Foto: Anne Valeur

Marthe Wang kan ta med seg Spellemannsprisen i kategorien «Vise» hjem på søndag

Del Tweet

Med den vakre debutsinglen ”Til Deg” har bergenseren Marthe Wang blitt A-listet på NRK P1. Låten nådde inn til norske lytteres hjerter, og har fortsatt å vokse seg inn i det nye året. Maria Mena uttalte bl.a. at det er en av de nydeligste låtene som hun noensinne har hørt på norsk. Marthe Wang er nominert til Spellemannsprisen i kategorien «Vise» sammen med Frida Ånnevik, Kari Bremnes og Trygve Skaug.

Marthe Wang slapp sitt etterlengtede debutalbum ”Ut og se noe annet” i fjor. Alle de ni låtene er skrevet av Marthe selv, og hun har fått sitt ektefølte, lekne uttrykk gjennom sitt samarbeid med en rekke kjente musikere og produsent Markus Lillehaug Johnsen på dette albumet. Tekstene er fulle av små fortellinger og observasjoner som Marthe skildrer med en innlevelse og varme som berører sterkt. Med bakgrunn fra jazzlinjen på Musikkhøgskolen, bergensdialekt og en enestående formidlingsevne er alle forutsetninger til stede for at debutalbumet vil gå rett hjem i den norske befolkningen. Norge har fostret et nytt låtskrivertalent som det skal bli spennende å følge i årene som kommer. På platen spiller Frode Østang Mangens tangenter, Markus Lillehaug Johnsen gitarer, Snorre Kiil Saga bass, Ellen Andrea Wang kontrabass, Thomas Gallatin trommer, Jonas Kilmork Vemøy trompet og David Wallumrød, B3 og klavinett. Vi tok en prat med Marthe om bl.a. debutalbumet og planer videre fremover.

Gratulerer med det flotte albumet ”Ut og se noe annet”. Kan du fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Tusen takk! Prosessen har vært ganske lang. Kort fortalt: Skrev låter, fikk med meg Markus Lillehaug Johnsen, vi samlet en gjeng med folk vi hadde lyst til å ha med og gikk i Whiteroom studio i november 2015 hvor vi laget denne platen. Fikk med meg Kirkelig Kulturverksted på laget etter hvert og har brukt over et år på å ferdigstille albumet, og endelig er hele platen her.

Hva handler dette albumet om og hva ønsker du å formidle gjennom det?

Bergens Tidende beskrev albumet mitt slik: ” Ut og se noe annet er en vakker, lun samling historier om ekte mennesker som testes på ulikt vis” – og det synes jeg passer bra. Tekstene har vært viktig for meg og jeg liker godt å skrive disse små historiene som jeg håper folk kan kjenne seg igjen i, eller bli truffet av på en eller annen måte. Ut og se noe annet – ut og høre noe nytt.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt instrumenteringen av dette albumet?

Da Markus (produsent) og jeg satte oss ned for å planlegge albumet var vi begge opptatt av og enige om at det skulle være ekte og organisk, høres spilt ut og at stemmen min og tekstene skulle være i fokus. Jeg vil vel si at det er et ganske varmt og akustisk lydbilde, ikke så mye synther og stæsj kanskje. Ellers er det jo en ganske tradisjonell instrumentering (trommer, bass, gitar, piano) i tillegg til at jeg har med meg deilig trompet på nesten alle låtene.

Hvilken låt fra albumet har du et spesielt forhold til, og hvorfor?

Ah…det er vanskelig. Har jo et forhold til alle låtene, men jeg er litt ekstra glad i ”Din Sang”. Den skrev jeg etter jeg hadde vært på besøk hos min gamle grandtante på Gjøvik, og er kanskje den første ordentlige låten jeg skrev.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året har jeg først og fremst jobbet med å bli ferdig med albumet, og spilt en del konserter. Høydepunktet må ha vært at låten min ”Til Deg” ble A-listet på NRK P1, og ikke minst alle tilbakemeldingene jeg har fått både fra folk jeg kjenner, men også fra ukjente. Det er veldig stas.

Hva vil du si er det spesielle i ditt musikalske univers?

Kanskje tekstene og lydbildet? Klangen i stemmen min og måten jeg synger på. Noe sånt.

Hvem er Marthe Wang?

Marthe Wang er en ekte bergenser som bor i Oslo. Jeg har alltid elsket å synge og ble veldig inspirert da jeg gikk på musikklinjen på videregående. Hadde en fantastisk sanglærer der, Bodil Eldhuset som lærte meg så mye viktig og bra. Så startet jeg på Rønningen folkehøgskole og begynte på jazzlinjen på Norges Musikkhøgskole i Oslo etter det. Det var veldig fine og viktige år for meg. Det var først her jeg turte å kaste meg ut i låtskrivingen, og å synge på norsk. Det var ganske skummelt i starten, men det føles rett å skrive låter på norsk og på dialekt. Jeg elsker både pop og jazz og slet med å velge hva jeg skulle satse på, så nå prøver jeg meg på en blanding. Ellers på fritiden liker jeg å være med venner, gå på konserter, reise, skrive, sitte på café, chille hjemme på St. Hanshaugen.

Har du noen musikalske inspirasjonskilder?

Absolutt! Jeg har vært inspirert av de ”nye” norske kvinnelige jazzsangerne. Elin Rosseland, Live Maria Roggen, Torun Eriksen, Solveig Slettahjell og Beate Lech. Har vært så heldig å ha hatt flere av de som lærere. Tekstmessig har jeg for eksempel vært inspirert av Jan Eggums måte å skrive fortellinger på.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Enig, det er så mye bra norsk musikk! Jeg er spesielt glad i bra vokal, bra tekster og gode, fengende og vakre melodier. Jeg digger stemmen til Emilie i No.4, Frida Ånnevik sin siste plate, min søster sitt hippe band Daiisy og de veldig kule låtene til Hajk – og så har jeg gått og nynnet på Kajander sin ”Når e du klar?” helt siden den kom ut..

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Oj. Det eneste jeg kommer på nå i farten må være første gang jeg hørte ”Til deg” på radio uten å vite om at den skulle spilles. Da hadde jeg forsovet meg til en avtale, hoppet i en taxi, og i dét jeg gikk inn i bilen kom låten min med teksten ”til deg som bare sover bort…” på P1. Det var sprøtt, rart og litt morsomt samtidig.

Kan du fortelle litt om en av dine beste minner eller opplevelser fra en av dine liveopptredener?

En av de aller beste opplevelsene jeg har hatt var eksamenskonserten min på Victoria Nasjonale Jazzscene, det var stappfullt og alle mine nærmeste venner og familie var der, og jeg skulle synge låtene mine for første gang for publikum. Det var stort.

Hvilke musikalske planer har du videre i 2017?

I 2017 skal jeg spille mest mulig live og skrive masse nye låter. Gleder meg spesielt til å spille i Kjøllefjord i Finnmark i sommer, men akkurat nå er det først og fremst releasekonsert den 16. februar i Kulturkirken JAKOB, og på Østre i Bergen 10. mars som gjelder. Håper jeg ser deg der.

Se Også

2021 oppsummert: Her er våre favoritter!
Artikkel

2021 oppsummert: Her er våre favoritter!

Med en spilleliste bestående av 200 sanger av ypperste kvalitet feirer og oppsummerer vi 2021; her er låtene musikkpanelet aldri kommer til å glemme fra året [...]

Trine Rein og Adrian Jørgensen ønsker god jul med ny julelåt
Intervju

Trine Rein og Adrian Jørgensen ønsker god jul med ny julelåt

Nå er vi i den fine tiden med ro og tid til ettertanke over året som har gått. Trine Rein har fått med seg selveste Adrian [...]

Kledelig og delikat comeback av Karen Jo Fields
Intervju

Kledelig og delikat comeback av Karen Jo Fields

Nylig slapp Karen Jo Fields albumet, «This is No Time» som er hennes første album siden 2005. Hun ga ut et knippe flotte utgivelser i det [...]

Didrik Solli-Tangen med 100 % gåsehud og julestemning-garanti
Intervju

Didrik Solli-Tangen med 100 % gåsehud og julestemning-garanti

I over 10 år har Didrik Solli-Tangen vært kjent som en av landets fremste juleartister. Med sin kraftfulle stemme har han spilt for fulle konsertsaler over [...]

Spidergawd er bedre enn noensinne på «VI»
Intervju

Spidergawd er bedre enn noensinne på «VI»

Et band proppfulle av selvtillit og kreativt overskudd leverer autentisk fullengder; Spidergawd er «Ukens album» med «VI». I sentrum av den norske rockefaunaen finner vi Spidergawd, [...]

Oscar Blesson med ny «STANDARD.» til klubbene
Intervju

Oscar Blesson med ny «STANDARD.» til klubbene

«STANDARD.» er en låt for klubbene og Oscar Blessons første flørt med favoritt-sjangeren house. «Ukens single» tar oss denne gangen med inn i de mørke nattklubbenes [...]