Stargate

Stargate

Beskrivelse

Stargate Studios as (markedsnavn: Stargate) er et norsk Grammy Award-vinnende musikkproduksjons- og låtskriverselskap eid av Hallgeir Rustan. Stargate er det eneste norske selskap som har vært involvert i produksjoner som har toppet Billboard Hot 100-listen fire ganger. Stargate har hatt stor suksess med blant annet Beyonce-låten «Irreplaceable» som toppet USA-listen i 10 uker, og var som første låt nummer 1 på 13 forskjellige Billboard-lister i samme uke i desember 2006. I 2009 vant selskapet en Grammy Award for beste R&B låt med «Miss Independent» fremført av Ne-Yo. I 2010 toppet en av selskapets produksjoner igjen Billboard Hot 100 med låten «Rude Boy» fremført av Rihanna.

Stargate ble etablert i Trondheim i 1996 av Tor Erik Hermansen, Mikkel S. Eriksen og Hallgeir Rustan som StarGate Studio AS. Deres gjennombrudd var med det britiske TV-skapte bandet S Club 7s debutalbum S Club. Stargate produserte og skrev i 1999 «S Club Party» som ble nummer to på de britiske listene. Albumet solgte 600 000 i England og over to millioner på verdensbasis. De neste årene var Stargate med å skrive og produsere over 40 topp 10-hiter på De britiske øyer, og var med på å selge over 25 millioner plater på 8 år. Blant artister de har jobbet med i Norge er Noora, Espen Lind, Multicyde, Van Eijk, Sissel Kyrkjebø og Lene Marlin.

I 2005 flyttet Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen til New York for å etablere seg på det amerikanske platemarkedet, mens Hallgeir Rustan fortsatte på egen hånd som produsent i Norge. Begge opererer idag under navnet StarGate, uten ytterligere forbindelse.

Hermansen og Eriksens gjennombrudd i USA kom i 2006 med sangen «So Sick» for R&B-artisten Ne-Yo, en sang som ble nummer 1 både i USA og Storbritannia. StarGate samarbeidet også med Ne-Yo på album for artister som Beyoncé og Rihanna. StarGate har oppnådd en rekke salgssuksesser i USA og resten av verden, og etablert seg som ettertraktede låtskrivere og produsenter. De bor og arbeider idag i New York.

De er store fans av popkongen Michael Jackson, og i 2007 hadde de et møte med legenden. Stargate bekreftet at det var planer om å produsere låter for Jackson, som dessverre ikke skjedde pga. popkongens død i 2009. Stargate har fått platestudioet som Quincy Jones og Michael Jackson brukte da de laget verdens mestselgende album Thriller. Jackson kalte rommet «The lucky room», hvor Stargate har produsert flere av sine topplåter.

Du liker kanskje også