Foto: Signe Luksengard

kaspara ønsker sommeren velkommen med ny låt

Del Tweet

Oslo-baserte Kamilla Lillefjære går under artistnavnet kaspara som debuterte som artist i 2020 med låtene «Tilfeldig» og «Våken». Nå ønsker hun sommeren velkommen med splitter ny musikk med en miks av drømmende synth, visefortellinger og fengende melodier.

«Som meg» er første låt ut via kasparas eget plateselskap KASPARA som er hentet fra hennes kommende EP som slippes i september, og som er produsert av Marius Ramstad.

De siste tre årene har kaspara satset fulltid på musikken og egen artistkarriere. Hun beskriver reisen som et eventyr, samtidig som hun påpeker at hverdagen som artist og låtskriver har bydd på mange tunge motbakker, kjipe avslag og stunder man tviler på seg selv.

Pakket inn i fengende melodier og drømmende arrangement skjuler låtene på hennes kommende EP forskjellige historier om livets søte og sure sider. Med en nostalgisk lengsel etter ferske bringebær og lange sommernetter ledes lytteren inn i et lunt og lekent lydunivers. Samtidig avslører kaspara at låtene også har en skyggeside.

«Musikken kler årstiden vi er på vei inn i og jeg håper den kan være med å forsterke lytternes magiske øyeblikk i sommer. Samtidig har låtene en vemodig bismak og stiller ransakende spørsmål om brutte løfter og stengte dører. Det er jo nemlig sånn livet ofte er, både søtt og surt», avslutter hun.

Vi tok en prat med henne om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Som meg». Kan du fortelle litt om prosessen rundt den, hva den handler om og hva du ønsker å formidle gjennom den?

Tusen takk! Jeg skrev låten i fjor under lockdown i april. Jeg hadde bare noen måneder før vi kicket i gang kaspara-prosjektet, og vi hadde planlagt studioinnspillinger og flere konserter for våren. Så stengte plutselig alt ned. Jeg følte alle planene våre gikk i vasken, og at jeg levde i et slags tomt, kjipt vakuum. Jeg prøvde å fokusere på å skrive mer musikk, men synes det var vanskelig. Det kan fort da være lett å miste troen på seg selv, når man skriver og skriver, men føler det ikke kommer noe ut av det. En dag gikk jeg en tur i skogen alene, og første setning i låten dukket opp i hodet: «I dine øyne er jeg liten, men når jeg ser meg selv, ser jeg frem i tid». Resten kom veldig naturlig. Det var jo et slags speilbilde av akkurat hva jeg følte på i den perioden. Nemlig å tvile på seg selv for så å klare å minne meg på at jeg faktisk er ganske rå.

Låten «Som meg» er egentlig en f*** you til egne usikre tanker og til andre som synes at jeg ikke er bra nok. I musikkbransjen må man tåle mange nedturer og få «nei». Min respons er å fortsette å gjøre min egen greie og minne meg på at ingen faktisk er som meg, og det synes jeg egentlig alle skal gjøre – uansett hvilken bransje man er i eller hva man driver med.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet i denne låten?

Denne låten var veldig gøy å jobbe med i studio. Vi lekte oss mye rundt og det tror jeg man kan høre igjen i låten. Produsenten som jeg jobber med, Marius Ramstad kom med mange gode ideer og dro låten i en litt ny retning. Instrumenteringen er hovedsakelig autentiske instrumenter, mange lag med atmosfærisk synth, lekende rytmer og mye koringer. Det er nok også den mest poppete låten på kommende debut-EP.

Hva er det spesielle i kaspara sitt musikalske univers?

kaspara sitt musikalske univers befinner seg et sted mellom drømmende elektronisk pop og norsk visemusikk. Den er organisk og varm. Samtidig som den er leken og gøy. Drivkraften i låtene er nære og ærlige tekster på norsk og formidling av gode eller kjipe følelser. Vokalen står derfor i fokus, med mye koring som forsterker låtenes historie.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg føler at jeg er full av motsetninger. Jeg er sterk og svak, rastløs og lat, selvsikker og usikker, sosial og introvert. Jeg er en veldig nostalgisk person. Jeg tenker mye og har mye følelser – selv om jeg ofte skjuler de for andre. Jeg er også veldig hardtarbeidende og målrettet. Det meste av fritiden går til å jobbe med musikk, eller tenke eller lytte på musikk. I tillegg elsker jeg å være ute i naturen, og så spiller jeg fotball i Frigg i 2. divisjon.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Musikk har alltid vært en viktig del av livet mitt, og barndommen min var full av musikk med kor, korps, fiolin og sangundervisning. Jeg var nok en av de barna som skulle vise seg frem på scenen ved hver minste anledning, og min største drøm var å bli popstjerne. Etter ungdomsskolen valgte jeg derimot å satse på fotball fremfor musikken. Det gjorde jeg i mange år, og fotball hadde lenge hovedrollen i livet mitt. Drømmen om å jobbe med musikk lå derimot alltid i bakhodet – jeg bare turte ikke helt å si det høyt eller tro på det. Til slutt tok jeg en krapp venstresving mot hjertesiden og bestemte meg for å satse fulltid på musikken. Jeg begynte å studere musikk på Westerdals i 2018 hvor kaspara ble til, og det var der jeg møtte alle de fine musikerne som jeg nå jobber med i kaspara sitt band.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Min sterkeste side som artist er nok låtskriving. Jeg tør å være åpen og lar lytteren få et lite innblikk i hjertet mitt gjennom musikken min. På mange måter er jeg nok uredd, og jeg tror kanskje andre oppfatter meg som det også. Samtidig vet de som kjenner meg godt at jeg er veldig følsom og kan svinge fra uredd til livredd litt fra dag til dag.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Det må være releasekonserten som vi hadde i fjor på debutsingelen min, «Tilfeldig». Vi hadde konsert i den idylliske hagen på Linderud gård i Oslo. Det var meldt strålende sol hele helgen, men rett før konserten skulle starte begynte det å hølje ned med regn. Det var ganske kaotisk og hverken vi eller publikum hadde planlagt noe for regnet. Alle ble klissvåte, men stod i stormen med oss. En time senere kom regnbuen frem og vi fikk holde konsert foran det fineste publikummet som jeg noen sinne har hatt. Det var så mye glede og kjærlighet blant våte sokker og gensere, og det endte med å bli en fantastisk opplevelse.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Ja mange! Det er så mange dronninger i norsk musikk som jeg ser sånn opp til og finner masse inspirasjon fra. For eksempel Gabrielle, No. 4, Fay Wildhagen, Sigrid, Musti, Emilie Nicolas – listen er lang. For meg handler det mye om formidling og autentisitet. At de har noe eget ved seg, og at de har noe å melde på en måte.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg elsker norsk musikk! Jeg tror faktisk 99 % av det jeg hører på er norsk musikk. Jeg hører på veldig mye forskjellig, men for tiden hører jeg blant annet på Moyka, SKAAR, Synne Vo og Zupermaria, for å nevne noen. Jeg hører også veldig mye på Konradsen om dagen. Jeg får en indre ro i meg av å høre på dem, som en slags pustepause i livet.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det må vel være en rumpe-signering på en konsert vi hadde i fjor.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Jeg tror det må være å sitte alene hjemme en fredagskveld, spise ostepop og se på gamle Disney-filmer, haha. Jeg er egentlig en sosial person. Men jeg har noen kvelder hvor jeg bare elsker å sitte alene med film og godteri.

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Min største drøm hadde vært å spille på Vinjerockfestivalen. Jeg har så mange gode minner der selv som publikum. Jeg var der under en Sigrid-konsert i 2017 at jeg sa til meg selv at jeg skulle satse på musikk. Sigrid var så rå på scenen, og jeg bare gråt av glede hele konserten og tenkte: Det der skal bli meg en dag!

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

No. 4. De er mitt store idol! De er helt geniale i sin låtskriving og så fantastiske live. Elsker dem!

Hvordan har Covid19/korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer videre for 2021?

Det har gått veldig opp og ned. I perioder synes jeg det har vært veldig tøft. Samtidig som jeg har fått lage masse ny musikk og opplevd mange fine stunder. Fremover slipper jeg mer musikk. Det kommer en ny single i august før vi slipper kaspara sin debut-EP i september. Det er så stas, og jeg gleder meg ekstremt mye til musikken skal få leve sitt eget liv ute i verden. I tillegg har vi en del konserter rundt om i Norge i sommer og høst. Det blir helt fantastikk å spille live igjen!

Se Også

Maria H. Mittet og Lars Bremnes med ekte nordlig julestemning
Intervju

Maria H. Mittet og Lars Bremnes med ekte nordlig julestemning

Maria Haukaas Mittet og Lars Bremnes har samarbeidet om både sang og låtskriving på julealbumet «Ringe inn» på ekte nordnorsk vis som de slapp i november [...]

Christel Alsos med magisk juledryss over oss
Intervju

Christel Alsos med magisk juledryss over oss

Alle har vi førjulstradisjoner og for mange er julemusikk en del av dem. Julen og førjulen i fjor ble ikke helt som den pleier for de [...]

Teknisk briljante Navian leverer gyllen debut
Intervju

Teknisk briljante Navian leverer gyllen debut

Med enorme landskaper og krystallklar sonisk tilstedeværelse, leverer den instrumentale progressive metall trioen Navian et «Ukens album» ment for de store følelsesmessige begivenhetene i livet. Intrikate [...]

Bergensartisten Gard Read med sterk debutlåt
Intervju

Bergensartisten Gard Read med sterk debutlåt

Bergens nye up-and-coming artist, Gard Read, slapp nettopp sin debutsingle, «All We Can Do» på Diamond Club som er denne «Ukens single» på NPS Music. Låten [...]

Maria Solheim markerer jubileum med sterk og vakker følelsesreise
Intervju

Maria Solheim markerer jubileum med sterk og vakker følelsesreise

Nylig slapp den spellemannsprisvinnende låtskriveren og artisten Maria Solheim sitt syvende album, «The Bird Has Flown» som er denne «Ukens album» på NPS Music. «Platen er [...]

Singleaktuelle Janos med euforisk dansbar nostalgi
Intervju

Singleaktuelle Janos med euforisk dansbar nostalgi

Janos er et skandinavisk sjangeroverskridende pop-band inspirert av pop, indie, åttitalls-pop og R&B. Nå er de ute med låten «Taken/Tekken» som er denne «Ukens single» på [...]