Foto: Pressebilde

Damien med skarp kritikk til samfunnet på sin nye single

Del Tweet

Damien er ute med låten, «Dagger Hill» feat. «Theo Myling som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Låten er skrevet, komponert, mikset og mastret av Damien, og den tar for seg et dystopisk syn på fremtiden, med klare paralleller til stigende rusmisbruk, sosiale medier og en økning av saker innenfor psykisk helse.

Damien maler et bilde av en mørk verden hvor følelser blir mer og mer borte og en apatisk tilværelse roet med rusmidler er tilstanden.

Låten er som mye av Damien’s musikk inspirert av flere sjangre og danser fint mellom klassisk musikk, moderne rap og poprock med et kor og en stemning som gir lytteren gåsehud. Resultatet er en mørk og tøff låt i en delikat innpakning med en nydelig og sart vokal kreditert Theo Myling.

Vi tok en prat med han om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Dagger Hill». Kan du fortelle litt om prosessen rundt den, litt om samarbeidet med Theo Myling på låten og hva den handler om?


Tusen takk for det! Instrumentalen er det faktisk over et år siden jeg begynte på, så har den ligget på pc’n min og godgjort seg som en fin vin, mens jeg har ventet på riktig samarbeid og tid. Theo og jeg har faktisk vært i hverandres utvidede vennekrets en stund og vi spilte i band sammen for 10 år siden.

Theo spurte meg for litt siden om jeg ville gjøre en feature på låten hans som heter «Skindeep» dette takket jeg ja til da musikken hans er ganske unik og har en helt egen feel. Med «Dagger Hill» var det jeg som «krevde» en tjeneste tilbake.

Låten «Dagger Hill» er en dystopisk fremstilling av verden i dag og kanskje fremover. Det er et fokus på at vi doper bort realiteten vår med lovlige og ulovlige rusmidler, og sakte men sikkert dør det følelsesmessige i oss. Dette er jo også en skarp kritikk til samfunnet som nesten har gjort det tabu å ha det gøy og å være glad. Ganske negativ tekst, så derfor måtte innpakningen være så fet.

Hva er det spesielle i Damien sitt musikalske univers?

I mitt univers så handler det om faktisk å gi f… i hva folk tror og mener og bare gjøre akkurat det man vil. Her leker jeg med ulike sjangre, uttrykksformer og tekst.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg anser meg selv som en asosial sosial type, med det så mener jeg at jeg liker sosiale settinger, men trives også veldig godt i mitt eget selskap. På fritiden så tilbringer jeg mesteparten av tiden med min samboer og datter, i tillegg så gamer jeg litt, men ikke nok til å bli god.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Det startet med pappa som er en aktiv gitarist og trubadur, og han introduserte meg for blues og rock som ble min grobunn og grunnmur i mitt musikalske uttrykk.

Min musikalske bakgrunn er titusenvis av timer på gutterommet og øvingslokaler hvor jeg prøvde å lære meg ting selv og øve. Jeg har også en utdannelse fra Norges Kreative Høyskole, men der følte jeg at jeg fikk papirer på ting jeg kunne. Shoutout til Audun og Jørgen som åpnet horisonten min og temmet «den rebelske drittungen» (ish).

Hva føler du er din sterkeste side som artist?

Min sterkeste side som artist er at jeg har tyngde, erfaring og egenart til tusen. Jeg lager rap, men har en punkrock attitude når jeg gjør det. Dette gjør også liveshowene mine til noe mer enn enda et rapshow (høres ut som jeg selger meg inn nå haha).

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året har vært preget av studioarbeid. Jeg gjør alle ledd i min egen musikk, så mangler på konserter har betydd at jeg bare flyttet fokuset mitt. Det beste med året har vært at jeg begynte å strømme prosessen hvor jeg lager beats, og har tatt det som en utfordring å lage en ferdig beat på en time, mens folk sitter og ser på.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Når det gjelder minnerike shows og opptredener så er det mange å ta av, men å varme opp for Ghostface Killah fra Wu Tang Clan var ganske spesielt siden de har betydd så mye for meg.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Mine musikalske forbilder gjennom tiden må være: Rage Against The Machine, Beastie Boys, Cage, Busta Rhymes og Korn – samtlige av disse har gjort variert musikk og har turt å utfordre sitt eget uttrykk og sjangeren som de representerer.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg hører mye på metall og retrowave (80 talls, men som egentlig ikke er 80 talls) generelt lite rap jeg hører på.

Du har satt sammen en 20+5 spilleliste til oss. Hvordan har det vært, har du hatt et bestemt fokus vedr. utvelgelsen av låtene som du ønsket å ha med i listen, og har du møtt på noen «utfordringer» underveis?

20+5 listen var ganske morsom å sette sammen, da kom jeg på mange artister som jeg ikke har hørt på en stund. Jeg prøvde å velge artister i forskjellige sjangre og samtidig vise min egen musikksmak, samtidig som jeg måtte ha med norske rappere som jeg liker.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Spilte litt med det gamle metallbandet Shot At Dawn i Finland og i Turku (liten finsk by) så spilte vi et show for noen gale finner. Jeg bestemte meg for å crowdsurfe litt under den ene låten og en fyr ble veldig klåfingret, så jeg fikk en refleks og slo til han med mikrofonen, han begynte å blø, så på meg og headbanget bare enda hardere – veldig rart, men veldig gøy!

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Hum, jeg har et sykelig oppheng i Teenage Mutant Ninja Turtles, teller det? Raphael er best, selv om jeg blir mer og mer som Donatello.

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Jeg drømmer jo om å spille på Cochella, Roskilde og de store scenene, samtidig hadde det vært veldig fett å opptre i Spektrum.

Av scener som har imponert meg så må jeg si at Rockefeller er et fett sted å se konserter på, men å spille der er helt utrolig, og det er fantastisk dyktige folk som jobber der.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Norske artister jeg ønsker å jobbe med synes jeg er vanskelig å svare på fordi jeg ikke har så god kjennskap til alle, men det måtte blitt Jarle Bernhoft eller Ole Børud – Vanvittig dyktige musikere!

Hvordan har Covid19/korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer for 2021?

Det har fortonet seg ganske greit, som jeg sa litt tidligere, asosial og sosial, så jeg har bare dyrket andre deler av musikkprosessen. For resten av 2021 så håper jeg på mer normalitet og konserter snart, for det savner jeg skikkelig.

Se Også

KEiiNO tar kampen mot overmakten på sin nye låt
Intervju

KEiiNO tar kampen mot overmakten på sin nye låt

Midt i pride-måneden slapp KEiiNO en fengende låt med et klart budskap om å ikke gi opp i kampen mot overmakten. «ADDJAS» er navnet på den [...]

KRISTIN med fengende og mollstemt debut-EP
Intervju

KRISTIN med fengende og mollstemt debut-EP

KRISTIN er en tjuetre år gammel jente fra Kolbotn med forkjærlighet for mollstemte melodier. En regntung høstkveld for et og et halvt år siden laget hun [...]

Whammyboy – har oppløftende melankoli noen gang hørtes bedre ut?
Intervju

Whammyboy – har oppløftende melankoli noen gang hørtes bedre ut?

Bak artistnavnet Whammyboy står den svært talentfulle produsenten, låtskriveren og multi-instrumentalisten Noah Johansen fra Moss. Han ønsker å lage musikk som gjør deg glad når du [...]

CCA Jonas og 8lanco drømmer om pandemifri sommer på «Bestie»
Intervju

CCA Jonas og 8lanco drømmer om pandemifri sommer på «Bestie»

En bekymringsløs sommer full av venner, bading og festing er innen rekkevidde folkens! Blir «Bestie» soundtracket til din sommer? Tjommiene CCA Jonas og 8lanco har endelig [...]

Steffen Kvidahl leverer ektefølt og spretten EP
Intervju

Steffen Kvidahl leverer ektefølt og spretten EP

Steffen Kvidahl er en 20 år gammel RnB-artist fra Bergen. Kvidahl henter inspirasjon fra Frank Ocean og Unge Ferrari, men fokuserer på å utvikle sin egen [...]