Thomas Leikvoll: – musikk er inspirasjon i alle sammenhenger

Del Tweet

Komikeren er på turné med sitt første soloshow «For gammel til å dø ung», en oppsummering av egne feilskjær, både privat og offentlig. Men hvordan oppsummerer han sin musikksmak?

Vi ble først kjent med Thomas Leikvoll tidlig på 90-tallet gjennom TV3, hvor han i en årrekke var kanalens mest brukte programleder. På slutten av tiåret meldte han overgang til TV2, hvor han ledet «Zoom», «Filmstriper» og publikumsfavoritten «Hele historien». Mange vil nok også huske han som reporter for «God kveld, Norge!» og som vorspiel/nachspiel-kongen for «Gullruten». I tillegg til å ha forfattet en rekke bøker, er han i dag svært aktiv både med podcasten «nettsolgt» og som stand-up komiker på turné.

Til tross for sin travle hverdag har han tatt seg tid til å sette sammen sin personlige topp 20 liste for NPS. Listen er full av store kanoner som Karpe Diem, a-ha, Dumdum Boys og Madcon, men vi råder deg til å høre igjennom spillelisten i sin helhet, for den inneholder også et knippe mindre kjente perler du muligens selv vil sette på din egen favoritt-liste.

Hei Thomas, kan du fortelle litt om hvordan det var å plukke din TOPP 20? Hva var spesielt utfordrende?

Lista blir jo på en måte et slags soundtrack fra de siste 20 år av livet. Det mest utfordrende var åpenbart å måtte utelate en del låter som kanskje burde ha vært med. Spesielt låter fra min ungdom. Men i og med at jeg ville at lista ikke skulle sprike for mye i genre og tidsepoker måtte det bli sånn. Så får heller 80-talls-mimre-lista komme senere.

Vi har selvfølgelig en egen spilleliste for det fantastiske 80-tallet, som garantert inneholder mange av dine favoritter. Vi legger den inn under her, så vi alle kan mimre på høyt nivå.

Noen artister har flere bidrag på din liste; Vinni/Madcon, Morten Harket/a-ha, Morten Abel/September When og Dumdum Boys. Kan du beskrive litt om hvorfor akkurat disse artistene og sangene betyr noe ekstra for deg?

Alle de nevnte er jo artister som jeg har hatt et ekstra hjerte for utover de enkelte låter. Spesielt er Harket/a-ha og Abel/September When band og artister som inspirerte meg ekstra i perioder av livet. Vinni har skrevet så mye bra og viktig at jeg fint kunne tatt med mer. Han er dessuten en usedvanlig hyggelig og klok fyr.

I hvilke situasjoner hører du på musikk? Bruker du musikk aktivt i forhold til jobb?

Egentlig i alle situasjoner. Men hovedsakelig er det jo en måte jeg stenger verden ute på når jeg reiser. Og det gjør vi komikere mye, så det er plenty av tid til å høre musikk på. Dernest klarer jeg fysisk ikke å jogge så mye som en meter alene uten musikk på øret. Jeg skulle ta en løpetur sist jeg var i Bergen. Jeg løp 20 meter ut av hotelldøra mi før headsettet gikk tomt for strøm. Da var det bare å snu å dra hjem igjen. Musikk er inspirasjon i alle sammenhenger.

Hva er ditt sterkeste musikalske minne og hvorfor?

Det sterkeste minnet mitt er da jeg oppdaga plata Born to run og Bruce Springsteen. Det vekket hele musikkinteressen og følger meg ennå. For meg er det ingen ved siden eller over Bruce. Det var utferdstrang, småbyliv og håp om andre muligheter i hver pore av den plata, og det trengte en rastløs gutt i Vadsø.

Mange beskriver en norsk gullalder når man skal si noe fornuftig om dagens kvalitet. Hvordan ser du på dette; alt bedre før eller foretrekker du dagens musikk?

Hver tid har sin gullalder. Jeg finner det ikke vanskeligere å henge med, og å like artister i dag enn det jeg gjorde da jeg var 15. Sliter kanskje noe med å huske alle navn og titler. Det virker å være mer musikk og at låter og artister er mer kortlevde enn før, men kvalitet holder stand uansett genre eller tid. Personlig skulle jeg gjerne hatt litt mer fuzzgitar inn igjen på listene, men jeg innser at det er utelukkende en personlig preferanse.

Er du en konsert eller festivalgjenger? Er det noen norske artister som har gitt deg uforglemmelige konsertopplevelser?

Jeg er ingen aktiv konsertgjenger. Jeg synes som oftes det er trangt, ubehagelig, langt for å kjøpe øl og at lyden er bedre hjemme. Festival får du meg aldri på for eksempel, men setter pris på det når jeg først går. Jeg så Ine Hoem for et år siden og hun er en artist jeg synes er spennende både på plate og på scenen. Skal man først opptre live, synes jeg det er et poeng at man fremfører, og ikke bare avspiller.

Ine Hoem – This Year (Live, Parkteatret Oslo)

Thomas Leikvoll har skrevet et morsomt og ærlig show om hvordan det er å gå ut på dato, være for ung til å være gammel og for gammel til å dø ung! «For gammel til å dø ung» er en hysterisk ærlig gjennomgang av egne og andres forventninger og hvordan ikke alt gikk som man håpet. Gled deg til en latterlig helaften med en ærlig komiker med enorm og ekte nordnorsk fortellerglede.
Regi: Tom Sterri

Se Også

Maria H. Mittet og Lars Bremnes med ekte nordlig julestemning
Intervju

Maria H. Mittet og Lars Bremnes med ekte nordlig julestemning

Maria Haukaas Mittet og Lars Bremnes har samarbeidet om både sang og låtskriving på julealbumet «Ringe inn» på ekte nordnorsk vis som de slapp i november [...]

Christel Alsos med magisk juledryss over oss
Intervju

Christel Alsos med magisk juledryss over oss

Alle har vi førjulstradisjoner og for mange er julemusikk en del av dem. Julen og førjulen i fjor ble ikke helt som den pleier for de [...]

Teknisk briljante Navian leverer gyllen debut
Intervju

Teknisk briljante Navian leverer gyllen debut

Med enorme landskaper og krystallklar sonisk tilstedeværelse, leverer den instrumentale progressive metall trioen Navian et «Ukens album» ment for de store følelsesmessige begivenhetene i livet. Intrikate [...]

Bergensartisten Gard Read med sterk debutlåt
Intervju

Bergensartisten Gard Read med sterk debutlåt

Bergens nye up-and-coming artist, Gard Read, slapp nettopp sin debutsingle, «All We Can Do» på Diamond Club som er denne «Ukens single» på NPS Music. Låten [...]

Maria Solheim markerer jubileum med sterk og vakker følelsesreise
Intervju

Maria Solheim markerer jubileum med sterk og vakker følelsesreise

Nylig slapp den spellemannsprisvinnende låtskriveren og artisten Maria Solheim sitt syvende album, «The Bird Has Flown» som er denne «Ukens album» på NPS Music. «Platen er [...]

Singleaktuelle Janos med euforisk dansbar nostalgi
Intervju

Singleaktuelle Janos med euforisk dansbar nostalgi

Janos er et skandinavisk sjangeroverskridende pop-band inspirert av pop, indie, åttitalls-pop og R&B. Nå er de ute med låten «Taken/Tekken» som er denne «Ukens single» på [...]