Nosizwe er ute med sitt debutalbum «In Fragments»!

Del Tweet

Nosizme slapp nylig sitt debutalbum «In Fragments» som er denne «Ukens album» på Norsk på Spotify, og som hun har fått flere fine anmeldelser for. Tidlig i 2015 dro Nosizwe til Los Angeles/Las Vegas for å jobbe med den anerkjente artisten og produsenten, Georgia-Anne Muldrow. Dette resulterte i at Georgia endte opp med å produsere hele debutalbumet til Nosizwe. På albumet har hun også med seg et A-lag av gjester og musikere: Guilty Simpson (Stones Throw), Denmark Vessey, Kinny (Tru Though), Son Of Light (Tee Prod), Georgia-Anne Muldrow (Some Otha Ship), Rene Mcclean & Naima Mcclean gjester alle albumet. I tillegg er det med et solid knippe norske co-produsenter og musikere. Anders Tjore, Øyvind Røsrud Gundersen, Harald Fagerheim Bugge, Ole Henrik Moe og Kari Rønnekleiv bidrar alle med co-produksjon, arrangering og forskjellige instrumenter.

Nosizwe har ulmet i kulissene av norsk soul og elektronikamusikk siden hun i 2003 flyttet tilbake til Norge, etter å ha tilbrakt ungdomstiden i Sør-Afrika hvor hennes familie kommer fra. Hun hadde en sommerhit på P3 i 2012 med låten “Stay” som hun gjorde sammen med barndomsvenninen Sisi.

Nosizwe er kjent som et fyrverkeri live, og det faktumet at hun ble booket til store festivaler som Øya og Træna med bare et par singler i lommen vitner om en sterk live-artist. Vi tok en prat med henne om bl.a. det nye albumet, planer fremover og julen.

Gratulerer med debutalbumet ditt ”In Fragments”. Kan du fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Tusen takk. Jeg har vokst masse på det å lage denne platen. Jeg håper at artister fortsetter med å lage fullengdealbum. Det gjør noe med sjelen din å skulle fokusere på et helhetlig bilde samt gå ned i detaljene på et såpas stort prosjekt, det gjør noe med deg på godt og vondt. Vi reiste til Vegas og LA for å begynne innspilling med Georgia tidlig i prosessen. Det var en utrolig artig tur. Det ble ikke så mange låter ut av turen, men jeg fikk møte min heltinne, lande i det at jeg skulle lage plate med henne, og rekke å bli venninner før vi begynte å skrive og spille inn det som ble skiven. Jeg spilte inn brorparten av skiven på Dat Music Studios på Grünerløkka. Vi hadde med to norske medprodusenter på platen, Anders Tjore og Øyvind Gundersen. Manageren min, Torstein Haavorsen, holdt hånden min gjennom det hele. Etter opp og ned og snu deg omkring, hadde jeg plutselig min oransje vinyl i hånden og tårer i øyekroken. Det var et fint øyeblikk.

Hva handler dette albumet om og hva ønsker du å formidle gjennom det?

Albumet heter «In Fragments». Tittelen henviser til følelsen jeg tror vi alle har av å føle oss til tider, eller alltid, fragmentert, mens vi søker balanse og helhet i dette rotete livet. Albumet er sound bites av erfaringer jeg har hatt, fragmenterte øyeblikk som i seg selv føltes meningsfylt og fullstendig. Til sammen utgjør de en mosaikk av dette, mitt fragmenterte liv. Georgia Anne Muldrow produserte hele albumet, så lydmessig finnes det en klar rød tråd og noe gjenkjennelig i hvert spor, selv om også musikalsk, er hver sang et univers i seg selv.

 

Hvilken låt fra albumet har du et spesielt forhold til, og hvorfor?

Det var ikke mange skisser som ikke ble til fullstendige låter, og hver låt hadde en ganske så grådig prosess. Alle låtene som ble til slutt med på albumet betyr noe for meg. Albumet er på den måten veldig personlig. «The Lesson» var den første låten vi gjorde ferdig som jeg var fornøyd med, og det var før alle musikerne la på deres magi. Den gjorde vi ferdig i Vegas sammen med Georgia, og det kostet meg å ta av masken og være helt ærlig med meg selv i det øyeblikket. Låten markerer et skifte i prosessen; jeg hadde ikke helt greid å slappe av å la inspirasjonen flyte fritt, jeg tror at frem til det punktet jeg skrev denne låten var jeg ganske så blokkert av presteringspress. Så lagde jeg denne låten om å gi slipp – om å akseptere at veien er målet.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det er nesten så jeg ikke kan huske alt som har skjedd. Det har vært mye studio, og vi jobbet masse for å for albumet ferdig. Ganske stakkato prosess, med mye andre prosjekter som forlangte tid midt oppi innspilling. Jeg har som vanlig hatt mange fine/rare/sprøe/dumme opptredener og opplevelser.

Hvem er Nosizwe, hva er din musikalske bakgrunn, og hvordan har det påvirket deg musikalsk å være søsteren til Tshawe Baqwa i Madcon?

Jeg kommer fra en veldig musikalsk familie. Tshawe er den eneste før meg som bestemte seg å gjøre karriere ut av det. Han banet vei, og gjorde vel at valget om å bli sanger virket mindre urealistisk og crazy bananas – selv om jeg ofte lurer på om jeg ikke bare er crazy bananas. Nei, spør om det; Hvem er jeg? Jeg er en mamma. En aktivist. En som bryr seg masse om mine venner, selv om jeg ikke er flinkest til å vise det. Jeg skal bare, jeg skal bare, akkurat som Albert Åberg. Jeg er kjæresten til verdens fineste mann.

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter?

Inspirasjon er dessverre ikke en kran jeg kan skru av og på når jeg trenger den. Det hadde gjort alt så mye enklere. Den kommer litt akkurat som den vil, når den vil. Å skrive for meg er oftest som å grave i hard jord. Men den kan bli vekket til live av en heftig basslinje, tunge trommebeats og enkle pianopartier. Jeg skriver om alt som opptar meg, om levde erfaringer, drømmer, ønsker, sorger, frustrasjoner, alt mulig, egentlig.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Må innrømme at det var slapt med musikklytting under innspillingstiden, men nå er det deilig igjen. Helt enig i utsagnet! Hører egentlig ikke på noe spesifikt, spillelisten min er lang og eklektisk. Karpe Diem er tunge typer. Liker godt nyeste skiven til Don Martin. og ikke bare fordi jeg er på den. Synes Aasen er gøy -Aasen tar helg! Jeg grugleder meg til den nye skiven til Charlotte Dos Santos! Jeg elsker energien til Silya, og jeg digger den nyeste låten til Madcon. Jeg synes Frida Ånnevik er utrolig fin. Lars Vaular nærmer seg legendarisk. Pieces of Juno og hele KOSO-kollektivet er fett.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Produsenten, Georgia, har lenge vært et forbilde. Hun er kompromissløs i hennes visjon av neo soul musikk. Jeg er veldig glad i the Big 5 innenfor Neosoul sjangeren: Erykah Badu, Jill Scott, D’Angelo, Bilal og Lauryn Hill. Nina Simone er en utrolig viktig inspirasjonskilde, egenartet, politisk, sexy, og sykt sårbar. Mektig musikk og personlighet. Har alltid vært ganske glad i låtskrivingen til Bob Dylan. Listen er laaaaang.

Hva føler du er det som gjør deg unik eller spesiell som artist?

Uffamei for et spørsmål!! Jeg har vel et noe originalt utrykk? Ja, det vil jeg si. Det er en ny vri innenfor en allerede ganske bred sjanger. Det er ikke unikt å skrive en god låt, men jeg føyer meg selv inn i rekken med dem som gjør det. Uff, dette må jeg tenke mer på.

Hva er det morsomste, sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Jeg spilte en konsert i en giga-Lavvo på vakreste Trænafestivalen, det var skikkelig god stemning, og alle var så veldig med. Jeg snakket en del om dette med frihet, at alle skulle være nakne sammen med meg denne kvelden, jeg snakket selvfølgelig metaforisk, en god del av publikummet tok det bokstavelig, og simsalabim, kan man si.

Kan du fortelle litt om en av dine beste minner fra en av dine liveopptredener?

Jeg slapp albumet mitt 25. november og hadde min releasekonsert på Kunstnerens Hus samme kveld. Det var mye som skulle ordnes nesten helt opp til siste sekund, men jeg fikk til å slappe av i det jeg gikk på scenen, og kjente på musikken og hadde rom inn i kroppen til å tenke på tekstene jeg sang. Det var mange kjente i publikum og det ble rett og slett en magisk kveld. Jeg var så kry for å endelig få vise frem hva jeg har jobbet med så lenge! Jeg var også utrolig stolt over mitt band – det var en kjempe kveld!

Hvordan skal du feire julen, og hva står på menyen?

Vi reiser til sol og varme med gode venner og familie i Sør-Afrika. Det skal bli så godt å slippe en del av julepresset. I fjor gikk jeg all in og var en skikkelig julekone, inviterte til 3-retters norske julemiddager nesten hver dag i en uke (!). I år kan det tenkes at jeg ligger ved en strand eller et badebasseng med de jeg er glad i, no grillkjøtt på grillen og Sinatra på Spotify. Deilig.

Av alle julesanger – har du en personlig favoritt, og hvorfor akkurat denne?

Jeg ble alltid veldig glad som barn da vi sang «På låven sitter nissen», og selv om jeg har hørt og sunget den feil 100 000 ganger, blir jeg helt ærlig aldri lei ”All I Want for Christmas“ av Mariah Carey.

Hvilke musikalske planer har du videre?

To the world! Sør- Afrika turen er først og fremst ferie, men jeg skal ha noen små opptredener der nede også. Jeg håper å spille mange konserter fremover og ha en heftig festivalsesong sommeren 2017. Så er det vel snakk om å begynne på album nummer 2, men kjenner jeg er ikke heeeelt klar for å begynne å snakke om den enda. Hadde vært fint med en slags intervalskive, kanskje fullføre housemusikk-prosjektet jeg begynte på for noen år siden, evnt. lage en jazzplate? Alltid vært en hemmelig drøm. Ikke så hemmelig lenger! hahahahahahaha…

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]

Backstreet Girls er tilbake – bedre enn noen gang
Intervju

Backstreet Girls er tilbake – bedre enn noen gang

Legendariske Backstreet Girls har holdt det gående siden 1984 og de har ingen planer om å sette ned tempoet, tvert imot spiller de flere konserter, og [...]

Mesterlig og lidenskapelig samarbeid mellom Tore Brunborg og Helge Lien Trio
Intervju

Mesterlig og lidenskapelig samarbeid mellom Tore Brunborg og Helge Lien Trio

Helge Lien Trio har etablert seg som en av Norges fremste jazzensembler og kan vise til strømmetall i millionklassen, og nylig slapp de albumet «Funeral Dance» [...]

Albumaktuelle Adam Douglas med deilig og variert godtepose
Intervju

Albumaktuelle Adam Douglas med deilig og variert godtepose

Nylig slapp Adam Douglas albumet, «Dancing For The Moon» på Grappa Musikkforlag som er en variert plate med alt fra nydelige ballader til groovy feel-good låter [...]