Foto: Mads Suhr Pettersen

Norges nye pophåp kommer fra Alta og heter NorthKid

Del Tweet

Fredag 24. november slapp NorthKid den rykende ferske pop-perlen ”Firefly” som er denne ”Ukens single” på NPS Music.

Låten er produsert av Jesper Borgen (Alan Walker, Marcus & Martinus osv.), Mike Hartung (Astrid S, Highasakite) og Kåre Vestrheim, som ble årets produsent på Spellemann i 2011.

NorthKid består av fem snille gutter mellom 18 og 21 år som kommer fra Alta i Finnmark med den rå vokalisten Bilal Alexander Saab (18) i spissen. Bilals mektige stemme har innslag av soul, og kombinert med riff fra synth og gitar blir resultatet noe du ikke hadde forventet fra unge finnmarkinger. NorthKid består av: Bilal Saab (18) – vokal, Sebastian Willassen (20) – trommer, Håkon Mathias Guttormsen (20) – gitar, synth, vokal, Helge Reinsnes Moen (21) – synth, vokal og Vegard Olaussen (21) – bass, synth.

Bandet har superprodusent og mentor Kåre Vestrheim i ryggen, og produserer all musikken sin selv med litt hjelp fra noen av landets beste låtskrivere. De har nemlig blant annet jobbet med Mike Hartung, som er kreditert på 14 spellemannspriser, og Jesper Borgen, som nettopp solgte hundretusen millioner platinum med låten ”Faded” av Alan Walker.

Vi tok en prat med bandet om blant annet den nye singlen og planene videre fremover.

Gratulerer med den supercatchy debuten deres, ”Firefly”. Kan dere fortelle litt om prosessen rundt låten fra start til utgivelse?

Helge: Tusen takk! Låten begynte med en idé Håkon skrev for et par år siden. På det tidspunktet var det egentlig bare oss, men så klarte vi å få kontakt med Kåre Vestrheim. Etter noen flyturer ned til Oslo og møter med han var han veldig giret på å hjelpe oss fremover og fungere som en mentor for oss. Han satte oss i kontakt med de legendariske produsentene og låtskriverne Jesper Borgen og Michael Hartung. Det var helt fantastisk å være i studio med så rutinerte og dyktige folk. Jesper er jo en gud på vokallinjer.

Det er sinnssykt stas å endelig slippe ”Firefly”, Vi har fått æren av å jobbe med flere av Norges beste produsenter, og vi kunne ikke vært mer stolte og fornøyde med resultatet. Håper dere liker den

NorthKid

Hva handler denne låten om og hvem har skrevet den?

Håkon: Låten er skrevet av oss i bandet, Jesper Borgen og Michael Hartung. Låten handler om en jente jeg så på en fest for en stund siden, haha. Vi stod på hver vår side av rommet og var litt ”lonely” begge to tror jeg, men så plutselig møttes blikkene våre, og jeg falt pladask med en gang. Etter en stund klarte jeg å manne meg opp til å gå bort til henne, men da jeg kom frem var hun borte. Siste gangen jeg så henne. Sykt trist.

Hvem er NorthKid og hva er deres musikalske bakgrunn?

Sebastian: Det hele startet med at vi var en kompisgjeng på 13 år som elsket musikk mer enn noe annet. Helge og Håkon begynte å skrive låter allerede rundt da, men mest bare for å lage musikk. Etter en konsert av et rått band fra Alta kalt Shameless Lisa and the Hormonal River of Boys på ungdommens hus i Alta ble vi så sykt inspirert at vi bare måtte starte å spille sammen som et band. Da startet vi bandet Approaching Pluto som vi har spilt mange mange konserter med i blant annet Norge, Russland, Finland, Sverige og England.

Vegard: Etter noen rå år med skikkelig rock i Approaching Pluto bestemte vi oss for å spille mer pop, og da startet vi NorthKid i tett samarbeid med Kåre Vestrheim. Da bestemte vi oss for å ta med vidunderkiden Bilal inn i bandet, noe som vi er sykt glad for (han synger jo som en gud)! Nå er vi egentlig bare en kompisgjeng på fem mellom 18 og 21 år som bare vil spille popmusikk, reise og ha det gøy.

Bilal: Du er den ”rå” vokalisten i bandet – hvordan startet det for deg med sang og musikk?

Bilal: Da jeg var liten så pleide mamma og jeg å kjøre tur og synge sanger haha. Vi er en ganske musikalsk familie. Etter hvert som jeg ble eldre begynte det å bli mer og mer lagt merke til at jeg har vært så heldig å ha en ganske bra sangstemme da. Jeg har sunget mye soul og bluesaktig før, noe som jeg har fått mange kommentarer fra andre at man kan høre, og jeg tror det er en bra ting.

Hvilke ambisjoner har dere med musikken deres?

Vegard: Jeg har alltid hatt en drøm om å stagedive i Oslo Spektrum! Da er jeg sykt happy! Vi planlegger uten tvil å ta over verden med våre fantastiske moves og lekre smil.

Helge: Om Sigrid en gang hører musikken min har jeg nådd toppen.

It’s a super catchy pop track that positions them somewhere between a boyband and one of those rock groups that aren’t afraid to flirt with a bit of synthpop. It’s a bit of a blast in its mere clocking-in-at-just-over-three-minutes length. And reveals itself to be an instant keeper on first listen

ScandiPop

Dere bor i Norges nordligste fylke – hvordan er musikk-miljøet i Alta?

Håkon: Jeg er helt sykt takknemlig og glad for at vi har fått lov til å vokse opp i det miljøet vi har vokst opp i i Finnmark. Det har alltid vært folk som har vært ivrig etter å hjelpe oss, enten det har vært med å spille inn låter, ta pressebilder, hjelpe til med musikkvideoer osv. Folk i nord er veldig hjelpsomme av natur tror jeg.

Sebastian: Det går faktisk ikke an å snakke om musikk-miljøet i Alta og Finnmark uten å nevne ungdommens hus i Alta. Det er et helt fantastisk tilbud der som har hjulpet oss fra å være små barn som synger om coca cola til å bli et profesjonelt band som jobber med de største produsentene i landet.

Hva holder dere på med når dere ikke holder på med musikk?

Bilal: Håkon skater og jobber som modell, Helge surfer og jobber som låtskriver. Sebastian er veldig glad i å gå på tur og være ett med naturen, litt sånn hippiestyle. Vegard finner du enten hjemme med en god bok eller sittende med dataen og gamer hele natten, det siste gjelder forsåvidt også for Sebastian. Jeg liker også egentlig bare å være i naturen, enten på havet eller på fjellet. Jeg går jo på musikklinjen på vgs i Alta, så det går som regel i musikk 24/7.

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Vegard: Jeg er sykt glad i LÜT fra Tromsø. De har fått en rå og egen sound som er perfekt blanding av badass rock og digge popvokallinjer. Hanne Mjøen har jeg også veldig stor tro på, hun kommer til å nå langt.

Håkon: Kjartan Lauritzen er jo bare fette awesome. Han bare gjør sin egen greie og klarer å fange publikum i sin hule hånd uansett hvor han drar.

Sebastian: Kan jo ikke snakke om norsk musikk utenom å nevne Sigrid. Hun er virkelig noe for seg selv. Dagny også for så vidt, og Sondre Justad. Det er veldig mye bra fra Norge for tiden.

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Håkon: Helge og jeg kommer fra to veldig forskjellige musikalske verdener. Jeg var en sykt emo metalhead før i tiden, mens Helge elsket musikaler og boyband. Vi har på en måte møtt hverandre på midten med NorthKid da, og laget vår helt egen greie. Jeg har fått mye inspirasjon fra band som Ondt Blod, som spiller hard musikk men klarer å kombinere det med bra allsangrefreng.

Helge: Det er helt sant det Håkon sier om at vi er fra forskjellige verdener. Jeg har alltid hatt en ting for sukkersøt pop. Nå for tiden blir jeg sinnsykt hyped av Dagny. Det føles som at alt hun tar i blir til gull.

Kan dere fortelle litt om en av deres beste opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Sebastian: Vi har spilt konserter i Russland flere ganger, og det skuffer aldri. Første gangen vi var der spilte vi på en strippeklubb, da var vi 15-16 år gamle. Vi kom tilbake året etter til et veldig splittet publikum. Halvparten der var helt sykt store fans som hadde tatt med russisk-norsk ordbok og lært seg å si “Jiei ielsker diei” (Det var utrolig søtt da) mens den andre halvparten åpenbart var ruset på noe. De sprang rundt i lokalet med nåler i armene og lagde moshpit med den stakkars fansen med ordbøker i hendene. Det var en helt sykt merkelig opplevelse, men utrolig gøy å få opplevd noe så weird.

Nå går vi snart inn i julemåneden. Hvordan har dere tenkt til å feire julaften og hva står på menyen?

Helge: Håkon, Sebastian, Vegard og Bilal kjører klassisk norsk jul og skal spise ribbe med familien og kose seg hjemme. Jeg bruker alltid juleferien til å dra på ferie med familien hvor vi kan surfe og ligge på stranden og chille maks. Så i år som alle andre år blir det tropisk jul for meg.

Hvilke andre musikalske planer har dere videre i resten av 2017 og 2018?

Bilal: Vi har nettopp vært og spilt inn låter med heltene våre Tord Øverland Knudsen (The Wombats) og Daniel Eriksen (produsent som gir ut musikk på Deadmau5 sitt selskap) som blir sluppet på nyåret. De blir helt psycho bra.

Håkon: PLUSS at vi har masse flere videoer vi har spilt inn som vi skal vise dere snart.

Helge: DOBBELPLUSS, VI PLANLEGGER MASSE KONSERTER NESTE ÅR – TING SKJER!

Se Også

The Holy Mountain med grensesprengende og utsøkt skandinavisk melankoli
Intervju

The Holy Mountain med grensesprengende og utsøkt skandinavisk melankoli

Avant-garde popgruppen The Holy Mountain slapp nylig sitt album «The Dawns Here Are Quiet» som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet kan beskrives som [...]

Stjerneskuddet lille Caesar «brenner» for å gjøre noe på sin nye single
Intervju

Stjerneskuddet lille Caesar «brenner» for å gjøre noe på sin nye single

Fredag 19. mai slapp lille Caesar låten «brenner» via EMI Music Norway og Universal Music Norge som er denne «Ukens single» på NPS Music, og det [...]

Albumaktuelle Eide Olsen; «Du er aldri så fri som når du er fanget i kjærlighet»
Intervju

Albumaktuelle Eide Olsen; «Du er aldri så fri som når du er fanget i kjærlighet»

Etter utgivelsen av albumet «Cross My Heart» (2021), innledet låtskriver og artist Eide Olsen et tett samarbeid med Eirik Grønner (Kurt Nilsen, Endre Nordvik) i Bergen, [...]

Emelie Hollow er ute med nært og vakkert album
Intervju

Emelie Hollow er ute med nært og vakkert album

Låtskriver og artist Emilie Hollow slapp nylig sitt andre album, «Solitude» på Universal Music Norway, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet er [...]

Den spennende nykommeren MAIH er ute med energisk Scandipop
Intervju

Den spennende nykommeren MAIH er ute med energisk Scandipop

Fredag 12. mai slapp MAIH den fengende låten «You Don´t Know Me Anymore» via Stadion Records/Virgin Music Norway, og som er denne «Ukens single» på NPS [...]

Endre Nordvik brer om seg med varme og kjærlighet på sitt nye album
Intervju

Endre Nordvik brer om seg med varme og kjærlighet på sitt nye album

I løpet av de siste årene har du kanskje bevisst eller ubevisst hørt musikken til Endre Nordvik, med sanger som «I´m in Love with you», «Someone [...]