Foto: Kaja Høglund

Bergs er et unikt stjerneskudd blant norske produsenter

Del Tweet

Den norske produsenten Bergs som for tiden har base i Australia er et unikt stjerneskudd blant norske produsenter med sine sommerlige og melodiske låter, kombinert med elementer fra house og pop, og som ofte plasseres i sjangeren tropisk house. Nå er han aktuell med den catchy gladlåten “Meaning Of Life feat. 6AM”, som er hans første utgivelse på Universal Music.

På vokal har han fått med seg 6AM, kjent fra Madden sin braksuksess “Golden Light”. Låtene til Bergs har blitt strømmet flere millioner ganger på Spotify og YouTube, og selv om han tidligere har fått mest oppmerksomhet i utlandet i land som USA, Tyskland og Australia har han med denne låten fått ytterligere oppmerksomhet.  Hans nye single er addet i en rekke Spotify-lister både i Norge, Tyskland, Finland, Danmark, Spania og Italia osv.

Inspirert av Kygo begynte 24 år gamle Marius Bergseth å produsere uoffisielle remikser av kjente låter som han lastet opp på Soundcloud i 2014. Låtene fikk mye oppmerksomhet og Bergs begynte å produsere sine egne låter. Den offisielle remiksen han gjorde av OMI-låten “Hitchiker” ble sluppet på Ultra Music i fjor og har over 3,5 millioner avspillinger. Produsenten har allerede blitt plukket opp av utallige YouTube-kanaler og Spotify sine spillelister i både Danmark, Tyskland og Storbritannia for å nevne noe. Vi tok en prat med Bergs blant annet om hans siste single, oppholdet i Australia og planene videre fremover.

Du er aktuell med låten ”Meaning Of Life” feat. 6AM. Hvordan kom det samarbeidet til og hva handler låten om?

Det begynte med at jeg lagde instrumentalen i fjor sommer. Min manager møtte 6AM på et event i Oslo, og viste han instrumentalen. Han likte stemningen i låten og sa han gjerne ville være med å synge på den. Den handler om å reflektere over livet, og å finne ut hva som er viktigst for deg å bruke tiden din på.

Dette er din første utgivelse på Universal Music. Hvordan gikk det til, og hvordan startet din musikalske karriere?

Det startet da jeg sendte inn denne instrumentalen til Universal. De likte den, og ville hjelpe til å få skrevet en topline. De satte oss i kontakt med en del av deres team som hjalp oss å skrive og fullføre låten. Jeg har spilt gitar og skrevet litt låter siden jeg var rundt 10 år, og begynte å produsere house-musikk etter at jeg hørte Avicii’s ”Levels” i 2011. Det var ikke før i 2014 jeg utviklet en litt softere stil som bærer et mer personlig preg. Siden har jeg utforsket denne sounden gjennom remikser og originaler.

Til nå har du fått mest oppmerksomhet i land som USA, Tyskland og Australia, men med den nye låten din har du også fått med deg stort sett Europa forøvrig. Hva har skjedd, og hva tror du er grunnen til at Europa nå har fått øynene mer opp for musikken din?

Jeg tror denne låten er en smule mer kommersiell enn det jeg har gjort tidligere. I tillegg er det jo et pluss og ha med seg 6AM som har gjort det meget bra det siste året. Med god hjelp fra Universal har vi også fått skapt en større hype rundt releasen enn vi har gjort tidligere.

Hva vil du si er det typiske eller spesielle i Bergs sitt musikalske univers?

Sounden min er en god blanding av elektroniske og ”organiske” elementer. Jeg har ofte en house – basert beat i bunn med bassgitar, elgitar, kassegitar o.l. som hovedinstrumenter. Jeg liker å skape et ”samarbeid” mellom elementene rytmisk og melodisk, så de tilsammen utgjør noe større enn hva et element i seg selv kan gjøre. Det blir som regel mye fokus på å finne gode melodier som får meg til å føle noe.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året har vært fylt med diverse musikkprosjekter. I forbindelse med utdannelsen min blir det en del jobbing med for eksempel å produsere låter for andre, skrive låter, recording sessions og eksperimentering. Jeg har jobbet med mange Bergs-originaler og remiks-prosjekter som ikke nødvendigvis vil bli sluppet, men det har vært en viktig del i utviklingen. I november var jeg på en musikkrelatert tur til Nashville med en gjeng fra universitetet. Vi møtte låtskrivere der og skrev en del, og noen av sangene spilte vi inn i et studio der med profesjonelle studiomusikere og produsenter. I desember hadde jeg mitt første Bergs liveshow hjemme i Drammen. Har hatt et par små DJ gigs tidligere, men på dette hadde jeg med Stratocasteren og jammet med låtene mine. I fremtiden vil vi videreutvikle liveshowet til å inkludere flere liveelementer.

Hvem er Bergs?

Jeg vil si jeg er en relativt jordnær type som setter pris på gode vennskap og trivelige stunder. Reising en stor lidenskap, og jeg elsker å bade. For meg er det viktig å skape mye gode minner i livet, og å opprettholde gode forhold med menneskene du er glad i. Noe av det beste med å lage musikk er at hvert prosjekt blir som en tidskapsel som bevarer spesielle følelser fra forskjellige kapitler i livet.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg er imponert over alle de talentfulle artistene og produsentene som er fra Norge de siste årene. Lemaitre er en av mine favoritter, de har gjort en sykt god jobb med å skape sin helt unike sound og oppdatert den underveis. En annen favoritt om dagen er Madden, han er en utrolig dyktig låtskriver og produsent.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg har alltid elsket Dire Straits og Mark Knopfler. Han har en helt spesiell og følsom måte å spille gitar på, og det har inspirert meg til å finne en lignende gitarstil. Avicii har vært et av de største forbildene, han er en master på melodisk layering og fengende produksjoner. De siste to årene har jeg blitt veldig svak for Nu Disko og ”feelgood” låter – og her er Oliver Nelson en gud. Han har alltid top-notch lydkvalitet og sofistikerte melodier.

For tiden har du base i Australia hvor du fullfører din musikkutdanning på Griffith University i tillegg til å være produsent. Hvordan er din hverdag der borte?

Livet i Australia er veldig avslappende og lett å nyte. Det beste med å studere musikk her er 24/7 tilgang til veldig gode studioer. Her om dagen hjalp jeg til med et prosjekt sammen med 7-8 andre studenter, hvor vi skulle spille inn en låt på en dag. Vi hadde en produsent, en gitarist, en synthspiller, en trommis, en vokalist og jeg spilte bass. Det er veldig lærerikt å jobbe i store grupper hvor alle får hovedsakelig et ansvar – man lærer seg hvor effektivt ting kan gå, og hvor bra resultatet kan bli hvis alle jobber sammen i en trivelig setting. Utenom musikken er Australia et aldeles nydelig land fylt av naturperler. En gang i blant er det viktig å koble av litt, så vi drar en del på små utflukter rundt kysten og til flotte nasjonalparker.

Hvordan er musikkmiljøet i Australia i forhold til Norge?

Det virker som om australske artister har et mye større fokus på å skille seg ut fra alle andre. De fleste her ønsker å være så alternative som mulig. Jeg føler det norske musikkmiljøet er mer basert rundt poptrender. Personlig hører jeg nok mer hjemme i det norske miljøet, og jeg tror musikken min blir litt bedre tatt i mot der.

Har du en spesiell eller minnerik historie fra din tid i Australia som du vil fortelle om?

I fjor dro en gjeng av oss på en tre dagers campingtur 4 timer nord for Gold Coast (hvor jeg studerer). Vi fant en stor åpen plass på stranden som vi hadde helt for oss selv og slo leir der. Det var en spesielt god stemning hele turen, og den skapte grunnlaget for flere nye vennskap. Kommer aldri til å glemme det.

Hvilke musikalske planer har du videre i 2017?

Jeg skal bruke det siste året mitt her i Australia på å lage så mye musikk som mulig. Først på listen er å spikre oppfølgersinglen til ”Meaning Of Life” som er godt på vei. Jeg har begynt å planlegge et album så jeg skal fokusere mye på det. Mot slutten av året kommer jeg hjem til Norge og har endelig tid til å gjøre musikk på heltid.

Se Også

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text] Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

[et_pb_section admin_label=»section»] [et_pb_row admin_label=»row»] [et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Text»]Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]