Foto: Bastian Fjeld

Langva sin nye single gir oss sommerfølelse

Del Tweet

Den norske produsenten, vokalisten og låtskriveren Langva er ute med singelen «If I Had To» som han slapp fredag 24. januar, og som er denne «Ukens single» hos NPS Music.

Dette er en feel-good synthpop-låt, fullspekket med analoge synther, funky basslinjer og vokalmelodi fylt av energi og nostalgi med en laidback og soft vokal. Dette er en låt som gir oss den deilige sommerfølelsen. Langva står selv for all instrumentering i låten, og den er mikset av Sindre Høklie og mastret hos Propeller Mastering.

«Dette er en låt om følelser rundt det å prøve å gi slipp på en man er glad i. Mens synthene pumper og bassen groover hører man en tekst som er fylt av usikkerhet og barnslig håp som et kjærlighetsbrudd kan medføre. Indiepop kan være fylt av catchy melodier som virker oppløftende, men med en tekst som går i kontrast til dette. Kan man finne tilbake til denne personen og ville det blitt samme? Dette er en prosess som kulminerer i utropet «Why did i let you go?», forteller Langva

Dette er den første singelen hentet fra hans kommende EP, «Different Things», spilt inn og produsert i Langvas barndomshjem. Langva har tidligere fått støtte fra NRK Urørt, Radio Nova, og lovord fra internasjonale blogger som bl.a. «I’m Good I’m Gone» og «Nu Music News». Vi tok en prat med Langva om blant annet den nye låten og planene videre.

Gratulerer med låten «If I Had To». Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og hva den handler om?

Tusen hjertelig takk! «If I Had To» ble til på soveroms-studioet mitt sommeren 2019. Prosessen med hvordan låtene mine blir til varierer hver gang. I dette tilfellet startet det med at jeg fant en fin patch på en av synthene mine og hvor jeg deretter la på versakkordene. Melodilinjen i verset brukte jeg egentlig i et annet prosjekt, men jeg syntes den passet bedre til denne låten. Deretter kom sangen ganske av seg selv. Opprinnelig gikk låten en god del saktere, og da hadde den et mer R&B/soul preg over seg. Men etter å ha hørt med en kompis (Sindre Høklie, som har mikset låten) fant vi ut at den burde gå raskere og bli mer en discolåt.

«If I Had To» er en låt om følelser rundt det å prøve å gi slipp på en man er glad i. Den får frem usikkerheten og det barnslige håpet som et kjærlighetsbrudd kan medføre. Teksten står litt i kontrast med melodien. Det er kanskje det som gjør den interessant.

Dette er en feel-good synthpop-låt med masse analoge synther, funky basslinjer og med et lydbilde som oser nostalgi. Hva er ditt forhold til synthpop generelt og musikken fra synthpopens storhetstid (80-tallet)?

Jeg er veldig glad i gamle synther spesielt fra 80-tallet fordi de er veldig allsidige og kan brukes til så mangt. Generelt synes jeg instrumenter som har et retropreg er med på å inspirere sangene til å få akkurat den sounden. Jeg hører faktisk svært lite på synthpop fra 80-tallet, selv om det er mye gull fra den tiden. Jeg henter gjerne inspirasjon fra noen tiår før 80-tallet. Jeg er vokst opp med The Beatles og lar meg inspirere av fine melodilinjer.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året har jeg jobbet en del med min første EP, som kommer ut i nærmeste fremtid. Jeg har en god del låter liggende så planen er å gi ut en god del musikk etter EP-slippet, og det kommer til å bli veldig spennende. Utenom Langva spiller jeg i flere andre band, og det er veldig gøy å kunne gjøre masse forskjellig innen musikk.

Hvem er Langva og hva liker du å gjøre på fritiden?

Helt vanlig ting er jeg redd. Dra ut og møte venner, dra på konsert og hører altfor mye på Radioresepsjonen – og koser meg med det.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg fikk en liten nylongitar da jeg var 8 år i julegave og begynte på musikkskole et par år senere. Har hatt hele min rockegitar-oppvekst med Metallica og AC/DC. Etter hvert blir alt som har med gitar å gjøre veldig interessant, og da bare baller det på seg. Det var nok etter band-linjen på Follo folkehøgskole at det å lage egne låter ble mer interessant enn å være god til å spille gitar.

Du er både produsent og spiller flere instrumenter. Kan du fortelle litt om det, og hvilke instrumenter du spiller?

Jeg er i utgangspunktet gitarist, og på grunn av at min far er trommis så har jeg nok fått litt av hans musikalitet i genene. Jeg har vokst opp med et piano i huset, og har prøvd meg litt på det opp igjennom. Jeg spiller også bass, og det har kommet naturlig med gitarspillingen.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder, i tilfelle hvem og hvorfor?

Alt som Kevin Parker (Tame Impala) tar i blir til gull. Musikken hans har hatt en stor påvirkning på mye av det jeg lager i mitt soloprosjekt. Lydbildet hans er det som fascinerer meg mest, og hver gang det kommer ny musikk blir jeg som en treåring – helt henrykt.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Det er masse å velge mellom, men de første jeg tenker på er Jakob Ogawa og Fieh. De har noe unikt ved seg – jeg er fan. Den nye Zugly platen er også helt rå.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det har dessverre ikke skjedd så mye morsomt med Langva enda, men et annet band jeg spiller i, FIGHTS varmet opp for Honningbarna på Union Scene i Drammen i november 2019. Det var stort for oss.

Sjanger

Norsk Pop

Det finnes utrolig mye bra norsk pop! I vår pop-liste finner du både aktuelle nyheter, noen klassiske perler og en og annen ukjent skatt som fortjener [...]

Les mer

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Skulle gjerne ha jobbet med Marius Müller. Ikke bare var han en ekstremt dyktig gitarist, men han virket som en kul type.

Hvilket sted/scene i Norge drømmer du om å spille på?

Flekken i Sandvika er alltid veldig bra, har ikke fått spilt der med Langva enda, men kanskje i fremtiden. Har sett bilder fra Trevarefest i Henningsvær, Lofoten, og der ser det helt magisk ut å få spille.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure hver og hvorfor akkurat denne?

Synes egentlig ikke det er en guilty pleasure, men «Since You´ve been gone» med Kelly Clarkson er rå.

Hvilke planer har du videre i 2020?

Målet for 2020 er å gi ut masse musikk, og ikke minst forme et band og gjøre mine første liveopptredener.

Se Også

Albumaktuelle Erlend Ropstad er helt konge!
Intervju

Albumaktuelle Erlend Ropstad er helt konge!

Erlend Ropstad har etablert seg som en markant skikkelse på den norske rockescenen de siste årene, og nå er han tilbake med albumet, «Gleden & Sorgen» [...]

Talentfulle Gunn Kvaale er ute med ny single
Intervju

Talentfulle Gunn Kvaale er ute med ny single

Gunn Kvaale, vinner av Luttprisen Årets Nykommer, ble listet nasjonalt på NRK P1 med singelen «Like I’m Made of Stone» i hele 17 uker på rad! [...]

Maud trollbinder med magisk elektro-pop EP
Intervju

Maud trollbinder med magisk elektro-pop EP

Bak pseudonymet Maud står den talentfulle nordnorske artisten, produsenten og vokalisten Kristine Hoff. Nøye innpakket i kalde synther, mørke beats, og prosessert vokal, trollbinder Bodø-artisten Maud [...]

Linnea Dale bobler av selvsikkerhet og lekenhet på sin nye single
Intervju

Linnea Dale bobler av selvsikkerhet og lekenhet på sin nye single

Fredag 10. juni slapp Linnea Dale den raffinerte og catchy låten, «Deep In A Dream» fra sitt kommende album som er denne «Ukens single» på NPS [...]

The Cruel Intentions er ute med et variert og solid album
Intervju

The Cruel Intentions er ute med et variert og solid album

Fredag 3. juni slapp det hardtslående bandet The Cruel Intentions det kritikerroste sleaze-albumet «Venomous Anonymous» på Indie Recordings, og som er denne «Ukens album» på NPS [...]

Hedda Mae er ute med bangeren «Another Stranger»
Intervju

Hedda Mae er ute med bangeren «Another Stranger»

Fredag 3. juni slapp sprudlende Hedda Mae den catchy låten, «Another Stranger» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Dette er uten tvil Hedda Mae [...]