Foto: Jonathan Vivaas Kise

Helven debuterer med original og pikant drømme-pop

Del Tweet

21 år gamle Helven lager musikk i grenselandet mellom «himmel» og «helvete» – mellom lyst og mørkt, og fredag 14. januar slapp hun sin debut-EP, «volume1» som er denne «Ukens album» på NPS Music.

Det er HiFi-lofi, fanget på et Super 8-kamera vist gjennom en iPhone. Det er original, drømmende og pikant musikk full av motsigelser og et eksempel på hva fremtiden innen bedroom pop kan være.

«volume1» er spilt inn i Luft Recordings med Andrew Murray Baardsen (Sassy 009, Pen Gutt) og ble utgitt på Jansen-etiketten 9AM Records.

Musikken er referansetung og låtene varierte: Fra tåkete Lana-vibes og alternativ R&B, til UK garage og fengende indie-pop. Likevel – alt sammen helhetlig ivaretatt av en artist som allerede med sin debut-EP fremstår selvsikker og voksen.

Helven er prosjektet til sanger-låtskriver Jenny Bakke, født i Bergen, vokst opp på bygda utenfor Grimstad. Bakke skildrer sin generasjon og tar livet som 21-åring i 2021 på kornet med både musikk og tekster. Hun er nå basert i Oslo og musikken bærer definitivt et urbant preg.

Med skyhøye ambisjoner, en aura av levd liv – tross sin unge alder, og en tydelig visuell identitet, er Helven klar for å ta noen sjumilssteg opp og frem. Singlene fra den kommende EPen har blitt hyppig addet på spillelister i strømmetjenesten, anbefalt av P3.no, mens internasjonale blogger som NBHAP, Bands of Tomorrow, God Is in the T.V., Tinnitist etc. også er på ballen.

Vi tok en prat med Helven om blant annet den nye EPen og planene videre3 fremover.

Gratulerer med debut-EPen, «volume1». Kan du fortelle litt om den, og litt om prosessen rundt EPen fra start til utgivelse?

Tusen takk! Har jobbet veldig lenge med den så er veldig gøy at den endelig er ute i verden. Prosessen startet egentlig da pandemien traff Norge. Jeg måtte dra hjem fra teaterlinjen på Romerike Folkehøgskole, sitte i karantene og måtte ha noe å gjøre. Heldigvis kom musikkdrømmen jeg har hatt siden barndommen frem igjen og jeg turte endelig å satse for fullt. Så jeg produserte noen demoer, sendte de til forskjellige produsenter, og håpet på svar. Produsent Andrew Murray Baardsen digget sounden og vi begynte å jobbe sammen høsten 2019. EPen ble ferdig og signert hos Jansen Records på labelen 9AM Records. Nå er den endelig ute og jeg er så stolt over alt vi har fått til gjennom release-perioden. Gleder meg til å dele den med flere.

Norsk debutant verdt å følge. Abstrakte melodier og gjør det selv-holdning fra singer/songwriteren Helven.

Audun Winger, Dagens Næringsliv

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av denne EPen?

Jeg er veldig glad i både popmusikk og veldig sær og eksperimentell musikk, så det var viktig for meg å vekte disse uttrykkene opp mot hverandre i låtskrivingen. Musikkproduksjon er jo gøy og full av muligheter, så synes det er veldig kult å legge “sjanger-stien” min helt åpen, det kan virkelig gå alle veier.

Hva handler EPen om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

For meg handler den mye om prosessen av å uttrykke følelser som det er vanskelig å formidle. Jeg sliter ofte med det på grunn av en oppvekst med en funksjonshemmet bror som trengte ekstra omsorg og tilrettelegging i hverdagen. Men jeg kan uttrykke meg gjennom musikken, denne EPen, tekster, dans, teater og kunst og det trives jeg ekstremt godt med.

Hvilke låt har du et spesielt forhold til fra EPen?

Jeg har et veldig spesielt forhold til låten «when n where», en låt som vi har valgt å ikke promotere så mye. I produksjonsprosessen lot vi bare alt av det instrumentale være som i demoen, og jeg følte at resultatet ble enda mer personlig og mer sårbart. De som finner’n er vinner’n typ, det liker jeg.

P3 mener at musikken din kurerer eksamensstress. Hva tenker du om den uttalelsen?

Ble så glad da jeg leste det. Det er et utrolig fint kompliment.

Denne alternative popperlen, «my love my love» spilt inn sammen med Andrew Murray Baardsen, er så fin og rolig at den kurerer eksamensstress, hang til «doomscrolling» og søvnproblemer.

Eskil Olaf Vestre, P3.no

Hva er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Ja, er en ganske uredd type når jeg først tør. Jeg liker at jeg har et bredt spekter av referanser, og henter inspirasjon fra flere sjangere, det gir både meg og lytteren en stor frihet.

Hvordan vil du beskrive deg selv, og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil si at jeg er et slags prakteksemplar av stjernetegnet mitt «løven», og et ekstremt vanemenneske. Jeg bruker fritiden min på å utfolde min egen kreativitet så mye som mulig, og å være med gode venner.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg har drømt om å drive med musikk siden barndommen, men det var først da pandemien kom at jeg endelig turte å satse. Jeg synes det er veldig kult at alt har gått så fort til tross for at jeg ikke har gått på noe musikkskole eller har noe form for musikkutdanning. Å være selvlært i dette yrket kan være vanskelig, men det gir meg en stor frihet til å skape musikk utenfor boksen.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Vierlive!!! Det var helt magisk. Her spiller vi hele Epen live, med en ekstra versjon av «when n where», sykt kul opplevelse. Du kan se den her (streame) – bare å nyte: https://vier.live/act/blue-divided

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Det er alt fra Lana Del Rey, FKA Twigs og Mac Miller, til Portishead, Bob Dylan, Captain Beefheart og Arca. Jeg har etter hvert funnet ut at alt jeg digger aldri har vært sjangerbasert, men at jeg digger det bare for den enkle grunn av at jeg digger det – og det er sykt digg.

From Norway comes alt-pop with a special twist. The artist Helven releases the off kilter groove «my love my love» announcing her debut EP «volume1» for early 2022. The mellow single floats between reverbed guitar echoes, a slow-burning beat, and the singer’s laconic vocals.

Nothing But Hope And Passion (nbhap.com)

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på?

Hører mye på Fangst, Orions Belte, Sondre Lerche, «Awaken» av Sid Hart og «Slow» av Tilla. Veldig kul sound og litt annerledes, så jeg har lagt alt av dette inn i min 20+5 spilleliste hos NPS slik at de som vil kan sjekke det ut der.

Du har satt sammen en 20+5 spilleliste til oss. Hvordan har det vært, har du hatt et bestemt fokus vedr. utvelgelsen av låtene som du ønsket å ha med i listen, og har du møtt på noen «utfordringer» underveis?

Det har vært veldig gøy! Det ble mest nye, men også noen gamle favoritter, og mest sannsynlig andres norske favoritter også.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Vennene mine sier at jeg bare spiser yoghurt og suppe, så må nok bli en av de da.

Har du sett en bra film (eller serie) i det siste som du vil anbefale?

Har begynt å se Star Wars serien «The Mandalorian». Pleide å se Star Wars-filmene med broren og faren min da jeg var liten, så da er det litt ekstra gøy å se på nå. Anbefales på det sterkeste.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Jenny Hval ofc!! Synes musikken hennes er annerledes og veldig inspirerende, så det hadde vært kjempespennende å jobbe med henne.

Hva er dine musikalske planer videre for 2022?

Jeg skal ha release-konsert på Blå fredag 21. januar. Tror det fortsatt er noen få ledige billetter så bare å sjekke ut – det blir gøy. Utover det så skal jeg lage mer musikk og spille flere konserter i 2022, og som jeg gleder meg masse til. Tusen takk for intervjuet og håper dere nyter debut-EPen.

Se Også

Sverre; -«det er på tide å slippe noen spøkelser ut av skapet»
Intervju

Sverre; -«det er på tide å slippe noen spøkelser ut av skapet»

Sverre A N Stenersen, tidligere frontfigur i band som Diversion Blue og Dunderland slapp sitt debutalbum 23. september. «The Gemini» er en dypt personlig fortelling, en [...]

The Voice vinner Erlend Gunstveit er endelig ute med sitt debutalbum
Intervju

The Voice vinner Erlend Gunstveit er endelig ute med sitt debutalbum

Norges nye countrystjerne Erlend Gunstveit ble oppdaget gjennom sin deltakelse i TV-suksessen The Voice på TV2, hvor han sammen med sin mentor Matoma vant 2021-sesongen som [...]

Musikken ble redningen for singleaktuelle Natan Dagur
Intervju

Musikken ble redningen for singleaktuelle Natan Dagur

Natan Dagur, som opprinnelig kommer fra Island tok det norske folk med storm da han deltok i The Voice i 2021 med sin fortryllende stemme. Hans [...]

Albumaktuelle Dim Gray tar oss med på en vakker og storslått følelsesreise
Intervju

Albumaktuelle Dim Gray tar oss med på en vakker og storslått følelsesreise

Dim Gray ga ut det kritikerroste debutalbumet «Flown» i begynnelsen av pandemien i 2020. «Flown» er et konseptalbum strukturert som en helhetlig fortelling om ensomhet og [...]

Jonas Fjeld markerer 70 år med solid album og turné
Intervju

Jonas Fjeld markerer 70 år med solid album og turné

Jonas Fjeld fyller 70 år den 24. september, men hviler ikke av den grunn. Nylig slapp han albumet, «To The Bone» på Vox Records som er [...]

Grim Pil leverer uanstrengt og kompromissløs sjangermutasjon
Intervju

Grim Pil leverer uanstrengt og kompromissløs sjangermutasjon

Grim Pil, en av årets utvilsomt mest produktive artister, gir oss ren ørebalsam med «Mer Liv»; denne «Ukens single» på NPS Music. Låten har et oppløftende [...]