Foto: Kieran Kolle

Soffe med sterke meninger om kjønnsnormer på ny sexy låt

Del Tweet

Bergensartisten Soffe er en spennende artist med en sterk og viktig stemme, og nylig slapp hun låten, «Melder Deg På Kveldingen» på Full Effekt Records, og som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Dette er en forførende låt med mørke, myke elementer og en snikete tekst. En lett fordøyelig banger som passer like godt på klubben som i sengen.

Soffe er en særegen artist i sin sjanger, og hun mikser sjangeruttrykk på måter få har gjort før henne. I tillegg så mestrer hun å gjøre hverdagslige observasjoner til noe interessant og morsomt.

Månedsskiftet april/mai 2022 vil hun slippe sitt debutalbum, «Flymodus» som viser den enorme bredden hun innehar som artist.

Prosjektet i sin helhet består av 9 låter hvor 4 av låtene er egenproduserte beats.

Vi tok en prat med Soffe om den nye låten, julen og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Melder deg på kveldingen». Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen og litt om lydbildet i den?

Takk. Jeg skrev mye av denne låten da eg var aleine på en hytte i Sogn og virkelig ikkje hadde noen å melde. Hadde på denne tiden et enormt kick på myk, sexy 90-talls RnB. Så fikk eg det for meg at eg var prisgitt en sexy stemme som måtte lage sexy musikk hahah. Hadde meg et øyeblikk der ja. Hadde jo seff med meg hjemmestudioet mitt, men var en del innskrenket så husker eg satt med en kjøkkenduk som popfilter med mikken i et litermål. Typisk Soffe demostil hehe.

Demoen ble så som så, men det var da eg tok den med meg i studio den virkelig tok form. Da korona brøt ut hadde eg akkurat begynt å være litt i studio med Marius Hantho (Mars) og Kim-Andreas Oen (Sito). Marius og eg bestemte oss for at vi skulle bruke lockdown på å spille inn noen tunes. Eg tilbrakte omtrent bare tid i studio og aleine i kåken. Så denne låten ble et resultat av vårt beste samarbeid. Hooket ble til av en feil der vokalen ble klippet og vi begge bare whaaa skamfett!!! Det minnet meg om låten «All The Time» med Jeremih, Lil Wayne og Natasha Mosley og under en siggepause ble ideene kastet ut og lagt i lommen. Vi hadde kjempet litt med denne og var på versjon 6 da alt endelig stemte.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Låten er mørk som natten og tung som begjæret. Tror mange kan relatere seg til denne. Det ligger forplantet i kjønnsnormer at vi kvinner skal være kostbar å vente på initiativ fra menn. Vi skal ikkje preke høyt om det som skjer i våre senger for da er vi løse og lett på tråden, men koffor ikkje slå litt lett på tråden og meld den du vil ha besøk av. Lettere å si enn å gjøre, men det er kanskje mer en oppfordring. Det er viktig å bryte med normer om vi skal bevege oss i riktig retning!

Hva er det spesielle i Soffe sitt musikalske univers?

Det spesielle med min musikk er at den er meg. Vi henter alle inspirasjon fra steder, men har vår egen måte å sette det sammen til en fortelling og den tar jo utgangspunkt i oss selv, vår fantasi og våre forestillinger om verden og virkeligheten. Heldigvis er det bra så får vi forskjellig musikk fra forskjellige folk. Tenk om alle skulle laget den samme musikken – boooring.

Eg synes det er vanskelig å kategorisere meg selv for eg går ikkje inn for å lage en type musikk, men følger det intuitive når eg sitter og soner inn i ableton. Mitt fristed er når eg mekker musikk, og det er ingen andre ting som tar meg med så mange steder som denne prosessen.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Eg er en ganske rolig person som kan like å skli litt ut i fantasien. Glad i å henge med meg selv og de eg liker aller best. Blir glad av fine farger og fint lys.

Det eg liker aller best å gjøre på fritiden er å lage musikk. Helst på hytten ut i sjøfarer på Sotra. Der kan eg sitte dag etter dag å se på været og lage beats eller sanger. Folk skjønner ikkje kor undervurdert det er. Kjenne på naturen og været er fakkin det beste! La horisonten gi deg ro i kor liten du er og når du kjenner du er lykkelig fordi lyset treffer fint.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Tror ikkje eg hadde drevet med musikk om eg ikkje hadde fått være en del av prosjektet «Fargespill». Der var eg med i 15 år og fikk kjenne på musikkglede uten press. Å være en del av et stort prosjekt der fokuset er å backe hverandre i stedet for å kjempe om spotlighten er en fantastisk måte å starte på en scene.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Tror min sterkeste side er at eg er en vanlig kvinne som synger om vanlige ting, følelser eller stemninger. Eg har ingen ambisjon om å være en stor artist, egentlig livredd for det, men skriver og mekker fordi det gir meg noe ingenting annet kan gi meg.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

To dronninger – Erykah Badu og Joni Mitchell! To damer som har gått sine egne veier og gønnet seg sjølv og sine utrykk, og klart å inspirere å sette spor ved å være dem de er. Viktige forbilder for kvinner i musikken vil eg si!

At byens musikkscene trenger en artist som Soffe, er åpenbart

Bergens Tidende, 11. november 2021

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Eg er veldig inne i en afrobeat periode akkurat nå. Deilig å bevege seg i varme rytmer i en mørk og kald vinter – nesten som å lure systemet litt.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Tror min guilty pleasure må være skamløse rnb og soul tunes. De intense følelsene eg kanskje har litt problemer med å ta stilling til selv og linjer eg aldri kunnet skrevet selv, men som er sinnsykt fete når de gjøres med overbevisning. Melodiene og intensiteten som du kan føle gjennom noen andre enn deg selv haha, nei, eg bare elsker det!

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Haloumi og hummus e en favoritt for tiden. Ganske ny greie for meg, men det er skamdigg.

Har du sett en bra film i det siste som du vil anbefale?

Så en film om kunstig intelligens i går, «Ex Machina», den var fet! Ellers går det i «Sopranos» om dagen – det er jo skamløst. En å anbefale på det sterkest er «Der Ingen Skulle Tru At Nokon Kunne Bu» om du trenger et nytt perspektiv på livet eller bare vil sjekke ut noen fete og annerledes folk.

Hvordan og hvor skal julaften feires for deg og din familie, og har dere noen spesielle juletradisjoner?

Min favoritt juledag har alltid vært lille julaften! Da er alt enda rolig og vi pleier å ha kveldsmat hos mamma og pappa med nybakt fletteloff og hjemmelaget pålegg. Det er noe luksus med å kunne spise en halv skive med hvert pålegg.
Eg er så heldig å ha en ekstra familie som bare er tre stykker på julaften. Vår familie har blitt så stor så i år trenger eg å feire i ro på hytten med den lille familien min.

Vi var en stund bare voksne på julaften, så da fant vi ut at det var mye koseligere å sitte rundt bordet enn å bruke kvelden på å åpne gaver. Selv er eg veldig imot julens forbruk og alt julepes som kommer med. Juletiden ble bare mye mer stress enn det var kos på et tidspunkt. Så vi fant ut at alle skulle få en gave hver. Vi trekker et navn i familien og så kjøper vi en litt finere gave til den ene personen. Det gjør jo at det blir en chill førjulstid og enda mer spennende på julaften. Kem har kjøpt gave til deg og treffer du med gaven din?

Hva står på menyen på julaften?

Vi har alltid spist pinnekjøtt. Hytten vår ligger rett ved Strilalam som leverer det beste pinnekjøttet så eg har sagt til min mor at hon må spare litt så eg kan få komme på en ekstra julemiddag i romjulen.

Hvilken norsk julelåt og utenlandsk julelåt er dine absolutte favoritter?

Det er Bugge Wesseltoft sitt pianoalbum som gir akkurat den stemningen du vil julen skal ha. Tar deg med ned i fjæringen i sofaen så deilig og chill.

Av utenlandske tror eg favoritten må være låten «River» av Joni Mitchell. Shawn Calvin har et fint julealbum. Liker egentlig bare julelåter som er nedpå og enkle. Julen er en klisje i seg selv så kan faktisk bikke litt med slitsom julemusikk på toppen av alt julestyret.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Eg vil helst jobbe med Trond Angelo Eriksen fordi han er min favoritt, men det er eg så heldig å få lov til også – heldige meeeg!!! Bare vent til Soffe og Angelo kommer snikende inn i din playlist.

Hva er dine musikalske planer videre i 2022?

Planen videre er å klare å fullføre de låtene eg har satt sammen til en plate. Det er bare siste finpuss igjen, men herreguuud; «Ting Tar Tid»! i hvert fall når du er meg som er treg i utgangspunktet. Etter det så kommer eg og min gruppe SINDIO med tunes til dokkar. Må bare få ut dette her før Soffe går på veggen. Så blir det nok mest beatmekking og samarbeidsprosjekter på meg etter alle egne slipp er overstått! Neste låt på tapetet heter «Gud Gi Meg No Gelt» og kommer etter nyttår. Den er egenprodusert så det blir ekstra gøy og spennende, yeehey.

Se Også

Albumaktuelle Erlend Ropstad er helt konge!
Intervju

Albumaktuelle Erlend Ropstad er helt konge!

Erlend Ropstad har etablert seg som en markant skikkelse på den norske rockescenen de siste årene, og nå er han tilbake med albumet, «Gleden & Sorgen» [...]

Talentfulle Gunn Kvaale er ute med ny single
Intervju

Talentfulle Gunn Kvaale er ute med ny single

Gunn Kvaale, vinner av Luttprisen Årets Nykommer, ble listet nasjonalt på NRK P1 med singelen «Like I’m Made of Stone» i hele 17 uker på rad! [...]

Maud trollbinder med magisk elektro-pop EP
Intervju

Maud trollbinder med magisk elektro-pop EP

Bak pseudonymet Maud står den talentfulle nordnorske artisten, produsenten og vokalisten Kristine Hoff. Nøye innpakket i kalde synther, mørke beats, og prosessert vokal, trollbinder Bodø-artisten Maud [...]

Linnea Dale bobler av selvsikkerhet og lekenhet på sin nye single
Intervju

Linnea Dale bobler av selvsikkerhet og lekenhet på sin nye single

Fredag 10. juni slapp Linnea Dale den raffinerte og catchy låten, «Deep In A Dream» fra sitt kommende album som er denne «Ukens single» på NPS [...]

The Cruel Intentions er ute med et variert og solid album
Intervju

The Cruel Intentions er ute med et variert og solid album

Fredag 3. juni slapp det hardtslående bandet The Cruel Intentions det kritikerroste sleaze-albumet «Venomous Anonymous» på Indie Recordings, og som er denne «Ukens album» på NPS [...]

Hedda Mae er ute med bangeren «Another Stranger»
Intervju

Hedda Mae er ute med bangeren «Another Stranger»

Fredag 3. juni slapp sprudlende Hedda Mae den catchy låten, «Another Stranger» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Dette er uten tvil Hedda Mae [...]