Foto: Karl Michael Knudsen

Stjerneskuddet Anna Rebekka hyller våren på sin debutsingle

Del Tweet

Det vakte oppsikt da Anna Rebekka Haug Jespersen ble plukket ut til å bli en av satsingene til selveste Petter Singsaas, som ledet Universal Music Norge i 23 år. Han valgte seg Hamar-jenta som en av sine satsinger da han startet opp selskapet Vitamin.

Anna Rebekka er en ny norsk artist som er både spennende, sjelfull, litt rar og veldig talentfull, og fredag 22. februar slapp hun sin første single, den nydelige låten «VÅR» som er en hyllest til våren, og som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Den Oslo-baserte artisten er en lidenskapelig pianospiller som skriver all tekst og musikk selv.

Slik beskriver hun låten:

«VÅR handler om den herlige følelsen når alt våkner til liv, en følelse av at alt er mulig, ny start, nye muligheter! En hyllest til årstiden VÅR, men samtidig en blomstring av håp og lengsler man har inni seg. Personlig begynner jeg alltid å lengte til eller mot noe når våren kommer, noe jeg ikke en gang selv vet hva er».

Petter Singsaas i Vitamin sier:

«Det er befriende å kunne jobbe med artister som på naturlig vis har sitt eget uttrykk, og tar tak i deg med sin fremføring. Hvis du er av de mange som lengter etter våren nå, la Anna Rebekka’s stemningsfulle hyllest hjelpe deg på veien».

Vi tok en prat med Anna Rebekka om den nye singelen og planene hennes videre.

Gratulerer med låten din, «Vår». Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten, hva den handler om?

Tuuusen takk! Dette er en låt som har vært med meg en stund. Noen sanger kommer veldig lett, mens andre må jeg gå rundt å gruble litt på, dette var en av dem. Jeg hadde hele tiden en visjon, og tanke om hva låten skulle bli. Etter at de siste tekstlinjene falt på plass lagde jeg et røft utkast på iPaden min, og tok den med til det flinke bandet mitt – Jonas Rønningen og Håkon Høiberg. Låten er spilt inn og produsert i Stable Studios med Leif Johansen.

«VÅR» er en hyllest til årstiden vår, når alt våkner til liv etter vinteren, ny start. Men den handler også om den blomstringen av lengsler, håp og kanskje litt rastløshet man kan få inni seg.

Hvilket forhold har du til våren?

Våren er min favorittårstid. Jeg synes den oser av magi når alt begynner å blomstre, asfalten blir tørr og fylt av sol, og man føler at alt er mulig – det gjør i hvert fall jeg. Men jeg synes også at våren er full av melankoli og lengsler flettet sammen med håp.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året har vært veldig spennende og absolutt et år som har betydd mye for meg. Jeg signerte med Vitamin Management i høst. Det er veldig gøy og motiverende når så flinke folk har troen på deg. Mens jeg har gått og ventet på vår har jeg skrevet masse nytt materialet, og sammen med Vitamin lagt planer for veien videre, -gleder meg til å dele mer med dere.

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg kan nesten ikke huske starten fordi det føles som at musikken alltid har vært der. Jeg begynte å spille piano i 6 års-alderen, ikke lenge etter begynte jeg å skrive tekster, og litt etter litt ble de til sanger. Jeg har studert musikk i flere år, både på Hamar og i Oslo. Gjennom musikkstudiet i Oslo møtte jeg mange flinke musikere og mentorer som jeg lærte utrolig mye av, og ikke minst bandet mitt.

Hva vil du si er det spesielle i ditt musikalske univers?

Tekstene er veldig viktig for meg, hver setning er nøye gjennomtenkt, og jeg håper å kunne berøre lytterne men tanker og historier de kjenner seg igjen i. Både tekst og musikk er en god blanding av det mørke og melankolske og det lette, lyse og fine.

Du lager alle låtene dine selv, og så spiller du piano. Hvordan vil du si at en «typisk» låtskriving-session for deg er?

Ofte så skriver jeg låter ved pianoet med en kaffekopp ved min side. Utgangspunktet kan være et ord, en setning, en melodi eller en idè som jeg ikke får ut av hodet. Da må jeg sette meg ned og leke meg litt på pianoet. Jeg pleier ofte å sette på lydopptak, for plutselig kommer det noe fint i en sånn prosess da man ikke tenker så mye, slippe kreativiteten løs. Neste steg er å få en struktur på det, og koke alt sammen ned til det som blir låten.

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter?

Jeg blir inspirert av ting jeg opplever, mennesker jeg møter, samspillet og forhold mellom mennesker, naturen, og tiden. Hva som har vært, hva som kommer, og det i midten, her og nå. Noen ganger detter det bare en idè ned i hodet mitt, da må jeg forte meg å skrive den ned eller nynne den inn på telefonen, eller det som er tilgjengelig (skrivebok, hånden, serviett).

De aller fleste låtskrivere opplever å få skrivesperre fra tid til annen. Har du opplevd dette, og i så fall hva gjør du for å komme deg ut av det?

Hvis jeg føler dagene er de samme, igjen og igjen uten at det er skjer noe, ventetid, da mister jeg litt inspirasjon, men jeg tvinger meg selv til å skrive uansett.

Kanskje litt rart å si, men jeg synes det er vanskelig å skrive hvis jeg er i veldig godt humør eller alt er bra. En dårlig dag av og til, kan være gull verdt. I hvert fall når det kommer til låtskriving.

Hvem er Anna Rebekka og hva liker du å gjøre på fritiden?

Godt spørsmål! Noen ganger føler jeg meg som en 8-åring, med et barnlig sinn som finner glede i de minste ting, og andre ganger vil stenge verden ute, sitte i sofakroken med et pledd rundt meg å se på engelsk krim. Jeg er en drømmer som ikke passer inn en typisk A4 hverdag. Jeg har store ambisjoner, og er villig til å gjøre alt for å få til det jeg brenner for. Jeg er en nostalgiker, kanskje litt rar, elsker dyr, vegetarianer og elsker å se på serier. Noen ganger vet jeg ikke hva jeg skal si, da smiler jeg, eller skriver musikk.

Har du noen musikalske inspirasjonskilder?

Helt siden jeg var liten har jeg vært inspirert av ulike visemusikere som Cornelis Vreeswijk Jonas Fjeld og Kari Bremnes. Jeg er også inspirert av for eksempel Sigur Ros, Nancy Sinatra og Lana Del Rey.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Absolutt mye bra norsk musikk og vanskelig å velge noe, men i det siste har Eva Weel Skram sitt nyeste album gått på repeat. Det liker jeg veldig godt.

Hva er det sprøeste eller morsomste du har opplevd så langt som artist?

Jeg tror det sprøeste må være da Vitamin sa de ville signere meg. Utenom det synes jeg det er så utrolig morsomt, misforstå meg rett, når folk gråter av musikken min, da blir jeg så glad. Utrolig følelse når jeg ser at låtene mine berører noen.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Kari Bremnes, men også å jobbe med noen som er ganske ulik meg selv sjangermessig, En feat med OnklP hadde vært moro.

Hvilket sted/scene i Norge drømmer du om å spille på?

Sentrum Scene, noen av mine beste konsertopplevelser er derifra. Trænafestivalen med de flotte omgivelsene, og Operaen.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Vet ikke om den er så guilty da, men jeg spiser utrolig mye riskjeks. Det kommer til å stå på raideren min sammen med Aromat som jeg har på alt mulig. Jeg blir veldig fort hektet på klissete tenåringsserier, og så går jeg alltid rundt i morgenkåpe, uansett tid på døgnet.

Hvilke planer har du videre i 2019?

Nå blir det først en del som skjer rundt «VÅR», så kommer det en single nærmere sommeren, og på høsthalvåret kommer det en EP. Det blir flere konserter og spilling også, men er ikke alt jeg kan avsløre enda. Jeg ser veldig frem mot resten av 2019.

Sjanger

Norsk på Norsk

Det finnes utrolig mye bra norsk på norsk! Her har du et lite utdrag vi har satt sammen for deg.

Les mer

Se Også

Et inferno av en rockelåt fra Cocktail Slippers
Intervju

Et inferno av en rockelåt fra Cocktail Slippers

Cocktail Slippers er ute med den deilige rockelåten, «City On Fire» fra deres kommende album, og som er denne «Ukens single» på NPS Music. Bandet gjenskaper [...]

Sebastian Zalo markerer seg med et av årets største høydepunkter
Intervju

Sebastian Zalo markerer seg med et av årets største høydepunkter

Nylig slapp Sebastian Zalo albumet «RTRO//SPKT» som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet omhandler hans barndom og oppvekst sammen med sin mor og sine [...]

Tara Martine setter fokus på gutters sårbarhet
Intervju

Tara Martine setter fokus på gutters sårbarhet

Tidligere i år slapp Bergens nye popkomet Tara Martine sin debutsingle, «Hell is Where You Keep My Heart», som markerte hennes entré som artist for den [...]

LILJA krysser grenser på mesterlig kultursamarbeid
Intervju

LILJA krysser grenser på mesterlig kultursamarbeid

Oddrun Lilja er en autentisk og spennende gitarist og komponist fra Oslos jazzscene som nylig slapp sitt kritikerroste debutalbum, «Marble» med superbandet «LILJA» som er denne [...]

Myra fra Stjernekamp er ute med bangeren «Dum & deilig»
Intervju

Myra fra Stjernekamp er ute med bangeren «Dum & deilig»

Myra er i vinden om dagen som deltaker i Stjernekamp, som EDVARD-prisvinner for sin tekst til låten «Hjemløs i egen ny», og for duetten, «Adams Sang» [...]

Kars markerer seg med breial smakebit fra kommende EP
Intervju

Kars markerer seg med breial smakebit fra kommende EP

Hva skjer når vaskekte hiphop-legender fra Bergen tar tak i en sertifisert østkant-ramp fra Oslo? Når det hittil relativt ubeskrevne bladet Kars flagger samarbeid med ingen [...]