Foto: John A. Hudson

Gitarvidunderet Tommy Kristiansen er ute med ny single

Del Tweet

Han har spilt og turnert med mange av Norges mest kjente artister som Alan Walker, Madcon, Kurt Nilsen, Marit Larsen, Maria Mena, Sigrid, Magnet osv., og den eminente gitaristen er kanskje også Norges mest brukte gitarist, men i tillegg til å være gitarist er han også en dyktig vokalist og låtskriver.

Fredag 4. oktober slapp han den catchy låten «Your Pick Me Up» hvor han hyller kjærligheten, og som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Tommy er inspirert av melodiøs popmusikk og de gamle singer/songwriter tradisjonene. I 2016 ga han ut sitt debutalbum, «Divided», en plate om kjærlighetssorg og lengsel. Godt forankret i sin kjærlighet for den gitarbaserte musikken var dette en plate med låter som satte artisten Tommy Kristiansen i fokus. Nå har han brukt de siste tre årene på sin plate nummer to, som vil vise en tydelig utvikling siden debuten «Divided». Som den velrennomerte gitaristen han er får gitaren naturligvis stor plass i lydbildet, samtidig som Tommy tar musikken i en mer moderne og kommersiell retning.

Med sin første single, «I Met Someone» fra hans kommende album viste Tommy at han sammen med produsent Bjørn Bunes har klart å skape sitt eget sound preget av bitende gitarer, fengende melodier og personlige tekster. Låten «Your Pick Me Up» skiller seg ut fra det man tidligere har hørt fra han. Inspirert av artister som John Mayer, Bon Iver, Shawn Mendes og Death Cab For Cutie er han klar for å spre musikken sin til hele verden.

Tommy har turnert fra tidlig ungdomsalder verden rundt med Norges største artister, i tillegg til å spille på et dusinvis album og diverse musikk TV- programmer. Etter å ha gjort ferdig videregående skole i 2004 begynte han å turnere med den spellemannprisvinnende artisten Magnet (Even Johansen) i 2005 da han skulle lansere sin plate «The Tourniquet». Han turnerte med Magnet de neste 4 årene.

Turneen med Magnet førte til at han ble med på turnè med bandet Jim Stärk høsten 2005 og hele sommeren 2006. Tommy spiller også på Jim Stärk platen, «Turn Around And Look». I 2007 ble han med hiphop duoen Madcon på turnè verden rundt da de skulle promotere singelen «Beggin», og dette resulterte i en 5 år lang Europaturné med dem.

Han turnerte også flere år med det norske bandet Beady Belle (med Beate S. Lech i front, kjent fra årets Stjernekamp) etter deres 2008 release, «Belvedere». Sammen gjorde de flere turneer gjennom Europa, samt Canada og USA.

Tommy spilte på Marit Larsens plate «Spark» fra 2011 og turnerte også med henne i Norge og Europa. I 10 år har Tommy vært fast gitarist for den norske artisten Kurt Nilsen. Dette har ført til tre studioalbum, og over 15 turnèer. Siden vinteren 2018 har Tommy vært en del av livepakken til EDM-artisten Alan Walker. Han spiller også på debutplaten hans «Different World», som inkluderer hitene «Alone» og «All Falls Down» feat. Noah Cyrus.

I tillegg til nevnte artister har Tommy også spilt live eller medvirket på plater med blant annet; Tone Damli, Lene Marlin, Thom Hell, Jamie Cullum med flere.

Vi tok en prat med Tommy om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten «Your Pick Me Up». Kan du fortelle litt om den?

Tusen takk, sinnsykt stas! Låten kom til i studio i januar 2017 sammen med min produsent Bjørn Bunes. Bjørn hadde en melodi og akkordrekke som vi satt en kveld og spilte på, men kom liksom ikke helt videre. Så tenkte jeg samtidig at jeg trengte en låt som hadde litt fart og tempo, så da begynte jeg bare å spille låten nesten dobbelt så fort – og plutselig følte vi at vi hadde den. Teksten skrev jeg sammen med Kevin Dowling som er basert i LA og NYC. Den prosessen frem og tilbake er ganske spennende, veldig «kaste ball» stemning. Jeg ville skrive om noe oppløftende, litt sånn positiv kjærlighet der man vil gjøre alt for den andre personen. Se på det positive i kjærligheten og hva man kan gjøre for å holde det slik i stedet for å gi opp slik flere og flere gjør i dagens samfunn, og gjøre budskapet enkelt, «I WANNA PICK YOU AFTER A BAD DAY» liksom.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Jeg håper og tror at musikken jeg lager fremstår som ekte og genuin. Hvis jeg hadde hørt på mange andres meninger og hvordan musikk jeg burde lage, så hadde det ikke hørt ut slik som det gjør nå. I tillegg til at jeg alltid først og fremst har vært gitarist, så tror jeg at gitarsounden min er noe folk som kjenner meg kan kjenne igjen, og det som hører meg for første gang kan bli interessert.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året har vært ganske så koko i forhold til musikk og det jeg driver med. Har i hele år jobbet med å få ferdig platen min, samtidig som jeg skriver ny musikk nesten hele tiden. I tillegg har det vært turer til Asia med Alan Walker, lang sommerturnè med Lind, Nilsen, Fuentes & Holm som startet i Oslo Spektrum i april, og diverse spillejobber med blant annet Christel Alsos og D’Sound. Akkurat nå holder vi på å forberede en turnè i Kina med Alan Walker som begynner om få uker som jeg gleder meg veldig til.

Du har vært med på mye opp igjennom. Foruten å være en artist selv har du turnert verden rundt med bl.a. Madcon, Magnet, Alan Walker, Marit Larsen, Kurt Nilsen osv., og spilt gitar på album for kjente artister, opptrådt i utallige TV-sendinger osv. Kan du fortelle litt om dette?

For det første, så må jeg bare få si at jeg er ekstremt heldig som har fått lov til å spille med alle disse fantastiske artistene vi har i landet her. Hver og en av dem har jeg lært så sinnsykt mye av opp igjennom. Jeg har jo på en måte sittet på «første» rad på så mange konserter, og fått plukket opp tips og triks fra de beste. Samtidig så tror jeg jo at jeg har fått spille med disse artistene fordi jeg har noe å tilføye musikalsk og kreativt i deres univers. I tillegg til at jeg synger, som de fleste artister liker at gitaristen deres kan.

Du er kanskje mest kjent for å være en eminent gitarist. Når startet det for deg med musikk, gitar og sang, hva synes du er det mest fascinerende med å spille gitar, og hva er «trikset» for å kunne bli en så god gitarist som deg?

Det startet ganske enkelt med MTV i 1993/1994. En kompis og jeg så på musikkvideoer, og der kom «Bed Of Roses» med Bon Jovi på. Da gitarsoloen kom, så stod Richie Sambora på toppen av et fjell og spilte gitarsolo på en hvit stratocaster med hatt og lang skinnjakke, og det var det tøffeste jeg hadde sett. Så der og da bestemte jeg meg for at det var det jeg skulle gjøre. Det mest fascinerende med å spille gitar er at man aldri blir utlært. Jeg lærer nye ting hver dag, og finner hele tiden på nye måter å spille «det samme» på – i tillegg til at jeg synes det er verdens fineste instrument. Finnes ikke noe triks for å bli god dessverre, det er kun god gammeldags øving som gjelder – Mye!

Du er ikke bare gitarist, men du er også en singer – songwriter. Kan du fortelle litt om låtskriveren Tommy og hans musikalske univers og virke?

Det begynte vel egentlig med at jeg ville si ting med ord i tillegg til bare musikk, og jeg fant ut at det var en bra måte å få utløp for negative/kjipe tanker på i forbindelse med forskjellige relasjoner som gikk åt skogen. Jeg har jo alltid likt låtskrivere som Tom Waits, Joni Mitchell, Neil Young, Ryan Adams osv., og alltid hengt meg opp i hvordan de sier ting så enkelt men samtidig så magisk.

Typ: Call me on your way back home, dear Cause I miss you And I just wanna die without you Oh I just wanna die without you Yeah I just wanna die without you Without you Honey I ain’t nothing new hentet fra «Call Me On Your Way Back Home», av Ryan Adams. Mørt som fy men så sinnsykt fint. Samtidig så er jo målet å bli dritgod på alle tinga a’la John Mayer som er dødsgod på gitar, synger bra, og skriver tullete fine låter. Så det er bare å jobbe på.

Hvem er Tommy Kristiansen og hva liker du å gjøre på fritiden?

Tommy privat er samboer og kjæreste med verdens beste jente, og prøver å være det så bra jeg kan! Vi elsker konserter, god mat og god vin, og prøve å nyte alt det når vi kan. Jeg er også veldig glad i å lage mat, så blir noen timer på vårt lille kjøkken der jeg prøver å levere varene.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Justin Vernon fra Bon Iver og John Mayer er to artister og musikere jeg setter veldig høyt. Begge er kompromissløse artister som lager den musikken de vil lage, ekte og genuin. Både melodisk og tekstlig gjør de ting som gjør at jeg kan bli sittende og smile og le og tenke; «Det her høres jo så enkelt ut, hvorfor kom ikke jeg på det?!», og hver gang de tar opp gitaren og spiller noen toner eller en akkord tenker jeg at det er det kuleste jeg har hørt.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg er veldig glad i Emilie Nicholas og Fay Wildhagen. Begge to føler jeg har klart å skape sitt eget tydelige musikalske univers. Kjæresten min og jeg så Emilie live på Sentrum Scene i vinter, og ble bare stående og måpe og grine og le, alt på en gang. Fay skriver nydelige låter og er en vaskekte gitarhelt i tillegg, så jeg bare digger vilt!

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

La meg begynne med å si at jeg stort sett aldri blir nervøs før konsert eller spiller feil, men på min første skikkelige solokonsert i Oslo med band, så hadde jeg på forhånd så vidt blitt litt kjent med en jente som jeg enda ikke hadde møtt, men som jeg likte ganske godt. Hun kunne ikke komme på konserten, men litt ut i konserten, så jeg plutselig at hun kommer inn likevel og stiller seg rett foran meg så jeg ser henne veldig tydelig. Jeg ble altså så satt ut da jeg skulle begynne å synge neste låt at jeg startet på feil vers og rotet det ganske bra til. Jeg måtte stoppe bandet og starte hele låten om igjen! Denne jenta er nå min kjæreste og samboer – så ordnet seg jo ganske bra.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Tror det måtte å få gjort en plate med Vidar Busk. Det tror jeg hadde vært ganske så fett. Han har vært mitt idol siden jeg var 14 år, og han tok meg under mentor-vingene sine og inviterte meg opp på scenen for å spille med han. Så vi skulle lagd en vill bluesplate!

Hvilket scene drømmer du om å spille på, og hvilket sted/scene har overrasket deg mest?

Madison Square Garden eller Hollywood Bowl hadde vært magisk. Det er nok definitivt de to scenene jeg kunne virkelig hatt lyst til å spille på! Nord-Norge generelt overrasker meg alltid, og folk der oppe er så sykt positive til musikk og konserter når det skjer noe der. Når man spiller i kulturhus eller mindre klubber er de sinnsykt lydhøre og fine.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller kun en pleasure?

Min guilty pleasure er reality serien «Wahlgrens Wärld» med Pernilla Wahlgren. Den største pleasuren er hver eneste dag med kjæresten min!

Hvilke planer har du videre i 2019 og 2020?

Jeg kommer til å fortsette kontinuerlig med å slippe musikk. Kanskje det kommer en sang til i 2019 hvis vi rekker det, hvis ikke så kommer den i slutten av januar eller i begynnelsen av februar og så forhåpentligvis en plate eller EP rett etter det. I tillegg skal jeg forhåpentligvis spille mange konserter som meg selv i tillegg til turnèring med andre flotte artister.

Se Også

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text] Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

[et_pb_section admin_label=»section»] [et_pb_row admin_label=»row»] [et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Text»]Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]