Foto: Birgit Cecilie Tarlebø

Mighty Magnolias leverer nok engang en kanonbra skive

Det har gått over to år siden Mighty Magnolias debuterte med langspilleren «Somewhere North of Nowhere», som de fikk strålende tilbakemeldinger for fra både rikspresse og publikum.

Nå er bandet tilbake med nok en smashing plate, oppfølgeren «Unknown Skyline» som de slapp fredag 19. oktober, og som er denne «Ukens album» på NPS Music.

Dette er americana på sitt beste. Det låter som det kunne vært gitt ut i americanamusikkens mekka i USA, men at det faktisk er produsert i Norge med norske musikere, og nærmere bestemt på Vestlandet gjør det om ikke, enda mer attraktivt. Den ene perlen av en låt etter den andre serveres oss i et velklingende lydbilde signert noe av det beste Norge har å by på av musikere innen denne sjangeren og ikke minst er dette også nydelig produsert.

Kvintetten har følgelig lagt alen til sin vekst, og raffinert sitt distinkte uttrykk ytterligere, men vær ikke redd, intet av den originale upolerte, ungdommelige råskapen har gått tapt. Som sist, hovedsakelig innspilt i Amund og Henrik Maaruds retroinspirerte skattkammer, Snaxville Studios. Sistnevnte for øvrig også tekniker og hovedprodusent, tidvis i samarbeid med bandet selv. Det er også gjort noe postproduksjon og enkelte pålegg hos Havnelageret Studio i Bergen. Daniel Birkeland har vært ansvarlig for miksing, og Eric Conn hos Independent mastering står for nettopp mastering.

Vi snakker fortsatt om låtskriverhåndverk av aller ypperste merke, alt ført ned på papir og riller av frontfigurene selv, nærmere bestemt Emil A Nordtveit og Ine Tumyr. Da vet alle at vi snakker om klassisk, tidløs og stilsikker melodiføring med utsøkte vokalharmonier, slik vi kan huske fra gamle banebrytende pionerer innen den countryinfluerte rocken som Emmylou Harris/Gram Parsons og et knippe andre. I det store og hele en både rustfri og syrefast legering av rockens bærende elementer.

Som debuten, er oppfølgeren også en tidsreise gjennom rockhistoriens sentralnerve, med gravitasjonspunktet trygt plassert innenfor en epoke som strekker seg fra tidlig sekstitall til omtrent midten av nittitallet. Fra begge sider av Atlanterhavet. Fra Belfast og Merseyside til Nashville, Florida, California og Missouri. Som en Wim Wenders roadtrip, der gjestemusiker og multiinstrumentalist Bendik Brænne med blåstemt saksofon og alvorstunge tangenter tidvis gir det hele en opplevelse av film noir for ørene.

Mighty Magnolias er: Emil A Nordtveit – gitarer, vokal, Ine Tumyr – vokal, perkusjon, Erik Rolland – lead guitar, William Rolland – bass, Stian Tumyr – trommer, Einar Olson – trommer

Gjestemusikere på platen er: Bendik Brænne – saksofon, orgel, piano, Daniel Birkeland -banjo, Christian Haugen – steel, Eivind Solheim – trompet.

Vi tok en prat med bandet om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med det nye albumet, «Uknown Skyline». Kan dere fortelle litt om prosessen rundt albumet, og litt om forskjellen på dette albumet i forhold til debutalbumet?

Først og fremst, tusen takk for at vi er kåret til ukens album. Veldig stas! Albumet er hovedsakelig spilt inn i hos Amund og Henrik Maarud i Snaxville Studios. Det er også gjort noe postproduksjon og enkelte pålegg hos Havnelageret Studio i Bergen. Daniel Birkeland har vært ansvarlig for miksing, og Eric Conn hos Independent mastering står for nettopp mastering. Den største forskjellen på dette albumet i forhold til vårt debutalbum er at vi hadde en klarere idè om hva vi skulle gjøre i studio. I tillegg hadde vi litt lavere skuldre og gledet oss veldig til å komme i gang med å lage et nytt album.

Unknown Skyline er en maktdemonstrasjon av en plate, og Mighty Magnolias har begått det kunststykket å overgå den eminente debutplaten. Vi kan ikke annet enn å ta av oss hatten og si takk!

musikkbloggen.no

Hva handler dette albumet om og hva ønsker dere å formidle gjennom det?

Albumet handler om kjærlighet, mistet og funnet, men også om urettferdighet.

Hvilke tanker har du gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?

Vi spiller inn live og ønsker å gjenspeile det på best mulig måte, og vi legger vekt på det organiske i musikken.

Hvilke låt fra albumet har dere et spesielt forhold til?

Vi har et spesielt forhold til alle låtene på albumet, men åpningssporet «Ain’t On The Run No More» synes vi er utrolig gøy å spille live.

Hva er det spesielle i deres musikalske univers?

Jeg vet ikke om vi er spesielt spesielle, men vi har en kjemi internt hvor den ene forstår hva den andre tenker intuitivt. Vi har to søskenpar så de forstår hverandre godt.

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

Det siste året har vi brukt på å lage dette albumet, i motsetning til forrige album som vi laget på en uke, har vi nå tatt oss litt lengre tid.

Den mektige oppfølgeren. Jada! The Mighty Magnolias har greid å beholde spillegleden, sansen for sterke musikktradisjoner og sin herlige, ujålete tilnærming til musikken – Terningkast 5/6

Jessheimpuls

Hvem er Mighty Magnolias og hvilken musikalsk bakgrunn har dere?

Vi er et americanaband fra Os utenfor Bergen. Søsknene Ine og Stian har en fortid i det spellemannprisvinnende bandet Longshots, og vi andre fant hverandre bak et naust i fjæresteinene på Vestlandet.

Har dere noen musikalske inspirasjonskilder?

Vi føler oss f.eks. inspirert av den nordbritiske melodiøse rocken fra 60-tallet og den amerikanske alternative country musikken som vokste frem på begynnelsen av 90 tallet. I tillegg er vi store Gram Parsons fans og ikke minst Tom Petty.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Det nyeste albumet til Bendik Brænne, Benedictionary og Amund Maaruds siste album Perfect Stranger. Vi er også store fans av Øystein Greni, Hellbillies og Jan Eggum.

Mighty fine americana fra Os – smakfulle melodier og velfunderte tekster – rein fløyel

Dagbladet

Kan dere fortelle litt om en av deres beste opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Vi har vært så heldige å få spille to konserter på Svalbard på Dark Season Blues Festival. Svalbard er magisk sted med en helt spesiell atmosfære.

Hva er det morsomste dere har opplevd så langt som band?

Snaxville Revue i 2016 var en stor opplevelse. På den tiden hadde vi ikke spilt så mange konserter sammen enda, og å stå på scenen med så mange andre flotte artister var veldig moro.

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt?

Vi er så heldige at vi allerede har jobbet litt sammen med Bendik Brænne, i tillegg er vi så vidt i gang med å samarbeide med Odd-Erik Lothe.

Kan dere nevne et stk. guilty pleasure hver og hvorfor akkurat denne?

Vi har ingen musikalske guilty pleasures, men vi stopper og kjøper burger på Flå nesten hver gang vi kjører forbi.

Hvilket sted i Norge drømmer dere om å spille på, og hvilken scene i Norge har overrasket dere mest og hvorfor?

Vi har lyst til å spille alle steder i Norge, men vi ble veldig overrasket og glad for at det kom så mange mennesker første gang vi spilte på Herr Nilsen i Oslo som er et supert sted.

Hvilke planer har dere videre i 2018?

Vi skal spille flere konserter og promotere den nye platen. Vi har nylig skaffet oss utstyr til å ta opp selv, så vi skal nok eksperimentere med ny musikk ganske snart også. I tillegg jobber vi med flere konserter som vil bli annonsert på facebooksiden vår, så følg oss gjerne der.

Du liker kanskje også…