Et av våre mest folkekjære band, Vamp slapp sitt stemningsfulle og fine album “La la la” fredag 20. oktober, og som er denne “Ukens album” på NPS Music. Samtidig har de lagt ut på en lang høstturné hvor de besøker mange tettsteder og byer over det langstrakte land nesten helt frem til jul.
Petter Singsaas som er tidligere direktør i Universal Music, og som har hatt gleden av å arbeide med dette bandet i en årrekke, og ikke minst nå gjennom sitt selskap Vitamin beskriver dem så fint:
“Vamp har en merkverdig og interessant historie – gjennom sine 27 år på norske scener og i studio har de byttet vokalister og mannskap. Laget 11 studioalbum, 3 livealbum, 2 best of’s.., dvd’er, bøker… Hele veien med økt popularitet og anseelse. Beundringsverdig!
I en tid da teknologien har forandret måten vi lytter til musikk på, fyller Vamp et tomrom. De formidler historier, følelser og musikalske tradisjoner på en måte som berører og engasjerer – og tidvis utfordrer. Men jeg blir ikke mett. Deres behov for å utvikle sin musikalske plattform, samtidig være tro mot sine røtter, preger alt de gjør. I bunnen ligger alltid en søken og noe uforløst…
Som ansvarlig for et stort musikkselskap kommer jeg inn i livet deres først i 2012.
De var stadig mitt førstevalg da jeg fikk mulighet til å starte mitt eget selskap i 2017.
Nå har jeg gleden av å være utgiver av “La la la” – Et album med skarpe kanter, skjønnhet og humor!”
I forbindelse med utgivelsen av albumet ”La la la” ga de også ut en AlbumBok i et helt nytt format for de som strømmer musikk. AlbumBoken inneholder alt det vi mister nå som strømmetjenestene tar over.
”Når de fleste nå ikke lenger kjøper et fysisk album mister man mye av det som før fulgte med CD- og LP-platene” sier Lars Eirik Støle, bandmedlem og mannen bak idéen «AlbumBok».
”Bildene som er cover på singlene og selve platen, tekstene, ja alt det andre utenom selve musikken gjør seg mye bedre i en bok enn på en skjerm. Det er også noe helt annet å ha musikksamling i bokhyllen enn en spilleliste på telefonen. Dette er fremtidens format og jeg gleder meg til flere artister følger på”.
En AlbumBok er en innbundet bok i samme størrelsesformat som en vinylsingel (7‘) hvor du finner tekster, bilder, intervjuer og masser av detaljinformasjon om albumet. Den er utgitt på Norsk Musikkforlag og finnes på Platekompaniet og i bokhandlere. Vi tok en prat med Vamp om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.
Gratulerer med albumet ”La la la”. Kan dere fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?
Takk. Det hele startet med at det kom en ny låt, ”Amilia”, sommeren 2016. Vi ønsket å spille den inn mens den ennå var ferskvare, så vi gikk i studio umiddelbart etter endt sommerturné. Vi hadde egentlig ikke tenkt på et nytt album siden det kun var 10 måneder siden forrige, ”Populas”, men ”Amilia” inspirerte og det kom flere sanger som vekket begeistring. Det endte like godt med at vi fullførte til album på vårparten 2017. Denne innspillingen har vært uanstrengt og det er brukt vesentlig færre tagninger og pålegg enn på tidligere album.
Hva handler dette albumet om og hva ønsker dere å formidle gjennom det?
”Populas” var et konseptalbum, et type galleri, men ikke dette. Sangene er ikke satt i noen annen sammenheng enn at vi har vært opptatt av at de støtter hverandre i form av kontraster. At lytteren skal ha en opplevelse av å ikke ane hva som kommer som neste låt. Vi synes vi har slått et slag for konseptet ”album” som er i ferd med å forvitre.
Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?
Vi har hatt fokus på at alle bandmedlemmene skal være tydelige, samtidig som vi såklart passer på Vamps egen identitet og lydbilde. Albumet har mer fløyte enn vi har brukt på mange år, men også mer el.gitar enn på tidligere album.
Hvilken låt fra albumet har dere et spesielt forhold til?
Vi holder ingen av låtene på dette albumet foran noen av de andre.
Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?
2017 har så langt vært et fantastisk år. Vi lagde albumet på rekordtid i vinter og vår. Så bar det rett ut på en lang og omfattende sommerturné i vakre Norge, og tro det eller ei, så hadde vi faktisk godt vær i ryggen nesten hele veien. Veldig godt besøk på konsertene og mange flotte opplevelser på små og store steder rundt omkring i landet.
Kan dere fortelle litt om samholdet i bandet og hva dere liker å gjøre på fritiden?
Bandet har en fin balanse med jyplinger og tilårskomne. Det er alltid noen å henge med og vi synes vi har et godt forhold oss imellom , som også gir plass til å trekke seg tilbake når det trengs. På fritiden gjør vi vel litt forskjellig. Noen trener, noen labber til fjells, i skogen, på kino, fotballkamp eller på bar.
Hva vil dere si er det spesielle i Vamp sitt musikalske univers?
Det skal andre få bedømme. I tillegg til det vi skriver selv samarbeider vi med forskjellige lyrikere og forfattere og er opptatt av det tekstlige, og så synes vi selv at vi har identitet som ikke ligner på så mye annet.
Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?
Mange, og stadig nye. Alle artister, uansett kunstform, som besitter evnen til å kombinere formidling, troverdighet, kvalitet og fornyelse. Ry Cooder på grunn av hans gitarspill selvfølgelig, men også hans evne til å formidle mange forskjellige musikkstilarter, både på plate og live. Fado – Incredible string band, Beatles, David Bowie, Oregon og Mahavishnu orchestra.
Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?
Siste skiven til Motorpsycho, “The Tower”. En av de bedre platene som er kommet ut i år. Bra låter, fet lyd etc., en plate som vokser og vokser. Christian Wallumrød – praktfulle musikalske landskap ispedd elegant friksjon.
Kan dere fortelle litt om en av deres beste opplevelser fra en av deres liveopptredener?
Vi spiller på så mange fantastiske steder at det er nesten urettferdig å nevne noen fremfor andre, men det mest spektakulære er kanskje en konsert vi hadde på en gammel verdensarvgård, Stigen gard, langt oppe i et stupbratt fjell i Norangsfjorden. Vi måtte nærmest krype oppover fjellsiden på en sti laget av sherpaer, og måtte bruke helikopter til utstyr og instrumenter. Må også nevne en akustisk konsert i en fjellhule i Ølve i Hardanger hvor fakler sørget for scenebelysningen. Publikum var med og bar instrumenter og stæsj fra parkeringen og innover i fjellet.
Hvilke musikalske planer har dere videre i 2017 og 2018?
Nå følger først en lang høstturné i 2017. Vi fortsetter i februar 2018 først i sør og så en lengre tur til Nord-Norge. April og mai er forholdsvis rolige før det blir full fart igjen med ny sommerturné, og nok en runde på høsten 2018. Etter det må det tenkes nytt igjen, men nå skal vi først og fremst glede oss over ferdig album og alle konsertene i høst.