Foto: Per Heimly

De unge kvinnene i Sweet Like Chili byr på en vitamininnsprøytning

Del Tweet

Søstrene i Sweet Like Chili sparte ikke på kruttet da de slapp sitt selvtitulerte debutalbum fredag 10. februar. Navnet til tross er ikke musikken så sukkersøt som man kanskje skulle tro. Med musikk som enten river i hjertet eller rytmer som får deg til å danse på bordet utfordrer Rikke og Sofie hva pop kan, og kanskje bør, være. Deres debutalbum er denne ”Ukens album på NPS Music.

De unge kvinnene i Sweet Like Chili byr på en vitamininnsprøytning på vei ut av mørketiden med sitt ferske album. Med sin organiske popmusikk som baserer seg rundt en kjerne av piano, bass og trommer har de skapt et album som risikerer å få deg til å gråte så vel som å dra deg ut på dansegulvet. Albumet er spilt inn i Store Studio i Bodø sammen med produsent Are Simonsen, og søstrene gikk første gang i studio med han da de var kun 11 og 13 år gamle, og har utviklet Sweet Like Chili-lydbildet i tett samarbeid med ham.

”Are er en fantastisk fyr og produsent. Han har ”oppdratt” oss som musikere, og har lært oss mye om det å være i studio og det å lage musikk generelt. Som produsent har han gitt poplåtene våre motstand, og bidratt til at platen i våre øyne stikker seg ut blant popmusikken som ellers finnes der ute” forteller Sofie Braseth. Vi tok en prat med søstrene om blant annet debutalbumet og hvilke planer de har fremover.

Gratulerer med et flott selvtitulert debutalbum. Kan dere fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Tusen takk! Vi begynte å spille inn platen da vi var 17 og 20 år, og flere av låtene er skrevet før det igjen, så det har vært en lang prosess fra start til utgivelse. Musikerne på albumet er Hogne Aasjord og Mikal Reinvik, og skiven er produsert i Store Studio i Bodø av Are Simonsen, som også jobber med flinke folk som Ola Bremnes og Hekla Stålstrenga. I tillegg gjestes platen av Kringkastingsorkesteret (!), trompetist Ole Jørn Myklebust og The Band Called Oh-vokalist Frode Larsen. Det synes vi er stas. Etter å ha gitt ut fire singler i fjor kom platen vår endelig ut i forrige uke. Vi har ruget på musikken i såpass lang tid, så det var veldig deilig å slippe låtene ”løs”. Enda deiligere er det at responsen er såpass fin som den er. Vi er to glade jenter om dagen.

Hva handler dette albumet om og hva ønsker dere å formidle gjennom det?

Albumet reflekterer på mange måter ungdomstiden vår, med alt det innebærer av grubling rundt eget liv, vennskap, søsterskap, forelskelse og fremtidstanker. Vi håper å berøre og engasjere med låtene våre.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?

Vi har bygget sounden rundt livebesetningen vår, som er piano, bass og trommer. I tillegg leker vi oss med gamle synther og moderne elementer, med søstersang sentralt i lydbildet.

Hvilken låt fra albumet har dere et spesielt forhold til?

Åh, vanskelig. Vi må innrømme at vi er veldig stolte over ”What We Give Away (Cheap)”, som vi synes har blitt et storslått beist av en låt, og som gjestes av både Frode Larsen og KORK.

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

Det siste året har vi gjort ferdig platen, øvd masse og spilt konserter. Blant høydepunktene er veldig artige konserter på Kroa i Bø og Sofar i Kongsvinger, og å holde debutalbumet sitt i hånden for første gang.

Hva vil dere si er det spesielle i deres musikalske univers?

Vi dyrker en syttitallsestetikk med moderne elementer basert rundt piano, bass og trommer, og tar gjerne overraskende, små vendinger der du minst venter det. 

Hvem er Sweet Like Chili?

Sweet Like Chili er to søstre fra Tysfjord i Nordland som lager pianodrevet pop. Vi har spilt sammen siden vi var små, og startet Sweet Like Chili da vi begge gikk på videregående i Bodø. Bandnavnet handler for vår del om nyanser; det meste og de fleste har flere sider ved seg. Det ønsker vi å speile i musikken vår. Ved siden av Sweet Like Chili jobber vi i Dagbladet og på sykehjem, og liker å spille GTA (Rikke) og spise digg mat (Sofie). 

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder, evnt. hvem og hvorfor?

Vi henter inspirasjon fra musikklegender som ABBA, Kate Bush og Supertramp så vel som 2017-navn som Susanne Sundfør, Håkan Hellström og Haim. Alle disse gjør pop på hver sin unike måte, og er med på å forme Chili-sounden.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Enig! For tiden danser vi mye til den nyeste singlen til Daniel Kvammen og gleder oss til den nye skiven hans. Ellers synes vi Hajk, Unnveig Aas og Inge Bremnes har veldig bra ting på gang. Dessuten teller vi ned dagene til snøen forsvinner, så vi kan spille badminton på St. Hanshaugen og blæste Unge Ferrari på fullt volum og mime til alle låtene.

Hva er det morsomste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som artister?

Ooh. En gang vi spilte i en bursdagsfeiring hoppet plutselig en fyr opp på scenen og begynte å spille sammen med oss – på blokkfløyte. Da var det god stemning, for å si det sånn.

Kan dere fortelle litt om en av deres beste opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Vi har opplevd så mye gøy med musikken, så det er vanskelig å trekke frem ett minne. Det aller ferskeste høydepunktet er i alle fall releasekonserten vår på Verkstedet forrige fredag. Vi var nervøse en uke i forveien, men det var det ingen grunn til – publikum var så fine, og klappet, sang med og lo av vitsene våre. Tror ikke vi har smilt så bredt på konsert tidligere.

Hvilke musikalske planer har dere videre i 2017?

Vi skal på releaseturné i vinter og vår, og skal spille konserter fra Alta i nord til Kristiansand i sør. Det blir vår største turné hittil, og vi gleder oss vilt. Ellers ser vi frem til å skrive ny musikk.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]