Fredfades & Ivan Ave leverer smakfulle hiphop!

Del Tweet

Fredfades & Ivan Ave har siden de ga ut albumet «Breathe EP» på britiske KingUnderground hatt en stor opptur både solomessig men også som duo. De var med å forme crewet Mutual Intentions for et halvt år siden, og ga ut samlealbumet «Mutual Intentions – #1″ på vinyl som ble utsolgt på under 12 timer.

De har gitt ut soloprosjekter hver for seg, som Ivan Ave sitt kritikerroste «Low Jams» som fikk 5 i Dagbladet og Fredfades sitt nye prosjekt «Jazz Cats» med trompetist Kristoffer Eikrem fra Mopti. De har spilt på festivaler som Øyafestivalen, Slottsfjell og Oslo Fjordfest, og i flere land som Estland, Tyskland, Frankrike, Russland og Sverige for å nevne noen. Nå er de endelig klare med en oppfølger til sin første utgivelse på tyske Jakarta Records. Med en gjesteliste bestående av rappere som Fresh Daily, Juju Rogers og Jalal Salaam, og musikere som Kristoffer Eikrem, Dr. Kay og Mette Henriette.

Gratulerer med et flott album. Kan dere fortelle litt om prosessen rundt albumet ”Fruitful”?

Ivan Ave: Takk! Det var en fin prosess fordi vi lagde en del musikk før vi visste at det skulle bli en ny Fades/Ave skive. Vi liker å holde oss produktive i utgangspunktet, så det er vel det skiven handler om. At det bærer frukter å holde seg i musikalsk aktivitet.

Hvor henter dere inspirasjon fra til å lage musikk?

Fredfades: Jeg har egentlig ikke “hentet inspirasjon til å lage musikk” siden jeg var i startfasen og landet mitt eget lydbilde. Jeg bare hører på musikk når jeg vil høre, og de gangene jeg føler meg inspirert til å lage musikk er det inspirert av en spontan følelse som kommer innenfra. Det er ikke noe inspirasjon som hentes utenfra når jeg er i den kreative prosessen.

Ivan Ave: Veldig ofte fra andre typer musikk som jazz, prog og soul. Ellers er det veldig inspirerende å jobbe med crewet vårt Mutual Intentions her i Oslo. Vi er en gjeng som driver med alt fra musikkproduksjon og DJing til foto, grafisk design og videokunst.

Har dere noen norske musikalske forbilder og hvorfor?

Fredfades: Sven Libaek for å ha gitt ut «Solar Flares», som må være det beste albumet jeg har hørt av en nordmann. Selv om han kanskje ikke ble regnet som nordmann så ble han jo født norsk. Karin Krog, for å være kompromissløs, og for å ha gitt ut «Mr. Joy» & «We Could All Be Flying», samt. PrOfEsSoR aNaRaD for en av mine norske hiphop favoritter.

Ivan Ave: Mitt største norske forbilde innenfor musikk er Karin Krog. Hun har gjort så mye forskjellig som for eksempel å produsere en dokumentar om graffiti på 70-tallet.

Hvilke musikalske planer har dere fremover i 2016?

Fredfades: Jeg starter på et prosjekt med Charlotte Dos Santos nå straks, hvor jeg skal produsere masse låter hun har skrevet selv som vi skal recorde med band. I tillegg til dette kommer jeg også til å bidra med litt beats på skiven. Jeg har også et prosjekt med en kamerat som heter Tøyen Holding, og det kommer ut i løpet av 2016. Så har jeg startet på to samarbeidsprosjekter: et house prosjekt med Tom Noble fra New York, og et beat-prosjekt med vår svenske Mutual Intentions beatmaker Sun Raw. Har også lyst til å få ut et slags mini-soloprosjekt hvis tiden tillater det.

Ivan Ave: Jeg gir ut en soloskive 12. februar som heter Helping Hands og reiser på Europaturné hele februar i forbindelse med den releasen. Ellers blir det nok en ny Mutual Intentions utgivelse mot sommeren.

Det er mye bra norsk musikk om dagen. Hva liker dere å høre på for tiden?

Ivan Ave: Jeg er kanskje Charlotte Dos Santos største fan. Hun er så flink til å skrive og har en effortless kontroll ingen kan røre innen soulrelaterte stiler her til lands. Gleder meg veldig til mer fra henne.

Fredfades: Charlotte Dos Santos, Mopti (første platen), Dr. Kay and the Interstellar Tone Scientists. Charlotte Dos Santos viste meg nettopp BenReddik sin “Gjemsel” plate som jeg likte veldig godt. Også liker jeg «Bulmers» sangen til Arif og Unge Ferrari. Ellers går det fint lite i norsk musikk.

Hvem er Fredfades & Ivan Ave musikalsk og privat, og hva liker dere å gjøre på fritiden?

Ivan Ave: Jeg jobber som lærer på si og spiller fotball så ofte jeg kan. Musikalsk er jeg egentlig 90s RnB vokalist, men jeg har ikke stemmen til det, så jeg driver med rap.

Fredfades: Musikalsk så er jeg vel litt «all over». På jobb så er jeg UI/UX designer (jeg designer apper til iOS og Android), jobber for tiden veldig mye med et Telenor prosjekt. På fritiden bruker jeg alle pengene mine på plater, eller spiller plater, sammen med Dirtyhans fra Mutual Intentions.

Hva handler julen om for dere, hvordan skal dere tilbringe julaften og hva står på menyen?

Ivan Ave: Ribbe og medister her! Jul handler om familie og å få fri fra de bråkete vennene mine i byen.

Fredfades: Skal være hos mamma i år. Aner ikke hva som står på menyen, hun er flink på kjøkkenet, så jeg er ikke bekymret for utfallet av maten.

Hvilken norsk julelåt er hver av deres absolutte favoritt og hvorfor?

Ivan Ave: «Så går vi rundt om en enebærbusk» er en banger fordi alle må vise moves rundt juletreet!

Fredfades: Jeg liker ingen norske julesanger. Jeg liker kun julealbumet «Peace» av Rotary Connection (psych-soul bandet til Minnie Riperton).

Hva synes dere er det beste med julen?

Ivan Ave: Jeg er onkel til tre og det er det beste med å reise hjem til jul.

Fredfades: Være hjemme om morgenen, våkne opp til lukten av jul, og å kunne lage beats tidlig om morgenen. Så har jeg jo bursdag 23. desember, men det er det ingen som har tid til å feire.

Har dere et juleminne/opplevelse som dere har lyst å fortelle om som betyr noe spesielt for dere?

Ivan Ave: Jeg holdt på å miste bussen til flyplassen når jeg skulle hjem fra USA en lillejulaften. Jeg var litt for lenge ute på bar siste kvelden og alarmen vekket meg ikke klokken 04.00 som den skulle. Våknet heldigvis av meg selv og måtte kaste meg ut av døren med bagasjen og løpe nesten to kilometer i 15 minusgrader. Rakk bussen og hostet helt til jeg var på terminalen. Da var det ekstra godt å komme hjem til mor….

 

 

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]