Vinn signert «Snøstorm» av Anders K. Smedstad aka Oral Bee

Del Tweet

NPS og Oslo Records gir deg nå muligheten til å vinne en signert utgave av «Snøstorm» og en 14:50 T-skjorte. Les vårt intervju med landets mest produktive artist og delta i konkurransen nå!

Nyheten om at en av våre favoritter har kastet seg ut i det som muligens er landets helligste litterære sjanger, krim, ble mottatt med nærmest endeløs begeistring hos oss i NPS. Vi slo av en prat med mannen selv, blant annet om hans ekstreme produktivitet. Sjekk konkurranse-filmen og send inn ditt svar i bunnen av denne artikkelen.

Jeg er skremmende aktiv, og det er en stor fordel hvis man ønsker å ligge et par hestehoder foran slaraffen-playaz. Anders K. Smedstad aka Oral Bee

I din nye bok «Snøstorm» møter vi Lukas Wang som går igjennom en ganske markant endring i personlighet, og han trer inn i et liv preget av raske penger, one night-stands og ville fester. For mange vil nok dette minne om stereotypier man forbinder med artister, og da blir det veldig fristende å stille et relativt oppskriftsmessig spørsmål aller først; hvor mye av boken er basert på egne erfaringer kontra fiksjon?

Boka er ren fiksjon, men det er noen karakterer som låner noen trekk fra typer jeg har møtt med gjennom årenes løp. Så lurer jeg inn noen Oral Bee-ting inne i mellom (f.eks. at Lukas Wang tilfeldigvis har lyst på min favorittbrus Mountain Dew Code Red, og at han elsker gangsta rap og disser backpack-rap).

Sist vi hørte fra deg i bokform var via selvbiografien «Livet til en norsk boss», mens du nå altså tar steget inn i det aller helligste av norsk populær-litteratur; krim. For de av oss som ikke kjenner deg personlig, men som har observert artistkarrieren din ellers, var dette et fett, men overraskende trekk. Har du alltid hatt en forfatter i magen, eller er dette noe som har utviklet seg over tid? Hvordan er reaksjonene blant musikerhomiesene dine på at du nå er en vaskeekte forfatter?

For å sitere meg selv: «Rapper, forfatter/har mange hatter…» Jeg studerte litteraturvitenskap på Blindern noen år, har alltid lest mye og lenge hatt et ønske om å skrive – men det tok sykt lang tid å skrive denne. Jeg begynte i 2009, men stoppet opp flere ganger. Det løsnet først da jeg begynte å bruke hiphop som bakteppe i boken. Jeg har en ny roman-idé jeg tror kan bli bra også, og så kommer jeg med «Den Store Brusboka» til jul 2018! Når det gjelder hva musikerhomies synes så virker det som om de synes det er gøy, tipper at mange av dem skulle ønske de hadde fått ut fingeren selv. Spesielt Pimp-Lotion, som har snakket om å gi ut krim-bok i flere år, men som foreløpig ikke har skrevet en setning.

Boken «Snøstorm» følges opp med en egen soundtrack full av fete spor, der vi blant annet hører fantastiske Snow Boyz, Herreløse og sagnomsuste Warlocks. Fortell oss litt om prosessen med denne skiven, og gi oss noe inside på Bundy G´s bidrag?

I boken så er flere av karakterene rappere fra Oslo øst. Bundy G representerer Trosterud heavy. Hans fiender, Store Figg & Få På Crew, er fra Holmlia. Så det var naturlig å ha et soundtrack med mye Oslo øst-rap. Rapper/produsent André Jensen jobber på Kontur forlag og har fått med mange gems til utgivelsen – fra Hussain Bros, GardifraBetongen, Omar & Alban osv. Hawk fra Warlocks har jeg jobbet med tidligere og han laget introen til soundtracket og fikset Warlocks og Simon Divine-låtene. Herreløse viste kjærlighet, og låtene er plukket ut slik at de passer tematikken i boken. Bundy G bor i toppetasjen på en blokk, TMSD kommer med «Rooftop». Lukas Wang slites mellom gatene og familien, Dizzet kommer med «Familien». Historien foregår over 7 dager, Simon Divine kommer med «Day By Day». Du skjønner tegningen. Når det gjelder Bundy G – han blir jo skutt og drept i boken, så «Kan’ke La Det Passere» er åpenbart en låt han spilte inn før sin død…låten er tilfeldigvis produsert av Rob-E, som har produsert mye på mine egne utgivelser.

Du har sinnsykt mange ting på gang, alltid. Akkurat nå kan vi nevne i fleng; strømme-konge med Sulele, sentral på Mr. Pimp-Lotion´s 3 (!) nye album i tillegg til eget album («Den hellige treenigheten»), «Cruiser rundt i Andeby» med covershot og video, egen podcast, konserter og nå altså debut som krimforfatter. Hva er du laget av? Trives du med å ha høyt tempo og mange jern i ilden konstant?

Jeg er skremmende aktiv, og det er en stor fordel hvis man ønsker å ligge et par hestehoder foran slaraffen-playaz. Jeg har alltid vært produktiv, men når man har opplevd at alle dører var stengt i over ti år og så plutselig får muligheten til å få låter på radio og spille store konserter så blir man ekstra motivert. I tillegg så lever jeg kun av min egen kreativitet. Datteren min trenger nye sko og wifey vil ha weekend-turer til eksotiske steder så jeg kan ikke ligge på sofaen og lese Donald, mayne. (Hvis ikke det er et Donald-blad der jeg selv er en av karakterene da.). Pimp og jeg jobbet på spreng da vi laget «Ukas bangers» for P3s Verdens Rikeste Land i fjor høst. Vi prøvde å gjøre alt vi kunne for å levere kvalitet og det funket. VRL prøvde å få diverse artister til å overta stafettpinnen etter jul, men lista var lagt for høyt – ingen var klare for å putte inn så mye arbeid. I tillegg til de tingene du nevner så har jeg gjort rundt 15 «feature»-vers i år, på noe 2 Chainz-shit. Må jo takke Pimpguden også fordi uten han hadde ikke noe av dette vært mulig. Nå for tiden er mitt hovedfokus Splash Brothers – en duo bestående av Chris Lie og meg selv. Det blir mye R&B og damelåter. Chris er et geni og albumet blir helt vilt. Vi har laget rundt 20 demoer og planlegger utgivelse til våren.

Quiz

Hvor god er du på norsk rap?

Norsk rap er bedre og bredere enn noen gang, men har du kontroll på historien så vel som nåtiden? Ta vår quiz!

Ta quizen

Vi har lagt bak oss nok en festivalsommer og norske artister fortsetter å gi ut musikk av kvalitet i alle sjangre. Hvilken norske artist har imponert deg spesielt på konsert i år, og hvilken av årets skiver kommer du til å ta med deg videre i ditt livs soundtrack?

Yeah, norsk musikk er virkelig i skuddet. Jeg har sett mange live i løpet av året. Noen av de jeg husker best er Larsiveli & Makko Makeba på Slottsfjell, det var en digg konsert. Og i sommer var jeg med på VG-lista turnéen sammen med Sulele. Mange bra artister der, men de aller beste var nok Nico & Vinz, jeg stod på siden og så på da de spilte på Dokka. De gutta er major league playaz og har full kontroll! Pasha og Sushi & Kobe er andre artister som går amok når de kommer på en scene.

Oral Bee trekker frem Nico & Vinz som spesielt dyktige live. Her fra Lindmo på NRK tidligere i 2017.

Snøstorm Konkurranse