Foto: Kine Kolstad

Sandra Kolstad skrev sin nye single fordi hun trengte å danse «helvete ut av kroppen»

Del Tweet

Sandra Kolstad lager elektronisk popmusikk som har gitt hennes særegne stemme oppmerksomhet på den norske og internasjonale musikkscenen.

På Kolstads kommende plate «Burning Love» har hun vendt seg til modulærsynthenes karakteristiske verden for å skape et lydlandskap som er både varmt og kaldt, stringent og flytende.

Fredag 18. januar slapp hun tittelsporet, «Burning Love» fra det kommende albumet som er denne «Ukens single» på NPS Music. Låten er skrevet for å overleve, og den handler om brennende begjær og forestillinger om stor kjærlighet som gjør oss blinde for røde flagg og sorte hull. Kjærligheten kan være varm, flammende og trygg, men den kan også være noe vi brenner oss på, som skaper store åpne sår. «Burning Love» handler om å brenne alle spor av ødeleggelsen, og å reise seg som en fugl føniks fra asken.

«Denne sangen er skrevet i stor smerte, og fra et sted i meg som jeg ikke visste om. Da jeg var på mitt mest ødelagte etter en svært destruktiv relasjon måtte jeg sette min lit til noe annet enn meg selv. Jeg vendte meg til ritualenes verden, selv om jeg til min fortvilelse oppdaget at jeg ikke kunne et eneste ritual. Da måtte jeg finne dem opp selv: Brenne mareritt. Skrive drømmer og grave dem dypt ned i jorda. Det er mye styrke i musikk. Nå håper jeg at de som kjenner seg igjen i låta kan finne overlevelse i den, spille den høyt og jage alle slags demoner på dør. Sangen går ut til absolutt alle som vil gjenreise stoltheten og gjenfinne seg selv etter et fucka forhold. Budskapet er: Hold hodet høyt! Elsk deg selv! Vend empatien innover!»Sandra Kolstad

quietly evolving into one of our most important makers of electronic pop music

The Line Of Best Fit

Du slapp nylig den sterke låten «Burning Love». Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten, hva den handler om og hvorfor du skrev den?

Prosessen rundt denne låten begynte et par år før jeg begynte å tenke på at jeg skulle lage den. Sånn sett er den et uunngåelig ledd i å frigjøre seg fra det helvete låten beskriver, og å komme videre fra en relasjon som brøt meg helt ned. Jeg begynte å lage den uten å tenke på det som musikk, uten andre tanker i hodet enn å bearbeide den grusomme situasjonen jeg var i. Jeg skrev sangen fordi jeg trengte å danse helvete ut av kroppen.

Ditt musikalske uttrykk og særegne stemme har fått oppmerksomhet både nasjonalt, og internasjonalt. Hva føler du selv er det mest spesielle i ditt musikalske univers?

Jeg tror på at når en sang kommer, må jeg bare gjøre mitt beste for å gi den formen og uttrykket den trenger. Hvordan man lager musikk er og blir et mysterium for meg, men hva som er unikt med meg får det være opp til andre å beskrive. Jeg blir bare veldig glad hvis noen liker musikken min.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Hundre prosent spennende! Først og fremst arbeidet med denne nye platen, men også å få være med på en del utrolig spennende prosjekter i andre sammenhenger. Et par bestillingsverk og musikk for teater, blant annet.

Norway’s queen of clever-pop

The 405

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg fikk en slags ånd over meg da jeg var 6 år og insisterte på å begynne å spille piano. Ingen skjønte hvorfor, men jeg fikk lov, og ble totalt oppslukt. Jeg spilte klassisk i mange år, og var egentlig hellig overbevist om at jeg ville bli konsertpianist. Jeg vet fortsatt ikke helt hva som skjedde, annet enn at nå er jeg her.

Hvem er Sandra Kolstad og hva liker du å gjøre på fritiden?

Sandra Kolstad er arbeidsnarkoman, og det er vel også svaret på det andre spørsmålet, hehe.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener på en norsk scene?

Jeg tror noe av det vakreste jeg har opplevd under en konsert var da jeg spilte for døvblindstumme. De hadde ingen annen måte å ta inn musikken på enn å legge seg på gulvet for å kjenne vibrasjonene, eller ta på instrumentene og halsen min mens jeg sang. Det var et ubeskrivelig øyeblikk.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener på en internasjonal scene?

Jeg var på turné i Sør-Amerika for et par år siden, og det var helt magisk. Folk danset og sang med og det var liksom ikke noe egentlig skille mellom scene og publikum. Det er på en måte alltid det jeg jobber for, så det var fantastisk å oppleve.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Oj! Så mange, og av så mange grunner. Men la meg si Laurie Anderson på grunn av tilstedeværelsen og oppfinnsomheten, og Emmylou Harris på grunn av stemmen og formidlingen.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg synes den siste platen til Thea Hjelmeland er utrolig fin, og Hanne Hukkelberg er jeg veldig glad i, sånn alltid – og Vilde Tuv. Og hallo! Building Instrument! Den nye platen deres er helt vilt fin.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Oj, nå får jeg så veldig lyst til å røpe noe jeg ikke kan røpe helt enda. Jeg har nemlig fått lov til å invitere med meg noen av mine desiderte norske favoritter på et plateprosjekt som skal ut til høsten. Kan røpe at det har med Jon Fosse å gjøre. Lover å røpe mer snart!

Kan du nevne et stk. guilty pleasure og hvorfor akkurat denne?

Jeg tror ikke på guilty pleasures fordi jeg ikke tror på skam, uten at jeg nødvendigvis klarer å leve så jeg tror, så: Jeg er utrolig glad i Patsy Cline, og jeg har en følelse av at det burde være en guilty pleasure. Uansett. Jeg elsker henne.

Hvilke planer har du videre i 2019?

Først og fremst er det jo å slippe «Burning Love», både sangen og platen som gjelder. Det er helt enormt stort for meg, og jeg håper å turnere masse med den musikken. Jeg vet jeg skal til Spania og spille noen konserter der til høsten, og så håper jeg jo å spille over hele Norge og Europa og verden, hehe. Utover det er jeg med i et teaterstykke som heter «Verda Er Ein Skandale», som har premiere på Haugesund Teater i slutten av januar. Der er jeg med som både skuespiller, musiker og komponist. I tillegg til det har jeg jo dette hemmelige prosjektet som jeg snart kan fortelle mer om som kommer til høsten. Jeg håper det blir et godt år.

Sjanger

Norsk Pop

Det finnes utrolig mye bra norsk pop! I vår pop-liste finner du både aktuelle nyheter, noen klassiske perler og en og annen ukjent skatt som fortjener [...]

Les mer

Se Også

Melankoliker Paal Flaata tolker kjente og ukjente låter så hjertet brister på sin nye plate
Intervju

Melankoliker Paal Flaata tolker kjente og ukjente låter så hjertet brister på sin nye plate

Når den nye platen til Paal Flaata åpner med en perfekt fremført og fullstendig hudløs tolkning av Charlie Rich-klassikeren «You Never Really Wanted Me» er det [...]

Brutal dynamikk og enorme klangfarger løfter Once Awake
Intervju

Brutal dynamikk og enorme klangfarger løfter Once Awake

Onsdag 23. november slapp Once Awake sitt selvtitulerte album som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet blir promotert med en turné i England og [...]

Singleaktuelle Bo Milli er en av de mest spennende nye artistene på indiehimmelen
Intervju

Singleaktuelle Bo Milli er en av de mest spennende nye artistene på indiehimmelen

Den bergensbaserte fremadstormende artisten Bo Milli slapp den fete singelen «FOMO» fredag 25. november som er denne «Ukens single» på NPS Music. Låten er co-produsert av [...]

Albumaktuelle Therese Ulvan jaktet «The American Dream»
Intervju

Albumaktuelle Therese Ulvan jaktet «The American Dream»

Med lang fartstid i musikkbransjen har Therese Ulvan turnert verden rundt, vunnet priser og samarbeidet med store internasjonale artister. Hun fikk en fantastisk start på sin [...]

Nordgarden er ute med et knallbra album
Intervju

Nordgarden er ute med et knallbra album

Nylig slapp singer-songwriter Nordgarden albumet, «All We Need» som er spilt inn i episke Athletic Sound i Halden og som ble mikset og produsert av Bjarne [...]

Tommy Fredvang sjarmerer med ærlig og fengende album på norsk
Intervju

Tommy Fredvang sjarmerer med ærlig og fengende album på norsk

Fredag 18. november slapp Tommy Fredvang sitt tredje album, «Våken» hans andre på norsk, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet inneholder 11 [...]