NORSK SALME OG FLAMENCO-JAZZ FRA HANNE TVETER

Del Tweet

Hanne Tveter lanserer duettsingel med spanske Diego Amador, Grammy -nominert flamenco artist i verdensklasse. «Eg veit i himmerik ei borg/ Un Castillo en el Cielo», er en forførende fusjon mellom norsk salme sang og flamenco-jazz som krysser både kulturelle og språklige grenser.

Duetten er første smakebit fra Hannes nye album. Arrangert og produsert sammen med en av Spanias mest anerkjente utøvere innen moderne Flamenco.

I dette kulturmøtet skaper piano maestro Amador sammen med den vibrant levende stemmen til Tveter en ny og autentisk musikalsk fusjon forankret i to land. Diegos flamencomesterskap fremkaller opplevelser som når dypt i sjelen, og reflekteres i denne singelen til rytmen til spansk “soleá por bulería.”

«Eg veit i himmerik ei borg» er en sang som handler om tro, og sammenhengen mellom universet og mennesket, en forbindelse som den Hanne følte med flamenco i barndommen, og Diego Amador med den norske artisten.

Bakgrunn for valget av norsk salme til flamenco-jazz konsept

I 2006 i Sevilla lytter Hanne for første gang til Diego Amador, en storhet innen flamenco, og fra første øyeblikk blir hun fanget av hans flamenco-ånd. Et håp blir tent om å en dag lage musikk med ham. Først ved starten av pandemien i Madrid møtes de personlig, og sommeren 2021- i en tid med gjenåpning og for gjenforening med livet – begynner de å spille inn og jobbe sammen med denne nye singelen.

«Eg veit i himmerik ei borg» var blant de norske tradisjons sangene Hanne foreslo, den som først vekket Diegos interesse og intensjoner om å ta den til Flamenco. Ren norsk essens temperert av det flamske konseptet Amador. Diego følte på instinkt hver tone i den originale sangen, og knyttet til seg Hanne gjennom melodien og rytmen, i noe som beviser at musikk overvinner grenser og barrierer. Supplert med hans «cante por soleá» ble fusjonen komplett.

Dette nye verket er et «møte mellom to sjeler», flamenco og norsk, fjernt i kulturkontraster, men nært i det åndelige.

OM HANNE TVETER

Hanne Tveter fra Skarnes (Oslo/ Madrid) er en norsk artist og musiker hyllet av kritikere i flere land. En sjeldent allsidig stemme og ubetinget elsker av latinske rytmer og latinamerikansk kultur, kjent for sine forrykende fusjoner mellom norske folketoner og flamenco, ispedd latin og jazz.

I utgivelser og livekonserter samles hennes lidenskap for musikk og reiser, inspirert av mennesker, rytmer og minner fra lengre opphold i Spania, Mexico, Cuba og Brasil. Hanne er en sann verdensborger, som takket være sitt arbeid og uten å måtte flytte seg fysisk, kan reise gjennom forskjellige land gjennom musikken.

Hennes lidenskap for flamenco kom tidlig i livet, med reiser til Andalucia og den forførende sigøynermusikken. Den spanske kulturen er blitt er en veldig representativ del av hennes musikalske personlighet.

Hun har laget plater med en rekke musikere av høyeste internasjonale kaliber innen latinjazz og moderne flamenco som blant annet gitarist José Carbonell «Montoyita», saksofonist Jorge Pardo, bassist Yelsy Heredia og pianist Pepe Rivero.

Diskografi:

México En Mi (2017), My Footprints (2016), Oslo-Madrid (2015), Samba for alle/ Brasileiro (2015) Cruxando Fronteraz / Å krysse grenser (2011), My Letter (2008), Elementer (2001).

OM DIEGO AMADOR

Diego Amador (Sevilla) skilte seg ut for sin måte å tolke pianoet som om det var en gitar, noe som har blitt hans kjennetegn og har ført til at han har blitt anerkjent som en stor mester innen flamencopiano. Han kombinerer dette med sin kraftige flamencostemme, sin frie og personlige stil innen «flamenco nuevo».

Som flamencomusiker har han spilt med stjerner som Camarón de la Isla, Diego el Cigala, Tomatito og Remedios Amaya. Innen jazzen med størrelser som Charlie Haden, Chick Corea og Pat Metheny.

Med albumet «Río de los Canasteros» (2008) oppnådde han sin første nominasjon til Latin Grammy´s i kategorien «Beste Flamencoalbum». I sitt siste verk «Paqueando» tolker han musikken til Paco de Lucia sammen med flamenco gitaristen José María Bandera.

Diskografi:

Vivir (2019), Soy De Las 3000 (2017), Flamenco Jazz Tribute (2014), Scherzo Flamenco (2013), Rio de los Canasteros (2008), Piano Jondo (2003), El Aire de lo Puro (2001).

Se Også

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Hanne Tveter med kraftfull teaterkonsert og hyllest til Frida Kahlo
Intervju

Hanne Tveter med kraftfull teaterkonsert og hyllest til Frida Kahlo

Onsdag 15 september presenterer Hanne Tveter «Kunsten å overleve døden – en hyllest til Frida Kahlo» på Riksscenen i Oslo sammen med sitt norsk-meksikanske band, skuespiller [...]

Hanne Tveter presenterer sin hyllest til Frida Kahlo
Presseskriv

Hanne Tveter presenterer sin hyllest til Frida Kahlo

«Kunsten å overleve døden» – en hyllest til Frida Kahlo Velkommen til en forestilling basert på den sterke livshistorien og de gripende kunstverkene til Frida Kahlo, [...]

Hanne Tveter & Pepe Rivero er to sterke formidlere på hvert sitt instrument, sang og piano
Presseskriv

Hanne Tveter & Pepe Rivero er to sterke formidlere på hvert sitt instrument, sang og piano

I dette duo konseptet «CubaNoruega» Latin Jazz Folk Songs, forener de sine røtter fra norsk og cubansk tradisjonsmusikk med både jazzimprovisasjon og delikate Latin arrangementer. Repertoaret [...]

Med flere kritikerroste album bak seg er Hanne Tveter ute med sitt femte soloalbum “My Footprints”.
Intervju

Med flere kritikerroste album bak seg er Hanne Tveter ute med sitt femte soloalbum “My Footprints”.

Med flere kritikerroste album bak seg er Hanne Tveter ute med sitt femte soloalbum “My Footprints”. Hun byr på utvalgte klassikere fra jazzens gullalder i lekende [...]

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]