Foto: Pressebilde

Helheim: -stødig kurs mot det ukjente

Del Tweet

Etter 25 år med blodslit er Helheim i ferd med å få den brede respekten og anerkjennelsen bandet fortjener.

Med sitt niende album «landawarijaR» leverte Helheim det som var et av fjorårets definitive høydepunkter av den tunge sorten. Bandet, som gjerne introduseres som pionerer innenfor viking-metal segmentet, har rettmessig blitt hyllet for å fortsatt være like aktuelle, vitale og kreative som for en mannsalder siden. Lyden av Helheim er umiskjennelig norsk; følelsen av vill, utemmet natur er fremtredende i følelsene og assosiasjonene musikken skaper. Som i «Baklengs mot intet», stadig vekk et høydepunkt i vår metal-liste, der et horn skaper bilder av store slag eller en storm, og retter fokuset mot både frenetiske og roligere partier. Såpass godt mottatt ble skiven, at den ble nominert som «Årets metal-album» av Spellemann i selskap med storheter som Satyricon og Enslaved.

For å bli bedre kjent med bandet utfordret vi dem til å sette sammen sin 20+5 liste, der de har plukket 5 låter fra sin egen, svært så innholdsrike katalog og funnet frem 20 fete norske favoritter, inkludert noen overraskende valg. I spillelisten hører vi artister som blant annet Røyksopp, Bendik og Anja Garbarek, så vi slo av en prat med V´gandr for å komme til bunns i valgene, snakke om Spellemann og kvaliteten på dagens norske musikk.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Helheim – Baklengs mot intet (Dark Essence Records, 2017)

Vi skjønner at det å lage en toppliste skapte litt diskusjoner internt i bandet, hva var mest krevende, og lærte dere noe nytt om hverandres musikksmak i løpet av prosessen?

Vi brukte faktisk litt tid på den og utfordringen var vel å minimere listen. Ble lite diskusjoner, egentlig. Prøvde å gjøre den så demokratisk som mulig der alle skulle få muligheten til å komme med sine ønsker.

Flere spor på listen faller inn under jazz og elektronika, ikke det vi åpenbart forbinder med Helheim. Bruker dere musikk fra andre sjangre enn metal som inspirasjon på noen måte?

Absolutt, men når det er sagt så er all inspirasjon internalisert og ikke spesifikt rettet mot spesifikke artister eller grupper. Hver og en av oss hører på all type musikk, men det er en kjensgjerning at metal er den uttrykksformen vi har valgt for Helheim.

Dere har åpenbart et godt forhold til Sivert Høyem, hva er det med akkurat han dere setter så høyt?

Madrugada er en perle i norsk musikk, sågar Sivert som soloartist. Stemmen hans har en dyp og bærende formidlingsevne som få er unt. Musikken er mørk og deilig, noe vi setter pris på i Helheim.

Vi må også få gratulere dere med Spellemann-nominasjonen som “Årets metal” for albumet “landawarijaR”, der dere konkurrerte med storheter som blant annet Enslaved og Satyricon. Hvordan føles det å få en sånn anerkjennelse? Noe dere setter pris på?

Det var en meget positiv overraskende nyhet og tilfredsstillende å få en slik anerkjennelse. Når det er sagt har aldri prisutdelinger eller annet utenom musikalske innslag vært viktig for Helheim. Denne anerkjennelsen kom etter 25 år i bransjen, så det har ikke vært vår motivator for å holde på med det vi holder på med.

Et imponerende majestetisk monster
-Gaffa.no

I forbindelse med nevnte album turnerte dere mye, blant annet i Nord-Amerika med Taake. Hvordan opplevdes alt virrvarret rundt Taake fra deres ståsted? Er alt oppstyret en bieffekt av tidens krenkehysteri, eller var kritikken berettiget sånn som dere ser det?

Kritikken var selvfølgelig ikke berettiget på noen som helst måte. Taake er nære venner av oss og selv har jeg spilt i orkesteret i 11 år. Ordet krenke er det nye indignert. Jeg kunne selvfølgelig utdypet dette til det kjedsommelige, men velger å avstå fristelsen. Personlig kan jeg ikke fordra sosiale medier og den generelle kommunikative verden. Jeg leser så å si aldri kommentarfelt i kommersiell media da det meste er ikke-informativ støy. I så måte velger jeg å ikke gå inn i offentlige diskusjoner via nettet. Intervjuer angående bandet er det eneste jeg gjør. Merk at jeg her snakker om hva jeg gjør og mener. Hva angår de andre medlemmene i Helheim vil jeg ikke uttale meg om.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Helheim – Ymr (Dark Essence Records, 2017)

Dere har en stor og markant katalog og over 20-års erfaring som liveband nå. Hvor går veien videre for dere? Fortsatt sultne og nye låter på gang?

Veien videre er som en motorvei i en David Lynch film. Den slutter når vi går tom for bensin, og hva som skjer underveis har vi knapt kontroll på selv. Vi kunne tatt av både til venstre og høyre, men velger å ha en stødig kurs rett frem mot det ukjente.

Superb, emotive songwriting sees accessibility combined with real depth, the tracks providing an impressive degree of dynamics, vocal variety and musical nuances within their lengthy running times. Recommended.
-Louder Magazine

Hvordan vil dere beskrive dagens standard på norsk metal fra deres ståsted? Hvilke band opplever dere som spesielt interessante, og er det noen nye kanoner vi bør se opp for?

Det er lett å falle i fellen og bli sentimental og nostalgisk og si at alt var bedre før, men jeg skal prøve å la være. Ingen av oss i Helheim følger så godt med på hva som rører seg i dagens metal bransje. Dette henger nok mer sammen med at utforskertrangen har stagnert enn at det ikke er bra ting som skjer. Jeg vil allikevel trekke frem to band som bør vies oppmerksomhet og det er Whoredom Rife fra Trondheim og Deathcult fra Bergen. Medlemmene har alle lang fartstid i bransjen, men begge bandene representerer allikevel noe nytt og vitalt. Det er sikkert masse annet bra, men kommer ikke på noe i farten, gitt.

Norsk musikk er i vinden som aldri før, i veldig mange sjangre. Blir dere inspirert av andre landsmenns suksess i utlandet?

Nei, ikke nevneverdig ettersom jeg ikke vet hva andre norske artister får til eller ikke. Det er ikke til å stikke under en stol at artister som Kygo, Astrid S og Alan Walker ikke går ubemerket hen, men å trekke inspirasjon eller noe som helst fra dem ville være som at jeg blir inspirert til å få barn ved å ha to skrikende småunger ved siden av meg på flyet. Det er vel helt andre tanker en inspirasjon man kan assosiere med den slags.

Helheim bring their A-game. This album is remarkable and my favorite since 2010’s Åsgards Fall EP.
-Angry MetalGuy

Dere er et av landets beste live-band, hvilken konsertopplevelse setter dere aller høyest av egne shows, og er det noen andre band der ute som har gjort uslettelig inntrykk live?

Tusen takk for de ordene. Slikt settes det meget høy pris på å høre da vi virkelig arbeider hardt med å fremstå som genuine live. Selv går jeg ikke nevneverdig mye på konserter, men kan trekke frem Susanne Sundfør og Ulver som to artister/band som har gjort et dypt inntrykk. I internasjonal sammenheng er det mange å ta av, for eksempel Slayer og Bölzer, for å nevne noen.

Hvis dere kunne valgt en norsk musiker, død eller levende, til å bli fast medlem av Helheim -hvem ville dere valgt?

Edvard Grieg hadde det jo vært interessant å samarbeide med.

Sjanger

Norsk Metal

Den beste norske thrash, progressiv, heavy, gothic og folk metal; nyheter, klassikere og en og annen gjemt skatt.

Les mer

Se Også

2021 oppsummert: Her er våre favoritter!
Artikkel

2021 oppsummert: Her er våre favoritter!

Med en spilleliste bestående av 200 sanger av ypperste kvalitet feirer og oppsummerer vi 2021; her er låtene musikkpanelet aldri kommer til å glemme fra året [...]

Trine Rein og Adrian Jørgensen ønsker god jul med ny julelåt
Intervju

Trine Rein og Adrian Jørgensen ønsker god jul med ny julelåt

Nå er vi i den fine tiden med ro og tid til ettertanke over året som har gått. Trine Rein har fått med seg selveste Adrian [...]

Kledelig og delikat comeback av Karen Jo Fields
Intervju

Kledelig og delikat comeback av Karen Jo Fields

Nylig slapp Karen Jo Fields albumet, «This is No Time» som er hennes første album siden 2005. Hun ga ut et knippe flotte utgivelser i det [...]

Didrik Solli-Tangen med 100 % gåsehud og julestemning-garanti
Intervju

Didrik Solli-Tangen med 100 % gåsehud og julestemning-garanti

I over 10 år har Didrik Solli-Tangen vært kjent som en av landets fremste juleartister. Med sin kraftfulle stemme har han spilt for fulle konsertsaler over [...]

Spidergawd er bedre enn noensinne på «VI»
Intervju

Spidergawd er bedre enn noensinne på «VI»

Et band proppfulle av selvtillit og kreativt overskudd leverer autentisk fullengder; Spidergawd er «Ukens album» med «VI». I sentrum av den norske rockefaunaen finner vi Spidergawd, [...]

Oscar Blesson med ny «STANDARD.» til klubbene
Intervju

Oscar Blesson med ny «STANDARD.» til klubbene

«STANDARD.» er en låt for klubbene og Oscar Blessons første flørt med favoritt-sjangeren house. «Ukens single» tar oss denne gangen med inn i de mørke nattklubbenes [...]