Pressebilde

Popdronning Trine Rein har fått med seg operadivaen Eli Kristin Hanssveen

Del Tweet

På sin nye julesingle har popdronning Trine Rein fått med seg den erfarne operadivaen Eli Kristin Hanssveen fra Den Norske Opera & Ballett i Oslo. To kjente og store stemmer fra ulike musikalske verdener og tradisjoner møtes i låten ”Julegaven”.

Dette er første gang de to sangerne opptrer sammen, og timingen er upåklagelig: det er et behov for å få akkurat en slik groovy låt inn i de norske juletradisjonene.

”Julegaven” har også en vakker tekst på norsk, takket være samarbeidet mellom komponist og tekstforfattere Trine Rein, Eli Kristin Hanssveen, Trygve Skaug og Reins ektemann, Lars Monsen. Sangen er en påminnelse om hvordan og hvorfor vi feirer jul, og et håp om å spre julens gleder til verden.

”Julegaven” er også tittelen på Trine Reins juleturné så vel som på hennes første julealbum, og endelig har produksjonen fått sin egen tittellåt. Trine Rein sin juleturné er ikke bare for å spre julens budskap, men også med et konkret tiltak for å hjelpe folk i nød. Rein har nemlig inngått et samarbeid med hjelpeorganisasjonen MAF – Mission Aviation Fellowship – som er med henne på turneen som tar turen innom kirker over store deler av landet i førjulstiden. Organisasjonen har i forkant hatt med Trine på et oppdrag i Uganda som gjorde sterkt inntrykk på henne og som hun også forteller om i konserten.

Min julegave handler om å tenne kjærlighetens lys i folks hjerter. Hvis jeg i tillegg kan klare å formidle denne måten å hjelpe folk i nød på må jo det være den beste julegaven man kan gi”, forteller Rein.

Trine Reins julekonsert Julegaven har rørt og gledet mange, og sikret den gode julestemningen for store og små. I år er det femårsjubileum for Julegaven, og nytt av året er at hun har fantastisk dyktige Eli Kristin Hanssveen med på laget. Vi tok en prat med Trine og Eli Kristin om blant annet låten, juleturneen og hvilke planer de har for julen.

Dere ga nylig ut den fine singlen ”Julegaven” med en musikkvideo til. Kan dere fortelle litt om prosessen rundt låten?

Trine: Jeg har egentlig alltid ønsket meg en tittellåt til Julegaven-prosjektet mitt. Opprinnelig hadde jeg tenkt at låten som er skrevet av Øystein Lund Olafsen og Erik Hillestad på albumet Julegaven skulle være tittelsporet, men Erik Hillestad sa han ikke fikk ordet ”Julegaven” til å passe inn noe sted. Dermed ble den i stedet til ”Når Klokkene Slår”.

Singlen Julegaven ble til i år gjennom flere stadier, og det hele startet med en samtale rundt frokostbordet mannen min, Lars Monsen og meg. Jeg fortalte Lars at jeg hadde et ønske om å skrive en tittellåt til min egen juleproduksjon, og at jeg ønsket at den skulle inneholde det samme budskapet om den guddommelige kjærligheten som representerer fundamentet i julekonsertene mine. Lars ble grepet av en bølge av inspirasjon, og han begynte å kaste ut vakre fraseringer som potensielt kunne passe som tekstideer til en ny sang. Jeg skrev ned hvert eneste ord, og var rørt over å høre de sterke utsagnene jeg fikk av mannen min som faktisk klarte å omfavne den opprinnelige ideen jeg hadde for sangen. Etter å ha skrevet ned alle de vakre utsagnene bestemte jeg meg for å kontakte min venn og kollega, Trygve Skaug, for å få hjelp til å sette sammen utsagnene i en tekst og en melodi. Jeg inviterte Trygve, og gjesteartisten min for årets juleturné, operasanger Eli Kristin Hanssveen, hjem til meg for å komponere sangen som til slutt ble den nye singlen, Julegaven.

Hvordan kom deres musikalske samarbeid til?

T: Jeg oppdaget Eli Kristin Hanssveen da hun var med i Stjernekamp i 2013, og lot meg imponere mektig av hennes kapasitet som sanger. Jeg bet meg veldig merke i at Eli Kristin både mestret klassisk opera og pop/rock sjangeren, noe som hører sjeldenhetene til. Et par år senere var det plutselig min tur til å stille i Stjernekamp, og da jeg fikk vite at en av de mulige sjangrene vi skulle testes ut i var nettopp opera tenkte jeg med en gang at jeg måtte kontakte Eli Kristin for å forberede meg til den utfordringen. Jeg tok kontakt med henne, og vi møttes sommeren 2015 for første gang. Det var nesten som å treffe en gammel venn, kjemien stemte med en gang, og siden har tanken om et mulig samarbeid nesten hengt litt i luften og bare ventet på å finne en anledning til å materialisere seg. Etter at jeg hadde sett Eli Kristin gjennomføre hovedrollen i Madama Butterfly på Oscarsborg operaen i fjor sommer var jeg sikker på at jeg ville høre med henne om hun kunne tenke seg å være med meg på juleturnéen min som jeg planla å sette opp i 2017. Som du ser, så svarte hun ja på den forespørselen.

Dere er nå i gang med deres juleturnè ”Julegaven”. Kan dere fortelle litt om den, og hva publikum kan forvente seg på en konsert med dere?

T: Selv er jeg veldig opptatt av å formidle julens og kirkens budskap på en måte som er spiselig for folk flest. I førjulstiden møter man mange som ikke vanligvis går i kirken resten av året, men som kanskje ønsker å få litt åndelig påfyll underveis i en kirkekonsert.

Eli Kristin: Samtidig er det viktig at man lar publikum få seg en god latter ved siden av det andektige og høytidelige, så kommer man til Julegaven julekonsert vil man få oppleve begge ender av skalaen for humor og alvor. Vi kommer til å spille både kjente og kjære julesanger, en del av Trines egne julesanger, og selvsagt også noe klassisk.

T: Har man opplevd en ekte, skolert klassisk operasanger på nært hold tror jeg ikke man glemmer det så lett. Jeg er utrolig glad for å ha fått med meg en sanger av Eli Kristins kaliber i år.

Hva betyr det for dere som artister å reise rundt på juleturnè slik dere gjør, og oppleve nytt publikum og nye steder nesten hver dag frem mot jul?

T: Hver eneste konsert er jo unik selv om vi spiller det samme repertoaret over alt. Det er en ny kirke, et nytt publikum å forholde seg til, gjerne en ny dialekt, og nye tradisjoner for julen. Det er utrolig spennende, og koselig, ikke minst, å få gleden av å ønske så mange mennesker en riktig god førjulstid på vei mot jul. Når publikum har planlagt å ta turen til en julekonsert er det ofte for å gi seg selv et vindu hvor man får senket skuldrene, slappet av, og ta imot noe fint. Det er viktig for oss å innfri på alle disse områdene i konsertene våre.

E: Det er en julegave bare det å få lov til å være med på å skape god julestemning i mange hjem.

Dere er jo veldig travle og har tett program til rett før dere drar ut på turnè. Hvordan planlegger dere en slik juleturnè sammen?

T: Julegaven er jo min egen juleproduksjon, så selve forarbeidet med den starter jo allerede i januar med å sette opp turnéruten og booke kirker. Deretter kommer det mange måneder med veldig mye administrativt arbeid og tilrettelegging av annonsering, transport, hotellovernatting, sceneantrekk, distribusjon av plakater, fotosession, intervjuer og sist, men ikke minst, planlegging av selve innholdet i konserten. I tillegg er det jo en del øving med bandet frem mot premièren, så når startskuddet endelig går føler man nesten at man kan sette på cruise-kontrollen og bare nyte alt man har jobbet så hardt for resten av året.

Julen nærmer seg – Hva liker dere vanligvis å gjøre frem mot jul?

T: Jeg er veldig glad i å komme meg ut for å få frisk luft. Det blir det lite av underveis på turnéen, så det å kunne gå ut i skogen en lang tur på en fridag er veldig deilig. Ellers prøver jeg å ikke planlegge så utrolig mye til jul, for det har en tendens til å bli bare stress. Man rekker ikke alt, og det er mye viktigere å bare hygge seg sammen med familien når julefreden senker seg.

E: He he, og jeg kommer til å stresse for å få alt perfekt til julaften. Dette er min første juleturné, så jeg kommer til å tro at jeg skal rekke gaver, hus, og alt mulig. Ved siden av å trimme både stemme og kropp, så liker jeg å gjøre juleverksted med barna, og så elsker jeg å gi gaver. I år blir det mye egenproduserte gaver – det blir gøy.

Hvilken norsk julelåt er deres absolutte favoritt og hvorfor?

T: Jeg har alltid vært veldig glad i ”Deilig er jorden” – for meg er det nesten som kirkens ”nasjonalsang” til jul selv om den faktisk ofte brukes i helt andre sammenhenger også. Ellers liker jeg godt ”Joy to the World” med Whitney Houston.

E: Jeg elsker ”Romjulsdrøm” av Alf Prøysen, og så liker jeg Glade jul” på engelsk: ”Silent night”. Det finnes en veldig god norsk tekst på den, men den bruker man dessverre alt for lite.

Hva handler julen om for dere, hvordan skal dere tilbringe julaften og hva står på menyen?

T: Julen er en påminnelse om den enorme kjærligheten som er tilgjengelig for alle – den kjærligheten jeg kaller ”Julegaven”. Jeg skulle egentlig ønske at vi kunne være flinkere til å feire den litt mer resten av året også, men julen minner oss i hvert fall om den. På menyen har det tidligere stått ovnsbakt kveite, men i fjor sommer gikk jeg helt bort fra å spise animalske produkter overhode. Dermed blir det nok en innbakt nøttestek på meg til jul.

E: Kjærligheten, tilgivelsen. Jeg er litt mer animalsk av meg, så det er ribbe på bordet. Beklager Trine, men kanskje jeg kommer etter med tid?

Hva synes dere er det beste med julen?

Begge: Fred og ro. Samvær med familien og tid til ettertanke. Bare kos og hygge, vekk med stress og plikter.

Har dere et spesielt juleminne som dere har lyst til å dele?

T: Den første julen jeg kan huske feiret jeg hos bestemor og bestefar. Jeg må ha vært ca. 3 år gammel, og fikk et sett med tre-redskaper til å bake med. Jeg brukte dem nok ikke til å bake med, men jeg husker at jeg lekte mye med dem. Det var alltid veldig koselig hos bestemor og bestefar, og jeg var mye hos dem. Men til jul var det ekstra fint, for bestemor hentet alltid frem den samme julepynten fra år til år, og det kjente jeg var viktig for meg. Manglet det noe ville jeg legge merke til det med det samme.

E: Jeg glemmer aldri da jeg fikk to japanske dansemus i gave av min tre år eldre bror. Han hadde kjøpt to hunner, slik at de ikke skulle formere seg. Men før julaften kom hadde den ene nedkommet med syv musunger. Det ble et travelt år… Jeg har ellers mange gode juleminner med god familie og besteforeldre. Målet er å gi slike minner videre til de små.

Julemusikk

Klassisk norsk julemusikk

På denne spillelisten finner du de gode og gamle klassiske julelåtene, men også nyere julelåter i den samme gode klassiske juleinnpakningen. Alt i fra juleperler som [...]

Les mer

Se Også

Strålende av en leken og ærlig Abel
Intervju

Strålende av en leken og ærlig Abel

På det nye og kritikerroste albumet til Morten Abel, møter vi en nasjonal popkonge i storform. Et ufrivillig friår fra turnélivet, ble den kreative gnisten som [...]

Hôy La pirrer nysgjerrigheten med særegent og suggererende debutalbum
Intervju

Hôy La pirrer nysgjerrigheten med særegent og suggererende debutalbum

Norske Ingri Høyland er Hôy La, basert i København, men ikke ukjent for det norske publikumet. Fredag 8. oktober slapp hun endelig sitt debutalbum, «There’s a [...]

Kyss På Halsen med ny sterk single fra kommende EP
Intervju

Kyss På Halsen med ny sterk single fra kommende EP

Drømmeindiepopband med medlemmer fra Spielbergs, Ludvig Moon, TAPE TRASH og Turbotiger følger opp suksessen til debutsingelen. Fredag 8. oktober slapp de sin andre single, «Young Skywalker» [...]

Hanna Venia med leken og særegen debut
Intervju

Hanna Venia med leken og særegen debut

Med tekstlinjen: «Se, her står summen av mine år», trer Hanna Venia frem som en spennende låtskriver og sanger med særpreg. Nylig slapp hun sitt første [...]

døssi skaper magi med vakker og sjelfull musikk
Intervju

døssi skaper magi med vakker og sjelfull musikk

Den bergensbaserte produsenten og låtskriveren døssi (Ingrid Døssland) er kjent for sine melankolske tekster og sin særegne og nydelige stemme som tar lytteren med på en [...]

Marja Mortensson og KORK; symfonisk og storslått vandring i reinens mektige rike
Intervju

Marja Mortensson og KORK; symfonisk og storslått vandring i reinens mektige rike

Fredag 17. september slapp spellemannprisvinner Marja Mortensson sitt fjerde album, «Raajroe – The Reindeer Caravan» på hennes eget plateselskap Veadta, og som er denne «Ukens album» [...]