NORSK SALME OG FLAMENCO-JAZZ FRA HANNE TVETER

Del Tweet

Hanne Tveter lanserer duettsingel med spanske Diego Amador, Grammy -nominert flamenco artist i verdensklasse. «Eg veit i himmerik ei borg/ Un Castillo en el Cielo», er en forførende fusjon mellom norsk salme sang og flamenco-jazz som krysser både kulturelle og språklige grenser.

Duetten er første smakebit fra Hannes nye album. Arrangert og produsert sammen med en av Spanias mest anerkjente utøvere innen moderne Flamenco.

I dette kulturmøtet skaper piano maestro Amador sammen med den vibrant levende stemmen til Tveter en ny og autentisk musikalsk fusjon forankret i to land. Diegos flamencomesterskap fremkaller opplevelser som når dypt i sjelen, og reflekteres i denne singelen til rytmen til spansk “soleá por bulería.”

«Eg veit i himmerik ei borg» er en sang som handler om tro, og sammenhengen mellom universet og mennesket, en forbindelse som den Hanne følte med flamenco i barndommen, og Diego Amador med den norske artisten.

Bakgrunn for valget av norsk salme til flamenco-jazz konsept

I 2006 i Sevilla lytter Hanne for første gang til Diego Amador, en storhet innen flamenco, og fra første øyeblikk blir hun fanget av hans flamenco-ånd. Et håp blir tent om å en dag lage musikk med ham. Først ved starten av pandemien i Madrid møtes de personlig, og sommeren 2021- i en tid med gjenåpning og for gjenforening med livet – begynner de å spille inn og jobbe sammen med denne nye singelen.

«Eg veit i himmerik ei borg» var blant de norske tradisjons sangene Hanne foreslo, den som først vekket Diegos interesse og intensjoner om å ta den til Flamenco. Ren norsk essens temperert av det flamske konseptet Amador. Diego følte på instinkt hver tone i den originale sangen, og knyttet til seg Hanne gjennom melodien og rytmen, i noe som beviser at musikk overvinner grenser og barrierer. Supplert med hans «cante por soleá» ble fusjonen komplett.

Dette nye verket er et «møte mellom to sjeler», flamenco og norsk, fjernt i kulturkontraster, men nært i det åndelige.

OM HANNE TVETER

Hanne Tveter fra Skarnes (Oslo/ Madrid) er en norsk artist og musiker hyllet av kritikere i flere land. En sjeldent allsidig stemme og ubetinget elsker av latinske rytmer og latinamerikansk kultur, kjent for sine forrykende fusjoner mellom norske folketoner og flamenco, ispedd latin og jazz.

I utgivelser og livekonserter samles hennes lidenskap for musikk og reiser, inspirert av mennesker, rytmer og minner fra lengre opphold i Spania, Mexico, Cuba og Brasil. Hanne er en sann verdensborger, som takket være sitt arbeid og uten å måtte flytte seg fysisk, kan reise gjennom forskjellige land gjennom musikken.

Hennes lidenskap for flamenco kom tidlig i livet, med reiser til Andalucia og den forførende sigøynermusikken. Den spanske kulturen er blitt er en veldig representativ del av hennes musikalske personlighet.

Hun har laget plater med en rekke musikere av høyeste internasjonale kaliber innen latinjazz og moderne flamenco som blant annet gitarist José Carbonell «Montoyita», saksofonist Jorge Pardo, bassist Yelsy Heredia og pianist Pepe Rivero.

Diskografi:

México En Mi (2017), My Footprints (2016), Oslo-Madrid (2015), Samba for alle/ Brasileiro (2015) Cruxando Fronteraz / Å krysse grenser (2011), My Letter (2008), Elementer (2001).

OM DIEGO AMADOR

Diego Amador (Sevilla) skilte seg ut for sin måte å tolke pianoet som om det var en gitar, noe som har blitt hans kjennetegn og har ført til at han har blitt anerkjent som en stor mester innen flamencopiano. Han kombinerer dette med sin kraftige flamencostemme, sin frie og personlige stil innen «flamenco nuevo».

Som flamencomusiker har han spilt med stjerner som Camarón de la Isla, Diego el Cigala, Tomatito og Remedios Amaya. Innen jazzen med størrelser som Charlie Haden, Chick Corea og Pat Metheny.

Med albumet «Río de los Canasteros» (2008) oppnådde han sin første nominasjon til Latin Grammy´s i kategorien «Beste Flamencoalbum». I sitt siste verk «Paqueando» tolker han musikken til Paco de Lucia sammen med flamenco gitaristen José María Bandera.

Diskografi:

Vivir (2019), Soy De Las 3000 (2017), Flamenco Jazz Tribute (2014), Scherzo Flamenco (2013), Rio de los Canasteros (2008), Piano Jondo (2003), El Aire de lo Puro (2001).

Se Også

Albumaktuelle Erlend Ropstad er helt konge!
Intervju

Albumaktuelle Erlend Ropstad er helt konge!

Erlend Ropstad har etablert seg som en markant skikkelse på den norske rockescenen de siste årene, og nå er han tilbake med albumet, «Gleden & Sorgen» [...]

Talentfulle Gunn Kvaale er ute med ny single
Intervju

Talentfulle Gunn Kvaale er ute med ny single

Gunn Kvaale, vinner av Luttprisen Årets Nykommer, ble listet nasjonalt på NRK P1 med singelen «Like I’m Made of Stone» i hele 17 uker på rad! [...]

Maud trollbinder med magisk elektro-pop EP
Intervju

Maud trollbinder med magisk elektro-pop EP

Bak pseudonymet Maud står den talentfulle nordnorske artisten, produsenten og vokalisten Kristine Hoff. Nøye innpakket i kalde synther, mørke beats, og prosessert vokal, trollbinder Bodø-artisten Maud [...]

Linnea Dale bobler av selvsikkerhet og lekenhet på sin nye single
Intervju

Linnea Dale bobler av selvsikkerhet og lekenhet på sin nye single

Fredag 10. juni slapp Linnea Dale den raffinerte og catchy låten, «Deep In A Dream» fra sitt kommende album som er denne «Ukens single» på NPS [...]

The Cruel Intentions er ute med et variert og solid album
Intervju

The Cruel Intentions er ute med et variert og solid album

Fredag 3. juni slapp det hardtslående bandet The Cruel Intentions det kritikerroste sleaze-albumet «Venomous Anonymous» på Indie Recordings, og som er denne «Ukens album» på NPS [...]

Hedda Mae er ute med bangeren «Another Stranger»
Intervju

Hedda Mae er ute med bangeren «Another Stranger»

Fredag 3. juni slapp sprudlende Hedda Mae den catchy låten, «Another Stranger» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Dette er uten tvil Hedda Mae [...]