Foto: Andreas Hesbøl Bakken

Stenz synger om bygdegutten som kom til storbyen på sin nye single

Del Tweet

Stenz, den 25 år gamle rapperen fra Brandval er ute med sin nye single ”Da Jeg Kom” hvor han viser frem et helt ny sound som vi ikke har hørt fra han tidligere.

Blandingen av den moderne produksjonen og den viselignende fortellende teksten som Stenz er kjent for gjør dette til en spennende låt.

I låten ”Da Jeg Kom” tar Stenz for seg et tema som mange vil kjenne seg igjen i, nettopp det å flytte fra den trygge lille bygda, hvor alle kjenner alle, til storbyen hvor man fort kan forsvinne i mengden. Simen Stensbøl flyttet som 17-åring til Oslo for å studere. Noe som gjelder mange ungdommer som kommer fra bygda, siden det ikke er mulig å tilby de samme skoletilbudene som de kan i byene.

Stenz ønsker å fortelle at selv om det er viktig å tilpasse seg det nye miljøet, vil han fortsette å holde på det som gjør han til den han er. Med linjer som ”Endte opp med Jordan-sko på mine føtter, endte opp med polospiller på min skjorte, fortsatt har jeg flanellskjorte og snekkerbukse inn i skapet, du kan aldri meg forandre”, ser man hvordan Stenz kan formidle denne reisen på en måte vi ikke har hørt før. Han ser ut til å stå et sted mellom bygda og byen, og tar til seg det beste fra begge sider. Hvis man ser på Stenz sine tidligere tekster har de et mye mer dystert preg. Det blir spennende å se hvordan denne nye og mer positive sounden blir mottatt. Vi tok en prat med Simen om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med den fine singlen” Da Jeg Kom Til Byen” Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og hva den handler om?

Tusen takk NPS! Ja, denne låten begynte jeg å skrive for 1 år siden, og da var det bare refrenget som kom på plass. Jeg har alltid hatt lyst til å si noe om hvordan byen har formet meg siden jeg flyttet hit da jeg var 17, og at selv om jeg har endret meg mye holder jeg fortsatt på mye av det som har formet meg i oppveksten. Jeg prøver å blande det beste fra begge steder, fordi jeg tror at det er både positive og negative sider ved byen og bygda. Dette skillet er også noe som jeg har vært ganske fascinert av, og som jeg synes er spennende. Jeg kom over dette refrenget igjen for ca. 2 måneder siden, og følte at dette var noe som måtte brukes, og skrev da resten av låten som ble til ”Da Jeg Kom”.

Hvordan var det for deg å komme til byen som 17-åring for å studere Simen?

Det første skillet jeg merket var på menneskene. Folk var litt mer snakkesalige og direkte. Kanskje ikke så ydmyke og sjenerte som jeg var vant til – i hvert fall i den alderen. Var så klart begge deler i byen også, men flere hadde disse trekkene enn de på bygda. Måtte lære seg å bli litt raskere i kjeften. Det andre jeg la merke til var hvor tilgjengelig alt var. Måtte ikke lenger kjøre 20 min med bil for å komme til nærmeste butikk. Det var 3 butikker bare hundre meter utenfor døren. Man får en liten aha opplevelse om at det finnes mer utenfor den lille bygda enn man tror. Når man bor på et sånt sted føles alt annet litt lengre borte. Må si at jeg savner den følelsen i blant – bare det å sitte alene på brygga å fiske. Ikke ha masse ting som skjer rundt seg hele tiden.

Vi ble kjent med deg da du kom ut med låten ”Flytte Fjell” i 2015 som vi raskt la inn i vår rap & hip hop liste. Denne låten har et mer ”sinna” og bestemt uttrykk enn den nye låten din som er mer positiv. Hvorfor har du nå valgt å skrive tekster med et mer positivt sound og gå bort i fra dine tidligere tekster som hadde et mer dystert preg?

Ja, det stemmer. Husker jeg ble utrolig glad når dere gjorde det. Det var den første låten min, og jeg hadde ikke så store forventninger. Ville bare gi ut det jeg hadde laget. Når det gjelder sounden så tror jeg det er fordi jeg var litt nede den perioden, og gikk ofte og tenkte negativt. Det siste året har ting snudd seg veldig, og nå er jeg som oftest happy. Siden jeg alltid skriver ut i fra mine egne opplevelser og følelser så vil låtene reflektere humøret på det tidspunktet låten ble skrevet.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det har skjedd veldig mye gøy! Har fått laget masse musikk med mange forskjellig folk. Inkludert med bandet (StenzbölBanden). Vi spilte også på Spydebergrock som var helt fantastisk. Føler jeg lærer noe nytt hver dag, og tar nye steg med hver utgivelse. Alt fra å bli spilt på P3 til å bli omtalt i et magasin jeg leste i da jeg var yngre. Er veldig takknemlig for at så mange hører på musikken min også, og at det bare blir flere og flere.

Hvordan startet det hele for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Har alltid vært glad i sang og dans. Har en del videoer fra meg som danser fra jeg var veldig liten. Er ingen i familien som driver med musikk, så fikk det mest fra radio og MTV. Det var bare noe med det som fikk meg til å ville gjøre det samme. En artist som spesielt har inspirert meg er Eminem. Jeg hadde alle tekstene hans printet ut, og prøvde å lære dem utenat. Siden da har jeg bare hatt det som en hobby og lekt meg med å skrive egne tekster. Det er ikke før de siste 2 årene at jeg virkelig har startet å tenke at dette faktisk er noe jeg kan drive med. Har bare gjort det fordi jeg elsker å skrive tekster og lage musikk. Et vendepunkt for meg var da jeg startet på Noroff og studerte musikkproduksjon. Det å være rundt så mange andre som brant for musikken motiverte meg veldig.

Hvem er Stenz og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er en rolig og vennlig type som bare vil få det beste ut av livet, og ønsker alle godt. Jeg prøver alltid å finne det beste i de forskjellige miljøene jeg er i, så har etter hvert blitt en god blanding av bygdegutt og bygutt som jeg snakker om i ”Da Jeg Kom”. Kan fort bli irritert når jeg ser noe som er urettferdig. Det hater jeg. I oppveksten på Brandval likte jeg å fiske og å drive med idrett. Var et punkt i livet hvor jeg sa at jeg skulle bli vandringsmann, men det ble det visst ikke noe av. Fra jeg var 9 år gikk det mye i hockey, og jeg var helt overbevist om at jeg skulle bli den nye Zucca da jeg var 15. Uheldigvis gikk ikke ting helt som planlagt, og jeg ble skadet, men det var da jeg fant en ny ting å bruke tiden min på, nemlig musikken.

Hva er det morsomste og mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Jeg tror det morsomste og mest spesielle var da jeg fikk den ferdig versjonen av den første låten min ”Flytte Fjell”. Det var noe helt spesielt ved å liksom ha laget en låt fra start til slutt, og jeg var også veldig fornøyd med hvordan den ble til slutt.

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg liker veldig godt Cezinando, Slekta, Arif, Sigrid, Matilda, Don Martin, Fela og Adam Ezzari. Jeg liker musikk som har mye følelser, og at man kan høre at artisten virkelig mener det han/hun sier. Spiller ingen rolle hvilken sjanger det er i grunn, men jeg finner ofte det jeg leter etter i musikk innen hiphop sjangeren.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Den artisten som har inspirert meg mest må være Eminem. Han bare er så dyktig når det kommer til det tekniske, og har klart å blande det med musikken som funker i bransjen. Han har alltid klart å svare på kritikken som har kommet mot han, og slått tilbake. Når det kommer til norskspråklig musikk, er det vel Don Martin og Arif som først viste meg at det kunne høres fett ut med norskspråklig rap. Don Martin på grunn av flowen og tekstene, og Arif på grunn av de morsomme sammenlikningene og linjene.

Hvilke andre musikalske planer har du i 2017 og 2018?

Jeg jobber for tiden med debutalbumet mitt ”Bygda/Byen”. Planen er å slippe det i løpet av 2017. Ellers har jeg musikkvideoer og låter med StenzbölBanden og noen gjestevers på andre sine låter på gang. Det vil komme masse ny musikk fra meg i 2018 også, og forhåpentlig vil jeg kunne vise meg live på noen av festivalene sommeren 2018.

 

Se Også

Skambankt feirer 25 års jubileum med ny akustisk plate
Intervju

Skambankt feirer 25 års jubileum med ny akustisk plate

Etter hva som må kunne betegnes som et av senere tids mest intense comeback med nytt album, livealbum, tre dobbeltsingler og 7-tommere, er Skambankt utrolig nok [...]

Hvem er Desmond O´Leary?
Intervju

Hvem er Desmond O´Leary?

De færreste har nok hørt om singer/songwriteren, Desmond O´Leary, og det er kanskje mer sannsynlig at du har hørt om den irskfødte legen og spesialisten Desmond [...]

SA Zeiner vekker følelsene i deg på sin nydelige debut-EP
Intervju

SA Zeiner vekker følelsene i deg på sin nydelige debut-EP

Med store drømmende synthlyder og med en nær, flott og tilstedeværende vokal på sine to første singler, «Good For Your Ego» og «Could You Be Good [...]

Singleaktuelle NYAKI drømmer om papegøyer og elsker Åndenes makt og Lilli Bendriss
Intervju

Singleaktuelle NYAKI drømmer om papegøyer og elsker Åndenes makt og Lilli Bendriss

Den Oslobaserte artisten Susanne Klerud med den store stemmen har vært å se på både store og små arenaer i en del år allerede, men det [...]

JNS er tilbake i blått
Intervju

JNS er tilbake i blått

Med flere hits under vingene, har Thomas Jones aka JNS allerede markert seg som en av de mest markante navnene på hiphop-/R&B-scenen her hjemme. Nå er [...]

Ludvig Moon er ute med første låt fra sitt kommende album
Intervju

Ludvig Moon er ute med første låt fra sitt kommende album

Etter en lang pause er Ludvig Moon endelig tilbake med ny musikk, og 1. november slapp de låten «Night Walks», som er denne «Ukens single» på [...]