Foto: Jens Westbye

Jo Sverres debutalbum ”E” er fylt med fengende og flotte poplåter

Del Tweet

Noen ganger hører man på et album som er så gjennomført fra start til slutt at man blir berørt av at det går an å lage en så fin plate. Jo Sverre har klart det, og hans debutalbum ”E” er fylt med fengende og flotte poplåter på rindalsdialekt som er denne ”Ukens album”.

Albumet som ble sluppet fredag 10. november er produsert av Conor Patrick, og innspilt sommeren 2017. Kristoffer Lo (Highasakite, Trondheim Jazzorkester) bidrar på låten ”Dåggånj så aljder kom”.

De tre suksess-singlene ”Ka Om”, ”Ostoppele” og ”Takka Fer Det Oss Ha Fått”, har flyttet Jo Sverre fra å være en ukjent visesanger til å bli en de mest spilte artistene på norsk radio det siste året. I tillegg til radiospilling har Jo Sverre spilt på Pstereo, Rikskonsertene, by:Larm, Trondheim Calling og OverOslo, og han er en av Norges mest lovende artister for tiden.

Jo Sverre har vært ”Ukens single” på NPS Music to ganger tidligere med låtene ”Ka Om” og ”Ostoppele” som er med på albumet, men hvis vi skal dra frem kun én låt fra albumet må det være låten ”Sjer Du Dansa” som er en storslått og vakker poplåt som berører langt inn i kropp og sjel, og som du absolutt bør ta deg tid til å lytte på. Vi tok en prat med Norges nye pop-yndling Jo Sverre om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med det flotte debutalbumet ditt ”E”. Kan du fortelle litt om prosessen rundt dette albumet fra start til utgivelse?

Takk. Albumet består av låter jeg har skrevet i løpet av en treårsperiode. Bandet, Conor Patrick (produsenten) og jeg bestemte oss etter påske for at vi skulle spille inn album i løpet av sommeren. Først jobbet Conor og jeg i en uke med å ferdigstille tekst og melodi på sangene. Deretter begynte vi innspillingen, hvor bandet også etter hvert kom inn i studio. Vi brukte rundt to måneder med effektivt arbeid fra vi begynte i studio til albumet ble ferdig i starten av september.

Oppløftende melodisterk radiopop

Adresseavisen

Hva handler dette albumet om og hva ønsker du å formidle gjennom det?

Albumet omhandler mine tanker om livet og samfunnet. Dette er alt fra de små tanker og betraktninger som svirrer rundt i hodet, og til de store, eksistensielle spørsmålene vi går rundt og funderer på.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Vi hadde et ønske om å lage en bandpreget pop-plate hvor det organiske møter det produserte. Bandet spiller derfor en viktig rolle (he-he, ordspill). Rent instrumentalt er kassegitaren det som driver mange av sangene gjennom sin rytmiske tekstur.

Hvilken låt fra albumet har du et spesielt forhold til?

Jeg er oppriktig fornøyd med alle låtene på albumet, og favoritten kommer nok an på blant annet dagshumør og setting. Hvis jeg likevel skal trekke frem en låt blir det ”Nå ækte”. Denne låten strevde vi en del med i studio, da vi ikke klarte å bli enige om hvordan vi skulle løse den. Dette er ei ”rett-frem-poplåt” som på mange måter er nokså flat, og dette gjør det enda vanskeligere å få den interessant. På grunn av måten vi til slutt løste instrumenteringen, hooket, teksten og ”coolnessen” velger jeg derfor denne. En perfekt bil-låt.

Hva er det spesielle i Jo Sverre sitt musikalske univers?

Melodiene er alltid i hovedfokus, og har ofte et melankolsk preg. På dette albumet ønsket jeg å lage pop hvor bandets organiske funksjon kommer til rette. Jeg er stor fan av mye svenskspråklig musikk, og har blitt inspirert av artister som for eksempel Kent, Veronica Maggio og Håkan Hellström.

Kvalitespop med refrenger som lurer seg uunngåelig inn i hjernen

Vegard Enlid, Adressa

Du lager fengende poplåter med fine tekster på dialekt. Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter?

Låtenes opprinnelse har som regel utgangspunkt i kassegitaren eller piano. Da sitter jeg gjerne og klimprer, jobber med akkorder etc. Noen ganger dukker det på mirakuløst vis opp noe som appellerer til meg, og da sender jeg gjerne dette til trommisen i bandet, for å høre hva han synes. Når det gjelder tekst-biten forsøker jeg å sette ord på det jeg tenker rundt det som skjer rundt oss. Der er Conor en uvurderlig sparringspartner som både kommer med idéer, og som spisser mine tekster.

Sjanger

Norsk på Norsk

Det finnes utrolig mye bra norsk på norsk! Her har du et lite utdrag vi har satt sammen for deg.

Les mer

Du er en av de mest spilte artistene på radio for tiden, og en av de mest lovende artistene vi har i Norge. Hvilke tanker har du gjort deg rundt det og er du klar for å bli Norges nye pop-yndling?

Jeg setter utrolig stor pris på at musikken blir lagt merke til, da det er dette jeg bruker stort sett all min tid og energi på. Ingen ting gjør meg mer glad enn å høre at musikken ”treffer” folk som hører på. Pop-yndling høres fint ut, det!

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året har vært både innholdsrikt og produktivt. Jeg har gitt ut to singler, ”Ka om” og ”Ostoppele”, og kom med debutalbumet 10. november. Jeg har i tillegg spilt mye live, der i blant Pstereo, OverOslo, Rikskonsertene og by:Larm. Det har rett og slett vært et krevende, lærerikt og artig år.

Hvem er Jo Sverre og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg er 26 år og bor i Trondheim med min forlovede, Ingvild, og jeg tilbringer mye av fritiden min med henne. Jeg er glad i sport og friluftsliv, og drar gjerne på fjellturer når muligheten byr seg. Har et elsk-/hat-forhold til løping, som ender opp med at jeg løper ganske mye. Jeg begynte med musikk litt tilfeldig. Min eldre storebror spilte slagverk i oppveksten, og han mente gitar kunne være noe for meg. Begynte på kulturskolen som åtteåring, og har holdt på siden. I manko på andre vokalister, ble jeg i tillegg satt til å synge.

Norges svar på Coldplay. “Ka Om” er et mesterverk av en låt

Littnytt.no

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Abba! Ingen har like bra melodisk sans som Benny og Björn! Kent er også en inspirasjonskilde.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Likte godt konsertene til både Moddi og Sudan Dudan under årets Vinjerock, og har hørt mye på dem siden da.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Konserten vår på et utsolgt Kafe Skuret i Trondheim i sommer var veldig bra. 200 stykker som stod og sang ”Ka Om” for full hals gjorde stort inntrykk.

Hvilke musikalske planer har du videre i 2017 og 2018?

I februar drar vi ut på turné gjennom ”Den kulturelle skolesekken”, og skal spille på ungdomsskoler rundt om i Trøndelag. Planlegger også en omfattende albumturné med bandet utover vinteren, som jeg gleder meg utrolig mye til. For håpentlig får vi spille på mange festivaler til sommeren.

Se Også

The Holy Mountain med grensesprengende og utsøkt skandinavisk melankoli
Intervju

The Holy Mountain med grensesprengende og utsøkt skandinavisk melankoli

Avant-garde popgruppen The Holy Mountain slapp nylig sitt album «The Dawns Here Are Quiet» som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet kan beskrives som [...]

Stjerneskuddet lille Caesar «brenner» for å gjøre noe på sin nye single
Intervju

Stjerneskuddet lille Caesar «brenner» for å gjøre noe på sin nye single

Fredag 19. mai slapp lille Caesar låten «brenner» via EMI Music Norway og Universal Music Norge som er denne «Ukens single» på NPS Music, og det [...]

Albumaktuelle Eide Olsen; «Du er aldri så fri som når du er fanget i kjærlighet»
Intervju

Albumaktuelle Eide Olsen; «Du er aldri så fri som når du er fanget i kjærlighet»

Etter utgivelsen av albumet «Cross My Heart» (2021), innledet låtskriver og artist Eide Olsen et tett samarbeid med Eirik Grønner (Kurt Nilsen, Endre Nordvik) i Bergen, [...]

Emelie Hollow er ute med nært og vakkert album
Intervju

Emelie Hollow er ute med nært og vakkert album

Låtskriver og artist Emilie Hollow slapp nylig sitt andre album, «Solitude» på Universal Music Norway, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet er [...]

Den spennende nykommeren MAIH er ute med energisk Scandipop
Intervju

Den spennende nykommeren MAIH er ute med energisk Scandipop

Fredag 12. mai slapp MAIH den fengende låten «You Don´t Know Me Anymore» via Stadion Records/Virgin Music Norway, og som er denne «Ukens single» på NPS [...]

Endre Nordvik brer om seg med varme og kjærlighet på sitt nye album
Intervju

Endre Nordvik brer om seg med varme og kjærlighet på sitt nye album

I løpet av de siste årene har du kanskje bevisst eller ubevisst hørt musikken til Endre Nordvik, med sanger som «I´m in Love with you», «Someone [...]