Foto: Jarle Teigøy

Sirkuset er i gang

Del Tweet

Eurovision Song Contest 2017 er allerede i gang, og den første semifinalen ble avholdt på tirsdag. I den andre semifinalen i kveld skal Norge i ilden. Dette er den 62. utgaven av konkurransen som blir arrangert i International Exhibition Centre i Kiev i Ukraina etter at Jamala vant med låten “1944” i fjor.

42 land deltar i konkurransen, og Portugal og Romania er tilbake etter et års pause. Portugal har aldri tidligere vunnet ESC, men er i år en av favorittene til å vinne den store finalen lørdag 13. mai med låten ”Amar pelos dois” sunget av artisten Salvador Sobral. Landet som topper bettinglistene er Italias bidrag ”Occidentali’s Karma” sunget av sjarmerende Francesco Gabbani, og hvis bettingselskapene får rett så går turen til Italia neste år. Det begynner å bli lenge siden Italias siste seier som var i 1990, og de har kun vunnet to ganger tidligere hvor første gang var i 1964. Bosnia-Hercegovina som har gode ESC-tradisjoner og plasseringer deltar ikke i år på grunn av finansielle vanskeligheter. Russland er heller ikke med i år fordi de trakk seg på grunn av at deres deltaker, Julija Samojlova fikk et tre-års innreiseforbud til Ukraina. Oleksandr Skitsjko, Volodymyr Ostaptsjuk og Timur Mirosjnytsjenko er programledere for arrangementet.

I kveld er vi nordmenn og alle som er fan av låten ute i Europa spente på om Jowst (Joakim With Steen) og Aleksander Walmann ”griper øyeblikket” i semfinale to som vil føre oss videre til den store finalen lørdag 13. mai. Vi har troen, presidenten i den norske Melodi Grand Prix-klubben Morten Thomassen har troen, og ikke minst så har Joakim og Aleksander selv troen på dette, og det har gått bra på prøvene selv om de under juryprøven i går kveld hadde litt problemer med lyseffektene i masken til Jowst og lydpluggene i øret til Aleksander som ikke virket, men guttene viste at selv slike problemer taklet de bra. Vi håper og tror at dette ikke påvirket juryavstemningen. I kveld er det folket som skal stemme, og disse stemmene skal da slås sammen. Joakim og Aleksander har sagt at de skal gjøre oss stolte og nettopp “gripe øyeblikket” og de tre minuttene de har fått tildelt på scenen, og det vet vi at de vil gjøre. I kveld kl. 21.00 inntar vi godposituren i godstolen foran TV`n med lydanlegget på fullt, sørger for å være behagelig mette mens vi krysser det vi har for Norge, Jowst og ”Grab The Moment”. Vi tok en liten prat med Joakim og Aleksander midt i deres travle ESC-program om blant annet låten, ESC-favoritter og deres sjanser i ESC, og Morten Thomassen stilte også velvillig opp om hvilke tanker han har om og rundt ESC og det norske bidraget og i tillegg har han laget en ”Topp 20” liste over sine MGP-favorittlåter gjennom tidende som også passer perfekt for et lite ESC-vorspiel.

Intervju med Jowst og Aleksander Walmann!

Dette er den mest moderne låten Norge har sendt til ESC noen sinne. Hvilke tanker har dere gjort dere rundt det, og hva tror dere dette kan ha å si for fremtidige MGP og ESC bidrag?

Joakim: Siden vi nå kan bruke voice chops og sånne ting i låten så har vi jo banet vei for den nye sjangeren (på en måte) av EDM-innpakning.

Aleksander: For ESC videre fremover så kan dette åpne mange nye dører for produsenter og artister og det er vi glade for.

Hvilke forandringer har blitt gjort med sceneshowet i forhold til finalen i MGP?

J: Det er betydelige små forandringer ”The devils is in the details” så hvis man følger godt med så vil man se store forandringer, men sånn generelt er det ikke gigantiske forandringer.

A: Det som er nå er at vi har mye mer ledd å jobbe med. Det er jo noen tusen kvadratmeter med ledd så vi har et mye mer grafisk show med lys og grafikk på skjermer og alt og det vil jo virke mye større, men som vi har sagt tidligere så er vårt hovedfokus å få frem budskapet i låten og ikke minst å få frem musikken – og det er det vi har bygget showet rundt.

Dere har opptrådt på flere ESC show i blant annet Riga, London, Israel og Amsterdam – hvordan har dette vært og hvilke tilbakemeldinger har dere fått fra publikum, andre artister og presse fra de ulike showene?

A: Hele denne Europaturen har vært en guttedrøm som har gått i oppfyllelse. Vi ble jo blåst av banen med tanke på tilbakemeldinger fra fans, presse og andre artister som har veldig troen på låten vår, og synes det er veldig gøy å se det live, og folk synger jo med på hele låten (hvert eneste ord). Det er helt rått!

J: De har satt seg inn i låten og ikke minst oss. Det er superstas.

Hvilket forhold har dere selv til MGP og ESC, og hvilken MGP-favoritt er deres favoritt gjennom tidende?

A: Familien min er jo over gjennomsnittet glad i musikk, og vi har sett på ESC/MPG så lenge jeg kan huske fra jeg var bitteliten, så nå kjenner jeg veldig på den nostalgien med det, og det å være på den andre siden av det – det er veldig veldig stort. ESC er jo det største TV-showet når det gjelder musikk, nesten det største TV-showet det går an å produsere – så det er jo en utrolig stor drøm å få lov å være med på dette gigantiske showet her. Min favoritt i MGP gjennom tidende må være Rybak fordi det er en perfekt MGP og ESC låt med tanke på oppbygning osv., og Didrik Solli Tangen sin låt. Han er en god kompis, og jeg var veldig glad da han vant.

J: Fairytale med Alexander Rybak!

Hvilken ESC-favoritt har dere gjennom tidende?

A: Loreen med Euphoria. Jeg likte den låten før jeg visste at den skulle være med i ESC.

J: Samme med meg, Loreen. Digget låten før jeg skjønte at den var med, og ble overrasket da jeg hørte den på ESC.

A: Men den følelsen tror jeg folk har litt med vår låt også, og det er gøy. (Joakim nikker samtykkende).

Hvilken låt har dere som favoritt blant de andre deltakerlandene?

 J: I Feel Alive fra Israel. Den ligner mest på den musikken jeg lager.

A: City Lights fra Belgia. Får en veldig god følelse av den låten.

Hva tenker dere om ESC og deres sjanser i Kiev, og tror dere at Europa er klare for en moderne låt som dette?

A: Det som vi kjenner nå er at vi ha fått veldig mange gode tilbakemeldinger, og at folk er veldig klare for denne låten.

J: Jeg tror at folk er klare for denne type musikk fordi de jo allerede har tatt i mot den så godt fra før, men ESC-fansen generelt er nok ikke fullt så klare som ungdommene som sitter og hører på topp 20 lister på en måte.

A: Men igjen så er det jo veldig mange ESC-fans ute i Europa som sier at de kan låten og liker den bedre og bedre, og det er jo en kurant låt som passer veldig fint inn. Den er jo veldig 2017 med tanke på hvordan musikklandskapet er nå. Det at låten vokser på folk er jo en stor fordel for oss.

Hvilke forventninger og inntrykk har dere til det å være med i verdens største musikkonkurranse, og hva vil dere si til det norske folk som kommer til å sitte klistret foran skjermen i morgen?

A: Først og fremst må vi takke det norske folk som sendte oss videre. Det å få lov til å synge landskamp for Norge er jo det største vi som driver med musikk kan gjøre. Så den stoltheten kjenner vi jo på, og det er en fin motivator å ha i ryggen som gjør at vi alltid setter inn det siste støtet når vi jobber mot dette, men så er det jo det at vi er her for musikkens skyld.

J: Ja, og det er jo helt utrolig. Det beste er at vi får lov til å la så mange få lov til å høre denne låten, og det var jo det jeg ville. For å lykkes i musikkbransjen så må man bare nå ut til folket, og la dem avgjøre om dem liker musikken eller ikke. Man liker jo ikke en låt før man har hørt den. Det er også fint om folk kan få mulighet til å bruke låten som en motivasjon som låten er ment for og handler om.

A: Ja, vi får jo ut budskapet i låten til over 200 millioner mennesker.

Hvilke planer har dere fremover, og kommer det ny musikk?

A: Ja, jeg jobber med nytt Aleksander Walmann materiale, og vi har begynt å jobbe med en ny låt sammen.

J: Jeg har begynt å jobbe med masse og vi skal jobbe sammen når vi kommer hjem – så får vi bare se hva som skjer.

A: Det blir masse ny musikk utover så det er bare å følge med.

Intervju med Morten Thomassen!

Da er et av årets store musikalske høydepunkter, Eurovision Song Contest godt i gang. Hvilke forventninger har du til årets ESC-arrangement i Kiev?

Grunnet konflikten med Russland og mange andre problemer med selve klargjøringen til arrangementet er man jo litt spent om de har alt på stell når man kommer til Kiev. Jeg tror nok de vil ha det, og så langt har alt gått bra – i tillegg er det også mange politifolk til å passe på oss.

Det norske bidraget til Jowst er den mest moderne låten Norge har sendt til ESC noen sinne. Hvilke tanker har du gjort deg rundt det?

Jeg er både glad og litt nervøs for at vi sender så moderne musikk. ESC har jo en tendens til å komme litt slentrende etter musikk-stilmessig, men på den andre siden er jo faktisk alt lov (musikalsk) i denne konkurransen så hvorfor ikke noe som faktisk er moderne? Uansett håper jeg og tror at det europeiske publikummet er up-to-date musikalsk sett, og en fordel er også at 50 % av stemmene  kommer fra folk i musikkbransjen, og de burde forstå hvor moderne dette egentlig er.

Du fikk med deg den første semifinalen live fra Kiev på tirsdag. Hvordan synes du det gikk, og hvilke tanker har du rundt de låtene som gikk videre (og ikke)- noen overraskelser?

Flott semifinale 1, men mest overrasket over at Finland røk ut. Dessverre hadde ikke en av mine favoritter Montenegro helt dagen.

Hva tenker du om ESC og Jowst sine sjanser der, og tror du at Europa er klare for en moderne låt som dette?

Det beste med denne moderne låten er at den er såpass allmenn at folk i alle aldre kan finne på å like den. Selv langt oppe i årsklassen burde du ikke føle at denne låten er for moderne for deg. Med en god fremføring på scenen som underbygger låten kan dette gå bra dette.

Hvilke låter har du som favoritter blant de andre deltakerlandene?

Jeg har Montenegro, Bulgaria, Tsjekkia og Portugal som favoritter, men dessverre leverte ikke Montenegro og Tsjekkia så bra i semifinalen i går, så nå heier jeg desto mer på Portugal.

Hvilket bidrag synes du er det mest spesielle/sære som er med i år, og hvorfor?

Det må vel nesten være Romania som kombinerer rap og jodling. Det blir litt i overkant stilblanding etter min smak.

Det norske bidraget er per nå et stykke nede på bettinglistene. Hva tenker du om det når vi kommer til semifinale 2?

Jeg tror og håper på den samme effekten som i norsk finale, det var først da man så og hørte låten på scenen at man fikk øynene og ørene opp for den. Jeg tror mange unge vil spandere noen SMS-kroner på denne låten.

Av årets ESC-bidrag, hvilke lands låter mener du skiller seg ut til å komme topp 5 i finalen, og hvorfor?

Det er vel egentlig bare Italia jeg er ganske så sikker på vil komme blant topp 5. Ellers er det ikke utenkelig at Bulgaria, Sverige, Portugal og Australia vil være de 4 andre landene som kan ende så høyt oppe.

 Hvem tror du kan overraske i ESC og hvorfor?

Jeg tror på at Norge kan overraske, rett og slett fordi den er så moderne at de som tenker i ”gamle” Eurovision-baner rett og slett overser den og derfor ikke setter den høyt nok opp på bettingen.

Hvem tror du vinner ESC i år og hvorfor?

Alle” mener at seieren så å si allerede er i boks for Italia, og hvis han ikke driter seg totalt ut på scenen ser jeg ingen grunn til hvorfor ”alle” ikke skal få rett i år.

“Grab The Moment” akustisk fra pressekonferanse i Kiev

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]