Foto: Guro Sommer

Klossmajor er ute med varm og original plate om livets utfordringer

Del Tweet

Klossmajor slapp nylig sin andre fullengder, «Alt jeg ikke har» under et år etter debutalbumet.

De har mye på hjertet, både musikalsk og tekstlig, og der debuten «Ordner seg for snille jenter» var naiv og undrende, spinner det nye albumet videre på voksenlivets utfordringer med humor, varme, melankoli og noen flere erfaringer under beltet.

Låtene på albumet er mer produsert, besetningen er utvidet med gitarer og et større utvalg synther, men det varme og Klossmajor-soundet er intakt.

Kontante poplåter, symfoniske ballader, freshe grooves og snartenkte tekster pakket inn i nytenkende trestemt vokal og rap. Klossmajor har kommet for å bli og opparbeider stadig sin plass som en musikalsk følgesvenn for både unge og voksne barn.

«Tekstlig handler albumet om å prøve å helgardere seg fra livets utfordringer, å ha liten tro på at kjærligheten ordner seg, relasjonsfrykt, oppramsing av absolutter du trodde du skjønte, dårlig råd, dårlig tid, lite plass i et lite liv, å regne feil, være sin egen venn, knust hjerte, helt hjerte og aksept. Litt trist, men med humor, varme og en underliggende tro på at det fortsatt ordner seg for snille jenter» – Karoline Karlsen

NPS-redaksjonen: Det er både fint og behagelig å høre på albumet til Klossmajor. En gledelig og fornøyelig plate som man blir i godt humør av selv om det også finnes tristesse og melankoli i låtene. Fine tekster og melodier om hverdagslivets utfordringer – sorger og gleder. Det er et originalt, lekent, varmt og fengende album i et klangfullt, flott og harmonisk lydbilde med flotte vokalharmonier som må nevnes. De får det til å høres så lett ut – rett og slett en herlig plate. Vi vil gjerne trekke frem 3 låter fra albumet som alle har noe ekstra ved seg og som er en fornøyelse å høre på: «Diamanter» , «Venn med meg selv i kveld» og til slutt tittelsporet, «Alt jeg ikke har».

Klossmajor har etablert seg som et sterkt liveband på Norges scener de siste årene. Nå drar bandet rundt i Norge og spiller releasekonserter, og festen startes på Parkteatret 23. mars.
De tre vokalistene, Karoline Karlsen, Dorothea, Økland og Maja Sørbø, veksler på å være i front med sterke vokalharmonier, fløyelsmyke melodier og innslag av rap.

Vokalistene har med seg et stødig liveband og medprodusenter i Håvard Ersland, Martin Morland, Sander Eriksen Nordahl og Olav Abildgaard hvor digge korder møter spenstig bass og trommer.
Låtene er skrevet av Karoline Karlsen og med norske tekster om oppvekst, kjærlighet og relasjoner fester de seg til hjernen og gjenklangen ljomer i øret i lang tid etterpå.

Vi tok en prat med jentene om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med albumet, «Alt jeg ikke har» Kan dere fortelle litt om prosessen og produksjonen rundt det, og litt om hva som står bak tittelen på albumet?

Tusen takk! Tekstlig handler mange av låtene om å ikke få helt til ting, og hvordan det er å navigere seg som ung voksen. «Alt jeg ikke har» maler et bilde på det man prøver å få til på sikt. Karro (Karoline) skrev låtene i løpet av 2021, så spilte vi de inn i Athletic Sound i Halden i mars i fjor. Selv om vi er tre frontfigurer, er bandet vårt en stor del av pakka og vi produserer musikken sammen.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?

Vi har utvidet besetningen med gitar siden sist, og har vært bevisste på å utvide valget av synther også. Vi var også så heldige å gjøre litt pålegg med Håkon Brunborg og fikk litt ekstra snadder i form av bratsj, pedal steel og autoharpe. Det har vært veldig gøy å utvide lydbildet, og det er mange detaljer som løfter helheten.

Hva handler denne platen om og hva ønsker dere å formidle gjennom den?

«Alt jeg ikke har» spinner litt videre på debuten vår «Ordner seg for snille jenter». Tekstlig handler albumet om å prøve å helgardere seg fra livets utfordringer, å ha liten tro på at kjærligheten ordner seg, relasjonsfrykt, oppramsing av absolutter du trodde du skjønte, dårlig råd, dårlig tid, lite plass i et lite liv, å regne feil, være sin egen venn, knust hjerte, helt hjerte og aksept. Litt trist, men med humor, varme og en underliggende tro på at det fortsatt ordner seg for snille jenter. Vi ønsker vel egentlig bare å formidle at det er greit å ikke ha alt på plass. Det er lov å prøve og feile -og det er greit å både le og gråte av det.

Solid håndverk fra Klossmajor. Et av årets beste slipp så langt – terningkast 5/6

Eivind August Westad Stuen, Aftenposten

Hvilke låt har dere et spesielt forhold til fra albumet?

Oi, det er vanskelig! Det bytter stadig vekk hvilke låter man har sterkest forhold til. Vi må si at siste spor «Når jeg ser deg igjen» ble så fin og symfonisk på slutten. Og det er et eller annet gammelmodig over soundet som vi ble veldig fornøyde med. Den er også litt sånn glad-trist, noe som er en favoritt her i gården!

Hva har inspirert dere til å lage dette albumet og hvorfor, og hva inspireres dere (ofte) av til å lage musikk?

Jeg skriver ganske jevnlig musikk. Det er litt prosessering av livet for meg, og jeg liker å prøve å fange sinnsstemninger som jeg kjenner på i låter – og observerer eget og andres liv for å ha nok inspirasjon. Noen ganger blir man mer inspirert enn andre, men det er ingen oppskrift der. Det kommer når det kommer! Akkurat dette albumet er meg og mine venners tanker i 2021 caught on tape. (Karro)

Hva føler dere selv er det spesielle i deres musikalske univers?

Vi synes selv at vi har funnet en egen balanse mellom kult og søtt, tøft og fint, morsomt og trist. At musikken kan være symfonisk og groovy på samme tid. At en trist tekst kan ha en glad melodi og omvendt. Så er det kanskje en egen vibe i hvordan vi synger og snakker og ler og banner litt, hehe. Vi ønsker at musikken oppleves litt kontant og som om det skjer i øyeblikket selv om det er innspilt.

Hvilke tanker har dere rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for dere?

Det er mange tilnærminger til det å drive med musikk, spesielt i pop-bransjen. Vi tror på å bygge «stein på stein» og å lage et solid fundament for en karriere som kan vare lenge. Vi har spilt sammen med bandet vårt i 7 år nå, så ting tar tid, men det blir også veldig stabilt. Vi har vært gjennom masse sammen, som også gjør oss rustet for å ordne mye selv. Vi er jo så heldige å ha plateselskap og booking i ryggen nå, men er også veldig selvdrevne og vet at å drive et prosjekt er mye mailing, søknadsskriving, planlegging og promo i tillegg til å lage og spille musikk.

Hva føler dere er deres sterkeste side som artister og er dere uredde typer?

Not so very much uredde. Vi tror våre sterkeste sider er at vi har holdt på lenge, og at vi er selvdrevne i alle aksepter av virket vårt. I tillegg at det også er en kvalitet i at vi også er aktive i andre prosjekter (musikalsk og teater for Maja). Dette gir oss jo en trygghet som utøvere. Vi står mye på scenen og bygger trygghet på den måten.

Kan dere fortelle litt om en av deres beste/mest minnerike opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Kulturhuset på Klubbøya i august 2022 var veldig gøy. Vi ante ikke hvor mange som skulle komme, og så ble det stinn brakke og allsang – Det var stas! Men Parkteatret i fjor var også en peak! Vi gleder oss så mye til å spille der igjen 23. mars.

Hva er det mest spesielle eller sprøeste øyeblikket dere har hatt i deres musikalske karriere så langt?

Det må være da vi fikk med Ravi på en låt. Veldig utadæsjælopplevelse!! – og kjempestas. Det var sprøtt å spise lunsj med Ravi for å ferie slipp på en vanlig fredag og huske på hvor mye vi hørte på han da vi var 10! – han bestilte sjokolade-fondant.

Kan dere fortelle litt om deres musikalske bakgrunn?

Vi møttes faktisk ved jazzlinja i Stavanger og studerte utøvende jazz-musikk der. Så startet vi bandet sammen i 2015. Vi har sunget og spilt veldig mye sammen under studiet, og heldigvis flyttet alle sammen til Oslo så vi kunne fortsette å holde på.

Er det noe dere setter ekstra stor pris på i deres eget musikalske univers?

Hmm, det må kanskje være en litt snakkete måte å synge på, som grenser litt til rap til tider. Vi synes selv det oppleves nært, sånn som du ville snakket til noen.

Har dere en favoritt-matrett i så fall hva?

Vaanskelig! Vi pleier å lage indisk med hjemmelaget raita hvis vi skal spise sammen! Så vi sier det.

Hva er det riktige pålegget på en sandwich?

OST!

Hva er den beste litterære eller filmatiske opplevelsen dere har opplevd den siste tiden, og hva vil dere anbefale folk å sjekke ut om dagen?

Her er det blandet drops av høy og lav-kultur men vi kan trekke frem «Den skyldige» (Håvard i bandet er veldig film-interessert, så vi tar hans ord på det!!), har jo sett «The Last of Us» og digget det. Men kan også kose oss med noe gammel Ally McBeal og SATC selvfølgelig! (Liker at fargene er duse i litt eldre serier haha, veldig behagelig).

Hvilket sted drømmer dere om å spille på, og hvilken scene har overrasket dere mest?

Drømmer om Sentrum Scene på sikt, og så hadde det vært gøy å spille musikk på norsk i utlandet på et tidspunkt. Den scenen som har overrasket mest positivt er kanskje Parkteatret. Det er så digg med en stor scene, med plass til mye folk som fortsatt føles intimt.

Hva slags musikk har dere vokst opp med og har noe av den musikken vært med dere hele livet?

Her er det mye forskjellig. Vi kommer alle fra musikalske familier og har hørt på alt fra folkemusikk, klassisk, jazz, vise og rock i oppveksten. Kan trekke frem Vamp, deLillos og Radiohead som barndomsfavoritter. Hørte også mye på Odd Nordstoga, Ravi og Marit Larsen. Det er helt sikkert med oss i den musikalske bagasjen.

Dere har etablert dere som et sterkt liveband på Norges scener de siste årene. Nå skal dere rundt omkring i Norge og spille releasekonserter, med start på Parkteatret 23. mars. Kan dere fortelle litt om dette og hva publikum kan forvente seg på en konsert med dere?

Vi gleder oss helt sykt til å dra på tur! Parkteatret blir ekte stas, og publikum kan forvente seg hele det nye albumet i tillegg til mange tidligere låter. Det er også veldig sannsynlighet for en hemmelig gjest. Bandet er i knallform, så det er bare å glede seg!!

Hva er deres musikalske planer videre for 2023?

Nå skal vi på turné, og satser på endel spilling i sommer. Så blir det å skrive ny musikk, og starte så smått med det tredje albumet. GØY!

Se Også

The Holy Mountain med grensesprengende og utsøkt skandinavisk melankoli
Intervju

The Holy Mountain med grensesprengende og utsøkt skandinavisk melankoli

Avant-garde popgruppen The Holy Mountain slapp nylig sitt album «The Dawns Here Are Quiet» som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet kan beskrives som [...]

Stjerneskuddet lille Caesar «brenner» for å gjøre noe på sin nye single
Intervju

Stjerneskuddet lille Caesar «brenner» for å gjøre noe på sin nye single

Fredag 19. mai slapp lille Caesar låten «brenner» via EMI Music Norway og Universal Music Norge som er denne «Ukens single» på NPS Music, og det [...]

Albumaktuelle Eide Olsen; «Du er aldri så fri som når du er fanget i kjærlighet»
Intervju

Albumaktuelle Eide Olsen; «Du er aldri så fri som når du er fanget i kjærlighet»

Etter utgivelsen av albumet «Cross My Heart» (2021), innledet låtskriver og artist Eide Olsen et tett samarbeid med Eirik Grønner (Kurt Nilsen, Endre Nordvik) i Bergen, [...]

Emelie Hollow er ute med nært og vakkert album
Intervju

Emelie Hollow er ute med nært og vakkert album

Låtskriver og artist Emilie Hollow slapp nylig sitt andre album, «Solitude» på Universal Music Norway, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet er [...]

Den spennende nykommeren MAIH er ute med energisk Scandipop
Intervju

Den spennende nykommeren MAIH er ute med energisk Scandipop

Fredag 12. mai slapp MAIH den fengende låten «You Don´t Know Me Anymore» via Stadion Records/Virgin Music Norway, og som er denne «Ukens single» på NPS [...]

Endre Nordvik brer om seg med varme og kjærlighet på sitt nye album
Intervju

Endre Nordvik brer om seg med varme og kjærlighet på sitt nye album

I løpet av de siste årene har du kanskje bevisst eller ubevisst hørt musikken til Endre Nordvik, med sanger som «I´m in Love with you», «Someone [...]