Foto: Stine Lie Pettersen

Drev ute med melankolsk, drømmende og storslått låt

Del Tweet

Duoen Drev (Morten Jensen og Fredrik Elholm) slipper sitt første album til våren, og nå er de ute med sin tredje single, «Mørkt og Kaldt» som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Låten følger opp «Ser Tilbake» fra i fjor høst og «Bølger» (m/ Christine Sandtorv) som ble sluppet i mai.

Selv om «Mørkt og Kaldt» ikke omhandler den kalde og lange norske vinteren, har låten likevel et litt kjølig og mørkt melankolsk drag over seg. Både i tekst og sound. Med sitt jevne og stødige driv tar låten deg gjennom luftige og lette vers, via store refreng, til et drømmende instrumentalparti. Hører vi et hint av britisk rock fra sent 90-tall, kombinert med lett krydder av band som Killers og Keane? På klingende bergensk? Ja, kanskje.

Vi tok en prat med duoen om blant annet låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten «Mørkt og Kaldt». Kan dere fortelle litt om prosessen rundt låten og litt om lydbildet i den?

Tusen takk! Det begynte i utgangspunktet med et gitartema, det man hører i intro og første vers, som Morten har hatt liggende en stund. Vi doblet dette med piano, og syntes det låt fint. Litt sånn music box/spilledåse-aktig. Deretter falt trommer og refreng ganske raskt på plass. Morten sendte en demo av dette over til Fredrik, og melodi og tekst kom også veldig kjapt på plass fra Fredrik sin side. Vi følte låten «satt» godt med en gang, og brukte egentlig ikke så lang tid på å forme den helt ferdig. Vi valgte å holde arrangementet i versene relativt minimalistisk, så det er mye bass og trommer som driver låten frem her. I refrengene derimot, ville vi åpne det opp med store gitarer og et luftig synth-tema.

Hva handler denne låten om og hva ønsker dere å formidle gjennom den?

Teksten er, som tittelen, mørk og kald, men den handler hverken om korona eller den norske vinteren. Tanken bak låten var å beskrive følelsen som kan snike seg inn når alt synes nytteløst og ensomt, og samtidig blir møtt med likegyldighet og skuldertrekk. Da kan det være både godt og tungt å kjenne på følelsen av å dra seg selv enda lengre ned. Omfavne negativiteten og mørket.

Triste greier! Men låtene våre er absolutt åpne for egne tolkninger. Prøver å ikke skrive for konkret, selv om det finnes nok av unntak.

Hva er det spesielle i Drev sitt musikalske univers?

Det er kanskje kombinasjonen av at vi er gode på helt forskjellige ting. Vi utfyller hverandre godt musikalsk, samtidig som vi klarer og «se» låtene litt utenfor vårt eget ego. Låten og den gode melodien kommer alltid først. Vi har ganske bred musikalsk smak, og er ikke så opptatt av at det skal være «riktig» i tiden. Hvis en låt spør etter en gitarsolo, så skal den få det. Passer det med 80-talls synth-linjer under refrenget, så gjør vi det. Men som sagt; det må alltid ligge en god melodi i bunn.

Hvordan startet det for dere med musikk og sang, og hva er deres musikalske bakgrunn?

Musikken har vel egentlig vært med oss begge hele livet. Vi møttes første gang i slutten av tenårene da Mortens band trengte bassist. Fredrik hadde da akkurat flyttet til østlandet, og var på jakt etter noen å spille med. Etter dette ble det flere bandprosjekter sammen, før Fredrik flyttet tilbake til Bergen. Vi har siden hatt flere ulike musikalske prosjekter på hver vår kant. Alt ifra hard bredbeint rock til keltiske toner. Dagjobben til Fredrik er forøvrig musikkomsorg, som innebærer konserter og underholdning på sykehjem. Selv om «Mørkt og Kaldt» ikke har funnet sin inspirasjon gjennom møter med levd liv, vil nok flere av de andre tekstene kunne spores tilbake hit.

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

Vi startet vel ordentlig opp med Drev på nyåret 2020. Vi slapp vår første single i mai, og fikk med oss Christine Sandtorv fra Ephemera på gjestevokal. Vi syntes det var veldig hyggelig at hun takket ja til å bli med, og låten ble godt tatt i mot og fikk et lite «sommerstempel» på seg. Vår andre single, «Ser Tilbake» slapp vi i september. Så det siste året har vi brukt mye tid på låtskriving, forme vårt sound og innspilling av det som skal bli vår debutskive, som vi slipper til våren.

Hvordan vil dere beskrive dere selv og hva liker dere å gjøre på fritiden?

To halvgamle småbarnsfedre som er unge til sinns? Neida. Joda. Mye av fritiden brukes på musikk. Ellers er vi begge glade i sjø, skog, mark og gullrekka. Og noe rødt i glasset, sjølvsagt.

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Da vi var yngre så hadde vi klart noen forbilder, men det var vel heller slik at de påvirket oss bevisst og ubevisst enn at vi var noen store fanboys av enkelte artister. Det vi nok alltid har hatt felles er Neil Young og en del britisk sen 90-talls/tidlig 2000-talls pop-rock.

Ellers så har vel den musikalske smaken både utvidet og endret seg litt opp gjennom årene, men vi er vel begge enige om at den gode låten alltid trumfer gjennom enten man heter Neil Young eller Billie Eilish.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Det er veldig mye bra norsk musikk om dagen, og vi ser jo at bare det å skrive på norsk har endret seg og blitt mye mer «innafor» de siste årene. Det er veldig mange artister som får dette bra til synes vi. For å nevne noen: Stein Torleif Bjella, Odd Nordstoga, Virkelig, Bendik, Janove.

Hva er det morsomste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som artister?

har jo ikke vi som Drev fått vært så mye ute og spilt enda, grunnet situasjonen det siste året, men vi har, som nevnt, spilt i en del band sammen tidligere, og man trenger ikke mange mil på de norske veiene før det skjer noe rart. Motorstopp med gammel bandbil som første bil i fergekøen i det de akkurat skal dirigere bilene om bord på fergen, ølglass som velter i gitarforsterkeren på første låt i settet, stunt-improvisert perkusjon og klokkespill under diktopplesning på en litteraturfestival når ingen av oss egentlig kan spille de instrumentene..

Kan dere fortelle litt om en av dere mest minnerike opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Nå er det som nevnt dessverre lenge siden vi har fått opptrådt sammen foran et publikum med unntak av én liten jobb i 2020, men vi har mange gode minner fra tidligere bandsamarbeid. Røper nok kanskje litt om alderen vår, men vi har fått spilt på noen smått nå legendariske spillesteder, som i seg selv var fantastiske opplevelser. Kan nevne Garage i Bergen, Elm Street, So What og Mono i Oslo. Vi var også ikke langt unna å bli hotellmusikere på Burj Al Arab i Dubai en sommer, men det er en annen historie…

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt?

Det er så mange flinke og fine norske musikere som virkelig har sitt eget sound. Vi fikk som tidligere nevnt ha med Christine Sandtorv fra Ephemera på en låt, og man hører jo da hvorfor Ephemera kanskje er de flinkeste i klassen når det gjelder koringer. Det er absolutt flere vi gjerne kunne tenke oss å samarbeide med. Tror Åse Kleveland kunne gjort en bra duett med Sivert Høyem, og vi kunne kompet dem – DET hadde blitt mørkt, det…

Hvordan har Covid19/korona-perioden fortonet seg for deres del, og hva er deres musikalske planer for 2021?

Vi synes vi har fått brukt dette året ganske bra. I og med at vi bor på hver vår kant av landet, henholdsvis Oslo og Bergen, så er det naturlig for oss å jobbe mye digitalt. Vi sender hverandre låt-skisser, ringer og mailer for utveksling av idéer. Det har vel kun vært én gang vi måtte avlyse en reise over fjellet grunnet strenge fly-restriksjoner. Ellers har vi klart å møtes opptil flere ganger det siste året for innspillinger, musikkvideo og altså 1(!) konsert.

Planene videre for 2021, er først og fremst albumrelease til våren. Dette gleder vi oss veldig til, og jobber nå med booking av konserter i forbindelse med dette. Forhåpentlig vis både på øst-, vest- og sørlandet. Så krysser vi fingrene for at smitten går ned, vaksinene distribueres og restriksjonene tillater uteliv og konserter igjen. Ellers vil vi fortsette med låtskriving på hver vår side av fjellet, og ser også frem mot vinyl til høsten.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]