Foto: Jonathan Vivaas Kise

Singleaktuelle Elsie Bay reiser verden rundt som låtskriver

Del Tweet

Elsie Bay kom som et smell inn på den norske pop-himmelen med en topp 4 plassering under MGP i år.

For Elsa Søllesvik, der artistnavnet ble Elsie Bay var ikke MGP startskuddet på musikkarieren, men heller starten på solokarrieren.

«Se for deg en sen sommerkveld foran hovedscenen på en kjent musikkfestival. Du står midt i mengden av en haug med musikkelskende, litt småfulle, og kanskje litt pratsomme publikummere. Det er på kanten til kaotisk, og du ser ingenting annet en menneskene rundt deg. Å stå på tå hjelper lite.

«Tall People» er en sang om å vokse opp og sette ting i perspektiv. Noen ganger trenger man bare å sitte på noens skuldre, og så vil man kunne se alt.»

Slik omtaler Elsie Bay sin nye og flotte single, «Tall People» som hun nylig slapp, og som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Siden hun ble signert som 17-åring av Sony Music har hun vært en del av duoen Elsa & Emilie som fikk en lang rekke hits både her hjemme og i utlandet.

Duoen satte et punktum for prosjektet i 2019, men senest i fjor var de på toppen av listene i Tyskland.

Talentfulle Elsa reiser nå verden rundt som låtskriver. I tillegg til å utvikle låtskriver-karrieren har Elsie Bay brukt pandemien svært godt til å finne sitt helt egne uttrykk som soloartist.

Vi tok en prat med henne om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Tall People». Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen, og litt om lydbildet i den?

Tusen takk! I slutten av 2018 fikk jeg tilsendte en instrumental fra Benjamin Alasu, en sveitsisk produsent jeg hadde jobbet med et par ganger før. Jeg bestemte meg for å forsøke å skrive tekst og melodi, og startet derfor på et vers, «Tall People see the future coming». Mer ble det ikke, og låten ble liggende til april 2019, da jeg dro til Sveits for å skrive med Benjamin. Der skrev vi et pre-refreng til låten. Deretter ble den liggende i 2 år.

Våren 2021 dro jeg i studio sammen med NYLAN (Lasse Nymann – produsent, låtskriver) og Ola Frøyen (produsent) for å spille inn 5-6 låter. Da bestemte vi oss for å ta fatt på «Tall People», som endelig tok form med refreng, andre vers og post/bridge + outro. Det ble til slutt en pop-låt, som kanskje er en av de mer «lystige» låtene jeg kommer til å by på i nærmeste fremtid.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Låten handler for meg om det perspektivet man får på ting når man blir litt eldre. Jeg har mange ganger tatt meg selv i å se tilbake på tidligere hendelser og situasjoner, og tenkt at «Æh, det var da egentlig ikke noe å bekymre seg over».

Siden jeg selv er relativt lav, har jeg i denne låten tullet litt med at høye mennesker kan se fremtiden komme, fordi de har et større overblikk enn meg, og derav for eksempel kan se over et gjerde og vite hvem som kommer kjørende. Selv må jeg gjerne ha litt hjelp for å få samme perspektiv. Og det er kanskje her hovedbudskapet ligger, at man av og til trenger litt hjelp, enten av andre mennesker eller i form av for eksempel tid, til å få overblikk og se sin egen situasjon i klartekst.

Hva føler du er det spesielle i ditt musikalske univers?

Det er nok litt vanskelig å svare på, all den tid musikk er relativt subjektivt, men det som i alle fall er viktig for meg når jeg skriver er at jeg skal skrive en tekst som er autentisk og som betyr noe for meg. Jeg tror dette er en viktig faktor for å skape en genuin relasjon til publikum.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg sang i kor en liten periode på barneskolen, og så spilte jeg gitar på kulturskolen fra jeg var 9 år. Tanken om å skrive egne låter og det å være artist kom etter at jeg møtte Emilie Haaland Austrheim på ungdomsskolen. Hun sang og skrev sine egne låter. Da vi fant hverandre bestemte vi oss for at jeg kunne spille gitar mens hun sang. Etter en suksessfull julekonsert ved kulturskole samt en juleavslutning på ungdomsskolen bestemte vi oss for å fortsette å spille sammen.

Som 17-åring ble du signert av Sony Music som en del av duoen Elsa & Emilie. Kan du fortelle litt om det, hva som skjedde med duoen og hvordan overgangen til å være soloartisten Elsie Bay har vært?

Vi var så heldig at vi møtte på en lokal musiker, Helge Toft, som tidlig engasjerte seg i vårt prosjekt. Han sendte oss til Bergen for å spille inn demoer, og dro selv til Oslo med demoene for å se om vi kunne få napp hos de store plateselskapene. Det fikk vi, noe som resulterte i 2 album hos Sony Music Norway, samt flere turnéer, store festivaler og mange TV og radio opptredener. Etter 8 år i duo-samarbeid kjente vi på at «Elsa & Emilie» var ferdig utforsket for vår del. Vi gikk derfor hvert til vårt i starten av 2018. Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ønsket å fortsette med musikk, og startet derfor med låtskriving for andre, samt å planlegge soloprosjektet som til slutt fikk navnet «Elsie Bay».

Du reiser verden rundt som låtskriver. Dette vil vi gjerne høre litt mer om. Kan du fortelle litt om det, hvordan det er å skrive låter (for andre) og hvem du skriver for osv.?

Når jeg skriver for andre artister trenger jeg ikke å ta hensyn til at låten skal passe sammen med de andre låtene til mitt album eller lignende. Jeg får heller på sett og vis frie tøyler til å skrive alt mulig, noe jeg synes er veldig givende.

Som regel pleier jeg å skrive pop-musikk, med den aktuelle artisten i rommet. Dette kan være norske artister som IMERIKA, Hanne Mjøen, Blåsemafian, eller Chris Abolade, men som oftest jobber jeg med utenlandske aktører. Derav blir det fort en del reising.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er særdeles dårlig til å lage mat, noe som ofte resulterer i mye junk food og sukker. Ellers er jeg langt over gjennomsnittet interessert i true crime. Fritiden bruker jeg ofte på å se serier eller spille Toon Blast. Har jeg fri i en lengre periode drar jeg ofte på reise. Favoritten er land jeg ikke har besøkt tidligere.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

Jeg kom inn i bransjen som veldig ung, og har derfor rukket å oppleve en del ting før jeg nå tar fatt på et soloprosjekt for første gang. Det er for meg en stor fordel. Da føler jeg at jeg vet hva jeg går til, selv om jeg selvfølgelig har ambisjoner om å ta suksessen videre til et nytt nivå. Å være artist og musiker i Norge i dag blir nok vanskelig å si noe om generelt, men for meg har det alltid vært en fin opplevelse. Jeg føler at jeg arbeider i en verden hvor det lønner seg å jobbe hardt, og hvor det ikke finnes kreative begrensninger. Den eneste personen som egentlig har stått i veien for meg, det er meg selv. Å vite det gir en enorm motivasjon for min del. Jeg lever nok på sett og vis etter ordtaket «where there’s a will, there’s a way».

Hva er det morsomste eller sprøeste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Det var veldig sprøtt å opptre på VG-lista Rådhusplassen med Elsa & Emilie i 2014. Det var en kjempestor scene, publikum så langt øye kunne se, og jeg var bare 18 år. Det var mye nerver, og vi hadde gru-gledet oss lenge. Siden vi kun spilte 1 låt, var det hele over på 1-2-3, og vi rakk nesten ikke å tenke noe før vi hadde gått av scenen og skulle hjem.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg hører mye på Emilie Nicolas. Hun skriver veldig gode tekster og har interessante melodier. Ellers har jeg også hørt en del på Stig Brenner. Jeg er veldig fan av den retningen han går i for tiden.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Til tross for mine forferdelige kokkekunnskaper er jeg veldig glad i mat. Tapas er en av favorittene. Da får man litt av mye forskjellig.

Har du sett en bra film eller serie i det siste som du vil anbefale og hvorfor?

Jeg er en serie-person, men det blir dessverre ikke like mye tid til serier nå som det var en gang i tiden. Derfor henger jeg litt bakpå. Jeg har akkurat sett ferdig Game of Thrones, men er nok ulovlig sent ute med å anbefale den. Ellers har jeg jo sett mange True Crime dokumentarer. En jeg vil anbefale er «Hvem drepte Birgitte» som gikk på TV2 i 2018.

Hva er dine musikalske planer videre for 2022?

Mandag 3. oktober dro jeg til Korea hvor jeg skal skrive til det koreanske pop-markedet. Deretter drar jeg så og si rett til Østerrike på låtskrivercamp. Videre har jeg egentlig flyttet til Berlin, så jeg kommer til å bruke resten av november til å sette opp et studio der, slik at det kan bli min nye base. I tillegg så ser vi på muligheter for å slippe ny musikk med Elsie Bay. Vi har ikke helt landet slipp-dato enda, men det kommer mer musikk – og kanskje dukker det opp en konsert også…

Se Også

Nordgarden er ute med et knallbra album
Intervju

Nordgarden er ute med et knallbra album

Nylig slapp singer-songwriter Nordgarden albumet, «All We Need» som er spilt inn i episke Athletic Sound i Halden og som ble mikset og produsert av Bjarne [...]

Tommy Fredvang sjarmerer med ærlig og fengende album på norsk
Intervju

Tommy Fredvang sjarmerer med ærlig og fengende album på norsk

Fredag 18. november slapp Tommy Fredvang sitt tredje album, «Våken» hans andre på norsk, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet inneholder 11 [...]

Er singleaktuelle Han Herman vår neste store popstjerne?
Intervju

Er singleaktuelle Han Herman vår neste store popstjerne?

Fredag 18. november slapp det 21-årige stjerneskuddet Han Herman den nydelige låten, «Not A Sad Story» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Sangen som [...]

Terje Formoe gir oss ro med sitt nye album
Intervju

Terje Formoe gir oss ro med sitt nye album

Etter sommerens megasuksess med Kaptein Sabeltann (67 168 solgte billetter), har Terje Formoe fått med seg noen av landets flotteste musikere på hans fine og personlige [...]

SALTI er ute med viktig utgivelse – med fokus på ensomhet og mental helse
Intervju

SALTI er ute med viktig utgivelse – med fokus på ensomhet og mental helse

Den Tanzania-fødte, Oslo/bergensbaserte artisten SALTI er ute med EPen, «Demons» på Universal Music Norway som er denne «Ukens album» på NPS Music. Med sin uanstrengte og [...]

Ash Olsen er alt annet enn BORING!
Intervju

Ash Olsen er alt annet enn BORING!

Etter å ha tatt musikkbransjen med storm i 2021, returnerer Ash Olsen på låtslipp fronten med den seige og fete låten, «BORING!» via hennes eget plateselskap [...]