fikk jeg prøvd mange sjangere, og fikk også prøvd meg masse som solist. Samtidig drev jeg mye med teater og tok sangoppdrag rundt i Østfold (hvor jeg kommer fra). Jeg visste tidlig at det var sang og musikk jeg ville drive med, og jeg viet all min fritid til musikk og teater. Etter hvert som jeg ble eldre, fikk jeg også mitt første møte med Afrika, og jeg ble umiddelbart fanget av ulik afrikansk kultur og musikk. Jeg har vært øst, vest og sør i Afrika i flere land, og snart skal jeg også besøke nord. Inspirasjonen fra afrikansk musikk har jeg også tatt med meg videre. Det var også her jeg hørte ordet NYAKI for første gang. Det var mer et uttrykk som ble brukt på mange ting i en vennegjeng jeg hadde. Etter hvert begynte folk ellers også å bare kalle meg NYAKI, og slik ble NYAKI til.

Ellers er jeg ekstremt sosial av meg, og jeg elsker å bli kjent med nye mennesker og alle sider ved det, alt fra bakgrunnshistorie til kultur. Jeg bruker mye tid med venner og familie, og jeg skal vel heller ikke legge under en stol at jeg i trygge rammer byr såpass på meg selv at mine nærmeste mener at jeg burde hatt mitt eget realityshow. Jeg vet ikke hvor enig jeg er i at det hadde blitt en suksess, men at jeg er genuin samt opptrer (kanskje litt for ofte) som rommets underholdning med alle mine rare sider vet jeg helt sikkert.

Hva liker du å gjøre på fritiden når du ikke holder på med musikk?

Jeg elsker å være med hunder, fugler, venner og kjæresten, og jeg passer hunden til min lillebror så ofte jeg kan. Han leier heldigvis i 2. etasje hos meg, så det blir mye hundepass. Ellers har nesten alle i familien en hund og alle firbeinte er velkomne hjemme hos meg – også i sofaen. Jeg ønsker meg også veldig en egen hund og håper det blir mulig i nærmeste fremtid. Jeg hadde to fugler før som jeg dessverre måtte gi bort på grunn av bosituasjon i Oslo, men jeg drømmer om papegøye en vakker dag. Har forresten også på film at kjæresten min sier ja til både hund og papegøye – derfor skal ikke det være umulig. Som tidligere nevnt bruker jeg mye tid med venner og familie, og det er alltid åpent hus hos meg.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg har alltid blitt fanget av de store stemmene, spesielt da jeg var yngre. Artister som Etta James, Aretha Franklin, Lauren Hill, Tina Turner og Whitney Houston var jeg veldig inspirert av i tenårene. Jeg sang mye soul og rnb og hermet etter disse artistene hjemme på jenterommet. Senere har jeg blitt mer fanget av pop, men hører fortsatt mye på de artistene som blander mye pop med rnb, som Beyonce og Jessie J. Disse artistene har også inspirert meg med deres utstråling, selvsikkerhet og attitude.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg hører mye på Ina Wroldsen fordi jeg liker tekstene hennes og måten hun skriver på utrolig godt. Har også hørt mye på Unge Ferrari. Liker spesielt låten «Bagasje» som han synger med Ylva. Ellers har jeg hørt mye på Karpe, Sondre Justad, Bendik og Ruben. Gleder meg også til å høre mer fra Musti etter hvert, men det kommer utrolig mange nye og bra artister om dagen og jeg prøver å få med meg så mye som mulig.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Siden jeg nylig har startet med å gi ut musikk så synes jeg det er sprøtt at folk jeg aldri har møtt sier at de har hørt musikken min – det er veldig stas!

Hvilket sted/scene drømmer du om å spille på, og hvilket sted/scene har overrasket deg mest?

Jeg drømmer selvfølgelig om å spille i Oslo Spektrum for full sal. Det ville vært helt uvirkelig, men det er absolutt et mål. Jeg blir like overrasket uansett hvor jeg spiller hvis det kommer folk for å høre på meg, og det setter jeg veldig pris på.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller kun en pleasure og hvorfor akkurat denne?

Jeg ELSKER Åndenes makt og Lilli Bendriss. Jeg har trodd på det overnaturlige så lenge jeg kan huske og opplevd utrolig mange uforklarlige hendelser med og uten vitner. Jeg synes Lilli har en rå klesstil og en nydelig personlighet og jeg håper at jeg en dag får møte henne. Ellers elsker jeg Solsidan og ler høyt for meg selv når jeg ser på det. Det er virkelig to av mine favorittprogram. Så må jeg nesten også nevne at jeg er stor Harry Potter fan og gleder meg enormt til den nye filmen kommer ut i 2020.

Hvilke planer har du videre i 2019 og 2020?

Jeg skal til London og skrive flere låter med Jack Hawitt i januar. Mulig disse kommer ut før sommeren 2020. Så har jeg også planer om et headline show i Oslo på nyåret med band. Er også i gang med planlegging av neste musikkvideo. Håper på å spille så mye som mulig og konsertplanlegg for neste år er i gang.

Sjanger

Norsk Pop

Det finnes utrolig mye bra norsk pop! I vår pop-liste finner du både aktuelle nyheter, noen klassiske perler og en og annen ukjent skatt som fortjener [...]

Les mer

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]