Foto: Orkestra

Mugisho er ute med sterk og personlig single

Del Tweet

Mugisho er kjent for mange i musikkbransjen som både produsent og artist. Han er født i Kongo og kom til Norge som 4-åring, og det er nettopp denne historien vi skal mer innpå.

Fredag 25. februar slapp han låten, «Running With Angels» som er denne «Ukens single» på NPS Music.

En sårbar og personlig låt med en nerve som treffer, og formidlet av Mugisho med sin fløyelsmyke og sterke stemme så er dette bare rett og slett nydelig. Låten handler om flukten fra Kongo til Norge med følelsen av at noe større hjalp han og søsknene til Norge og Fornebu i 1998. Foreldrene til Mugisho tok dem imot etter å ha ventet i over et år på dem. Foreldrene til Mugisho var i Norge på misjonsreise da borgerkrigen i Kongo brøt ut.

Mugisho Nhonzi (født 01.04.1993) har gjort mye kommersielt. Produserer for blant annet Madden, Clara Mae og Kamara, turnerer sammen med Jarle Bernhoft og har stått på scenen på VG-lista og X-Games.

Mugisho har sine røtter i pop-produksjon, men denne gangen lener han seg mer mot et organisk uttrykk som er med på å forsterke budskapet i låten. Mugisho startet sin musikkarriere hos Warner Music i 2016. Etter 4 år som artist og produsent hos Warner Music Norway var Mugisho veldig motivert for å jobbe med prosjekter som betyr mye for han og som kunne gi noe av verdi tilbake til sine lyttere. De første prosjektene han produserte etter avtalen med Warner var «Leve», «En bønn» og «Naamini» sammen med sin bror Willy.

I oktober 2021 ble Mugisho og Willy Nhonzi tildelt TONOs årlige EDVARD-pris i kategorien «Utfordrer» for den viktige antirasisme-låten «Leve».

«Vi er glade for å ha kunnet lage en låt om et sårt og alvorlig tema, som har truffet så mange mennesker», sa brødrene, da de mottok prisen.

I 2021 bestemte Mugisho bestemt seg får å danne sitt eget selskap sammen med et lite team med fokus på noen få artister som Mugisho tror kan være et positiv tilskudd til norsk og internasjonal musikk. «Jeg gleder meg til å lansere dette prosjektet som forhåpentligvis bliret friskt pust i den etablerte musikkbransjen, der de kreative kan eie mer av sine rettigheter,

ha mer frihet, kreativ kontroll og ta mer ansvar med et team som følger tett på». 2022 blir et spennende år med øynene rettet mot produksjon for spennende artister, etablere eget selskap og soloprosjektet Mugisho. Sammen med Orkestra skal Mugisho gi ut flere sanger i 2022 med «Running With Angels» som første låt ut.

Vi tok en prat med han om blant annet den nye låten, om å jobbe i musikkbransjen og planene videre fremover.

Gratulerer med den nydelige låten, «
Running with Angels». Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen og litt om lydbildet i den?

Tusen takk. «Running With Angels» er en låt som jeg har hatt lyst til å skrive i veldig mange år men ikke helt fått til, så prosessen har sånn sett vært veldig lang. Kombinasjonen av pandemi, det å bli eldre og mye tid til å kjenne på egne følelser de siste to årene har gjort at jeg til slutt ble klar og «moden» nok til å skrive en slik låt. Lydbildet lener seg mye mer mot et organisk uttrykk enn låter jeg har gjort tidligere som er med på å forsterke det budskapet og følelsene jeg har lyst til å få frem.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Låten handler om meg og min families flukt til Norge, hvor mine søsken og jeg var adskilt fra mor og far i 1 år og 3 måneder. På mirakuløst vis ble vi gjenforent med mamma og pappa i 1998 i Sandnessjøen. Jeg har lyst til å gi lytteren et innblikk i hvordan den reisen var for oss, og for de som kanskje har vært flyktninger selv eller som går igjennom noe lignende, så håper jeg denne låten kan være til hjelp på en eller annen måte.

Hva er det unike i ditt musikalske univers?

I den perioden som jeg har vært i nå de siste 2 årene musikalsk vil jeg si at det unike ved musikken min er at den er veldig ærlig og personlig, og hvor familien min har en veldig sentral rolle oppi det hele.

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter, har du hatt skrivesperre og i så fall hvordan kommer du deg ut av den?

Inspirasjonen min for å skrive er som en berg og dalbane og kan forandre seg fra dag til dag, men for det meste går det i perioder. Jeg har ingen spesielle steder jeg henter inspirasjon fra, og det kan komme fra hva som helst.. Alt fra en låt jeg hører på en random tv-reklame til å bare våkne en dag å føle seg sinnsykt bra og inspirert, men det å holde hodet sharp med fysisk aktivitet og kosthold som er bra for deg har mye å si for meg. I det siste så har jeg hentet mye fra egen historie og familien min Nå gjør jeg jo også litt forskjellig ved siden av å være artist. Jeg produserer og er med på å skrive for andre artister også, og så spiller jeg bass for Jarle Bernhoft ved siden av. Så i perioder hvor jeg har skrivesperre så tar jeg en pause fra mitt eget prosjekt og gjør disse andre tingene. Da løsner det som oftest når jeg da skal jobbe med eget prosjekt.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil beskrive meg selv som en relativt rolig men utadvendt person. Trives godt i eget selskap men trenger også sosiale sammenkomster i ny og ne. Nå er jeg så heldig å ha hobby som yrke, men utenom å gjøre musikk i hverdagen så er jeg glad i å trene og spille FIFA.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg er oppvokst med mye musikk rundt meg. Som barn reiste familien rundt og sang i menigheter rundt omkring over hele landet. Jeg var bare 4-5 år gammel da vi begynte med det og vi holdt på noen år. Interessen ble med meg videre i tenårene og jeg søkte meg inn på musikklinjen i Lillestrøm. Det ble tre kjempefine år som satte grunnlaget for det jeg gjør i dag. Etter det studerte jeg musikkdesign på Høyskolen Kristiania, hvor jeg lærte meg produksjon. Derfra ble jeg tilbudt platekontrakt mens jeg studerte. Etter studiene hoppet jeg ut i musikkbransjen og har ikke sett meg tilbake siden.

Hvilke tanker har du rundt det å være musiker i Norge i dag?

Å være musiker generelt er krevende. Det kreves mye dedikasjon, mot og tålmodighet for å få det til på et nivå hvor det blir ditt levebrød. Det som er fint med å gjøre det i Norge er at når man først blir en del av denne bransjen så finner man kjapt ut av at det ikke er så stor bransje. Det er ikke lange veien fra A til Å, og vi er flinke til å hylle hverandre i Norge synes jeg. Det er også utfordringen med å være musiker i Norge. Bransjen er liten og publikummet er mindre enn andre land.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Min sterkeste side som artist er at jeg produserer egne verk. Om jeg er uredd? Både og, jeg er uredd i form av at jeg tror på det jeg driver med, men som alle kreative mennesker ofte opplever så kommer tvilen snikende noen ganger.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

En av mine beste opplevelser var under by:Larm i 2017. Det var en av mine første konserter under et fullstappet Ingensteds der alle sang til låtene mine. Det var også helt sinnsykt å spille på VG-lista foran 70 000 mennesker.

Hva er det flaueste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Det flaueste jeg har opplevd er å spille foran fire personer på en konsert, men vi fullførte og ga dem en time med god konsertopplevelse.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg jobbet med Ramón under «The Stream» og synes at han allerede da var på en ting, så det er godt å se at han får den oppmerksomheten han fortjener. Jeg har fulgt med på han og hvordan han har jobbet, så det er ikke tilfeldig!

Kan du nevne et stk. guilty pleasure?

Smågodt. Så mye som mulig, gi meg en kilo en lørdagskveld og den er borte på to timer.

Har du en favoritt-matrett og hvorfor akkurat denne?
Taco, fordi man får så mye igjen i forhold til innsatsen man legger ned. Det er så raskt å lage og jeg går aldri lei!

Har du sett en bra film (eller serie) i det siste som du vil anbefale?
Den siste skikkelig bra filmen som jeg så var «Dune». Den spiller på sansene, visuelt og veldig bra filmmusikk. Anbefales!

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg?

Sted spiller ingen rolle, bare gi meg et publikum som synger med så er jeg happy! Utøya, sinnsykt bra konsertstemning og det gjorde det veldig spesielt siden det var der det var.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Som musiker så lever jeg på en måte drømmen ved å spille bass for Bernhoft. Som artist hadde det vært gøy å jobbe med Caroline Ailin. Som produsent hadde det vært en ære å ta del i Karpe’s univers.

Hvordan har korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer videre for 2022?

Korona har vært tøft, men nødvendig. Resultatet av det er at jeg føler meg musikalsk mye mer moden og på et sted jeg tror er nødvendig for mine fremtidige planer. Planen for 2022 er å gi ut flere låter på mitt soloprosjekt.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]

Backstreet Girls er tilbake – bedre enn noen gang
Intervju

Backstreet Girls er tilbake – bedre enn noen gang

Legendariske Backstreet Girls har holdt det gående siden 1984 og de har ingen planer om å sette ned tempoet, tvert imot spiller de flere konserter, og [...]

Mesterlig og lidenskapelig samarbeid mellom Tore Brunborg og Helge Lien Trio
Intervju

Mesterlig og lidenskapelig samarbeid mellom Tore Brunborg og Helge Lien Trio

Helge Lien Trio har etablert seg som en av Norges fremste jazzensembler og kan vise til strømmetall i millionklassen, og nylig slapp de albumet «Funeral Dance» [...]

Albumaktuelle Adam Douglas med deilig og variert godtepose
Intervju

Albumaktuelle Adam Douglas med deilig og variert godtepose

Nylig slapp Adam Douglas albumet, «Dancing For The Moon» på Grappa Musikkforlag som er en variert plate med alt fra nydelige ballader til groovy feel-good låter [...]