Foto: Samir Madad

Paul Tonning er inspirert av nattelivet i Liverpool på sin nye single

Del Tweet

Porsgrunns soulsønn Paul Tonning er aktuell med den fete singlen ”Sakte film”, som er noe så unorsk som en sensommerfrisk og poppa r&b-låt inspirert av nattelivet i Liverpool.

Dette er det tredje singlesamarbeidet med produsenten MAYE (Pegah, Temur, Turab, Ezzari, Satilmis med flere), hentet fra debutalbumet som kommer i 2018.

Etter et par engelskspråklige utgivelser som soloartist og med hiphop-bandet Kid Fuego, bestemte den tidligere LIPA-eleven seg i 2014 for å satse på r&b og soul i norsk språkdrakt med organisk vokal og suggererende beats.

Siden har han vært et friskt pust på hip hop-scenen i Oslo og en go-to-stemme med stor s for soulhooks for rappere som Erik de Torres, Fela og Pats Nichols. Han har også turnert som syngende hypeman for førstnevnte.

Hans brennferske soloprosjekt har allerede rukket å høste positiv oppmerksomhet fra NRK P3 og fått de kravstore R&B-puristene i Nova Amor til å utrope ham til «Norges Anderson.Paak».

Vi tok en prat med Paul om blant annet den nye singlen og planene videre fremover.

Du er aktuell med den fete singlen ”Sakte Film”. Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og hva den handler om?

Jeg laget låten i samarbeid med produsent Maye og Leif Inge Fosen. Ofte lager jeg fundamentet til en låt enten på keys eller gitar først, for så å dekonstruere, bryte ned låten og så bygge den opp på nytt i studio. Med ”Sakte film” hadde Leif allerede begynt på en idé. Så mens han jobbet med å tweeke på synther, så begynte jeg å leke med melodier og tekst. Det er en veldig «pop’ete» sound på låten, og jeg liker å la lytteren ta seg av tolkning av tekst, det er viktig å ikke fortelle for mye, men la det være litt åpent. Det jeg kan si er at den handler om en bekymringsfri følelse hvor alt som har tynget deg ned blir kun bakgrunnsstøy.

Nova Amor kaller deg for Norges svar på Anderson Paak, og du har fått en del positiv oppmerksomhet på denne låten. Kan du fortelle litt om dette?

Haha, ja det var en kommentar Kristoffer kom med på lufta etter at jeg tok låten ”Hjem” live i studio. Han har en vanvittig scene-presence, og lager helt sinnsyk fet musikk, så det er selvfølgelig en ære, og litt skummelt å bli kalt det. Tror jeg sa jeg skulle melke den kommentaren for hva det er vært. Det å se at ”Sakte film” har blitt listet på så mange lister, og at folk liker låten er en fantastisk følelse. Man får en slags validering, og at det man gjør har noe for seg. 

Du har bakgrunn fra andre band og er bl.a. et friskt pust på hip hop scenen i Oslo, hvor du har samarbeidet godt med rappere som Erik de Torres, Fela og Pats Nichols. Hva skjer fremover nå Paul (vil du fortsette som en del av hip hop scenen, eller vil vi se en mer oppblomstring (rendyrking) av soul og r&b artisten Paul tre frem a la i samme stil som låten Sakte Film)?

Hmm, vanskelig spørsmål. Min neste single ”Fakk dem” hører vel litt mer hjemme i hip hop verdenen enn det ”Sakte film” gjør, men føler at hip hop, soul og r&b går hånd i hånd. Kommer til å slippe musikk som er litt over alt på det spekteret, noe litt mer rendyrket soul, noe litt mer pop, og noe litt mer nærmere old school bom bap. Så lenge det er god musikk, og jeg kan stå inne for det, så er jeg happy. Har spilt i en del forskjellige typer band opp igjennom. Sjangre er ikke nødvendigvis det viktigste så lenge man kan stå inne for en låt, så er det good enough for meg, men tror ikke jeg slipper en country-låt med det første.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det vært preget av mye jobbing med nytt materiale i studio og mye spilling, både på egne og andres konserter.

Hvordan startet det hele for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Det var alltid mye god musikk hjemme da jeg vokste opp. Jeg var så heldig å ha foreldre som hørte på god soul, r&b, jazz, og blues i oppveksten min.  Så de sjangrene vil alltid bety mye for meg. Motown og Stax er lyden av min barndom, og det var der min elsk for musikk startet. Var også veldig heldig som hadde en reservebestefar som var organist. Han lot meg leke med piano, og lærte meg virkelig å lytte. Han ble blind som 10-åring, så han lærte meg å holde kjeft, og virkelig bruke ørene mine.

Hvem er Paul Tonning og hva liker du å gjøre på fritiden?

Å gå på konsert, reise, oppleve nye ting og møte nye folk. Kjæresten min og jeg kjøpte leilighet på Tøyen for ikke så lenge siden, så nå har det ikke vært så mye fritid annet enn å flytte og drive oppussing.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Hmm, har en del historier – det skjer alltid noe når jeg er i Bodø. Da jeg spilte på Dama di med Erik sist, så kom politiet opp på scenen mitt under konserten. De sa ingenting bare krysset scenen og gikk. Vet ikke hva eller hvorfor de gjorde det, men mulig de hadde litt lite å finne på den kvelden. Husker også det var en crackhead som prøvde å stikke av med forsterkeren min i Liverpool da vi holdt på med opprigg – han ga seg etter 3 meter. Tror det ble for tungt, og det er vel den eneste fordelen med tung forsterker.

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden? 

Det er veldig mye bra musikk.  Chino og Fela har sluppet ny låt, og jeg gleder meg til å høre albumet til Chino når det kommer. 2’s day har sluppet en ny fet låt som bør sjekkes ut.  Har hørt i hjel Fred Fades sin warmth plate – den er så sinnsykt gjennomført. Ellers så spilte jeg konsert forrige uke med Luke Faas og Louam, og begge de to har dritfet musikk som bør oppleves live.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Aaaaaah det er mange. D’angelo, Jill Scott, Madlib, J.dilla, Tribe called Quest, Bill Withers, Curtis, Anderson Paak, MJ, Isak Hayes, Miles Davis, Outkast, John Scofield, Gill scot, Sampha, James Blake, Otis, Marvin. Har vokst opp med mange av dem på øret, og disse vil definitivt være på soundtracket til mitt liv. Musikk som jeg virkelig føler jeg kjenner inn og ut.

Hvilke andre musikalske planer har du i 2017/2018?

Det kommer en single til i år som heter ”Fakk dem”, og den er en liten midtfinger til Sylvi og troll på tabloide kommentarfelt. Har med meg Pats på et vers, og tenker å slippe remixer med litt forskjellige gjesteartister. Jeg har ikke helt bestemt slippdatoen for singlen, men den kommer før desember er over i hvert fall. Ellers jobber jeg mot et albumslipp, noen av singlene som be sluppet i år kommer også til å være med på platen. Neste konsert er 9. september på nedre Foss på Grünerløkka, og ellers så har jeg ikke helt oversikt. Hvis du følger med på Facebook, eller følger meg på Spotify så kommer det oppdateringer fortløpende.

Se Også

KEiiNO tar kampen mot overmakten på sin nye låt
Intervju

KEiiNO tar kampen mot overmakten på sin nye låt

Midt i pride-måneden slapp KEiiNO en fengende låt med et klart budskap om å ikke gi opp i kampen mot overmakten. «ADDJAS» er navnet på den [...]

KRISTIN med fengende og mollstemt debut-EP
Intervju

KRISTIN med fengende og mollstemt debut-EP

KRISTIN er en tjuetre år gammel jente fra Kolbotn med forkjærlighet for mollstemte melodier. En regntung høstkveld for et og et halvt år siden laget hun [...]

Whammyboy – har oppløftende melankoli noen gang hørtes bedre ut?
Intervju

Whammyboy – har oppløftende melankoli noen gang hørtes bedre ut?

Bak artistnavnet Whammyboy står den svært talentfulle produsenten, låtskriveren og multi-instrumentalisten Noah Johansen fra Moss. Han ønsker å lage musikk som gjør deg glad når du [...]

CCA Jonas og 8lanco drømmer om pandemifri sommer på «Bestie»
Intervju

CCA Jonas og 8lanco drømmer om pandemifri sommer på «Bestie»

En bekymringsløs sommer full av venner, bading og festing er innen rekkevidde folkens! Blir «Bestie» soundtracket til din sommer? Tjommiene CCA Jonas og 8lanco har endelig [...]

Steffen Kvidahl leverer ektefølt og spretten EP
Intervju

Steffen Kvidahl leverer ektefølt og spretten EP

Steffen Kvidahl er en 20 år gammel RnB-artist fra Bergen. Kvidahl henter inspirasjon fra Frank Ocean og Unge Ferrari, men fokuserer på å utvikle sin egen [...]