Foto: Fred Jonny

Christel Alsos med magisk juledryss over oss

Del Tweet

Alle har vi førjulstradisjoner og for mange er julemusikk en del av dem. Julen og førjulen i fjor ble ikke helt som den pleier for de fleste av oss, og da valgte Christel Alsos å slippe en håndfull julemusikk som et slags plaster på såret.

Tidligere i november ble den komplette versjonen av den nydelige og stemningsfulle, «I Den Kalde Vinter» live fra Oslo Konserthus» tilgjengelig for alle som ønsker litt varm og gledelig julestemning i denne spesielle tiden.

«Det var en helt overveldende fin kveld. Det er virkelig en drøm som går i oppfyllelse hver gang jeg får synge i den ærverdige salen. Jeg er så glad akkurat den konserten ble foreviget og jeg håper den bidrar til julestemning og juleglede» – Christel Alsos

Første del av «I den kalde vinter» inneholdt, i tillegg til tittelsporet, kjente og kjære julesanger som «Det kimer nå til julefest», «Det hev ei rose sprunge», «Joy To The World», «Hellige natt – O helga natt», «Deilig er jorden» og «Nordnorsk julesalme».

Nå blir innspillingen komplett ved at «Desember», «Auld lang syne», «Mitt hjerte alltid vanker», «Vi tenner våre lykter», «Jul, jul, strålande jul», «I denne søte juletid» og «Silent night» legges til.

«All reisingen, og det å være borte fra familien, tar på. Spesielt i år, som blir min første jul med en egen, liten familie. Men når jeg står på scenen og blir møtt av varmen fra publikum er det fullstendig verdt det. Da kan julen bare komme, hver dag i hele desember! Jeg håper sangene gir et avbrekk og pusterom, og selvsagt, at folk kommer i julestemning.»

Totalt er dette en samling sanger som betyr noe spesielt for svært mange. For Christel selv har konsertene og låtene blitt essensen av jul. Helst er julen noe å glede seg til, men Christel har en klar tanke om hva julen gjør med oss, hvilket perspektiv den gir.

«I julen stopper vi litt opp og tenker ekstra på familie og venner vi har eller savner. Vi hører julesanger vi sang som barn, eller en salme som minner om mormor. Det er både fint og sårt. Julen er summen av livet i et heftig forstørrelsesglass.»

Julekonserter har blitt en tradisjon for Christel Alsos etter utgivelsen av det kritikerroste julealbumet «I den kalde vinter» i 2013 – en varm, inderlig og vakker juleplate. I årevis har Christel Alsos vært «special guest» på Kurt Nilsens julekonserter og sammen med et flott band har de skapt magisk og vakker julestemning rundt om i det ganske land, også i år som i tradisjonens tro er hun med Kurt på hans «Last Christmas Tour» som startet i Tønsberg 25. november.

Vi tok en prat med Christel om julealbumet, julen og planene videre fremover.

Gratulerer med det stemningsfulle livealbumet, «I Den Kalde Vinter» som ble spilt inn i Oslo Konserthus i 2019. Kan du fortelle litt om den kvelden og hvordan det var å spille inn dette albumet i den ærverdige salen?

Tusen takk! Det var en spesiell kveld for meg fordi det å spille i en så stor og flott sal som Oslo Konserthus har væt en drøm siden jeg så min første konsert der som 20-åring. Jeg var midt i en hektisk juleturné, med en av de der utrolig kjipe flystrekkene samme dag – oppe kl. 04.00 for å ta første fly fra Harstad til Oslo. Jeg husker hvordan jeg kom backstage og følte meg i elendig form og var skikkelig stresset for hvordan konserten skulle gå. Men så er det alltid litt magisk hvordan det nesten alltid ordner seg bare man kommer seg ut på scenen. Publikum hjalp meg virkelig igjennom med varme og respons, jeg følte meg hele tiden så trygg på at de hadde det fint og at vi greide å skape noe sammen den kvelden.

Hva ønsker du å formidle gjennom dette julealbumet, og hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Jeg har hatt en visjon om å skape en litt mer nedpå versjon av julen, uten at det skal være mindre høytid av den grunn. Vi har jobbet mye med utviklingen av denne konserten over flere år, fra plateversjonene til å løse dem i et liveformat. Mange av låtene har utgangspunkt i en klassisk konstelasjon med vokal og piano, og så har vi tatt med elementer fra min påvirking fra både country, jazz og singer/songwriter-tradisjonen med vokalharmonier, gitar, autoharpe, kontrabass og fele.

Hvilken låter har du et spesielt forhold til fra platen?

«I den kalde vinter» er spesiell fordi det var med den låten jeg fant inngangen til hvordan jeg skulle lage «min» jul i virrvarret av juleplater. Det var med den engelske versjonen av låten. Da jeg kom over Kari Bremnes sin oversettelse, var det med på å gi min nordnorske identitet et sted å fortsette. Dette var jo det første jeg gjorde på min egen dialekt, så det var en stor overgang for meg.

«Silent night» er den første låten jeg sang live, på julekonsert i Fauske Idrettshall som 15-åring. Litt morsomt å tenke på nå, når julen har tatt såpass stor plass i det jeg driver med.

«Desember» er den første låten jeg skrev på norsk. Den er veldig personlig og handler om den ambivalente følelsen man kan få ved å reise tilbake til det man kaller sitt første (eller andre) hjem. Der alt er som det alltid har vært men så merker man hvor mye man har endret seg, og at tiden har gått hver gang man kommer tilbake likevel.

Jeg vil at hver konsert skal føles som å bo inni en snøkule, en lun verden å forsvinne inn i

Christel Alsos

Hva føler du selv er det spesielle i Christel Alsos sitt musikalske univers?

Stemmen min?

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg kommer fra en musikalsk familie med en syngende mor, søster, mormor, søskenbarn og en far som lærte meg å spille gitar. Jeg stod visstnok på orgelkrakken og underholdt som 3-åring med slageren «Lambada» (jadda), så smaken har utviklet seg derfra, haha. Etter hvert begynte jeg å recorde meg selv på kassett, og så for meg selv på en scene på stuegulvet. Via forsiktige opptredener på ungdomsskolen og i lokale sammenhenger på Fauske, gikk jeg på Viken FHS etter videregående. Der var det masse musikk, likesinnede, gode lærere og et skikkelig springbrett til å våge å flytte til O´store Oslo og prøve lykken som artist.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine live juleopptredener?

Det må være første gangen jeg solgte ut Kulturkirken Jakob. Det å bruke det store kirkerommet der i julesammenheng er så vakkert. Det var så rørende å oppleve at folk fikk noe ut av platen og kom i stemningen man jo så gjerne vil mane frem uten at det blir tacky. Jeg elsker den nostalgiske julestemningen, du vet litt som de gamle glansbildene, vintage leker og vinyler og snøkuler. Jeg vil at hver konsert skal føles som å bo inni en snøkule, en lun verden å forsvinne inn i. Sånn føltes den kvelden.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Hvor skal man begynne…? Svaret er jo litt påvirket av hvordan mine lyttevaner også har endret seg, fra plater til streaming. Jeg har hørt ihjel alt fra Jeff Buckley, Joni Mitchell og Damien Rice. Nå er jeg mer flyktig, men Taylor Swift imponerer jo stort om dagen. Kacey Musgraves, Dylan Leblanc, Leon Bridges, The National, Phoebe Bridges og Adele er noen av gjengangerne på listene mine nå. Gode låtskrivere og gode formidlere.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Det er utrolig mye bra norsk musikk, ganske vilt. Ane Brun er jo dronninga selv, beundrer hennes evne til å alltid gå egne veier. Akkurat nå har jeg også gjenoppdaget Kristian Kristiansen (vi har kanskje hørt like mye på Buckley?) og Kings of Convenience. Hjemme i permisjon får jeg nesten bare hørt musikk når jeg har en time for meg selv på trening og da får både Dagny, Highasakite, Askjell og Ary meg til å svette litt ekstra.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det rareste var å bli bedt om å signere pupper etter en konsert på Ramona i Mo i Rana.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Veldig godt spørsmål, det er jo utrolig mye bra og flinke folk her. På stående fot kan jeg jo nevne Espen Lind, spennende med erfaringen han har. Det virker litt som at han bare kan se rett igjennom deg og si akkurat hva du trenger å høre, på godt og vondt, hehe.

I sommer ble du og din samboer foreldre til lille Felix Winter. Hvordan har tiden etter at han kom til verden vært, og hvilke tanker har du rundt det at han skal feire sin aller første jul sammen med dere?

Det har vært en berg og dalbane av følelser, nye perspektiver, glede og utfordringer. Det er på den ene siden så uendelig mye mer sårbart å ha noe i livet man er så glad i at det gjør vondt, samtidig er livet skrudd på maks og hverdagene føles enda mer meningsfylte. Det er bleier, gulp på genseren, ugredd hår og kald kaffe, og så er det små chubby babykinn, smil om morgenen, varm sovebaby i fanget – kontrastene er større! Definitivt uvant å ha så ekstremt liten tid til seg selv, men også skikkelig deilig å slippe seg selv litt, hvis du skjønner hva jeg mener. Julen i år blir så utrolig stas, det er spesielt å tenke på at vi skal få lage alle barndomsminnene hans. Jeg har allerede kjøpt et lite pepperkakehus med lys inni, en sånn ting han skal tenke på som alltid ble tatt frem hver jul. Selv om han nok ikke husker så mye fra årets jul, er det for oss veldig spesielt å skulle reise hjem til jul med en liten sønn for første gang. Det KAN hende at jeg har kjøpt en mini-nissedrakt til han.

Jeg kollapset i senga og sov 10 timer, for å våkne til at det hadde snødd hele natten. Det var HELT Narnia-stemning, nesten for godt til å være sant

Christel Alsos

Er det noe du liker å gjøre spesielt i førjulstiden?

Siden julen er den travleste delen av året på jobb med omfattende turné de siste 5-6 ukene før jul, er det alltid vanskelig å få gjort alt på listen, i det hele tatt få handlet julegaver, men jeg prøver å få bakt lussekatter eller min versjon; rosinboller med safran og masse kardemomme som jeg kan ha klare i fryseren mellom slagene. Elsker jo denne årstiden med masse inne-hygge, tente lys, pepperkaker og julemusikken til Frank Sinatra på anlegget. Og så prøver jeg å gjøre litt ut av de stundene jeg har på hotellet, særlig hvis jeg, praise be, har fått kaffemaskin på rommet.

Hvordan og hvor skal julaften feires for deg og din lille familie?

Med to og en halv nordlending i hus, må vi jo nordover og feire jul! Vi skal være hos foreldrene mine på Fauske og feire med veldig lite planer annet enn å gå mest mulig rundt i pysj, se filmer og ha første jul som ny familie.

Hva står på menyen på julaften?

Vi spiser ribbe på julaften, vedlig tradisjonelt med surkål, potet, svisker og medisterkaker. Til dessert er det riskrem med rød saus, og så den andre desserten med kakebord og iskrem, konfekt og strømpegodis. Jeg hadde mange år hvor jeg ikke spiste kjøtt og da fikk jeg kveite istedet. Noe jeg egentlig kunne tenkt meg å fortsette med hvis jeg noen gang skal lage jul selv, lite som slår en skikkelig bra fiskemiddag!

Hva handler julen om for deg?

For meg handler jul om tid med familie jeg ser alt for lite til, tid med venner hjemmefra og tid for å hvile og lade batteriene etter en ekstremt intens og hektisk periode. Jeg er ofte ganske «tom» på julaften fordi vi spiller konserter til og med 22. desember, reiser hjem lillejulaften og det tar noen dager å lande med både kropp og sinn når alt plutselig roes ned. Den beste dagen er kanskje første juledag på formiddagen med kaffe og pysj og man fortsatt har følelsen av å alt fremfor seg.

Jeg husker spenningen og romsteringen på kjøkkenet mens alt annet var stille og at vi hadde en liten hemmelig stund, bare vi. Aldri har vel en brødskive med gräddost smakt så godt

Christel Alsos

Hvilken norsk julelåt og utenlandsk julelåt er dine absolutte favoritter?

Jeg har vokst opp med «Nordnorsk Julesalme» og ingenting gir meg hjemlengsel og følelse av tilhørighet som den sangen. Av utenlandske låter er «The first Noel» favoritt akkurat nå. Den gir meg den der nostalgiske julestemningen jeg liker så godt. Lyden av taktilt, bearbeidet treverk, ikke neonfarget plastikk.

Har du et par spesielle juleminner som du har lyst til å dele med oss?

Jeg husker en jul der jeg var først oppe om morgenen, og våknet med spenningen i magen jeg skulle ønske jeg fremdeles hadde like sterkt. Fant julestrømpen nedenfor senga, pappa hadde noen svære røde ullsokker som ble brukt til å fylles med godis og julehefte, og gikk i stua der jeg fikk se juletreet pyntet for første gang, lysende mens resten av stua var mørk. Helt tegnefilm-magisk. Jeg husker også en jul der storebroren, storesøsteren min og jeg min var oppe etter at foreldrene våre hadde lagt seg og spiste nattmat, mest sannsynlig alt som egentlig var ment til julefrokosten. Jeg husker spenningen og romsteringen på kjøkkenet mens alt annet var stille og at vi hadde en liten hemmelig stund, bare vi. Aldri har vel en brødskive med grädost smakt så godt.

Det jeg husker godt fra noen år tilbake er at jeg kom nordover og hjem til jul på lillejulaften etter en travel desember med konserter og reising hver dag. Det var skikkelig grått og trist ute, uten snø eller julestemning. Jeg kollapset i sengen og sov i 10 timer, for å våkne til at det hadde snødd hele natten. Det var HELT Narnia-stemning, nesten for godt til å være sant. At vi i tillegg har en sånn enkeltstående lyktestolpe i hagen, som i Narnia, gjorde det ikke mindre magisk.

Hvordan har korona-perioden fortonet seg for din del, og hvilke musikalske planer har du for resten av 2021 og 2022?

Jeg ble utrolig engstelig da alt stengte ned, ble avlyst og usikkert. Jeg hadde lange turnéer planlagt sammen med plateinnspilling og plateslipp. Jeg er veldig glad for at jeg var veldig midt i en arbeidsprosess, det gjorde det veldig mye enklere for meg å holde hodet kaldt og jobbe videre, selv om mye ble veldig annerledes. Vi fikk ferdigstilt platen og etter hvert ble det jo også gjort flere konserter enn fryktet. Det har vært en tosidig opplevelse for meg – på ene siden var det litt godt at noe annet tvang oss til å trykke på stopp-knappen og roe ned tempoet. Jeg er jo tross alt en parodi på meg selv når det gjelder å være hjemmekjær, like og ha behov for fred og ro. Samtidig ble det kanskje tydeligere enn noen gang at funksjonen til kultur, musikk og konserter er å få oss til å samles på tvers av alt annet i livet, at verdien av å skape felles minner sammen, sitte i samme rom og være en del av noe sammen er viktig. Og musikk trenger folk!

Planene mine fremover er først og fremst å fortsette permisjonen etter juleturnéen. Deretter får vi se om det ligger noen uskrevne sanger og venter på meg et sted.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]