Foto: Sølvi Strifeldt

Singleaktuelle Kaja Rode brakk beinet, og begynte å skrive popmusikk

Del Tweet

«Å brekke beinet var det beste som kunne skjedd meg!», forteller den 24 år gamle talentfulle artisten Kaja Rode. Du har kanskje hørt navnet før, hvis du fulgte med på MGP i 2021.

Da ble Kaja direkte kvalifisert til finalen med sin låt «Feel Again». Halvannet år etter MGP-deltakelsen er hun nå endelig ute med sin egenskrevne låt, den nydelige «Your Mind» via daWorks Records og Skyskraper Music som er denne «Ukens single» på NPS Music.

«Det har tatt litt tid med ny musikk for jeg har forsøkt å finne min egen stil. Etter MGP i fjor begynte jeg å jobbe med Show de Vida på events og koste meg så mye at jeg nesten ikke fikk tid til noe annet. Så kom julen og jeg brakk beinet på skitur. Dét var nedtur dét! Men samtidig; det var nok det beste som kunne skjedd meg. Da fikk jeg tid til å skrive mer musikk, jeg ble tvunget til å ta det mer med ro, og fant endelig mitt eget sound.»

Etter å ha ligget på sofaen i noen måneder mens hun skrev, dro hun på Songfarm i Sverige, møtte sine med-låtskrivere (bl.a. den norske artisten Elsie Bay) og «Your Mind» ble til.

«Det var en magisk dag i studio, alt bare funket. To nordmenn, en finne og en færøying. Det var så bra! Vi fire skal skrive mer igjen, det er helt sikkert.»

Beinet gror fortsatt, hun går til fysioterapi og det er vondt fremdeles, men det blir bedre, og det var verdt det. Nå er Kaja for alvor i gang med sitt artisteri, og har planlagt flere singler til neste år, som skal bli til en plate i 2024. Det er i alle fall planen, men hun vet at uforutsette ting kan skje – og helst vil hun ikke brekke noe mer til jul i år. «Hehe, nei det orker jeg ikke. Jeg er egentlig ikke overtroisk, men tror jeg skal droppe den 2. juledags-skituren i år, gitt.», avslutter hun.

Vi tok en prat med henne om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Your Mind». Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen, og litt om lydbildet i den?

Takk! «Your Mind» er laget sammen med Elsie Bay, Danny Baldursson og produsenten Alisky. Musikken min er organisk, moderne og kommersiell popmusikk med klare referanser til dagens hits, som også gjenspeiler «Your Mind».

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

«Your Mind» er en sang jeg skrev til lillesøsteren min. Den handler om å tørre å stå på egne bein. Snakke om det en føler på og alltid være seg selv. Hvis hun trenger en å snakke med eller bare være med, er jeg alltid her.

Hva føler du er det spesielle i ditt musikalske univers?

Jeg føler at mitt unike univers er blandingen av organisk og programmert musikk, hvor jeg har fokus på innhold, gode melodier og spennende innpakning. Jeg liker at musikken både kan være svulstig samtidig som det er enkelt og minimalistisk.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg har alltid elsket å synge. Som 10-åring flyttet familien min til Ulsteinvik på Sunnmøre hvor jeg begynte å utvikle mitt talent for sang. Jeg tok sangtimer og fikk opptre på mange store tilstelninger og konserter som blant annet «Torsdag kveld med Atle Pettersen» og «Torsdag kveld med Stian Blipp». Videre gikk jeg tre år på musikklinjen på Volda videregående skole. I 2017 deltok jeg i The Voice Norge, noe som åpnet opp muligheter for meg. Siden har jeg jobbet med min låtskriving og eventer, og deltatt i finalen i Melodi Grand Prix 2021 med den forhåndskvalifiserte låten «Feel Again». Jeg jobber også som artist i dansekompaniet Show De Vida sammen med blant annet Atle Pettersen.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er en sprudlende, hyggelig og utadvendt person som elsker å høre på musikk, synge, trene, være med venner og se på en god film eller spise deilig mat.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

Det er veldig vanskelig å jobbe som artist i dag. Rett og slett fordi man jobber gratis og det koster mye penger å gi ut egen musikk.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Min sterkeste side som artist må være at jeg føler meg komfortabel og selvsikker på scenen. Jeg elsker å opptre og synge live.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Et av mine beste minner er fra blind audition på The Voice i 2017 da alle mentorene snudde stolene sine. Jeg ble helt satt ut. Absolutt noe av det gøyeste jeg har gjort.

Hva er det morsomste eller mest spesielle øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Å få vite at jeg ble forhåndskvalifisert til MGP-finalen, få synge i finalen og konkurrere mot de flinke artistene. Det var helt surrealistisk, at lille meg skulle stå på den svære scenen. MGP er noe av det av det morsomste jeg har gjort, virkelig.

Det norske folk ble kjent med deg da du var med i The Voice i 2017 og MGP i fjor. Kan du fortelle litt om det og litt om hvordan artistlivet ditt er?

Både The Voice og MGP har vært fantastiske opplevelser for meg. At alle dommerne snudde stolene sine på The Voice var en stor bekreftelse, samt førsteplassen i Aftenposten og forhåndskvalifisering til finalen i MGP 2021. Dette har motivert meg til å jobbe videre med musikken. I løpet av årene har jeg utviklet stemmen min og blitt mye mer selvsikker på scenen. Jeg har fått spennende jobbtilbud og er så heldig at jeg kan leve av musikken. Jeg storkoser meg og reiser rundt i hele Norge og opptrer på spennende eventer.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg elsker Sam Smith, Adele, Dua Lipa og Becky Hill for å nevne noen. Jeg kan høre på musikken deres dag og natt.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg er superfan av Ramón. Jeg elsker stemmen, musikken og tekstene hans. I tillegg virker han som en morsom person.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Taco. Det er så mange muligheter og kombinasjoner. Akkurat nå er favoritten laksetaco med mangosalat.

Har du sett en bra film eller serie i det siste som du vil anbefale?

«King Richard». Du blir dratt inn i historien som byr på hele følelsesspekteret. Måtte se den to ganger på en måned fordi jeg synes den var så inspirerende og motiverende.

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Jeg har sunget på de fleste store scenene i Norge, som Oslo Spektrum, Telenor Arena og Trondheim Spektrum som alle har vært fantastisk å synge på, men det har vært på private eventer. En dag drømmer jeg om å synge mine egne sanger på disse scenene.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Da hadde jeg valgt Kygo fordi jeg digger musikken han lager og tror vi kunne hatt et bra samarbeid.

Hva er dine musikalske planer videre for 2022/2023?

Fremover har jeg fullt fokus på min egen musikk. Målet er å gi ut flere låter i løpet av 2023. Samtidig vil jeg turnere med dansekompaniet Show De Vida det kommende året. Jeg ønsker å kunne leve av egen musikk, turnere, inspirere og engasjere mine følgere.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]