Foto: Marie Presthus

Bergensartisten Gard Read med sterk debutlåt

Del Tweet

Bergens nye up-and-coming artist, Gard Read, slapp nettopp sin debutsingle, «All We Can Do» på Diamond Club som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Låten er skrevet av Gard selv sammen med Bjarte De Presno Borthen, og produsert av DePresno og Shivan Gjerde. Dette er en sårbar og nydelig poplåt om det å ikke være perfekt og at man må akseptere seg selv, og med Gard sin sterke og vakre vokal er dette en liten perle av en låt.

Med musikalske inspirasjonskilder som James Blake, Labrinth, The Weeknd og Mimi Webb, kombinerer den 25 år gamle låtskriveren en rå, umiddelbar popsound med ærlig historiefortelling. Gard Read ble introdusert for musikkbransjen allerede som 16-åring da han dro til Storbritannia for å jobbe med produsenter og følge drømmen.

Det var der i mot ikke før flere år senere, da han var tilbake i Norge at han følte at han var i stand til å uttrykke seg musikalsk på sin egen unike og oppriktige måte. Den sterke debutsingelen beviser at den var verdt ventetiden.

Tidlig neste år vil Gard Read spille to showcasekonserter i Oslo og Bergen som er arrangert av Diamond Club, og hvor du kan høre låter fra hans kommende EP som slippes i 2022.

Vi tok en prat med Gard om den nye låten, julen og planene videre fremover.

Gratulerer med den nydelige debutsingelen din, «All We Can Do». Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen og litt om lydbildet i den?

Tusen takk! Det startet med at jeg kom til Bjarte De Presno Borthen i Lydverket med en melodi-idé som Bjarte satt til liv etter noen få minutter. Vi kom raskt i gang med å skrive låten og vi laget en demo som bestod av gitar og atmosfærisk vokalharmonier og simpel perkusjon. Låten ble så sendt videre til Shivan Gjerde som jobbet sammen med Tim Åsgard for å videreutvikle lydbildet til det den er i dag; En stigende elektronisk pop-hymne med synther, strings og store trommer.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Låten handler om å ikke være perfekt og om å kunne gjøre feil. Det er lov – fordi vi er mennesker. Om man kan lære av sine feil og prøve å være den beste versjonen av seg selv, så er det godt nok.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Jeg er vel ganske universal og er heldig som har fått et bredt vokal spekter som gjør at jeg kan utforske litt forskjellige måter å bygge opp låter på. Kanskje også måten jeg skriver tekstene mine på. Jeg skriver ofte veldig direkte og jeg vil si jeg er en underdog forkjemper.

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter, har du opplevd skrivesperre og hvordan kommer du deg i så fall ut av denne?
Jeg henter som oftest inspirasjonen gjennom filmer og følelsen de gir meg og som får meg i gang. Tekstene kommer fra ting jeg bærer på. Å lage musikk er terapi.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?
Jeg vil beskrive meg selv som en trippel R(rettferdighets søkende, rolig og rar.) #weird is good
Elsker mat, er en radikal kokk og liker å eksperimentere på kjøkkenet
Litt trening og sosialisering, ellers bruker jeg tiden i studio.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg er født og oppvokst i en kreativ familie. Viser og gitaren til bestefar satte i gang det hele. Første platen jeg fikk var Bon Jovi – Cross Road, så jeg har ropt meg frem til stemmen jeg har i dag. Plukket så opp gitar og piano på veien. Plutselig fant jeg meg selv i et studio.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Stemmen min. Jeg vil ikke si at jeg er en redd type når det kommer til å utforske og eksperimentere i musikken. Når det er sagt er musikken jeg skriver ofte sårbar, så blir litt nervøs før å synge i blant. Det er fordi jeg vil vise mitt beste.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?
Jeg er veldig glad i mye forskjellig. Imagine Dragons, Dermot Kennedy, The Weeknd – listen er lang, jeg synes at god musikk er god musikk, uansett sjanger.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?
Ja, det er jeg enig i. Jeg har hørt mye på Sigrid og Dagny det siste året. Jeg er veldig glad i energien de gir gjennom musikken sin.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?
Om jeg har en skikkelig craving på sukker, så lager jeg meg en skive med Nugatti, peanøttsmør og syltetøy. Så spiser jeg den på kjøkkenet slik at jeg ikke blir oppdaget. Anbefales.

Har du en favoritt-matrett?
Ingenting kan måle seg med mormor sine raspeballer

Har du sett en bra film i det siste som du vil anbefale?

Jeg har 2. Anbefaler både Dune og Verdens verste menneske.

Hvordan og hvor skal julaften feires for deg og din familie?
Julaften er litt annerledes i år siden jeg skal til Ålesund med min samboer. Det er første året jeg ikke er med enten den engelske familien min eller den norske familien min. Forhåpentlig vis reiser jeg til England i romjulen.

Hva står på menyen på julaften?

Tradisjonen er at jeg reiser til England et år og blir i Norge det neste. Her i Norge er det julegrøt og pinnekjøtt etterfulgt av julesanger rundt treet. I England feirer vi første juledag med christmas stockings om morgenen. Nå er det 3 år siden jeg har vært der og jeg gleder meg til en skikkelig christmas roast.

Hvilken norsk julelåt og utenlandsk julelåt er dine absolutte favoritter?

«En stjerne skinner i natt» og «When you wish upon a star» som kanskje ikke orginalt er en julesang, men det er den for meg.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Det hadde vært kult å få sunget med Sigrid, føler stemmene og energien kunne passet og komplimentert hverandre. Vi mistet nylig Hans-Erik Dyvik Husby som sang på den første konserten jeg kjøpte billetter til. Jeg deler også en veldig fin opplevelse med min bestefar fra Jesus Christ superstar på det Norske Teatret der Hans spilte hovedrollen. Var heldig å få dele noen ord med han etter forestillingen. Så det er trist å vite at det er noe jeg aldri får gjøre.

Hva er dine musikalske planer videre i 2022?

Jeg skal slippe min første EP, spille konserter og fortsette å utvikle musikken min.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]