Foto: Guro Sommer

Klossmajor er ute med varm og original plate om livets utfordringer

Del Tweet

Klossmajor slapp nylig sin andre fullengder, «Alt jeg ikke har» under et år etter debutalbumet.

De har mye på hjertet, både musikalsk og tekstlig, og der debuten «Ordner seg for snille jenter» var naiv og undrende, spinner det nye albumet videre på voksenlivets utfordringer med humor, varme, melankoli og noen flere erfaringer under beltet.

Låtene på albumet er mer produsert, besetningen er utvidet med gitarer og et større utvalg synther, men det varme og Klossmajor-soundet er intakt.

Kontante poplåter, symfoniske ballader, freshe grooves og snartenkte tekster pakket inn i nytenkende trestemt vokal og rap. Klossmajor har kommet for å bli og opparbeider stadig sin plass som en musikalsk følgesvenn for både unge og voksne barn.

«Tekstlig handler albumet om å prøve å helgardere seg fra livets utfordringer, å ha liten tro på at kjærligheten ordner seg, relasjonsfrykt, oppramsing av absolutter du trodde du skjønte, dårlig råd, dårlig tid, lite plass i et lite liv, å regne feil, være sin egen venn, knust hjerte, helt hjerte og aksept. Litt trist, men med humor, varme og en underliggende tro på at det fortsatt ordner seg for snille jenter» – Karoline Karlsen

NPS-redaksjonen: Det er både fint og behagelig å høre på albumet til Klossmajor. En gledelig og fornøyelig plate som man blir i godt humør av selv om det også finnes tristesse og melankoli i låtene. Fine tekster og melodier om hverdagslivets utfordringer – sorger og gleder. Det er et originalt, lekent, varmt og fengende album i et klangfullt, flott og harmonisk lydbilde med flotte vokalharmonier som må nevnes. De får det til å høres så lett ut – rett og slett en herlig plate. Vi vil gjerne trekke frem 3 låter fra albumet som alle har noe ekstra ved seg og som er en fornøyelse å høre på: «Diamanter» , «Venn med meg selv i kveld» og til slutt tittelsporet, «Alt jeg ikke har».

Klossmajor har etablert seg som et sterkt liveband på Norges scener de siste årene. Nå drar bandet rundt i Norge og spiller releasekonserter, og festen startes på Parkteatret 23. mars.
De tre vokalistene, Karoline Karlsen, Dorothea, Økland og Maja Sørbø, veksler på å være i front med sterke vokalharmonier, fløyelsmyke melodier og innslag av rap.

Vokalistene har med seg et stødig liveband og medprodusenter i Håvard Ersland, Martin Morland, Sander Eriksen Nordahl og Olav Abildgaard hvor digge korder møter spenstig bass og trommer.
Låtene er skrevet av Karoline Karlsen og med norske tekster om oppvekst, kjærlighet og relasjoner fester de seg til hjernen og gjenklangen ljomer i øret i lang tid etterpå.

Vi tok en prat med jentene om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med albumet, «Alt jeg ikke har» Kan dere fortelle litt om prosessen og produksjonen rundt det, og litt om hva som står bak tittelen på albumet?

Tusen takk! Tekstlig handler mange av låtene om å ikke få helt til ting, og hvordan det er å navigere seg som ung voksen. «Alt jeg ikke har» maler et bilde på det man prøver å få til på sikt. Karro (Karoline) skrev låtene i løpet av 2021, så spilte vi de inn i Athletic Sound i Halden i mars i fjor. Selv om vi er tre frontfigurer, er bandet vårt en stor del av pakka og vi produserer musikken sammen.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?

Vi har utvidet besetningen med gitar siden sist, og har vært bevisste på å utvide valget av synther også. Vi var også så heldige å gjøre litt pålegg med Håkon Brunborg og fikk litt ekstra snadder i form av bratsj, pedal steel og autoharpe. Det har vært veldig gøy å utvide lydbildet, og det er mange detaljer som løfter helheten.

Hva handler denne platen om og hva ønsker dere å formidle gjennom den?

«Alt jeg ikke har» spinner litt videre på debuten vår «Ordner seg for snille jenter». Tekstlig handler albumet om å prøve å helgardere seg fra livets utfordringer, å ha liten tro på at kjærligheten ordner seg, relasjonsfrykt, oppramsing av absolutter du trodde du skjønte, dårlig råd, dårlig tid, lite plass i et lite liv, å regne feil, være sin egen venn, knust hjerte, helt hjerte og aksept. Litt trist, men med humor, varme og en underliggende tro på at det fortsatt ordner seg for snille jenter. Vi ønsker vel egentlig bare å formidle at det er greit å ikke ha alt på plass. Det er lov å prøve og feile -og det er greit å både le og gråte av det.

Solid håndverk fra Klossmajor. Et av årets beste slipp så langt – terningkast 5/6

Eivind August Westad Stuen, Aftenposten

Hvilke låt har dere et spesielt forhold til fra albumet?

Oi, det er vanskelig! Det bytter stadig vekk hvilke låter man har sterkest forhold til. Vi må si at siste spor «Når jeg ser deg igjen» ble så fin og symfonisk på slutten. Og det er et eller annet gammelmodig over soundet som vi ble veldig fornøyde med. Den er også litt sånn glad-trist, noe som er en favoritt her i gården!

Hva har inspirert dere til å lage dette albumet og hvorfor, og hva inspireres dere (ofte) av til å lage musikk?

Jeg skriver ganske jevnlig musikk. Det er litt prosessering av livet for meg, og jeg liker å prøve å fange sinnsstemninger som jeg kjenner på i låter – og observerer eget og andres liv for å ha nok inspirasjon. Noen ganger blir man mer inspirert enn andre, men det er ingen oppskrift der. Det kommer når det kommer! Akkurat dette albumet er meg og mine venners tanker i 2021 caught on tape. (Karro)

Hva føler dere selv er det spesielle i deres musikalske univers?

Vi synes selv at vi har funnet en egen balanse mellom kult og søtt, tøft og fint, morsomt og trist. At musikken kan være symfonisk og groovy på samme tid. At en trist tekst kan ha en glad melodi og omvendt. Så er det kanskje en egen vibe i hvordan vi synger og snakker og ler og banner litt, hehe. Vi ønsker at musikken oppleves litt kontant og som om det skjer i øyeblikket selv om det er innspilt.

Hvilke tanker har dere rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for dere?

Det er mange tilnærminger til det å drive med musikk, spesielt i pop-bransjen. Vi tror på å bygge «stein på stein» og å lage et solid fundament for en karriere som kan vare lenge. Vi har spilt sammen med bandet vårt i 7 år nå, så ting tar tid, men det blir også veldig stabilt. Vi har vært gjennom masse sammen, som også gjør oss rustet for å ordne mye selv. Vi er jo så heldige å ha plateselskap og booking i ryggen nå, men er også veldig selvdrevne og vet at å drive et prosjekt er mye mailing, søknadsskriving, planlegging og promo i tillegg til å lage og spille musikk.

Hva føler dere er deres sterkeste side som artister og er dere uredde typer?

Not so very much uredde. Vi tror våre sterkeste sider er at vi har holdt på lenge, og at vi er selvdrevne i alle aksepter av virket vårt. I tillegg at det også er en kvalitet i at vi også er aktive i andre prosjekter (musikalsk og teater for Maja). Dette gir oss jo en trygghet som utøvere. Vi står mye på scenen og bygger trygghet på den måten.

Kan dere fortelle litt om en av deres beste/mest minnerike opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Kulturhuset på Klubbøya i august 2022 var veldig gøy. Vi ante ikke hvor mange som skulle komme, og så ble det stinn brakke og allsang – Det var stas! Men Parkteatret i fjor var også en peak! Vi gleder oss så mye til å spille der igjen 23. mars.

Hva er det mest spesielle eller sprøeste øyeblikket dere har hatt i deres musikalske karriere så langt?

Det må være da vi fikk med Ravi på en låt. Veldig utadæsjælopplevelse!! – og kjempestas. Det var sprøtt å spise lunsj med Ravi for å ferie slipp på en vanlig fredag og huske på hvor mye vi hørte på han da vi var 10! – han bestilte sjokolade-fondant.

Kan dere fortelle litt om deres musikalske bakgrunn?

Vi møttes faktisk ved jazzlinja i Stavanger og studerte utøvende jazz-musikk der. Så startet vi bandet sammen i 2015. Vi har sunget og spilt veldig mye sammen under studiet, og heldigvis flyttet alle sammen til Oslo så vi kunne fortsette å holde på.

Er det noe dere setter ekstra stor pris på i deres eget musikalske univers?

Hmm, det må kanskje være en litt snakkete måte å synge på, som grenser litt til rap til tider. Vi synes selv det oppleves nært, sånn som du ville snakket til noen.

Har dere en favoritt-matrett i så fall hva?

Vaanskelig! Vi pleier å lage indisk med hjemmelaget raita hvis vi skal spise sammen! Så vi sier det.

Hva er det riktige pålegget på en sandwich?

OST!

Hva er den beste litterære eller filmatiske opplevelsen dere har opplevd den siste tiden, og hva vil dere anbefale folk å sjekke ut om dagen?

Her er det blandet drops av høy og lav-kultur men vi kan trekke frem «Den skyldige» (Håvard i bandet er veldig film-interessert, så vi tar hans ord på det!!), har jo sett «The Last of Us» og digget det. Men kan også kose oss med noe gammel Ally McBeal og SATC selvfølgelig! (Liker at fargene er duse i litt eldre serier haha, veldig behagelig).

Hvilket sted drømmer dere om å spille på, og hvilken scene har overrasket dere mest?

Drømmer om Sentrum Scene på sikt, og så hadde det vært gøy å spille musikk på norsk i utlandet på et tidspunkt. Den scenen som har overrasket mest positivt er kanskje Parkteatret. Det er så digg med en stor scene, med plass til mye folk som fortsatt føles intimt.

Hva slags musikk har dere vokst opp med og har noe av den musikken vært med dere hele livet?

Her er det mye forskjellig. Vi kommer alle fra musikalske familier og har hørt på alt fra folkemusikk, klassisk, jazz, vise og rock i oppveksten. Kan trekke frem Vamp, deLillos og Radiohead som barndomsfavoritter. Hørte også mye på Odd Nordstoga, Ravi og Marit Larsen. Det er helt sikkert med oss i den musikalske bagasjen.

Dere har etablert dere som et sterkt liveband på Norges scener de siste årene. Nå skal dere rundt omkring i Norge og spille releasekonserter, med start på Parkteatret 23. mars. Kan dere fortelle litt om dette og hva publikum kan forvente seg på en konsert med dere?

Vi gleder oss helt sykt til å dra på tur! Parkteatret blir ekte stas, og publikum kan forvente seg hele det nye albumet i tillegg til mange tidligere låter. Det er også veldig sannsynlighet for en hemmelig gjest. Bandet er i knallform, så det er bare å glede seg!!

Hva er deres musikalske planer videre for 2023?

Nå skal vi på turné, og satser på endel spilling i sommer. Så blir det å skrive ny musikk, og starte så smått med det tredje albumet. GØY!

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]