Foto: Kenny McCracken

iris som varmet opp for Aurora i helgen er ute med ny single

Del Tweet

Nylig varmet den 22-årige bergensartisten iris opp for Aurora for to fulle hus på Sentrum Scene i Oslo, og til helgen er det Bergen som står for tur hvor hun igjen skal være support for Aurora den 28. og 29. mars på USF Verftet.

Fredag 22. mars slapp også iris sin nye og ikke minst nydelige låt «romance is dead» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Til tross for sin mørke historie er den definisjonen på minimalisme, der introen med den akustiske gitaren hviler organisk på et skjørt elektronisk bakteppe. Dette er den tredje låten ut fra iris sin kommende debut-EP «a sensitive being» som slippes den 10. april.

iris skriver veldig visuelt, og ser gjerne for seg låtene sine som små filmer. Ingen andre låter er dette mer tydelig i, enn i «romance is dead», som ble til i en skrivesession med produsent og artist, Couros Sheibani, under en to-ukers reise med låtskriving i London. I studioet om dagen, men alene om natten, fikk iris nok en gang oppleve ensomheten av å være alene i en storby. Hun dro til the Book Club i Shoreditch hver dag, en liten kafé som forvandles til en klubb når solen går ned, og hun pleide å sitte der i overgangstimene med en kopp kaffe eller et glass vin for å observere natteravnene stige ned i kjelleren.

«De kveldene hvor jeg satt helt alene i hjørnet, skrev jeg ned hver eneste tanke», sier hun. «Jeg var så utrolig fascinert med folkene som var der. Alle kom dit lengtende etter noe. Jeg følte så mye medlidenhet for dem, for i hodet mitt ville de bare bli elsket som alle andre. Noen av dem var ganske nedbrutt. Kanskje jeg bare satt mine følelser på dem, men det føltes så ekte, for de hadde alle sine behov og drømmer, og de var så dypt inne i seg selv. Jeg tror jeg bare ville være Superwoman og gjøre alle der lykkelig. Litt som Cupid, med Amors pil og bue.» – iris

Vi tok en prat med henne om blant annet den nye singelen og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «romance is dead». Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten, hva den handler om?

Tusen takk med tusen hjerter. Følelsene og historien bak var noe jeg tenkte på veldig lenge. Det er vanskelig å forklare, men på en måte handler den om å komme hjem; du trenger ikke være lei deg mer, du trenger bare å komme hjem. Poenget er at kjærligheten kommer aldri til å dø, selv om låttittelen min erklærer den død.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det har vært mye studiotid, skriving og øving, og i det siste endelig konserter. Jeg har lært veldig mye da og lært å oppføre meg mer, hehe. Det mest spennende hittil var da jeg slapp den første singelen i januar, og da jeg varmet opp for Aurora på Sentrum Scene nå i helgen – ooohhh det var sjukt.

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg har alltid holdt på med musikk for meg selv, men begynte å skrive låter da jeg kjøpte kassegitar i 9. klasse. På videregående gikk jeg på musikklinjen og sang klassisk som var skikkelig gøy. Da jeg gikk på videregående spilte jeg litt i et indiepop-loke-duo-band med en av mine bestevenner og jeg spilte el-gitar og sang og skrev, og plutselig jobbet jeg bare mer og mer med produsering og låtskriving – og nå er jeg her.

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter?

Filmtrailere, klining, noe rett ut fra virkeligheten, noe rett fra mine egne drømmer og mareritt.

Hva vil du si er det spesielle i ditt musikalske univers?

Det er veldig mykt og så har det noe kraftfullt i seg. Det er vanskelig å sette ord på noe som skal være unikt fordi det er jeg som lager musikken, og det som gjør det spesielt er at det kommer fra meg og mitt hode.

Hva liker du å gjøre på fritiden?

Fritid har jeg ikke så mye av, men jeg er veldig glad i å skrive og løpe og henge med mormor og vennene mine. I det siste har jeg blitt veldig glad i å tegne og male.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Ja, absolutt. Kanskje ikke forbilder, men det er mange inspirasjonskilder der ute som Banks, Emilie Nicolas og Bon Iver. Det er artister som jeg føler er så ærlige og som treffer meg med en knyttneve midt i magen. Alt i fra hvordan det er produsert til tekstene og melodiene, alt bare klaffer, og jeg er så fascinert og så inspirert av universet de maner frem.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

ohh yes, og jeg hører masse på Solå som lager helt nydelig musikk. Jeg klarer ikke slutte å høre på Amanda Tenfjord, Emilie Nicolas og Lil Halima. Det er så mye bra musikk jeg klarer snart ikke mer.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det er vanskelig å si. Jeg synes alt jeg opplever med musikken er helt sprøtt.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Hmm, jeg må si Susanne Sundfør eller Aurora, det hadde vært sykt – begge to samtidig altså.

Du spilte nylig på by:Larm hvordan var det å spille der, og hvordan var mottakelsen fra publikum og presse?

Det var veldig rart og veldig fint. Nå føles det som om det er flere år siden. Publikum var snille og søte og hørte på meg. Nå er det over og det er rart, jeg jobbet frem mot by:Larm lenge og så var det bare en dag eller to, og swosh, så var det over.

Hvordan fikk du muligheten til å være support for Aurora, og hva kan publikum forvente seg på disse to oppsatte konsertene i Bergen?

Aurora og managementet hennes er de som har gjort dette mulig. Det er helt sykt gøy. Publikum kan forvente seg å ha det gøy, og så skal vi alle bli litt bedre kjent – bånde litt.

Hvilket sted/scene i Norge drømmer du om å spille på?

Jeg har veldig lyst til å spille på Trænafestivalen, jeg har ikke vært der selv enda, men det ser helt nydelig ut. Det er også en drøm å få spille i Bergen, både på Verftet og Bergenfest, og det skal jeg jo faktisk gjøre i år!!! Dette livet er så rart.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Det finnes ikke guilty pleasures, bare pleasures. jeg elsker internett, jeg elsker YouTube, for eksempel «Vines that keep me from ending it all», eller masse «Ted talks». Herregud, internett er så gøy og skummelt. For tiden er jeg avhengig av serien Grimm og en svært høy daglig dose Taylor Swift.

Hvilke planer har du videre i 2019?

EPen min kommer ut i begynnelsen av april, og så kommer det noen flere singler og musikkvideoer som jeg gleder meg veldig masse til. I tillegg til dette er det mye annet som skjer som jeg ikke kan si noe om nå.

Sjanger

Norsk Pop

Det finnes utrolig mye bra norsk pop! I vår pop-liste finner du både aktuelle nyheter, noen klassiske perler og en og annen ukjent skatt som fortjener [...]

Les mer

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]