Foto: Sara Westergaard Karlsen

Gresk-norske Markella er ute med delikat middelhavsperle

Del Tweet

Talentfulle Markella er ute med sin tredje single «No One Hurts Me Like I Hurt Myself» som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Låten drar deg inn i et kjølig melodisk landskap, der fengslende og pulserende rytmer, greskinspirerte folketoner og sårbarhet møter nydelig svevende vokal. Refrenget er supercatchy – rett og slett en deilig middelhavs-banger.

Det er en låt om lengsel og sorg, selvforakt og hat, men også om det lille håpet som kan dyrkes, selv der det aldri er lys.

«Μαρκέλλα αγάπη σε πλήγωσα πάλι εγώ» («Markella, min kjære, jeg såret deg igjen»).

Markella er en gresk-norsk artist som har skapt et unikt musikalsk univers, der nordisk synth-drevet pop møter ulike greske elementer, og hun er absolutt en spennende artist som du bør følge i tiden fremover.

Den selvstendige artisten slapp debutsingelen «Burn Again» våren 2022, kort tid etter slapp hun også «Hide Away», til stor respons fra lyttere verden over.

Markella´s låter har blitt lagt til i nærmere 2000 spillelister, deriblant Spotify Editorial lister som Fresh Finds, Fresh Finds Pop, New Music Friday Norway, New Music Friday Japan, Homework Motivation og Indielisten etc. Markella´s musikk har også blitt listet på blant annet NRK P3.

Vi tok en prat med Markella om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med den fengende låten, «No One Hurts Me Like I Hurt Myself». Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen, og litt om lydbildet i den?

Så hyggelig, tusen hjertelig takk. For litt over et år siden satt jeg i studio sammen med produsent Sondre Skaftun, og vi bestemte oss for å lage noe nytt. Det startet med litt synth, deretter en vokalmelodi som ble utgangspunktet for det endelige resultatet. Store deler av låten var på plass rimelig fort, i løpet av første session- og denne gangen valgte vi å gå for et melodiøst «hook» basert på gresk skala, i motsetning til mange av mine andre låter som har noe mer «tradisjonelle» refreng. Det føltes veldig riktig og naturlig for «No One Hurts Me Like I Hurt Myself». Produksjonen er synth-drevet og energisk, samtidig som den også for min del oppleves litt kjølig og melankolsk.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

«No One Hurts Me Like I Hurt Myself» er på mange måter en slags selvransakelse. Den handler om selvforakt, og sorgen over å være sin største fiende- og hvor brutalt det kan føles å innse nettopp dette. Samtidig handler den også om at man selv ofte er ansvarlig for hvordan man behandler seg selv, det vil altså si at man faktisk kan jobbe med å være snillere med seg selv.

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med låtene dine og si litt om ditt samarbeid med din produsent?

Jeg har stort sett skrevet låtene mine selv, eller sammen med produsenter jeg jobber med her i Bergen. Jeg skriver ofte tekst etter jeg har fått en idé om hvordan vokalmelodien skal være, deretter «finpusses» tekstene sammen med produsent, eventuelt andre låtskriver-venner. Dette kan foregår i studio på session, eller over melding, også vurderer jeg ulike forslag og tilbakemeldinger.

Hva føler du er det spesielle i ditt musikalske univers?

Personlig synes jeg det er veldig spennende og givende å kombinere nordisk pop med greske elementer. Det får meg til å gå i nye retninger, både når det kommer til det soniske, men også tekst og handling.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg startet egentlig med musikk i slutten av tenårene. Før dette sang jeg masse fra jeg var liten, for meg selv, litt på skoleavslutninger osv., og så begynte jeg i det små å skrive låter – men det var ikke før jeg begynte på musikklinjen på Voss Folkehøgskule, at jeg faktisk turte å vise låtideene mine til andre. Deretter flyttet jeg til Bergen og gikk et år på fagskole for musikkproduksjon, da begynte jeg å jobbe med ulike produsenter og gå i session. Etter dette fortsatte jeg å sende meldinger til ulike produsenter og musikere, reiste i studioer og på sessions, for å lage musikk. Jeg har aldri lært meg noe instrument annet enn litt piano som jeg bruker når jeg skriver låter, det har jeg hatt lyst til lenge – men jeg har rett og slett ikke kommet i gang helt enda. Det er absolutt et mål og ønske jeg har, og det er jo aldri for sent.

Snakker vi årets mest fengende refreng, allerede i mars?

Jon Vu-Yen Nguyen, Prosjektleder i «Urørt»

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil tørre å påstå at jeg er en blid og hyggelig jente, som til tider kan snakke litt i overkant mye. Det er egentlig ikke mye jeg ikke liker (bortsett fra brettspill av typen monopol osv.) så lenge jeg er i godt selskap. Jeg er veldig sosial, samtidig er jeg avhengig av tid alene for å slappe av og fordøye inntrykk. Mine fritidsaktiviteter varier nok en del, jeg finner ofte et par ting jeg interesserer meg for i en gitt periode, og når den interessen minsker finner jeg noe nytt! Dette kan være alt fra tegning til svømming til hekling til rulleskøyter. Utenom det er jeg glad i å være ute med venner, høre lydbok og gå fjelltur.

Låtene dine har blitt lagt til i nærmere 2000 spillelister deriblant Spotify Editorial lister som Fresh Finds, Fresh Finds Pop, New Music Friday Norway, New Music Friday Japan, Homework Motivation og Indielista etc. Du er opplagt en artist å følge med på videre. Hva tenker du om den flotte mottakelsen du har fått på dine låter til nå?

Responsen på mine låtslipp har vært mye større enn jeg noensinne kunne forestilt meg. Da jeg ga ut min første låt «Burn Again» hadde jeg en drøm om 10 000 avspillinger på Spotify, alt over skulle være en bonus- et år senere har den låtene til sammen godt over 600 000 avspillinger. I tillegg har jeg fått mange koselige tilbakemeldinger både i det levende liv, og på nett- av folk verden over. Det er helt sykt å tenke på at så mange mennesker har hørt musikken min, og at den har reist verden over. Det er vanskelig å beskrive hvor takknemlig og glad og stolt jeg er.

https://www.youtube.com/watch?v=05Xukm56-z4

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

I starten var det ofte det var vanskelig å ta kontakt med andre i musikkmiljøet. Det var rett og slett ganske skummelt å sende DM til ulike produsenter for å spørre om de kunne tenkt seg å ha en session med meg, men etter hvert ble det lettere og lettere for hver gang. Mye av grunnen til at jeg syns det var skummelt har nok noe med mangel på selvtillit. Jeg var rett og slett redd for at jeg ikke har vært god nok, og at jeg ikke hadde noe særlig å komme med. Sånn er det fremdeles i perioder, og det tror jeg har litt med den gode gamle janteloven å gjøre, men med erfaring kommer også selvtilliten, forhåpentlig vis. Før jeg hadde gitt ut musikk sendte jeg demoer av bla låtene jeg nå har gitt ut, til veldig mange plateselskap og management, var jeg heldig fikk jeg svar, og så og si alle gangene var svare «Nei, takk». Det var ganske brutalt til å begynne med, men jeg innså heldigvis at jeg først og fremst må ha tro på mitt eget prosjekt og lage min egen plan. Det tror jeg mange artister og låtskrivere kan kjenne seg igjen i. Det er viktig å huske på at det ikke alltid er like lett å bli «oppdaget», men det betyr ikke at du ikke kan lykkes- det betyr bare at du har ansvaret selv, og med hardt arbeid er alt mulig.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

En av mine kvaliteter både som menneske og som artist er at jeg er veldig sosial, jeg er ikke så redd for å snakke med nye mennesker, jeg tar ikke meg selv for høytidelig, og jeg liker å tro at jeg er flink til å tilpasse meg. Som nevnt tidligere er jeg ganske skravlete, og vimsete- det er en så stor del av den jeg er, derfor er det også naturlig at det er en del av meg som artist, spesielt på scenen. Jeg håper det gir publikum en behagelig opplevelse, og at de kanskje også blir bedre kjent med meg.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Høsten 2022 spilte jeg på Vill Vill Vill Vest, jeg var veldig nervøs i forkant, men da jeg kom ut på scenen var det masse folk – mange sang med, selv på låter som enda ikke har blitt utgitt. Det var en fantastisk opplevelse!

Hva er det mest spesielle eller sprøeste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Det er kanskje ikke så sprøtt, men det var en gang jeg skulle spille konsert her i Bergen. Jeg hadde vært på lydsjekk, da hadde jeg verken dusjet eller sminket meg. Da jeg kom tilbake, litt sent ute som alltid, gikk jeg til dørvakten (som hadde vært der på lydsjekken) og spurte om jeg kunne få komme inn. Han svarte med at det dessverre var utsolgt, og etter litt frem og tilbake innså han at jeg var samme person som han hadde hilst på på lydsjekk, bare med nydusjet og sminket. Han ble nok litt flau, men jeg syns det var morsomt, jeg forstår han godt hehe!

Hva slags musikk har du vokst opp med og har noe av den musikken vært med deg hele livet?

Jeg har hørt på mye forskjellig, men min favorittartist, som jeg har hørt masse på siden jeg var 12 er Lana Del Rey. Jeg har elsket musikken hennes fra første øyeblikk. Jeg hører til og med på henne i skrivende stund.

Hva inspireres du av musikalsk og hvilke norske artister/band/produsenter har du hørt mye på eller henter du inspirasjon fra?

Det er utrolig mange gode norske artister i Norge. Jeg henter veldig mye inspirasjon fra artister som Emilie Nicolas, ARY og Moyka.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden og hvorfor?

Det er veldig mye bra norsk musikk for tiden! Jeg får ofte dilla på én låt, eller et album i perioder. For tiden hører jeg mest på «For Evig» av ARY, det ble forsåvidt gitt ut for et år siden, men jeg har hørt på det hver dag siden! Hun er en utrolig dyktig låtskriver og produsent, og alt hun lager treffer rett i hjertet.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva, og hvilken matrett kunne du spist 7 dager i uka?

Jeg er sjokkerende nok veldig glad i gresk mat. Elsker fetaost, oliven og gode tomater så gresk salat, tzatziki og brød ved siden av kunne jeg spist hele tiden.

Hvilken film, serie eller bok skulle du helst sett at folk ser og leser?

For tiden hører jeg mye på lydbok, og min favoritt til nå er «I morgen var jeg alltid en løve» av Arnhild Lauveng. Det er en helt fantastisk bok! Jeg der også mye på serier og en av mine favoritter er Normal People, den har jeg sett ca. 10 ganger, og skal se den minst 10 ganger til!!

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Jeg har veldig veldig lyst til å spille på Øya festivalen! Det virker som en utrolig fin festival, jeg har veldig lyst til å dra dit som festivalgjest også! Vill Vill Vest er nok den som overrasket meg mest, og det var rett og slett fordi det var et utrolig fint og engasjert publikum.

Hvis du kunne samarbeidet med en annen norsk musiker, uavhengig av om personen lever eller ei eller er aktiv som musiker i dag, hvem ville du valgt?

Jeg kunne tenkt meg å samarbeide med ARY, hun inspirerer meg så mye fra før, så det å få jobbe med henne hadde vært veldig veldig lærerikt og gøy.

Hvilke andre musikalske planer har du i 2023?

I 2023 skal jeg ferdigstille min kommende EP, jeg skal spille noen festivaler i sommer også- det gleder jeg meg veldig til – og så skal jeg lage masse nye musikk.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]