Foto: Jens Haugen

Kim Rysstad er årets juleartist på NRK

Del Tweet

I fjor ga den prisbelønte vokalisten og folkesangeren Kim Rysstad ut en av tiårets vakreste juleplater, og albumet var også «Ukens album» på NPS Music i desember 2017.

Albumet ble en braksuksess, og inntil nå har deler av den kun vært tilgjengelig digitalt. Fredag 23. november kom utgivelsen ut på CD med tre nye bonusspor; «Ave Maria», «I denne søte juletid» og «Stop the Cavalry».

Som et resultat av julesuksessen fikk Kim før sommeren en telefon fra selveste Warner Music som ønsket å gi ut «Snøen laver ned» på CD, og de gode nyhetene fortsatte å komme som perler på en snor: Riksscenen valgte ham til månedens artist i oktober, og han har holdt en rekke konserter i forskjellige formater, og eventyret har bare fortsatt; selveste Kringkastingsorkesteret lot seg kraftig imponere av den digitale utgivelsen og tok også kontakt med Kim, noe som resulterte i en utsolgt førjulskonsert med KORK.

«Jeg har ikke ord til å beskrive hvor takknemlig jeg er for den muligheten jeg har fått fra London Philharmonic Orchestra, KORK og Warner. Jeg må enda klype meg i armen for å forsikre meg om at jeg ikke drømmer. Jeg gleder meg så utrolig mye til å få dele scene med KORK. Det er en barndomsdrøm som går i oppfyllelse.», sa Kim før julekonserten med KORK.

Årets juleartist på NRK, Kim Rysstad og hele landets orkester, KORK, har med seg et stjernelag av gode solister og venner til julekonsert i Jakob kirke i Oslo som; Ella Marie Hætta Isaksen (årets vinner av Stjernekamp), Marthe Wang, Trygve Skaug og Annbjørg Lien. Sammen lar de oss oppleve noe av det vakreste vi har av julemusikk. Julekonserten blir vist på NRK 1 den 22. desember kl. 19.50 – så da er det bare å benke seg fast i sofaen og nyte årets vakreste juleeventyr.

«Snøen laver ned» med Kim Rysstad og London Philharmonic Orchestra kom digitalt ut uten forvarsel og tok advent-Norge med storm: Både singelen og platen lå og vaket mellom 1. og 15. plass på iTunes store deler av advent, den slo alle de klassiske juleplatene, og Platekompaniet fikk hundrevis av henvendelser fra folk som ville kjøpe den.

Albumet ble av NRK beskrevet som «En av tiårets fineste julealbum» og Aftenpostens anmelder Svein Andersen trillet fem på terningen og skrev blant annet:

«De fleste juleplater er som døgnfluer. Noen ganger kommer det der i mot en som har et tidløst skjær ved seg. Den prisbelønte sangeren og A-klasse kvederen Kim Rysstad har levert en juleplate som, ved sin storslagne produksjon, sangerens fantastiske vokal og et repertoar som favner bredt, vil bli stående. Mektig, vakkert og storslått.»

«Jeg er helt overveldet over den gode responsen den digitale utgivelsen av «Snøen laver ned» fikk i fjor. Det er jo ikke hver dag man opplever å slå Beyoncé og Mariah Carey i salg av plater på iTunes. Jeg gleder meg som et lite barn på julaften til å endelig gi ut albumet mitt med London Philharmonic Orchestra på CD», fortalte en glad og fornøyd Kim Rysstad før slippet av CD´n.

Vi tok en prat med Kim Rysstad om blant annet julealbumet og suksessen rundt den, julekonserten og planene videre fremover.

Før jul i fjor ga du ut det nydelige albumet «Snøen laver ned» sammen med selveste London Philharmonic Orchestra, som nå er utgitt på nytt med 3 bonusspor og på CD? Kan du fortelle litt om det, hvorfor dere har valgt å gi den ut på nytt og evnt. videre planer med albumet?

«Snøen laver ned» kom i fjor som kun en digital release. Då utgjevinga fekk den fantastiske omtalen i Aftenposten av Svein Andersen fekk mellom anna Platekompaniet henvendelser frå folk som ville ha denne cd´n, men den var jo da kun utgitt digitalt. Sidan plata kom ut 1. desember var det i seinaste laget å trykke fysisk cd, så då valde me å vente til i år. Då fekk me også tid til å legge til tre låtar som det ikkje var tid til i fjor. «Stop the cavalry» og «Ave Maria» saman med London Philharmonic Orchestra, og «I denne søte juletid» som er ei jolesalme kjend over heile landet, men som eg har med meg frå min folkemusikkbakgrunn.

Du har hatt det man vil kalle en braksuksess med dette albumet, og bl.a. NRK beskriver det som «En av tiårets fineste julealbum». Kan du fortelle litt om den oppmerksomheten som du har fått i etterkant av utgivelsen?

Då «Snøen laver ned» kom ut i fjor, var det «ingen» som visste at det skulle skje. Plutseleg var den bare ute. Sidan resultatet blei så fint som det gjorde, og takka vere Aftenpostens anmeldelse spesielt, samt Miss Fixit Agency sin store satsing på prosjektet fekk utgjevinga eit breitt nedslagsfelt. Plutseleg delte «alle» det på Facebook, det var avisomtaler, radiointervjuer på Ordentlig Radio, NRK P1, P2, P1+, lokalradio osv. NRK Alltid Klassisk la nesten alle songane inn i sine spelelister på «Julekanalen». Albumet toppet også iTunes-lista over bestselgende album i 5 dagar i desember, og vaka mellom 1 og 15 plass resten av jula. Det var, og er framleis utruleg stort at det skjedde!

Du er plukket ut til å være «Årets juleartist» på NRK, og 22. desember sender NRK en konsert spilt inn i Kulturkirken Jacob hvor du opptrer sammen med selveste KORK, og så har du valgt å ta med deg noen gjester på scenen. Kan du fortelle litt om dette?

Frode Larsen i KORK ringte meg ut på vinteren i 2018 og spurde meg: «Tror du kanskje at KORK kunne kompet deg litt på en julekonsert i år?», og eg svarte vel noko slikt som at: «ja, det kan vi vel få til!». Sjølv om eg nok kan virke veldig avslappet så eksploderte alt innvendig då samtalen var ferdig. Det er alltid ekstra hyggeleg å samarbeide med ulike musikarar og songarar, så etter kvart som prosjektet tok til, så var det å tenkje på evt. gjesteartistar. To namn som eg tok opp ganske tidleg var Marthe Wang og Trygve Skaug. To heilt utrulege artistar, låtskrivarar og songarar. Marthe si klåre, ærlege stemme og si sterke tekstformidling hadde bergtatt meg. Eg ville så gjerne synge med henne, og ho sa heldigvis ja til å vere med. Saman syng me ein versjon av «Den fattige Gud». Trygve Skaug kjenner jo dei fleste som både artist og poet. Hans formidling enten det er som tekstlesar, songar, eller låtskrivar er det få som kan måle seg opp mot. Trygve og eg framfører «Seine natt desember» som er hans vakre tekst til låten «In the bleak midwinter». «Stjernekampvinnar» Ella Marie Hætta Isaksen som er med og synger sin versjon av den uendeleg vakre «Nordnorsk Julesalme», og så fekk eg gjere noko som eg aldri har gjort før, nemleg å opptre saman med Annbjørg Lien. Det er ingen i nyare tid som har gjort meir for folkemusikken enn ho. Uredd for å gå sin eigen veg, kva enn folk måtte meine, står ho der å spelar dei varmaste tonar du kan høyre. Saman framførte me den vakraste jolesongen eg veit: «Det hev ei rose sprunge» – og det kjendes som om tida sto litt stille då.

Å få spille med KORK er mange artisters store drøm. Hvordan reagerte du da du fikk vite dette, og hvordan har det vært å spille inn en hel konsert med KORK?

For to år sidan var eg så heldig å få bli med på ein konsert saman med KORK i Store studio. Den gong saman med mellom Anna Kirsten Bråten Berg og Gunnhild Sundli. Det at mitt namn sto ved sidan av KORK sitt denne gongen vart nesten for mykje for meg, og det kom nokre tårer på fyrste prøvedagen, heldigvis flest på hotellrommet. Det er alltid stort å synge med eit orkester bak seg, men det er ikkje til å koma i frå at eg er ufatteleg stolt av akkurat denne konserten saman med KORK og mine vener. Eg er NRK evig takksam for denne unike sjansen.

Hvordan foregår en øving med KORK for din del, og har du en spesiell historie å fortelle fra en av deres øvinger?

Øvingane med KORK er veldig ordentlege, og ein har ein tidsplan å forhalde seg til. Mykje er jo gjort i forkant for min del, det å lære seg songane, arrangementa, osv. Det mest spesielle for meg er når eg står der saman med KORK og så klarar eg nesten ikkje å la vere å grine. Kjenner klumpen i halsen med ein gong dei byrjar å spele, nesten same kva det er. Men eg hugsar eg delte ein status om dette på Facebook, «Spelt med KORK, det er lov å grine?!», og då kommenterar Ingrid Bjørnov at det gjorde ho også når ho spelte med dei, så då synes eg det er innafor.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Det er jo eit litt vanskeleg spørsmål å svare på sjølv, men eg får ofte høyre at folk finn ein spesiell ro av å høyre på meg. Og det er jo noko av det eg ynskjer at folk skal finne spesielt i denne travle førjolstida me er inne i no.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det har vore eit særs aktivt år, mange konsertar, både i eige namn, som gjesteartist, skulekonsertar, eventar osv. Eg har fått gjere så mykje fint, vere med på store festivalar som blant anna Førdefestivalen.

Hvem er Kim Rysstad og hvilken musikalsk bakgrunn har du?

Eg har vakse opp på Rysstad, ei lita bygd i Valle kommune, i Setesdal. Setesdal er jo eit kjerneområde for folkemusikken i Noreg, men sjølv hata eg det som pesten i barne og ungdomsåra. At eg etterkvart skulle ta ein bachelorutdanning i folkemusikk er det få som hadde trudd, og kanskje aller minst eg sjølv. Har studert klassisk song, og lært å kvede (folkesong) frå Agnes Buen Garnås, Kirsten Bråten Berg og Ellen Nordstoga (mor til Odd), men musikksmaken min er ganske brei, frå Whitney Houston, Ralph Stanley og Michael Jackson til Maria Callas og Yma Sumac.

Hvilken norsk julelåt er din absolutte favoritt og gjerne en utenlandsk også?

Min absolutte favotittjolesong er «Det hev ei rose sprunge», både melodi og tekst er så flott. Ei nydeleg historie også. Anbefalar å lese deg opp på den.

Ellers må eg nok sei at «All I Want for Christmas Is You» med Mariah Carey må vere med i jolefeiringa mi.

Hva handler julen om for deg, hvordan skal du tilbringe julaften og hva står på menyen?

Jola har blitt ei veldig travel tid, det er så mykje stress, kjas og mas om gåver og styr. Så me har nesten slutta med jolegåver, det er kun dei yngste som får gåver. Ellers blir det nok ribbe, svinesteik og ellers ganske tradisjonell jolemat i heimen. Skal vere med familie i jola, og det vert fint.

Har du et spesielt juleminne som du har lyst til å fortelle litt om?

Hugsar ei jol me hadde henta eit forferdeleg stygt joletre, og me måtte bore hull i treet for å sette inn ekstra greiner. Det vart fint med mykje jolepynt då, og jol blir det jo uansett.

Kan du nevne en pleasure i julen og hvorfor akkurat denne?

For nokre år sidan gjekk Gome, (bestemor) ut av tida, men då ho levde var det ein ting som alltid måtte til for at det skulle vere jol. Det var å kome på besøk til henne, pynte joletreet, drikke CB jolebrus, og ete heimebaka lefse med smør og sukker. Då var det jol, då!

Har du noen musikalske forbilder?

Det er vanskeleg å nemne berre ein eller to, det er så mange, men eg kjem ikkje utanom Whitney Houston. The Voice!

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

No går det jo mykje i jolemusikk, men Kari Bremnes sin nye låt «Når du går» og Anne Grete Preus sin «Alt det som skinner» og «Finne veien hjem» av Trygve Skaug er tre favorittar om dagen. Ja, også må eg jo au nemne «Caution» den siste plata til Mariah Carey. Den har eindel fine låtar altså.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Det mest spesielle eg har fått gjere var nok å stå på scena å synge «Stjernesludd» i ei fullsett Jakobskyrkje i Oslo, saman med KORK, og dirigent Christian Eggen. Eg kjem aldri til å gløyme det.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Anne Grete Preus. På andre plata mi «Vegen» var Anne Grete duettpartnar på låten «Månesyster». Det var ei så stor ære at ho ville det, og eg har sidan hatt ein draum om å få gjere meir ilag med henne.

Hvilket sted i Norge drømmer du om å spille på, og hvilken scene i Norge har overrasket deg mest og hvorfor?

Drøymer om konsert i Nidarosdomen, det hadde vore stort!

Hvilke planer har du i resten av 2018 og i 2019?

No i desember er det jolekonsertar i Setesdal, Telemark og Kristiansand som står på planen. Skal også gjere ei innspeling av Draumkvedet saman med KORK. Ellers avsluttar eg jola slik eg brukar å gjere 6. januar i Emanuel Vigelands museum med to utsolgte konserter av Draumkvedet der. Dette blir 5. året på rad at eg har konsert i dette fantastiske mausoleet, ofte kalt «Oslos best bevarte hemmelighet». Så får vi sjå kva 2019 bringer…

God Jol & Godt Nytt År!

Julemusikk

Klassisk norsk julemusikk

På denne spillelisten finner du de gode og gamle klassiske julelåtene, men også nyere julelåter i den samme gode klassiske juleinnpakningen. Alt i fra juleperler som [...]

Les mer

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]