Foto: Hedda Mcclean

INGEBORG gir oss hjertebank på ny single

Del Tweet

21 år gamle INGEBORG fra Sarpsborg har tatt sin plass i rekken av norske stjerneskudd som er på vei inn i rampelyset med høy hastighet. I fjor høst slapp hun låten, «Ta meg tilbake» som høstet gode kritikker blant annet i VG.

Fredag 26. mars kom den etterlengtede låten, «Hjertebank, som både er nydelig, nær og fengende og som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Låten har hun skrevet selv, og den tar deg med på en reise, fra å miste troen på seg selv til å ta tak i det vanskelige og komme på rett vei. Relaterbart til alle som har hatt krevende relasjoner som noen ganger får oss til å spore av. INGEBORG skriver på norsk og gir oss det nære og sårbare rett i solar plexus.

INGEBORG ble i fjor høst et «household name» for det norske publikum gjennom Stjernekamp på NRK1. Her posisjonerte hun seg raskt som en storfavoritt med sin hypnotiserende stemme, formidlingsevne og profesjonalitet. Superlativene har i etterkant strømmet på fra både inn og utland, og hun får daglige spørsmål og meldinger fra Tiktok og Instagram-fans som ber om mer musikk – Endelig så innfrir hun!

Vi har tatt en herlig prat med INGEBORG om blant annet den nye singelen, Stjernekamp, om det å ha Morten Harket som (tidligere) mentor, korona og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Hjertebank». Kan du fortelle litt om prosessen rundt den, hva den handler om og hva du ønsker å formidle gjennom den?

«Hjertebank» har jeg skrevet i samarbeid med Mathias Bodin og Sondre Mjåland. Låten tar deg med på en reise, fra å miste troen på seg selv til å ta tak i det vanskelige og komme på rett vei. Av og til havner man i forhold som ikke gjør deg godt. Denne låten ville jeg skrive som et postkort til meg selv, og den er skrevet i retrospektiv hvor man ser tilbake. Heldigvis er jeg nå på et mye bedre sted og derfor har låten både det mørke og det lyse i seg. Relaterbart til alle som har hatt krevende relasjoner som noen ganger får oss til å spore av – man kommer seg igjennom bare man gir det litt tid.

I desember startet en ny Lockdown i Oslo og min produsent Bodin og jeg var ganske frustrerte og oppgitte. Det er krevende å jobbe som artist under disse forholdene og vi tenkte, hva gjør vi nå? Konserter og events ble avlyst på løpende bånd og det var lett å miste motet, men Bodin og jeg pakket bilen og kjørte ned til vakre Lindesnes hvor Mathias (Bodin) har sitt studio. Det ligger i en vinterisolert sjøbod med utsikt over Skagerak. Et magisk sted som legger gode premisser for kreativitet og skaperlyst. Her ble «Hjertebank» til i løpet av en uke i desember med co-writer Sondre Mjåland på zoomlink. Vi er utrolig fornøyde med «Hjertebank» og håper folk vil lytte og kjenne seg igjen i teksten.

Hvilke tanker har du rundt lydbildet i låten?

Lydbildet kan beskrives som elektronisk og dr
ømmende pop. Jeg ser musikk i farger og for meg er denne låten veldig lysegrønn, dette fenomenet heter Synestesi, Billie Eilish og Maria Mena har visstnok det samme. Jeg aner ikke hvorfor, men det har bare alltid vært sånn. Vi ønsket at låten skulle føles erobrende men samtidig sårbar. Derfor har vi gjort refrenget såpass stort og versene mer intime og følsomme. Vi har brukt synth-lyder som er ganske svevende og en kick som er ganske tight. Dette skaper en fin kontrast som jeg bruker i flere av låtene mine.

Hva er det spesielle i INGEBORG sitt musikalske univers?

Det spesielle i INGEBORG sitt musikalske univers er hvordan jeg bruker stemmen min som det viktigste instrumentet i låtene. Når vi tar vokal-takes leter produsenten min (Bodin) alltid etter de takes-ene som får frem det unike i stemmen min. Noe annet unikt er at mye av musikken er inspirert av havet og store naturfenomen, noe som til sammen gjør at musikken føles storslått, men samtidig så nær.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil beskrive meg selv som en glad og positiv person, men mange av vennene mine vil nok beskrive meg som litt gal og impulsiv. På en annen side er jeg veldig rolig, undrende og kan ofte sone helt ut inn i min egne lille verden. På fritiden liker jeg å trene, helst løpe. Jeg bruker løping som en slags coping-mekanisme for å få ut stress og kjenner meg alltid som et nytt menneske etter at jeg har tatt meg en løpetur. Bortsett fra å trene bruker jeg mesteparten av tiden min på å være i studio og lage nye låter, jeg er også glad i å lage mat.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Det startet for meg på barneskolen da jeg var med i min første sangkonkurranse. Da vant jeg Talentiaden og det tente en flamme i meg. Fra den dagen visste jeg hva jeg ville jobbe med og jeg har aldri sett meg tilbake. Jeg har musikalsk bakgrunn fra både musikalteater-miljøet og fra musikklinjen i Sarpsborg.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg føler at min sterkeste side er at jeg alltid har visst at det er dette jeg vil drive med. Derfor har jeg en indre drive som ligger naturlig i meg. En annen sterk side er at jeg ikke er redd for å ta sjanser, og når jeg først har bestemt meg for noe så går jeg all in.

I fjor var du med i Stjernekamp og du kom til semifinalen. Det var gøy å følge deg gjennom de ulike sjangrene. Hvordan var denne opplevelsen for deg, hvilke to sjangre likte du best og hvorfor, og hva har du tatt med deg videre derfra som du føler er verdifull erfaring å ta med seg videre i din musikalske karriere?

Åhhh, Stjernekamp var et rent eventyr. Det har væ
rt en drøm lenge og det å kunne være med var utrolig stas. Jeg digget å prøve ut forskjellige sjangere så jeg klarer ikke å bare velge to. Så de sjangerne jeg likte best var pop, norsk på norsk og faktisk stadionrock?!! Digget å bare slippe meg helt løs og kaste alle hemninger i rockesjangeren. Det jeg tar med meg videre fra den perioden er all sceneerfaringen, kunnskap om ulike sjangere og hvor mye jeg kan få til på så kort tid. Jeg har lært at jeg kan stå i utrolig mye press, og det er en dyrebar erfaring å ta meg seg videre.

I 2017 var du med i The Voice og hadde (selveste) Morten Harket som mentor. Hvordan var den opplevelsen, ikke minst å ha Morten Harket som mentor, og hva har du lært av han som du har tatt med deg videre?

Min deltagelse i The Voice har vært en door-opener for meg på mange måter. Å få jobbe med en legende som Morten Harket er helt uvurderlig. Da Morten trykket på den røde knappen, endret alt seg for meg. Jeg fikk plutselig mange nye kontakter i musikk-miljøet og folk ble oppmerksomme på meg som artist. Morten lærte meg en hel del ting. Spesielt var Morten god på å vise hvordan man legger vekt på hvert ord du synger i en strofe og hvordan alt du synger skal formidles til lytteren. Morten er opptatt av formidling og ville at det skulle stå i fokus. Vokalmessig mente Morten at jeg var der jeg skulle være, noe som er en enorm tillitserklæring i seg selv.

Foruten disse mer tekniske tingene rundt det å opptre har Morten blitt en god venn. Han viste stor omsorg for meg i dette sirkuset som The Voice er. Jeg var bare 17 år da jeg var med og det var et sykt nervepress og skulle opptre live på TV og bli eksponert for hele Norge. Der var Morten en stor ressurs med sin lange erfaring i å håndtere det å være så eksponert. Da The Voice var ferdig holdt vi kontakten og Morten tok også turen ned til Sarpsborg. Vi hadde en kjempetrivelig dag hjemme hos meg. Morten ønsket å dele av sin erfaring som artist og gjøre meg oppmerksom på musikkbransjens fallgruver. Det var en oppvåkning for meg og de tipsene jeg fikk rundt kjøkkenbordet hjemme hos meg har jeg hatt god bruk for nå som jeg gir ut musikk på egen label. Men aller mest er Morten et fantastisk menneske med et stort hjerte og stor integritet, som jeg setter høyt.

En annen funfact fra The Voice er at min duett med Elias Salbu er sett av 30 millioner mennesker på YouTube-kanalen The Voice Global. Ingen tvil om at The Voice kan åpne mange dører men aller mest er det kontinuerlig hardt arbeid som får deg fremover som artist. Det er så mye talent der ute, men jeg tror høy arbeidsmoral og stayerevne også er viktig.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste
året musikalsk sett har vært veldig omveltende for meg, våren 2020 fikk jeg så mye ro rundt meg at jeg fant min vei i musikken. Sammen med en veldig god produsent og venn av meg som kaller seg for Bodin fant vi lydbildet for INGEBORG sammen. Bortsett fra mye studio-jobbing, hadde jeg mange flotte og spektakulære minner fra opptredene mine under Stjernekamp, der jeg på noen tidspunkter opplevde ut-av-meg-selv opplevelser. Dette har satt spor, og jeg bruker fortsatt tid på å prosessere det den dag i dag.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg er veldig inspirert av artister som David Bowie, James Blake, LEÓN, AURORA, No.4 og Emilie Nicolas. Grunnen til det er fordi de tar sjanser, tenker annerledes og t
ør å utfordre lytteren.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg hører såååå mye på SKAAR at det nesten er flaut, SKAAR til frokost, SKAAR til husvask og SKAAR til trening. Jeg digger den jenta, det er noe med hennes musikalske univers som treffer meg veldig. Jeg hører også en del på Cezinando og Stig Brenner. Da liker jeg særlig å høre gjennom albumene deres i ett strekk fordi jeg føler jeg blir tatt med på en reise.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Hmm, vanskelig spørsmål, men det er kanskje det å oppleve at folk setter pris på musikken min i den grad at det har en innvirkning på livet deres. Når jeg får meldinger fra fans som gråter fordi musikken jeg lager betyr så mye for dem gjør det noe med meg. Det har fortsatt ikke gått opp for meg at noe jeg lager kan få så stor betydning for andre.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Min guilty pleasure er energidrikk
. Jeg drikker rett og slett altfor mye av det og elsker det så hardt. Det står altfor mange i kjøleskapet at jeg blir oppriktig flau. En annen guilty pleasure er at jeg digger å se på 90 days fiance.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Hmmm, da ville jeg jobbet med Emilie Nicolas, hun inspirerer meg så mye og har skapt et veldig unikt lydbilde for musikken sin. Det hadde vært så stas å få laget en duett med henne.

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Stavernfestivalen!!! Jeg var der i 2019 og kjente bare at jeg MÅ stå på den scenen i løpet av livet. Den scenen som kanskje har overrasket meg mest er Globen i Stockholm, der gjorde jeg et event og det var heeelt vilt!!

Hvordan har Covid19/korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer for 2021?

Til tross for lockdown, avlysninger og begrensede muligheter for å spille live har jeg vært heldig. Å kunne gjøre Stjernekamp i denne perioden har jo vært en gavepakke. Samtidig har jeg vært heldig og få gjort litt TV som «Kvelden før Kvelden» på NRK, flere streaming-events og mindre liveopptredener, så jeg har ikke vært helt arbeidsledig. I 2021 skal jeg slippe flere singler og planlegger å komme meg rundt å spille mindre akustiske konserter for mine tilhengere høsten 2021. Det er bare å jobbe på!!!

Se Også

Albumaktuelle Erlend Ropstad er helt konge!
Intervju

Albumaktuelle Erlend Ropstad er helt konge!

Erlend Ropstad har etablert seg som en markant skikkelse på den norske rockescenen de siste årene, og nå er han tilbake med albumet, «Gleden & Sorgen» [...]

Talentfulle Gunn Kvaale er ute med ny single
Intervju

Talentfulle Gunn Kvaale er ute med ny single

Gunn Kvaale, vinner av Luttprisen Årets Nykommer, ble listet nasjonalt på NRK P1 med singelen «Like I’m Made of Stone» i hele 17 uker på rad! [...]

Maud trollbinder med magisk elektro-pop EP
Intervju

Maud trollbinder med magisk elektro-pop EP

Bak pseudonymet Maud står den talentfulle nordnorske artisten, produsenten og vokalisten Kristine Hoff. Nøye innpakket i kalde synther, mørke beats, og prosessert vokal, trollbinder Bodø-artisten Maud [...]

Linnea Dale bobler av selvsikkerhet og lekenhet på sin nye single
Intervju

Linnea Dale bobler av selvsikkerhet og lekenhet på sin nye single

Fredag 10. juni slapp Linnea Dale den raffinerte og catchy låten, «Deep In A Dream» fra sitt kommende album som er denne «Ukens single» på NPS [...]

The Cruel Intentions er ute med et variert og solid album
Intervju

The Cruel Intentions er ute med et variert og solid album

Fredag 3. juni slapp det hardtslående bandet The Cruel Intentions det kritikerroste sleaze-albumet «Venomous Anonymous» på Indie Recordings, og som er denne «Ukens album» på NPS [...]

Hedda Mae er ute med bangeren «Another Stranger»
Intervju

Hedda Mae er ute med bangeren «Another Stranger»

Fredag 3. juni slapp sprudlende Hedda Mae den catchy låten, «Another Stranger» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Dette er uten tvil Hedda Mae [...]