Foto: Camilla Monsen

Sissel Marie er et interessant bekjentskap med sin unike stemme og fengende ekte låter

Del Tweet

Sissel Marie (Frøyland) er en ung artist og låtskriver fra Stryn i Sogn og Fjordane. Med en særegen og unik stemme formidler hun sterke melodier og blander sjangrene vise og pop på en fengende måte.

14. februar slapp hun endelig sitt debutalbum, «Når tida e inne» på Apollon Records som er denne «Ukens album» på NPS Music.

Albumet består av 11 selvskrevne låter på klingende og varm Vestlandsdialekt. Det er et interessant bekjentskap å bli kjent med Sissel Marie gjennom hennes låter. Hun lager fine tekster i et fengende lydbilde, og med hennes puerile og klare stemme har hun skapt sitt helt eget musikalske univers med et knippe dyktige musikere rundt seg. Vi vil gjerne trekke frem tre låter fra albumet, og det er tittelsporet «Når tida e inne» som er en fengende låt med en sterk tekst i et flott lydbilde, og her kommer også hennes særegne stemme godt frem, og hun formidler låten på en helt spesiell måte. Vil også trekke frem låten «Ved sida di» som har et godt driv i seg i et herlig lydbilde. Den siste låten vi vil trekke frem er låten «Der eg e no» som er en liten gladperle av en låt med masse god energi som får dansefoten til å våkne.

Gjennom ærlige og personlige tekster skaper Sissel Marie en spenning mellom de trygge og utrygge aspektene ved livet. Hun setter ord på følelser knyttet til kampen om å finne frem og holde ut når livet utfordrer på ulike vis.

Albumet er spilt inn over en toårs-periode og det er ingen tvil om at Sissel Marie har med seg dyktige folk på laget. Tobias Flottorp Heltzer har produsert albumet og George Tanderø står for mastering. Sistnevnte har blant annet samarbeid med Kari Bremnes, Emilie Nicolas, Stein Torleif Bjella og Fieh.

Av musikere har Sissel Marie med seg Runar Netland på trommer, Martin Morland på bass, Anders Hefre på saksofoner, Sverre Undheim på tangenter og Tobias Flottorp Heltzer på gitar. Musikerne er blant annet kjent fra prosjekt som Masåva, Camilla Lou, Ruby Red & the Moonshine Brother, Marie Løvås og Luke Faas. Vi tok en prat med Sissel Marie om blant annet det nye albumet, releasekonserten som hun skal ha på Gamla på lørdag og planene videre fremover.

Gratulerer med debutalbumet, «Når tida e inne». Kan du fortelle litt om prosessen rundt det fra start til utgivelse?

Tusen takk! Det er utrolig stas å endelig kunne gi ut dette albumet. Jeg har jobbet med det i tre år og det har vært en lang prosess med både opp og nedturer. Jeg ga ut den første singelen min på norsk i 2016, og fikk veldig god respons på at jeg brukte min egen dialekt i låtskrivingen. Jeg har lenge hatt som mål å gi ut et album og bestemte meg da for å gi ut et album på norsk. Det har vært utrolig lærerikt å skrive på mitt eget morsmål og jeg føler at tekstene blir enda nærere og formidlingen sterkere. Jeg gikk i studio med svært dyktige musikere som har vært med i bandet mitt over en lengre periode, og jeg er veldig fornøyd med resultatet. Personlig synes jeg kanskje studioprosessen er den mest utfordrende delen av prosjektet, mye fordi det er så mange valg å ta og det er vanskelig å vite hva som blir bra til slutt. Det er så utrolig mange veier å gå, men det viktigste for meg er at en ikke mister det personlige og det nære uttrykket i prosessen. Noe som jeg føler vi klarte.

Hva handler denne platen om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Vi har som mennesker både gode og dårlige møter med livet. Overraskelsen er alltid like stor når en innser hvor fort ting kan snu og hvordan mørket og håpløsheten kan ta overhånd. Følelsen av å bli satt på vent når alle andre går forbi. Det er i slike faser av livet at glimtet av håp og lys blir et viktig anker. «Når tida e inne» prøver å fange nettopp dette. Gjennom ærlige og personlige tekster prøver jeg å skape en spenning mellom de trygge og utrygge aspektene ved livet. Jeg setter ord på følelser knyttet til kampen om å finne frem og holde ut når livet utfordrer på ulike vis.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Helt fra starten var det viktig at lydbildet skulle være så organisk som mulig. Jeg ønsker å være en liveartist og da er det ekstra viktig at låtene er like anvendelige live som i studio. Det var viktig å prøve å fange det etablerte soundet bandet og jeg hadde jobbet med den siste tiden. Det nære og skjøre blandet med kule og kreative arrangement og musikalitet på høyt nivå.

Hvilke låter har du et spesielt forhold til fra platen?

Jeg bruker ofte egne erfaringer og følelser som utgangspunkt i låtskrivingen og det er derfor vanskelig å velge ut låter siden alle låtene er spesielle for meg. Men hvis jeg skal velge noen vil jeg først trekke frem «Der eg e no». «Der eg e no» handler om hvor ensom en kan føle seg når man ikke tør å ta med seg andre inn i det en går igjennom. Låten skrev jeg i en periode som ikke var så lett og ble et resultat av følelser jeg hadde behov for å uttrykke. I samme periode skrev jeg «På vent», som handler om følelsen av at livet stopper opp og alt blir satt på vent. Til slutt vil jeg trekke frem tittelsporet på platen «Når tida e inne». Livet går i faser og låten skrev jeg som et håp om at en dag så er tiden inne for det man drømmer om/håper på.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året har vært veldig preget av albumutgivelsen og forberedelser frem mot både singel og albumslipp. Jeg har spilt en del konserter, både på festivaler og andre arenaer. Etter en lang periode med både låtskriving og studiotid er det godt å endelig være litt ute å spille igjen og være aktuell med ny musikk.

Hvem er Sissel Marie og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er en glad, kreativ og aktiv person som er glad i å være ute i naturen både til fots og på ski. Jeg vokste opp i en ganske aktiv familie med mye fokus på idrett, friluftsliv og musikk. Jeg har tatt med meg mye av dette videre og selv om musikken for mye fokus er det veldig viktig for meg å være i aktivitet og oppleve naturen.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg har holdt på med musikk så lenge jeg kan huske og startet i barnekor før jeg kunne gå siden mamma dirigerte. Jeg begynte å spille piano etter hvert og var også aktiv i korps ganske lenge. Det var først da jeg begynte på ungdomsskolen at jeg begynte å skrive egne låter, og det er noe jeg har holdt på med frem til i dag. Jeg gikk på folkehøyskole etter videregående med fordypning i musikk, og det var der jeg skjønte at dette var noe jeg ville drive med videre. Jeg tok en bachelor i musikk og deretter pedagogisk utdanning. Det har vært veldig fint å kombinere undervisning med musikk-karriere.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg er veldig inspirert av artister som Ane Brun og Thea Hjelmeland. De er forbilder både som musikere og låtskrivere. De er veldig selvstendige og har gått sine egne veier, noe som jeg ser veldig opp til.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg hører mye på artister som synger og skriver på norsk, og for tiden hører jeg på Inge Bremnes, Odd Nordstoga og Eva Weel Skram.

Sjanger

Norsk på Norsk

Det finnes utrolig mye bra norsk på norsk! Her har du et lite utdrag vi har satt sammen for deg.

Les mer

Den 22. februar spiller du på Gamla i Oslo. Kan du fortelle litt om det og hva publikum kan forvente seg på en konsert med deg?

Gleder meg utrolig mye til denne konserten og det er veldig stas å feire albumslippet i Oslo med hele bandet bak meg på scenen. På en konsert med meg får du oppleve et utrolig bra band med musikere på høyt nivå. Du får oppleve musikkglede og god stemning. Jeg håper også at publikum opplever sterk formidling og nære tekster formidlet gjennom kule arrangementer og et unikt sound.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Det er vanskelig å trekke frem et minne, men det var veldig stas å spille på Solbergfestivalen i sommer. Det var en av de første konsertene jeg spilte med det nye repertoaret fra platen. Jeg fikk utrolig god respons og kontakt med publikum, og det var en fantastisk opplevelse. Jeg klarte virkelig å slappe av og nyte øyeblikket på scenen.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Jeg tror jeg ville valgt Ane Brun! Det hadde vært utrolig spennende og sett hvordan hun jobber, og hvordan hun går frem i de ulike prosessene både i låtskrivingen og i studio.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller kun en pleasure?

Jeg er for tiden hektet på 71 grader nord kjendis, og synes det er fantastisk å se hvordan norske kjendiser opplever og håndterer den norske naturen. Jeg digger Jon Almaas og OnklP.

Hvilket scene/sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Jeg synes det ser helt fantastisk ut å spille på Vinjerock. Jeg synes ofte de mer intime scenene er de som overrasker meg mest og som jeg trives best på. Tror det må være noe med det nære og kontakten du får med publikum som inspirerer meg.

Hvilke planer har du videre i 2020?

Jeg håper å spille mange konserter både på festivaler og andre arenaer fremover. Vi har et utrolig fint og gjennomarbeidet repertoar å reise rundt med så håper vi får muligheten til å spille disse låtene mye fremover. Jeg håper også etter hvert som det roer seg å skrive nye låter, og jobbe videre med ting som har blitt til langs med plateutgivelsen.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]